Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

18. märts 2016

Toitumine ja tervis

Tere, ma olen 15a ja 173cm pikk ja kaalun 55,2 ja mul on 2 küsimust. Mul on asi selles, et ma tahan pidevalt midagi näksida kuigi olen just suure portsu toitu ära söönud ja peale seda näksi läheb süda pahaks. Mis seda võib tekitada? Ja juba 2a järjest on mul 2-3 korda aastas u 2-7 päeva, kus ei taha mitte midagi süüa ja kui sööd läheb süda pahaks ja siis mõnikord on lihtsalt kõhuvalud, mis lihtsalt ise enesest kaovad ära. Millest see võib tulla?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Tere

Kuna teie kaal on pikkuse kohta küllalt väike, siis ei saa teie päevane toiduga saadav energia olla ülemääraselt suur ning probleemiks võib olla erinevate toitainete (süsivesikud, valgud, rasvad, vitamiinid, mineraalained) ebapiisav või suisa puudulik kättesaamine. Teie vanust arvestades teeb keha lähiaastatel läbi veel palju muutusi, mistõttu on mitmekülgne toitumine olulise tähtsusega. Ühe või teise toitaine ebapiisav kättesaamine võib olla ka isude põhjuseks. Jälgige, et igapäevaselt oleks kaetud kõik toidugrupid: teraviljatooted, puu- ja köögiviljad, piimatooted, liha- kala-muna grupp. Varieerige võimaluste piires ja jälgige, et toidulaud poleks päevade lõikes ühekülgne. Vältige liigset maiustamist. Söömiseks võtke aega, sest ka kiirustamine söögilauas on sageli seotud täiskõhutunde signaali puuduliku tekkimisega ja pideva näkitsemisega.  Kui on korduvalt perioode, kus tekib isutus ja kõhuvalu, siis sellest tasub rääkida perearstiga. Mõnikord võivad taolised sümptomid olla seotud lihtsalt ülepingega, kuid võimalik, et on vaja teha ka mingeid täpsustavaid meditsiinilisi uuringuid.

Gerda

15. märts 2016

Varia

Tere. Olen noor (21.aastane) aktiivne neiu. Mul on diagnoositud juveniilne idiopaatiline artriit ehk noorte reuma. Diagnoos pandi kuskil 5-6 aastat tagasi ja põletikulised on kõik liigesed. Olen läbi teinud bioloogilise ravi, mis andis mingil määral tulemusi. Peale selle kimbutab mind ka migreen, mis diagnoositi mul juba algklassides. Paar aastat tagasi diagnoositi mul ka peale kõige muu südamerütmihäired, mis on hetkel nii kaugele jõudnud, et plaanitakse panna südameaparaat. Küsimus selline, kas võivad olla mingisugused toitained/ toidud, mis võivad neid esile kutsuda? Milliseid toite/toitained võiks vältida, et leevendada näiteks liigesevalusid? Mida peaksin üldse oma toitumise juures jälgima? Tänades, Gerda

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Nii mitme probleemi korral oleks vaja soovituste andmiseks teada teie kohta enam kui lihtsalt diagnoose. Soovitustes tuleks lähtuda kogu toitumismustrist ning analüüsida teie toidupäevikut. Seetõttu soovitan teil pöörduda toitumisnõustaja vastuvõtule, et hinnata teie praeguseid toiduvalikuid ja kohandada need vajadusel ümber vastavalt teie terviseprobleemidele.

Ly

14. märts 2016

Toidu ohutus

Tere, MÕned küsimused: 1) Miks on osades munades veretäpp sees? Kas sellised munad on sobilikud söömiseks? 2) Kas hapuks läinud keefiri on ohutu juua? Või on selles midagi hallituse sarnast tekkinud siis? 2) Kas praadimiseks mõeldud oliiviõlis tekivad kuumutamised transrasvad? Kõike head

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimustele vastavad Maaeluministeeriumi ja Veterinaar- ja toiduameti spetsialistid:
1) Eva Peegel, Maaeluministeerium, Toiduohutuseosakonna Loomatervise büroo peaspetsialist: “See on muidugi tarbijale ebameeldiv, kuid midagi ohtliku selles ei ole. Põhiliselt esineb pruune täppe pruuni koorega munades ja see on väike söötmise aps. Neid kanu on söödetud rohke linaõli või linoleenhappe lisamisega sööta.  Nad ei muuda munamaitset ega toiteväärtust. Kui on punane veretäpp munas, on see kana saanud trauma ajal, kui muna oli munajuhas, ka see on ebameeldiv, tavaliselt need munad praagitakse munade valgustamise ajal välja munapakenduskeskuses.”
2) Edward-Tuudor Sooba, Veterinaar- ja toiduamet, Toiduosakond, Loomse toidu büroo: “Keefiri saamiseks hapendatakse piima keefiriseente juuretisega, mille koosseisus on piimhappebakterid, äädikhappebakterid ja pärmid. Tegemist on pastöriseeritud piimatootega, mis on oma olemuselt happeline (ph 4,2-4,6) ja seetõttu ei ole õige rääkida hapuks läinud keefirist. Keefiri puhul tuleb järgida tootja poolt etteantud temperatuuri ja aega toidu säilitamiseks. Juhul, kui olete hoidnud keefiri ettenähtud temperatuuril ja säilimisaja piires, ei ole põhjust muretsemiseks. Juhul, kui säilimisaeg on ületatud, tuleks hinnata keefiri sobivust lõhna ja välimuse järgi ning kahtluse korral (nt. Teie kirjas väidetu, et tekkinud on midagi hallituse sarnast) jätta keefir tarbimata.”
3) Katrin Lõhmus, Toidu üldnõuete büroo Toiduohutuse osakonna peaspetsialist: “Õlide kuumutamisel kõrgetel temperatuurides (> 220°C) võivad tekkida transrasvhapped. Nende tekkimine sõltub eelkõige ka  kuumutamise ajast, 5% tekib 2 tunni järel, 25%  12 tunni järel.”

Mia

12. märts 2016

Kehakaal

Tere! Olen 12 aastane tüdruk ja kaalun 68.8 ja olen 165cm pikk kuidas peaksin kaalust alla saama? Trenni teen 2 korda nädalas + kehalise kasvatuse tunnid

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Hetkel on Sul ülekaalu ligi 10kg. Kui Sa nüüd veidi veel kasvaksid, aga kaalus juurde ei võtaks, siis näiteks 19-aastaselt 166 cm juures võiks seda juba normaalkaaluks pidada. seega peaksid ennekõike seisma hea selle eest, et kilosid oluliselt juurde ei tuleks. Selleks on vaja normaalselt süüa ja ilmselt veidi veelgi suurendada oma liikumist. Võiksid proovida hoida oma päevase energiasaamise umbes 2000 kcal kanti. Mida ja kui palju sellise energiavajaduse juures süüa, saad vaadata portsjonite tabelist ning portsjonite suurusi siit.

Maiko

3. märts 2016

Kehakaal

Omades oma kehakaalu langetamise püüdlustes n.ö analüüskaalu, olen täheldanud kahte erinevat kehakaalu alanemisetappi: 1) kehakaal langeb aga keha rasvaprotsent on pigem konstantne/mittevähenev ja 2) kehakaal langeb ja seda ilmselt fikseeritava rasvaprotsendi vähenemise näol. Kas oleks võimalik natuke teaduslikult avada nende kahe erineva kaalu vähenemise võimalikke põhjusi toitumise mõistes. Kehalise liikumise poolest suurt kontrasti nende vahel pigem ei näe. Kas ja mil moel on sellisel juhul võimalik vastandlik tegevus: kehaakaalu tõstmine sisuliselt vaid toitumisega lihasmassi suurendamise läbi?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kuna puuduvad konkreetsed kirjeldused toiduvaliku, treeningprogrammi ja numbriliste väärtuste kohta, mis kajastaksid kaalumuutust, siis jääb rasvaprotsenti puudutav muutuste kirjeldus ja toodud küsimused mulle veidi segaseks. Konkreetse vastuse andmiseks peaks olema saadaval  treening- ja toidutabel ning ajaline graafik, kus näha võrdluses nii kaalu  kui rasvaprotsendi muutus. Proovin siiski mingi seletuse anda. Kaal võib teinekord alaneda pigem enam vedeliku ja lihasmassi arvelt kui on valitud valed treeningmeetodid ning toiduvalik on ühekülgne ja piiratud , välistades menüüs olulised toidu- ja toitained. Kui ma teist õigesti aru saan, siis soovite teada, kas kehamassi on võimalik suurendada ainult toitumisega  lihasmassi arvelt, kaotades samal ajal rasvakaalu. Toitumine ja õige treeningprogramm peavad siin ikkagi käsikäes käima. Taoline muutus ainult toitumise abil on ebatõenäoline. Soovitan teil oma küsimustega pöörduda mõne nõustaja poole, kes saaks toitumis-,  treeningpäeviku kui kehaanalüüsi alusel anda parema seletuse teid huvitavatele küsimustele.

 

Kersti

1. märts 2016

Kehakaal

Tere! Olen väga mures oma kehakaalu pärast.Vanus on 60 pikkus 163cm ja kaal on ainult 47kg. Kõik analüüsid on korras,söön korralikult,pigem liiga palju isegi. Aga kaalu juurde ei tule.Olen nii ahastuses,et mõtted liiguvad juba kõige hullemaks. Palun aidake!

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kui tõepoolest on kõikvõimalikud analüüsid (sh nt kilpnääre) tehtud ja korras, siis tasub pöörduda abi saamiseks toitumisnõustaja poole, kes aitaks kohendada menüüd selliselt, et oleks võimalik kaalus juurde võtta.

rita

24. veebruar 2016

Tervislik toitumine

Tere. Minul on selline probleem, et minu 8.a. laps (poiss) siiani ei söö lihatooteid. Sööb kanaliha, kala ja väga-väga harva grillitud liha. Olen teda julgustanud, et ta vähemalt maitseks. Kui on ära maitsnud rohkem ta enam taldrikul olevat lihatoodet ei puutu. Olen tähele pannud, et niikaua kui ta nn. maitseb tekib ka samal ajal iiveldus tunnusmärgid, et keerleb suus, ei suuda seda alla neelata ja tahaks üldse suust välja visata. Meie pere laual on liha alati olnud nn. lapse sünnist saati, et see liha ei tohiks mitte mingil juhul võõras asi lapsele olla. Samuti jälgin väga, et koomidega ja suhkrutoodetega üle ei pingutaks. Hambaarstilt on laps kiita saanud, et hambad siiani korras ja väga ilusas reas. Mida ma peaksin tegema, et lõpuks see probleem lahendada. Ette tänades Rita

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Senikaua, kuni laps on terve, areneb eakohaselt, ei kurda väsimust ning aeg-ajalt tehtud vereanalüüsi tulemused  on korras, ei ole tegelikult põhjust muretsemiseks. Mõnedele lastele ei maitsegi liha või söövad nad seda näiteks ainult hamburgerikotletina või hakklihakastmena vm. Loetletud toiduainetest saab vajalikud aminohapped ja enamiku neist vitamiinidest-mineraalainetest kätte, mida lihagi sisaldab. Probleeme võib tekkida piisavas koguses raua saamisega, kuid ei pruugi. Seda näitab vereanalüüs. Lapse kasvades võib ta ühel hetkel ise vaikselt hakata ka liha sööma.

Kodune ema

24. veebruar 2016

Kehakaal

Tere, alustasin ka tervisliku toitumisega. Nüüd siis natuke karmimalt ja teen ka natuke trenni. Pikkus on 156cm ja kaal 79kg. Loodan, et olen hormoonid paika saanud, peale sünnitust läks asi väga sassi. Nüüd hakkab laabuma. Tahaks lisakilodest lahti saada. Palju peaksin ma KCal päevajooksul tarbima, et kehakaal alaneks? Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See on väga individuaalne ning kõige õigem selleks oleks pidada toidupäevikut, jälgida umbes nädala keskmist energia ja toitainete saamist ning muutusi kehakaalus. Kindlasti tuleks tagada seda, et nädala-kahe keskmiselt oleks soovitustele vastavalt saadud kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid – ilma selleta ei saa toimida organism ja kogu tema ainevahetus toimida ning seeläbi ka kaal langeda. Üldjuhul on umbes 1700-1800 kcal päevas piiriks, kust allapoole enam nende saamine ainuüksi toidust, isegi väga mitmekesise söömise ja hoolika planeerimise korral, ei ole võimalik. Seetõttu soovitaksingi alustuseks umbes 1800-1900 kcal, vajadusel langetada see minimaalselt 1700 kcal peale päevas. Kindlasti tuleks samas suurendada liikumist, milleks võib esialgu olla ka vaid tunniajaline tempokas jalutuskäik päevas.

K.

16. veebruar 2016

Kehakaal

Tere! Olen peagi 19-aastaseks saav tüdruk. Pikkuseks on 174 cm ja kehakaaluks 84 kg. Sooviksin saada sportlikumat vormi kodustel tingimustel. Väga meeliks jõusaalis käia, kuid ei raatsi maksta nii palju. Ja kuidas oleks parem toituda? Tänud ette :)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Liikumiseks ei pea minema jõusaali, alustuseks piisab täiesti tunniajalisest tempokast jalutuskäigust, kepikõnnist, jalgrattasõidust, talvel suusatamisest. Samuti võib endale koju osta hantlid, kummilindi vm abivahendid ning otsida internetist harjutusi erinevatele lihasgruppidele. Päevase energia saamise võiks katsuda hoida 1700-1800 kcal juures, kuid panna oma toiduvalik kokku selliselt, et umbes kahenädalase perioodi keskmiselt oleks tagatud soovitustele vastav toitainete saamine. Selleks tuleks süüa igapäevaselt midagi viiest peamisest toidugrupist: teraviljatooted, puu- ja köögiviljad, piimatooted, kala-linnuliha-muna-liha ja lisatavad toidurasvad. Peamine rõhk peaks olema köögiviljadel, mida võiks süüa isegi umbes 500 grammi päevas. Maiustusi, alkohoolseid ja karastusjooke, valmistoite jms süüa võimalikult vähe. Täpsemalt saab kaalu alandamisest lugeda siit.

Enel

16. veebruar 2016

Toit ja toidu valmistamine

Tere, lugesin Maalehest: http://m.maaleht.delfi.ee/article.php?id=32010279, et maasikate külmutamisel suhkru lisamine aitab kaasa marjades sisalduva vitamiini säilimisele: “Maasikaid võib külmutada ka suhkruga. Suhkur kaitseb marju hapustumise eest, nii et nende värvus, aroom, struktuur ja vitamiinid säilivad hästi.” Kas ja miks suhkru lisamine aitab kaasa vitamiinide säilimisele? Kas sama kehtib peale maasikate ka teiste marjade kohta?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab TAI seire ja hindamise osakonna projektijuht Ann Jõeleht: “Marjade katmine enne külmutamist suhkru või siirupiga asendab osaliselt marjade koestruktuuris leiduva vee ja hapniku kontsentreeritud suhkrulahusega. Selline asendus toimub protsessi teel, mida nimetatakse osmoosiks ning seeläbi takistatakse külmutamisel tekkivate jääkristallide moodustumist marjade sisemuses ja kristallide poolt põhjustatud struktuurikahjustuste teket. Samuti piirab kõrge suhkrukontsentratsioon ensümaatilist aktiivsust marjade sisemuses. Kokkuvõttes aitab suhkru lisamine külmutamisel säilitada eelkõige marjade värvi, maitset, tekstuuri ja mõningal määral ka nende C-vitamiini sisaldust.
Samas tuleb arvesse võtta ka seda, et külmutatud marjade C-vitamiini sisaldus oleneb palju ka sellest, kas marju külmutatakse tervelt või püreena, külmutamise temperatuurist ja ajaperioodist. Nimelt säilib C-vitamiin paremini tervelt külmutatud marjades ja madalamal külmutamistemperatuuril ning kaob külmutatud toidust säilimisaja pikenemisel.
Muidugi tuleb seejuures arvestada sellega, et lisatud suhkru kõrge kontsentratsioon külmutatud marjades lisab suhkrut ka nendest valmistatavatesse toitudesse ning tark on jälgida tarbitavaid suhkrukoguseid.”