Toitumine on üks olulisi inimese tervise mõjutajaid. Toiduvalikud mängivad rolli ka puhta ja looduslikult mitmekesise elukeskkonna säilitamisel ehk selles, kuidas toitu kasvatatakse, toodetakse, transporditakse, pakendatakse ja tarbitakse.
Inimene võib teha oma toiduvalikud usulisest, veendumuslikust või muust põhjusest tulenevalt, välistades toitude söömise mõnest põhitoidugrupist või vältides teatud ainet sisaldavate toitude söömist meditsiinilise näidustuseta (nt omaalgatuslik gluteenivaba dieet). Selline söömisviis, kui toitumist läbi ei mõelda, võib pikemaajaliselt kaasa tuua mõne toitaine puuduse organismis. Seetõttu vajab piiratud toitumisviis rohkem tähelepanu ja teadlikkust, et kõikide vajalike ainete saamine oleks tagatud, ent ei tähenda alati, et inimene midagi valesti teeb.