Menüü

Molübdeen

Inimestel kuulub molübdeen teadaolevalt kolme ensüümi koostisesse, mis on kaasatud väävlit sisaldavate aminohapete ja heterotsükliliste ühendite nagu puriinide ja puridiinide katabolismi.

Molübdeeni on vaja:

  • nukleiinhapete metabolismiks ja süsivesikute oksüdatsiooniks,
  • maksas leiduvate rauavarude kasutamise soodustamiseks.

Molübdeeni puhul soovituslikud kogused puuduvad, kuid hinnanguline päevane vajadus on orienteeruvalt 50 µg.

Molübdeeni kogus toitudes sõltub otseselt pinnase molübdeenisisaldusest, millel need kasvanud on. Molübdeeni liigtarbimine võib tekkida, kui tarbida molübdeeniumirikka pinnasega aladelt saadud toite või seal elavate lehmade piima. Liigtarbimisel võib tekkida nahalööve, nahasügelus, põletikulised selja- ja liigesehaigused ja kasvu aeglustumine.

Parimateks molübdeeni allikateks on maks, kaunviljad, täisteratooted, piimatooted, ja munad.