Ristsaastumine on toidu saastumine mikroobidega õhu, inimeste, teiste toitude, töövahendite või tööpindade kaudu. Ristsaastumise vältimiseks tuleb hoolikalt järgida hügieeninõudeid.
Mõelge järele oma tegevused köögis:
- Peske käed, kõik töövahendid ja tööpinnad.
- Toore toidu käsitsemiseks kasutage eraldi töövahendeid ja tööpindu või peske need puhtaks enne kuumtöödeldud või valmistoiduga tegelemist.
- Jäätmete tekkimisel visake need kohe selleks ettenähtud kohta.
- Käsi tuleb pesta enne toidu valmistamist ja korduvalt ka toidu valmistamise ajal. Jälgige, et te ei puudutaks kuumtöödeldud ja valmistoitu pesemata kätega.
- Külmkapis paigutage toidud nii, et toores toit oleks allpool kuumtöödeldud ja valmistoitudest.
- Peske toore toidu säilitamiseks kasutatud nõud enne nende kasutamist kuumtöödeldud ja valmistoidu hoiustamiseks.
- Kaanega anumates toidu säilitamine aitab samuti vältida ristsaastumist.
- Toit võib saastuda ka siis, kui see asetada lihtsalt külmkapi riiulile. Ristsaastumist põhjustab ka toore linnuliha (nii terve rümba kui ka rümba tükkide) pesemine enne kuumtöötlemist. Pesemine põhjustab valamu ja tööpindade ulatusliku saastumise mikroobidega, mille hulgas võivad olla ka haigusttekitavad mikroobid.
- Toore liha marineerimisvedelikku ei tohi valada küpsele lihale!
- Vältige putukate, kahjurite ning lemmikloomade sattumist kööki!