K-vitamiini leidub looduslikult kahes vormis. Seda sünteesivad taimed ja bakterid. Peamised K-vitamiini allikad on rohelised lehtköögiviljad, taimeõlid ja taimeõlipõhised leivamäärded. Samuti leidub neid maksas, lihas, munakollases ja piimatoodetes.
K-vitamiini on peamiselt vaja:
- vere hüübimiseks
- kaltsiumi sidumiseks luudesse
Füllokinoone ehk K1-vitamiini sünteesivad taimed. Menakinoonide ehk K2-vitamiinide peamisteks tootjateks on bakterid. Tervel inimesel sünteesib K-vitamiini ka organismi seedekulgla mikrobioota, kuid see ei ole normaalse K-vitamiini taseme säilitamiseks siiski piisav.
K-vitamiini puhul täpsed soovituslikud kogused puuduvad, kuid nii laste kui ka täiskasvanute orienteeruvaks soovituslikuks tarbimiskoguseks on 1 µg kehamassi kg kohta päevas, seega täiskasvanutele on hinnanguline päevane vajadus orienteeruvalt 75 µg. Loodusliku K-vitamiini kõrge tarbimisega seotud toksilisuse kohta ei ole tõendeid.
Aspiriini ja antibiootikumide manustamine ning maksakahjustused vähendavad K-vitamiini sünteesi.
K-vitamiini puudusel võivad vastsündinutel ja neil, kes tarvitavad verd vedeldavaid ravimeid, esineda vere hüübivushäired ning neil võivad kergesti tekkida sinikad ja verejooksud, nt ninaverejooks ja veritsevad igemed.
K-vitamiini peamised allikad on maks, liha, munakollane, piimatooted, rohelised köögiviljad (nt lehtpeet, spinat, lehtkapsas, maitseroheline, murulauk, rooskapsas) ja mõned taimeõlid (nt rapsi, soja, kõrvitsaseemne).