Menüü

E-vitamiin ehk Alfa-tokoferool

E-vitamiin on inimorganismile vajalik toitaine, kuna selle puudus tekitab neuropaatiat (perifeersete närvide erinevatel põhjustel tekkinud kahjustus) ja hemolüütilist aneemiat (erütrotsüütide ehk punaliblede lagunemise tõttu tekkiv kehvveresuse vorm).

E-vitamiini on vaja:

  • rakkude vananemise pidurdamiseks
  • hemoglobiini normaalse taseme hoidmiseks
  • kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks
  • lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks, mille tõttu paraneb organismi varustatus hapnikuga ja üldine kaitsevõime
  • verehüübimiseks, südamelihase tööks, närvikoe talituseks ja immuunfunktsiooniks
  • järglaste saamiseks, fertiilsuse säilitamiseks

Parimateks E-vitamiini allikateks on õlid (nt nisuiduõli, aga ka päevalilleõli), seemned (nt päevalilleseemned), pähklid (nt mandlid, sarapuu- ja maapähklid), leib, mitmed marjad (eriti kuivatatud kujul, aga ka tavalised, nt kibuvitsa- ja astelpajumarjad, murakad, mustad sõstrad) ja leib (eriti seemneleib).  E-vitamiini puudust madala toitumusliku tarbimise tõttu ei ole normaalsetel, tervetel inimestel täheldatud. Kuid puuduse võib põhjustada pikaajaline rasvade vaegimendumine ja geneetilised defektid. E-vitamiini lisandite kõrge tarbimine võib avaldada mõju vere hüübimissüsteemile, eelkõige koos samaaegse aspiriini kasutamisega.

Soovitusliku päevase tarbimiskogus 8–10 mg sisaldub keskmiselt:

  • 14 g päevalilleõlis
  • 25 g päevalilleseemnetes
  • 40 g mandlites
  • 50 g rapsiõlis
  • 85 g oliiviõlis
  • 650 g võid

Päevase vajaliku E-vitamiini koguse saamiseks piisab sellest, kui kasutad päeva jooksul toidu valmistamiseks ühe supilusikatäie päevalilleõli või sööd 1–2 supilusikatäit pähkleid-seemneid (nt päevalilleseemned, mandlid) ning kasutad toidu valmistamiseks kaks supilusikatäit rapsiõli.