Mõisted „suhkrud” ei võrdu mõistega „süsivesikud”. Süsivesikud on lai üldtermin, millest üks osa on suhkrud. Süsivesikute hulka kuuluvad lisaks tärklis, glükogeen ja enamik kiudainetest. Suhkur on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse peamiselt sahharoosi (nn lauasuhkur), aga ka teiste magusamaitseliste vees lahustuvate lihtsüsivesikute (glükoos, fruktoos, laktoos, maltoos) kohta.
Enamik toiduaineid, roogi ja jooke sisaldavad suhkruid. Mõned toidud sisaldavad suhkruid looduslikult, näiteks sahharoos, glükoos, fruktoos, laktoos, maltoos. Osa suhkrutest aga lisatakse toitudesse-jookidesse nende valmistamise käigus, mida sellisel juhul nimetatakse lisatud suhkruteks. Keemilistelt omadustelt ning struktuurilt on looduslikult toidus sisalduv suhkur identne toidule lisatud suhkruga, mis tähendab, et loodusest tulev sahharoos on keemiliselt identne lisatud sahharoosiga.