Menüü

Mangaan

Inimorganism sisaldab umbes 10–20 mg mangaani, mis on talletatud peamiselt maksa ja neerudesse.

Mangaani on vaja peamiselt mitmete ensüümide aktiveerimiseks ning seeläbi valkude, süsivesikute, rasvade ja kolesterooli ainevahetuses. Mangaani puhul soovituslikud kogused puuduvad, kuid hinnanguline päevane vajadus on orienteeruvalt 2 mg.

Parimateks mangaani allikateks on taimset päritolu toidud, näiteks teraviljatooted, pähklid, peet, brokoli, ananass. Nende mangaanisisaldus sõltub pinnasest, millel nad on kasvanud. Toidust saadavast mangaanist imendub ainult 5%. Kõrge mangaani tarbimine vähendab raua imendumist ja rauapuuduse korral on täheldatud mangaani suurenenud imendumist. Toidu töötlemine ja terade jahvatamine eemaldab olulise koguse mangaani. Mangaani ei leidu peaaegu üldse lihas, kanalihas, kalas, piimas ja piimatoodetes, magustatud ja rafineeritud toitudes. 

2 mg mangaani sisaldub näiteks ühes alljärgnevatest:

  • 11 g nisuidudes,
  • 30 g kaerakliides,
  • 40 g kaerahelvestes,
  • 50 g pähklites,
  • 100 g teraleivas.