Üheks nipiks on lisada neid köögivilju, mis väga ei maitse, toitudesse, mis sulle muidu maitsevad. Näiteks sega pastale juurde tükeldatud brokolit või lisa lasanjeplaatide vahele suvikõrvitsaviile, hakitud spinatit, keedetud porgandit. Kõikvõimalikke köögivilju, nagu näiteks tomateid, spinatit, seeni või brokolit, võid lisada ka omletile.
Varieeri oma salateid, kasutades rohkesti erinevaid köögivilju, nagu kurk, porgand, oad, redised, tomat, brokoli, lillkapsas, lehtsalat jm. Maitsesta salateid õli- või mahlakastmega ning erinevate maitsetaimede ja -ainetega. Lisa juurde pähkleid ja seemneid.
Üldjuhul maitsevad kuumtöötlemata köögiviljad paremini kui kuumtöödeldud. Samuti on nad krõmpsuvad, mis on paljude jaoks meeldivam kui pudrused keedetud viljad. Kui köögiviljad on kergesti kättesaadavad, süüakse neid hea meelega. Seega, valmista värsked köögiviljad ette – koori ja tükelda nad paraja suurusega tükkideks või kangideks – ning need kaovad laualt kui võluväel. Soovi korral tee sinna juurde ise maitsev dipikaste maitsestamata jogurtist ja küüslaugust või murulaugust.
Vahelduseks võid proovida ka köögiviljade grillimist. Kui liha on valmis küpsetatud, pane restile või varda otsa õrnalt oliiviõliga ülepintseldatud paprikat, porgandit, sibulat, seeni, suvikõrvitsat, baklažaani või sparglit.
Mõnedel köögiviljadel tuleb kuumtöötlemisel esile kibedam maitse. Seda küll kõik inimesed ei tunne, kuid on neid, kelle jaoks võivad sellised köögiviljad tunduda vägagi kibedad. Sellisteks on peamiselt peakapsas, brokoli, lillkapsas, Brüsseli kapsas, aga ka lehtsalat. Seetõttu ei tasu neid väga kaua kuumtöödelda, sest seda enam nende kibe maitse esile tuleb. Samuti säilitavad nad sel viisil paremini oma värvi, välimuse ja tekstuuri. Kibeda maitse vähendamiseks tasub praadides kasutada pisut õli; lisada neile kastet, mis on soolaka või hapu maitsega (soja, palsamiäädikas, sidrun) või magusa maitsega (mesi, moos).
Kui mitte midagi muud ei aita, siis veidi juustu või juustukastet köögiviljade peal teeb selle alati maitsvaks.
Kuidas laps rohkem puu- ja köögivilju sööma panna?
Laste puhul tuleb meeles pidada, et uuega harjumine võtab aega ning see protsess peaks olema mänguline ja põnev. Näiteks võid valmistada vahvate nägudega võileibu, mida on kaunistatud erinevate puu- ja köögiviljaviiludega.
Alla 10-aastased lapsed tahaksid reeglina täpselt näha, mida nad söövad, ning seetõttu nad salateid väga ei armasta. Kui neile aga pakkuda kooritud ja näiteks pulkadeks tükeldatud porgandit, kurki ja paprikat, siis söövad nad neid meelsasti, nii söögiaegade vahel kui ka sünnipäevalauas.
Oluline on ka tüki suurus ja viljade töötlemine – väga väikesed lapsed ei saa suurte tükkidega hakkama, ühed armastavad rohkem keedetud porgandit, teised värsket.
Lase lastel teha ise oma valikuid, kuid suuna neid kaudselt – paku valida erinevaid puu- ja köögivilju, mitte kartulikrõpse.
Samuti arvesta nende sooviga, kui nad ei taha toidule kastet peale.
Söömist annab ka huvitavaks teha, kui lubada lastel süüa sõrmedega, söögitikkude või -pulkadega. Valmista toite koos lastega, siis on neil ka suurem isu neid maitsta.
Teismeliste puhul varu külmutuskappi ja köögikappidesse puu- ja köögiviljadest tagavara ning toimeta teismelise arvutilauale vaikselt vaagen puhastatud-tükeldatud puuviljadega või kausike porgandipulkadega. Kui teda keegi ei sunni, siis kaovad porgandid-õunad vaagnatelt märkamatult.
Võid ka valmistada toite, kuhu aedviljad on peeneks hakituna sisse ära peidetud. Oluline on, et aedvilju ei oleks võimalik toidust eraldada, nii satub ka neid söömisel tahes-tahtmata suhu.
Kui sul pole aega süüa teha, siis hoia alati käepärast mõned puuviljad või koori suure nälja peletamiseks enne sööki kiiresti paar porgandit, et vältida kõhutäitmist söögiisu vähendavate näksidega.
Vaata ka meie retseptivideoid ja retseptivihikuid.