Menüü

B6-vitamiin

B6 on tavamõiste püridoksiini, püridoksaali ja püridoksamiini kohta. B6-vitamiinil on meie kehas palju tähtsaid ülesandeid, kuid üheks olulisemaks võib pidada selle tuge südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel.

B6-vitamiini on peamiselt vaja:

  • aminohapete, süsivesikute ja rasvade normaalse ainevahetuse tagamisele kaasa aitamiseks
  • bioaktiivsete ühendite (nt serotoniin) tekkeks organismis
  • punaste vereliblede valmimise protsessis

Kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel. Toiduga saadava B6-vitamiini puudulikkust esineb harva ja tavaliselt on see kombinatsioonis teiste B-grupi vitamiinide puudusega.

Parimateks B6-vitamiini allikateks on maks, pähklid (nt pistaatsia- ja Kreeka pähklid), seemned (nt seesami- ja päevalilleseemned), pärm, maks, linnuliha, kala (nt vikerforell), paprika, banaan, kapsad (nt lehtkapsas), sea- ja veiseliha, täistera- ja seemneleivad.

Soovituslik päevane tarbimiskogus 1,5–1,8 mg sisaldub keskmiselt ühes alljärgnevatest:

  • 5 g maitsepärmis (pärmihelvestes)
  • u 3 dl (180 g) pistaatsiapähklites
  • 260 g kuumtöödeldudskumbrias
  • 500 g kooritud banaanides

Päevane vajalik kogus B6-vitamiini (1,5–1,8 mg) on võimalik saada, kui süüa väga mitmekesiselt, sealhulgas näiteks supilusikatäis pistaatsiapähkleid, supilusikatäis päevalilleseemneid, 2–3 viilu (kokku 100 g) täisteraleiba, üks keedetud kartul (100 g), ), väga väike  kanafilee (u 60 g), pool paprikat (100 g) ning üks banaan (koorega kaal 200 g).

* Kõik toitainelise koostise andmed pärinevad NutriData andmebaasist tka.nutridata.ee, versioon 11