Menüü

B6-vitamiin

B6 on tavamõiste püridoksiini, püridoksaali ja püridoksamiini kohta. B6-vitamiinil on meie kehas palju tähtsaid ülesandeid, kuid üheks olulisemaks võib pidada selle tuge südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel.

B6-vitamiini on vaja:

  • aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks (sh valkude lõhustamine ja kasutamine)
  • süsivesikute, rasvade ainevahetuse tagamiseks
  • paljude bioaktiivsete ühendite (nt serotoniin) tekkeks organismis
  • erütrotsüütide valmimise protsessiks
  • tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks
  • B12-vitamiini ja magneesiumi täielikuks imendumiseks
  • soolhappe tootmiseks

Kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel. Toiduga saadava B6-vitamiini puudulikkust esineb harva ja tavaliselt on see kombinatsioonis teiste B-grupi vitamiinide puudusega. Imikutel ja lastel ilmnenud kliiniliste sümptomite hulka kuuluvad epilepsialaadsed krambid, kehakaalu langus, seedetrakti probleemid ja mikrotsütaarne aneemia.

Parimateks B6-vitamiini allikateks on maks, pähklid (nt pistaatsia- ja Kreeka pähklid), seemned (nt seesami- ja päevalilleseemned), pärm, maks, linnuliha, kala (nt lõhe), paprika, banaan, kapsad (nt lehtkapsas), sea- ja veiseliha, täistera- ja seemneleivad.

Soovituslik päevane tarbimiskogus 1,5–1,8 mg sisaldub keskmiselt:

  • 5 g maitsepärmis (pärmihelvestes)
  • u 3 dl (180 g) pistaatsiapähklites
  • 210 g kuumtöödeldud broilerimaksas
  • 250 g kuumtöödeldud veisemaksas
  • 220 g kuumtöödeldud lõhes
  • 503 g banaanides

Päevase vajaliku B6-vitamiini koguse võid saada, kui sööd väga mitmekesiselt, sealhulgas näiteks supilusikatäie pistaatsiapähkleid, ühe supilusikatäie päevalilleseemneid, 2–3 viilu (kokku 100 g) täisteraleiba, ühe keedetud kartul (100 g), tüki kuumtöödeldud lõhet (100 g), väikese tüki (30 g) kanafileed ning ühe banaani (koorega banaani kaal 200 g).