Menüü

Soolasisaldus erinevates toiduvalikutes

„Korralik” jõuluistumine külma ja sooja laua ning magusata, ilma alkoholita (annab ca 1700 kcal, täiskasvanud naisterahva keskmine vajadus 2000 kcal/p)

  Kogus, g Naatrium, mg
Sült 50 409
Kartulisalat 100 234
Rosolje 100 818
Rukkileib 40 176
Või 5 30
Soolaheeringas 25 455
Hapukoor 25 11
Kartul, keedetud soolata 100 1
Hautatud hapukapsas, sealihaga 150 446
Ahjus küpsetatud sea kaelakarbonaad 50 36
Verivorst 100 428
Kõrvits, marineeritud, vedelikuta 50 9
Pohlamoos 30 13
Kringel 50 202
Piparkook 50 97
Mandariin 100 3
Kohv 150 0
Kohvikoor 10 4
Suhkur 5 0
Morss siirupist 300 20
NAATRIUM KOKKU 3392
SOOLANA (g) 8,6

„Tavaline” grillipidu suhteliselt tagasihoidliku lihakogusega, alkoholiga (annab ca 2200 kcal, täiskasvanud naisterahva keskmine vajadus 2000 kcal/p)

Kogus, g Naatrium, mg
Kanašašlõkk jogurtiga, küpsetatud 100 1040
Grillvorst, R 27% 100 1050
Kartulisalat 200 468
Kartulikrõpsud 100 630
Dipikaste 630 213
Punane vein 400 14
Limonaad 400 32
Šokolaadikook 100 182
NAATRIUM KOKKU 3629
SOOLANA (g) 9,2

„Tavalise” ja väiksema soolasisaldusega menüü (annavad ca 2000 kcal, täiskasvanud naisterahva keskmine vajadus 2000 kcal/p)). Naatrium tuleb ainult töötlemata ja töödeldud toiduainetest, toidu valmistamisel ja toidulauas lisatavast soolakogusest tulenevat naatriumi ei ole juurde arvestatud.

Tavaline päev Väiksema soolasisaldusega päev
Kogus, g Naatrium, mg Kogus, g Naatrium, mg
Hommikusöök
Kaerahelbepuder 150 59
Maasikamoos 30 0
Rukkileib 100 440 50 220
Juust 30 232 15 116
Või 10 59  5 30
Kohv 200 0 200 0
Piim 30 14 30 14
Suhkur 5 0 5 0
Lõunasöök
Lõhe, kuumtöödeldud 80 45
Keedetud riis 100 4
Keedetud peet 100 36
Keedetud brokoli 100 7
Seljanka 300 1210
Hapukoor 15 6
Sai 20 92
Rukkileib 50 220
Kohupiimavorm 100 64 100 64
Karusmarjakissell 100 4 100 4
Oode
Banaan 200 2 200 2
Assortiikompvek 50 9
Õhtusöök
Kanakaste 150 352 150 352
Keedetud makaronid 100 0 100 0
Keedetud peet 100 36
Porgandisalat 100 23
Tomat 100 3
Rukkileib 50 220 50 220
Keefir 200 70 200 70
NAATRIUM KOKKU    2810    1490
SOOLANA (g)    7,1    3,8 

Soola saamine Ise tehtud väikesest burgerist

Sool, g
Mitmeviljakukkel, 60 g 0,7
Veiselihast hakkpihv, 60 g 1,2
Burgerikaste, 30 g 0,5
Juust, 20 g 0,5
Hapukurk, 40 g 1,0
Tomat, 30 g 0
Lehtsalat, 3 g 0
KOKKU ca 4