MasterChef Ivari Vokk ja TAI koostasid inspireeriva nädalamenüü, mis näitab, kuidas tuttavad lemmikroad võivad olla korraga nii maitsvad kui tasakaalustatud. Retseptid lähtuvad eestlaste maitse-eelistustest ja taldrikureeglist.
Hakklihakaste kartulipüree ja salatiga
Valmistame eestlaste ühe lemmikroa – hakklihakastme – värskemas ja tervislikumas võtmes.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Hakklihakaste
- 1 väike sibul (u 60 g)
- 1 küüslauguküüs (u 5 g)
- 2 sl (10 g) võid
- 250 g veisehakkliha
- 50 g porgandit
- 1 sl (10 g) nisujahu
- 150 ml piima
- 50 ml kartulikeeduvett
- soola, pipart
Kartulipüree
- 400 g kartuleid
- 100 ml piima
- 2 tl (10 g) võid
- 100 g külmutatud või värskeid herneid
- soola, pipart
Salat
- 400 g valget peakapsast
- 200 g porgandit
- 100 g marineeritud peeti
- 2 sl (30 g) peedivedelikku
|
- Pane kartulid keema.
- Prae sibul ja küüslauk võis klaasjaks. Lisa hakkliha ja riivitud porgand, prae keskmisel kuumusel kuni hakkliha on küps. Tõsta segu kõrvale.
- Samal pannil sulata või, sega jahu, kuumuta pidevalt segades. Lisa vähehaaval piim ja vispelda ühtlaseks. Kui kaste on paksenenud, lisa sellele praetud hakklihasegu ning veidi kartulikeeduvett. Maitsesta soola ja pipraga.
- Tambi kartulid püreeks, lisa või ja piim. Maitsesta ja sega hulka herned.
- Salati valmistamiseks haki kapsas, riivitud porgand ning marineeritud peet. Maitsesta, lisa kastmeks peedivedelikku.
|
Serveerimissoovitus: vähemalt pool taldrikust salat, veerand kartulipüreepüree ning veerand kaste.
Vaata, kuidas Ivari hakklihakastet valmistab:

HEA IDEE!
Kartulipüree saab kiiremini valmis, kui lõikad kartulid enne keetmist väikesteks tükkideks.
LOO OMA RETSEPT
Vali köögivilju vastavalt hooajale ja oma maitsele.
- Kartulipüree saab uue maitse brokoli, pastinaagi, bataadi, lillkapsa või maapirniga – proovi neid kartuliga segades või ka täiesti iseseisvalt.
Maitsva püree saad ka mitmest köögiviljast kombineerides, ilma kartulit lisamata.
- Hakklihakastme lisandiks sobivad hästi: lillkapsas, suvikõrvits, kaunviljad, paprika, hernes, seened, spinat või kale.
|
Kanasupp köögiviljadega
Kodune kanasupp rohkete köögiviljadega – lihtne ja hea valik igal ajal.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
- 1 terve kana (u 1,4 kg)
- supi jaoks 240 g kanaliha ja kondid puljongi keetmiseks
- 1 sl (14 g) õli
- 1 keskmine sibul (u 70g)
- 2 küüslauguküünt (u 10 g)
- 2 keskmist porgandit (u 130 g)
- 100 g kartulit
- 200 g peakapsast
- 1 keskmine nuikapsas (u 250 g)
- 100 g suhkruhernest
- 4 oksa tüümiani
- 7 dl vett
- soola, pipart
|
- Puhasta kana, lõika tükkideks. Kintsud ja koivad jäta näiteks nädala lõpuks.
- Puhasta ja tükelda köögiviljad.
- Puljongi keetmiseks lisa kuuma potti kanakondid ja -nahk ning rösti kergelt läbi. Lisa vesi, porgandi-, nuikapsa-, sibula- ning küüslaugukoored ja tüümiani oksad. Keeda puljongit.
- Supipõhjaks pane potti õli, tükeldatud sibul ja küüslauk. Lisa kanatükid, maitsesta soola, pipra ja tüümiani lehtedega.
- Lisa köögiviljad alustades suurematest ning kõvematest ja lõpetades väiksemate ja pehmematega. Lisa puljong.
- Lase podiseda.
- Lisa herned ja serveeri.
|
Ivari soovitus: osta nädala alguses võimaluse korral terve kana ja puhasta see ise. Nii on kogu nädalaks kanaliha olemas ja säästad aega ning rahagi.
Vaata, kuidas Ivari kanasuppi valmistab:

HEA IDEE!
Köögiviljade valmistamisel aitab nutikas ajastus saavutada parima tulemuse:
• Kõvemad köögiviljad lõika väiksemateks tükkideks või lisa toidule varem.
• Pehmemad köögiviljad tükelda suuremalt või lisa hiljem.
Kui tükeldad ja lisad köögiviljad järjestikku, väldid ülekeetmist ning toit valmib ühtlasemalt ja kiiremini.
LOO OMA RETSEPT
- Kanasupp on ideaalne roog, kuhu saad lisada neid köögivilju, mis parasjagu kodus olemas või mis hooajaliselt valminud.
- Supile sobivad hästi: porru, juurseller, varsseller, brokoli või paprika.
- Võid katsetada ka lehtköögiviljadega, nagu näiteks spinat või lehtkapsas.
|
Kalakotletid ahjuköögivilja ja tartarkastmega
Valmistame mahlased kalakotletid koos ahjus küpsenud köögiviljade ja kerge tartarkastmega.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Ahjuköögiviljad
- 2 pastinaaki (u 300 g)
- 4 porgandit (u 300 g)
- 2 nuikapsast (u 500 g)
- 200 g kirsstomateid
- 1 sl (5 g) tüümianilehti või 2 oksa
- 3 sl (30 g) oliiviõli
- soola, pipart
Kalakotletid
- 300 g kalafileed või kalahakkmassi
- 1 mugulsibul (u 60 g)
- 2 küüslauguküünt (u 10 g)
- 1 muna (u 60 g)
- 50 g kodujuustu
- 50 g riivsaia
- 1 sl (10 g) jahu (paneerimiseks)
- 2 sl (20 g) riivsaia (paneerimiseks)
- 1 sl (10 g) rapsiõli või 10 g võid praadimiseks
- soola, pipart
Tartarkaste
- 1 marineeritud kurk (u 40 g)
- 1 marineeritud punane paprika (u 30 g)
- 100 g Kreeka jogurtit
- 100 g kodujuustu
- 1 sl (10 g) oliiviõli
|
- Tükelda ja maitsesta köögiviljad. Pane need koos õliga ahjuplaadile, küpseta umbes 40 minutit.
- Lase kala koos sibula ja küüslauguga hakklihamasinast läbi. Kui masinat kodus pole, siis osta poest kalahakkliha.
- Lisa massile tilli, kodujuustu, muna ja riivsaia. Lase segul 10 minutit seista.
- Kuumuta pannil või ning valmista taldrikule jahu-riivsaia segu. Maitsesta jahu-riivsai soola ja pipraga.
- Võta suur lusikatäis hakksegu ja veereta seda jahu-saia purus. Vormi kotletiks ning aseta pannile ja küpseta pruuniks.
- Tartarkastme jaoks haki marineeritud kurk ja punane paprika. Sega see Kreeka jogurti, oliiviõli, soola, pipra ja kodujuustuga.
|
Serveerimissoovitus: vähemalt pool taldrikust köögivili, veerand kalakotlet ja veerand kaste.
Vaata, kuidas Ivari kalakotlette valmistab:

LOO OMA RETSEPT
- Kasutades erinevaid köögivilju, sünnib iga kord veidi uus ja isikupärane roog. Vali hooajaliselt kättesaadavad ja oma lemmikud!
- Kotletlette võid proovida ka suvikõrvitsa, spinati, porgandi või seentega.
- Loomulikult sobivad värsked ürdid ja maitseroheline.
- Ahjuköögiviljadele võid lisada või asendada näiteks lillkapsa, brokoli, kõrvitsa, bataadi, paprika, punane sibula, rooskapsa või pastinaagiga.
|
Tomatine pasta ubade ja värske salatiga
Valmistame tomatise pastaroa värske rohelise salatiga.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Tomatine pasta ubadega
- 250 g penne pastat
- 20 g oliiviõli
- 1 väike sibul (u 50 g)
- 1 küüslauguküüs (u 5 g)
- 250 g kirsstomateid
- 200 g valgeid ube tomatikastmes (nt purgist)
- 2 basiilikuoksa varred (lehed jäta salatiks)
- soola, pipart
- 50 ml pastakeeduvett
- 80 g parmesani juustu
Värske salat
- 300 g rohelist segusalatit
- 2 basiilikuoksa lehed
- 300 g kirsstomateid
- 2 sl (30 g) kõrvitsaseemneid
- 2 sl (30 g) siidriäädika kastet
- 2 sl (20 g) oliiviõli
- soola, pipart
|
- Pane keema pastavesi, lisa sool.
- Kuumuta pann, lisa pool oliiviõli, hakitud küüslauk ja sibul.
- Tükelda ja lisa pannile kirsstomatid. Kui need on pehmed, siis vajuta kahvliga katki.
- Haki peeneks basiilikuvarred ja pane pannile. Lisa ka tomatimahlas oad.
- Haki salati jaoks basiilikulehed ning kirsstomatid. Lisa veidi oliiviõli ja maitsesta. Lisa ka salatisegu ning raputa peale kõrvitsaseemned.
- Kui pasta on valmis, lisa see kastmele ja sega. Lisa ka veidi pastakeeduvett ja riivitud parmesani juustu.
|
Serveerimissoovitus: Vähemalt pool roast võiks olla värske salat.
Vaata, kuidas Ivari pastat valmistab:

LOO OMA RETSEPT
- Pastaroog, nagu paljudki teised lemmiktoidud, ei vaja kindlat retsepti – piisab sinu eelistustest.
- Pasta – vali meelepärane kuju ja proovi ka täisteratooteid.
- Tomatikastmesse sobivad hästi ka seened, baklažaan, suvikõrvits, porgand, brokoli, paprika või lehtköögiviljad, nagu spinat või lehtkapsas.
- Kaunviljadest sobivad valgete ubade asemel hästi ka punased oad, läätsed või kikerherned.
- Salatit saad täiendada mozzarella või muu vähem soolase juustuga, juurde võid lisada ka redist, kurki, porgandit, paprikat või sibulat.
- Vali need koostisosad, mis maitsevad ja on parasjagu käepärast – see ongi sinu retsept.
|
Ühepajatoit
Valmistame ühepajatoidu sellest, mis nädala lõpuks külmkappi alles on jäänud.
Retsept näitab suunda, aga maitse ja koostisosad vali just nii, nagu sulle meeldib.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
- 1 sl (14 g) õli
- 100 g suitsupõse viile
- soovi korral 1 kanakoib (u 100 g)
- 2 küüslauguküünt (u 10 g)
- 1 pastinaak (u 150 g)
- 2 porgandit (u 150 g)
- 200 g kartulit
- 1 nuikapsas (u 250 g)
- peakapsas (u 200 g)
- 500 dl köögiviljapuljongit
- soola, pipart
- värsket peterselli
|
- Kuumuta potis õli, lisa sibul, küüslauk, veidi hiljem suitsupõsk ja soovi korral kanaliha, pruunista 5 minutit.
- Kui keedad ise puljongi, siis pane potti vesi ja lisa sibula-, porgandi-, juurselleri ja muude köögiviljade koored, mis söögitegemisest üle jäävad.
- Võta nädalast ülejäänud köögiviljad, tükelda ja lisa potti, alustades kõvematest köögiviljadest ja suurematest tükkidest ning lõpetades väiksemate ja pehmematega.
- Maitsesta soola ja pipraga. Lisa puljong.
|
Serveerimissoovitus: Lisa värskust hakitud peterselli või mõne muu maitserohelisega.
Vaata, kuidas Ivari ühepajatoitu valmistab:

Ivari soovitus: Tee ise köögiviljapuljong – pane potti söögitegemisest üle jäänud sibula-, porgandi- ja juurselleri koored ning keeda need mõnusaks puljongiks! Maitse lisamiseks sobivad hästi ka kanakondid ja -nahad.
LOO OMA RETSEPT
- Ühepajatoit sünnib just sellest, mis parasjagu kapis leidub. Selle toidu võlu peitub sinu enda lähenemises – kindlat retsepti pole vaja järgida.
- Kombineeri erinevaid köögivilju ja kasuta neid, mis on hooajaliselt saadaval. Ühepajatoitu sobivad hästi kaalikas, juurseller, bataat, lillkapsas, brokoli, peet, rooskapsas, rohelised herned ja oad.
- Liha puhul eelista võimalusel valget liha või vähemrasvast punast liha.
- Väga maitsva ühepajatoidu saab ka täiesti lihavabalt – sel juhul tasub lisada kaunvilju, et roog jääks toitev ja tasakaalus.
|