Menüü

Lemmiktoit

Kas tahad muuta oma lemmiktoidu tervislikumaks?

MasterChef Ivari Vokk ja TAI koostasid inspireeriva nädalamenüü, mis näitab, kuidas tuttavad lemmikroad võivad olla korraga nii maitsvad kui tasakaalustatud. Retseptid lähtuvad eestlaste maitse-eelistustest ja taldrikureeglist.

     Hakklihakaste kartulipüree ja salatiga

Valmistame eestlaste ühe lemmikroa – hakklihakastme – värskemas ja tervislikumas võtmes.

Kogus: 4 portsjonit

Koostisosad Valmistamine
Hakklihakaste
  • 1 väike sibul (u 60 g)
  • 1 küüslauguküüs (u 5 g)
  • 2 sl (10 g) võid
  • 250 g veisehakkliha
  • 50 g porgandit
  • 1 sl (10 g) nisujahu
  • 150 ml piima
  • 50 ml kartulikeeduvett
  • soola, pipart
Kartulipüree
  • 400 g kartuleid
  • 100 ml piima
  • 2 tl (10 g) võid
  • 100 g külmutatud või värskeid herneid
  • soola, pipart
Salat
  • 400 g valget peakapsast
  • 200 g porgandit
  • 100 g marineeritud peeti
  • 2 sl (30 g) peedivedelikku
  • Pane kartulid keema.
  • Prae sibul ja küüslauk võis klaasjaks. Lisa hakkliha ja riivitud porgand, prae keskmisel kuumusel kuni hakkliha on küps. Tõsta segu kõrvale.
  • Samal pannil sulata või, sega jahu, kuumuta pidevalt segades. Lisa vähehaaval piim ja vispelda ühtlaseks. Kui kaste on paksenenud, lisa sellele praetud hakklihasegu ning veidi kartulikeeduvett. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Tambi kartulid püreeks, lisa või ja piim. Maitsesta ja sega hulka herned.
  • Salati valmistamiseks haki kapsas, riivitud porgand ning marineeritud peet. Maitsesta, lisa kastmeks peedivedelikku.

Serveerimissoovitus: vähemalt pool taldrikust salat, veerand kartulipüreepüree ning veerand kaste.

Vaata, kuidas Ivari hakklihakastet valmistab: 

HEA IDEE!

Kartulipüree saab kiiremini valmis, kui lõikad kartulid enne keetmist väikesteks tükkideks.

LOO OMA RETSEPT
Vali köögivilju vastavalt hooajale ja oma maitsele.
  • Kartulipüree saab uue maitse brokoli, pastinaagi, bataadi, lillkapsa või maapirniga – proovi neid kartuliga segades või ka täiesti iseseisvalt.
Maitsva püree saad ka mitmest köögiviljast kombineerides, ilma kartulit lisamata.
  • Hakklihakastme lisandiks sobivad hästi: lillkapsas, suvikõrvits, kaunviljad, paprika, hernes, seened, spinat või kale.

     Kanasupp köögiviljadega

Kodune kanasupp rohkete köögiviljadega – lihtne ja hea valik igal ajal.

Kogus: 4 portsjonit

Koostisosad Valmistamine
  • 1 terve kana (u 1,4 kg)
  • supi jaoks 240 g kanaliha ja kondid puljongi keetmiseks
  • 1 sl (14 g) õli
  • 1 keskmine sibul (u 70g)
  • 2 küüslauguküünt (u 10 g)
  • 2 keskmist porgandit (u 130 g)
  • 100 g kartulit
  • 200 g peakapsast
  • 1 keskmine nuikapsas (u 250 g)
  • 100 g suhkruhernest
  • 4 oksa tüümiani
  • 7 dl vett
  • soola, pipart
  • Puhasta kana, lõika tükkideks. Kintsud ja koivad jäta näiteks nädala lõpuks.
  • Puhasta ja tükelda köögiviljad.
  • Puljongi keetmiseks lisa kuuma potti kanakondid ja -nahk ning rösti kergelt läbi. Lisa vesi, porgandi-, nuikapsa-, sibula- ning küüslaugukoored ja tüümiani oksad. Keeda puljongit.
  • Supipõhjaks pane potti õli, tükeldatud sibul ja küüslauk. Lisa kanatükid, maitsesta soola, pipra ja tüümiani lehtedega.
  • Lisa köögiviljad alustades suurematest ning kõvematest ja lõpetades väiksemate ja pehmematega. Lisa puljong.
  • Lase podiseda.
  • Lisa herned ja serveeri.

Ivari soovitus: osta nädala alguses võimaluse korral terve kana ja puhasta see ise. Nii on kogu nädalaks kanaliha olemas ja säästad aega ning rahagi.

Vaata, kuidas Ivari kanasuppi valmistab:

HEA IDEE!

Köögiviljade valmistamisel aitab nutikas ajastus saavutada parima tulemuse:
• Kõvemad köögiviljad lõika väiksemateks tükkideks või lisa toidule varem.
• Pehmemad köögiviljad tükelda suuremalt või lisa hiljem.
Kui tükeldad ja lisad köögiviljad järjestikku, väldid ülekeetmist ning toit valmib ühtlasemalt ja kiiremini.

LOO OMA RETSEPT
  • Kanasupp on ideaalne roog, kuhu saad lisada neid köögivilju, mis parasjagu kodus olemas või mis hooajaliselt valminud.
  • Supile sobivad hästi: porru, juurseller, varsseller, brokoli või paprika.
  • Võid katsetada ka lehtköögiviljadega, nagu näiteks spinat või lehtkapsas.

     Kalakotletid ahjuköögivilja ja tartarkastmega

Valmistame mahlased kalakotletid koos ahjus küpsenud köögiviljade ja kerge tartarkastmega.

Kogus: 4 portsjonit

Koostisosad Valmistamine
Ahjuköögiviljad
  • 2 pastinaaki (u 300 g)
  • 4 porgandit (u 300 g)
  • 2 nuikapsast (u 500 g)
  • 200 g kirsstomateid
  • 1 sl (5 g) tüümianilehti või 2 oksa
  • 3 sl (30 g) oliiviõli
  • soola, pipart
Kalakotletid
  • 300 g kalafileed või kalahakkmassi
  • 1 mugulsibul (u 60 g)
  • 2 küüslauguküünt (u 10 g)
  • 1 muna (u 60 g)
  • 50 g kodujuustu
  • 50 g riivsaia
  • 1 sl (10 g) jahu (paneerimiseks)
  • 2 sl (20 g) riivsaia (paneerimiseks)
  • 1 sl (10 g) rapsiõli või 10 g võid praadimiseks
  • soola, pipart
Tartarkaste
  • 1 marineeritud kurk (u 40 g)
  • 1 marineeritud punane paprika (u 30 g)
  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 100 g kodujuustu
  • 1 sl (10 g) oliiviõli
  • Tükelda ja maitsesta köögiviljad. Pane need koos õliga ahjuplaadile, küpseta umbes 40 minutit.
  • Lase kala koos sibula ja küüslauguga hakklihamasinast läbi. Kui masinat kodus pole, siis osta poest kalahakkliha.
  • Lisa massile tilli, kodujuustu, muna ja riivsaia. Lase segul 10 minutit seista.
  • Kuumuta pannil või ning valmista taldrikule jahu-riivsaia segu. Maitsesta jahu-riivsai soola ja pipraga.
  • Võta suur lusikatäis hakksegu ja veereta seda jahu-saia purus. Vormi kotletiks ning aseta pannile ja küpseta pruuniks.
  • Tartarkastme jaoks haki marineeritud kurk ja punane paprika. Sega see Kreeka jogurti, oliiviõli, soola, pipra ja kodujuustuga.

Serveerimissoovitus: vähemalt pool taldrikust köögivili, veerand kalakotlet ja veerand kaste.

Vaata, kuidas Ivari kalakotlette valmistab:

LOO OMA RETSEPT
  • Kasutades erinevaid köögivilju, sünnib iga kord veidi uus ja isikupärane roog. Vali hooajaliselt kättesaadavad ja oma lemmikud!
  • Kotletlette võid proovida ka suvikõrvitsa, spinati, porgandi või seentega.
  • Loomulikult sobivad värsked ürdid ja maitseroheline.
  • Ahjuköögiviljadele võid lisada või asendada näiteks lillkapsa, brokoli, kõrvitsa, bataadi, paprika, punane sibula, rooskapsa või pastinaagiga.

     Tomatine pasta ubade ja värske salatiga

Valmistame tomatise pastaroa värske rohelise salatiga.

Kogus: 4 portsjonit

Koostisosad Valmistamine
Tomatine pasta ubadega
  • 250 g penne pastat
  • 20 g oliiviõli
  • 1 väike sibul (u 50 g)
  • 1 küüslauguküüs (u 5 g)
  • 250 g kirsstomateid
  • 200 g valgeid ube tomatikastmes (nt purgist)
  • 2 basiilikuoksa varred (lehed jäta salatiks)
  • soola, pipart
  • 50 ml pastakeeduvett
  • 80 g parmesani juustu
Värske salat
  • 300 g rohelist segusalatit
  • 2 basiilikuoksa lehed
  • 300 g kirsstomateid
  • 2 sl (30 g) kõrvitsaseemneid
  • 2 sl (30 g) siidriäädika kastet
  • 2 sl (20 g) oliiviõli
  • soola, pipart
  • Pane keema pastavesi, lisa sool.
  • Kuumuta pann, lisa pool oliiviõli, hakitud küüslauk ja sibul.
  • Tükelda ja lisa pannile kirsstomatid. Kui need on pehmed, siis vajuta kahvliga katki.
  • Haki peeneks basiilikuvarred ja pane pannile. Lisa ka tomatimahlas oad.
  • Haki salati jaoks basiilikulehed ning kirsstomatid. Lisa veidi oliiviõli ja maitsesta. Lisa ka salatisegu ning raputa peale kõrvitsaseemned.
  • Kui pasta on valmis, lisa see kastmele ja sega. Lisa ka veidi pastakeeduvett ja riivitud parmesani juustu.

Serveerimissoovitus: Vähemalt pool roast võiks olla värske salat.

Vaata, kuidas Ivari pastat valmistab: 

LOO OMA RETSEPT
  • Pastaroog, nagu paljudki teised lemmiktoidud, ei vaja kindlat retsepti – piisab sinu eelistustest.
  • Pasta – vali meelepärane kuju ja proovi ka täisteratooteid.
  • Tomatikastmesse sobivad hästi ka seened, baklažaan, suvikõrvits, porgand, brokoli, paprika või lehtköögiviljad, nagu spinat või lehtkapsas.
  • Kaunviljadest sobivad valgete ubade asemel hästi ka punased oad, läätsed või kikerherned.
  • Salatit saad täiendada mozzarella või muu vähem soolase juustuga, juurde võid lisada ka redist, kurki, porgandit, paprikat või sibulat.
  • Vali need koostisosad, mis maitsevad ja on parasjagu käepärast – see ongi sinu retsept.

     Ühepajatoit

Valmistame ühepajatoidu sellest, mis nädala lõpuks külmkappi alles on jäänud.
Retsept näitab suunda, aga maitse ja koostisosad vali just nii, nagu sulle meeldib.

Kogus: 4 portsjonit

Koostisosad Valmistamine
  • 1 sl (14 g) õli
  • 100 g suitsupõse viile
  • soovi korral 1 kanakoib (u 100 g)
  • 2 küüslauguküünt (u 10 g)
  • 1 pastinaak (u 150 g)
  • 2 porgandit (u 150 g)
  • 200 g kartulit
  • 1 nuikapsas (u 250 g)
  • peakapsas (u 200 g)
  • 500 dl köögiviljapuljongit
  • soola, pipart
  • värsket peterselli
  • Kuumuta potis õli, lisa sibul, küüslauk, veidi hiljem suitsupõsk ja soovi korral kanaliha, pruunista 5 minutit.
  • Kui keedad ise puljongi, siis pane potti vesi ja lisa sibula-, porgandi-, juurselleri ja muude köögiviljade koored, mis söögitegemisest üle jäävad.
  • Võta nädalast ülejäänud köögiviljad, tükelda ja lisa potti, alustades kõvematest köögiviljadest ja suurematest tükkidest ning lõpetades väiksemate ja pehmematega.
  • Maitsesta soola ja pipraga. Lisa puljong.

Serveerimissoovitus: Lisa värskust hakitud peterselli või mõne muu maitserohelisega.

Vaata, kuidas Ivari ühepajatoitu valmistab:

Ivari soovitus: Tee ise köögiviljapuljong – pane potti söögitegemisest üle jäänud sibula-, porgandi- ja juurselleri koored ning keeda need mõnusaks puljongiks! Maitse lisamiseks sobivad hästi ka kanakondid ja -nahad.

LOO OMA RETSEPT
  • Ühepajatoit sünnib just sellest, mis parasjagu kapis leidub. Selle toidu võlu peitub sinu enda lähenemises – kindlat retsepti pole vaja järgida.
  • Kombineeri erinevaid köögivilju ja kasuta neid, mis on hooajaliselt saadaval. Ühepajatoitu sobivad hästi kaalikas, juurseller, bataat, lillkapsas, brokoli, peet, rooskapsas, rohelised herned ja oad.
  • Liha puhul eelista võimalusel valget liha või vähemrasvast punast liha.
  • Väga maitsva ühepajatoidu saab ka täiesti lihavabalt – sel juhul tasub lisada kaunvilju, et roog jääks toitev ja tasakaalus.