Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

11. juuni 2024

Söömishäired

Tere!
Kas arfid toitumishäire on Eestis ka diagnoositav? Mulle tundub, et põden selle käes, kuid ei tea, kust abi otsida ning ei ole kuulnud, et kuskil sellisest häirest räägitud oleks.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Söömishäiretega tegelevate asutuste kodulehtedelt otseselt selle kohta informatsiooni ei leia, küll aga tasub neile sellegipoolest helistada-kirjutada ja küsida. Tartus näiteks Tartu ülikooli kliinikumi söömishäirete osakond, Tallinnas Psühhiaatria ja psühhoteraapia keskus Sensus või Marienthali kliinik. Nemad oskavad vastata, kas nad tegelevad ise või kui kuskli tegeletakse, siis õigesse kohta edasi suunata.

Anonüümne

21. mai 2024

Toitumine ja tervis

Tere
Olen 82, naine. Minu mureks on B12 tase veres. Minu SYNLAB 27.03.2024 info: Vitamiin B12, Üle normi 819 pmol/l, Normivahemik: 138-652 pmol/l. Kas B12 taset saaks kuidagi maha võtta toiduga või on ehk oleks abiks C-vitamiin, mida soovitate?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Juhul kui võtate mingeid toidulisandeid (vitamiinipreparaate, vm), siis tasub vaadata nende B12-vitamiini sisaldust. Kui saate toidulisandist seda juurde, tasub see lõpetada. Kui toidulisandeid juurde ei võta, soovitan konsulteerida perearstiga ja võimalusel kontrollida veres maksa- ja põletikunäitajad. Muude põhjuste puudumisel võib loomse toidu mõningane vähendamine menüüs (lihatooted, munad, jmt) verenäitu veidi langetada.

Anonüümne

5. mai 2024

Söömishäired

Tere. Soovin nõu toitumise osas, et oma kaalu tõsta ja sellega elukvaliteeti parandada. Olen 35 ja umbes pool oma elust elanud söömishäirega, sh olnud kogu oma täiskasvanuea alakaalus (kmi 14-17). Söömishäire on aastate jooksul võtnud erinevaid vorme, anoreksiast ortoreksiani ja viimasel ajal enim ARFID sarnane. Mul ka autism ja väga tundlik närvisüsteem. Lisaks on aastatepikkune alatoitumine minu seedimise veelgi tundlikumaks muutnud ja diagnoositud ka atroofiline gastriit ja toitainete imendumishäire. Paljud toidud on tekitanud füüsiliselt ebameeldivaid tagajärgi ning kuna mul on üldse väga madal taluvus igasugu kehaliste aistingute suhtes, siis on piisavalt söömine osutunud ületamatuks takistuseks. Aastatega on mul välja kujunenud üsna rangete reeglitega “söömise süsteem”, mis pole otseselt tervisele kahjulik, pigem lausa eeskujulik, kui selle toitumisnõustajale ette näitan, aga ma ei julge väljaspool seda loodud süsteemi midagi süüa. See käib nii toiduvaliku, toitude söömisjärjekorra kui söömisaegade kohta. See omakorda tingib tihti toidukordade ebapiisavuse, kui turvalisi valikuid pole parasjagu saadaval ja nii pole kokkuvõttes võimalik kaalu tõsta. Ma olen käinud erinevate psühholoogide ja psühhiaatrite juures. Kõikide ühine seisukoht tundub olevat, et söömishäire puhul peaks õppima taluma seda ebamugavust või raskustunnet mis söömisega tekib. Mul on aga tunne, et ma ei jõua sellega kuhugi, et õpiksin aktsepteerima seda ebamugavust, olen seda varsti juba 10a üritanud. Kui ma keskendun välimusega seotud hirmule “paks” olla (jah, seda esineb ka), siis see aktsepteerimise meetod ja KKT stiilis mõtete muutmine töötab, sest see “paks” on tunne, mida tõesti saab mõtete abil muuta. Aga reaalsete füüsiliste valudega on väga raske ennast neid aktsepteerima või mõtteid muutma panna. Isegi, kui tean et see valu on psühhogeenne, siis minu kogemuses on see siiski reaalne ja ma ei suuda oma aju veenda, et see on tegelikult ohutu. Mul on tunne, et sageli alahinnatakse seda sensoorset kogemust, mida autistid seoses ülitundlikkusega kogevad. Seetõttu otsin ma praegu pigem toitumisalast nõu, kuidas oma menüü nii koostada, et see põhjustaks võimalikult vähe “kannatusi”. Ehk siis, kuidas saada rohkem kaloreid nii, et see oleks võimalikult kerge seedimisele? Hetkel ma ei tarbi üldse piimatooteid ega nisujahu. Kõige keerulisem on kiudainetega, sest hea ei ole liiga vähe ega ka liiga palju. Pikka aega kartsin ka valku, kuna see tekitab kõhus raske tunde. Nüüd olen sojavalgupulbrit smuutisse lisama hakanud ja sellega raskust ei teki. Suuri (teiste mõistes normaalseid) koguseid liha ma aga näiteks süüa ei suuda.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Aitäh põhjaliku ülevaate eest, aga kirja teel menüüsoovitusi kahjuks anda ei ole võimalik. Hea oleks püsiv koostöö vaimse tervise ja toitumisspetsialistiga, kes aitaksid vajadustest ning eripäradest lähtuvalt paremini toime tulla, muuhulgas toiduvalikutega. Kindlasti on söömishäiretega tegelevas meeskonnas inimesi, kes saaksid siin toeks olla.

Anonüümne

5. mai 2024

Toitumine ja tervis

Põen verevähki. Varem diagnoositud alahappesusega krooniline gastriit. Ravimite ja haiguse tagajärjel on kõht 2-3 päeva kinni ja siis läheb pauguga lahti. Kas mineraalvesi Devin (ph 9,6) on sobiv joomiseks? Söön köögivilju, kaerahelbe putru , musti ploome, õunu. Kõhu lahtisuse korral metsamustikaid. Abi olen saanud ainult Eucarboni 2-3. tableti kasutamisel.

Lugupidamisega
Viive S.

.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kuna kombineerituna esineb mitu haigust, millega kaasuvalt on ilmselt vajalik võtta erinevaid ravimeid, ei saa kirja teel sellele küsimusele head vastust anda. Soovitav on esmaselt küsida nõu ikkagi oma raviarstilt.  Siiski mõned soovitused, mis aitavad seedesüsteemil paremini toime tulla.
Alustada toidukorda valgurikkast toidust. Söögi alguses olevad valgud aitavad stimuleerida happe tootmist.  Seedimist võivad toetada erinevad toidulisandid (nt betaiin), kuid siingi saab teid paremini nõustada raviv arst.
Juua toidukorrast eraldi, vähemalt 30 minutit pärast söömise lõpetamist. See annab maole rohkem aega happe tootmiseks ja valkude metaboliseerimiseks. Kui tegu on alahappese gastriidiga, siis ei soovitaks pigem kõrge pHga mineraalvett juua.
Sööge probiootilisi toite nagu jogurtit, et tasakaalustada soolestiku mikrofloorat ja aidata seeläbi kaasa seedimisele.
Vältige liiga rasvaseid ja töödeldud toite, mida on raskem seedida.
Sööge väiksemaid portsjoneid ja närige põhjalikult, et anda oma seedesüsteemile parim võimalus toitu lagundada.
Lõpetage oma viimane söögikord kaks kuni kolm tundi enne magamaminekut.

Anonüümne

2. mai 2024

Kehakaal

Tere!
Olen 17 aastane tüdruk ja minu kehakaal on 70-71kg ja olen 165 cm pikk

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tegemist on väikese ülekaaluga. Hetkel võiksid kaaluda maksimaalselt 66 kg, täiskasvanuna 68 kg. Tasub üle vaadata oma toitumine, kuid kindlasti mitte hakata ranget dieeti pidama – rohkem rõhku köögiviljade, marjade, täisteratoodete, kala, magustamata piimatoodete, pähklite söömisele ning võimalikult vähe magusaid-soolaseid näkse, magusaid jooke, valmistoite. Igapäevaselt liikuda vähemalt 60 minutit nii, et tekib väike hingeldus. Võib pidada ka toidupäevikut

Anonüümne

21. aprill 2024

Söömishäired

Tere!

Olen praegu parananemas anoreksiast. Olen aru saanud, et see oli väga kohutav haigus ning mitte mingil juhul ei taha ma seda tagasi. Küll, aga tekkis mul küsimus, et kaua minu kaal veel tõuseb. Kas on see võimalik, et kui olen normaalkaalus ja jätkan ikka samamoodi söömist 3000 kcal päevas, mu kaal ei tõuse enam?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Hetkel on oluline keskenduda olevikule ja püüda saavutada ning hoida tervist ning kaalu toetavat elurütmi ning söömiskäitumist. Praegu tuleb järgida määratud toitumiskava ning  tulevikus paistab, kas seda on vaja muuta, sh energiasisalduse osas. Kuna ma ei tea teie pikkust ega praegust kaalu, siis ei saa ka tulevikku prognoosida.

Anonüümne

21. aprill 2024

Toitumine ja tervis

Tere.
Mul on tervenisti eemaldatud kilpnääre, pärast mida tõusis kehakaal märgatavalt. Operatsioonist jäi pidev kaltsiumi madal tase ja PTH /Parathormoon/ kõigub kord üle kord alla normi.
Sõltumata toitumisest, ei hakka kaal ikkagi langema, vaid pigem tõuseb. Milles võib olla põhjus?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Muutused hormoontasakaalus võivad soodustada kaalutõusu, kuid sageli on tegu siiski kombineeritud põhjustega. Esmaselt tuleks arutada oma raviarstiga, kas määratud asendusteraapia on küllaldane ja ravieesmärgile vastav. Kui ravimite poolelt ja tervisenäitajatelt on kõik korras, tuleks üle hinnata muud kaalutõusu mõjutavad faktorid. Kaalutõusus võivad rolli mängida nii söömiskäitumine, vähene kehaline aktiivsus, halb unekvaliteet kui ka kõrge stressitase. Enesehindamiseks võib kasutada Nutridata programmi.

Anonüümne

11. aprill 2024

Kehakaal

Tere!
Olen 17 aastane noor olen 162 pikk ja kaalun 73-74kg kas põhimõtteliselt olen veel normaal kaalus või on ülekaal?
Kõik räägivad erinevat juttu

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tegemist on ülekaaluga, hetkel umbes 10 kg. Täiskasvanuna võiks 162 cm pikkune naisterahvas kaaluda maksimaalselt 65 kg, et olla normaalkaalus. Seega oleks vaja veidi kaalu langetada, kuid seda tuleks teha läbimõeldult, et mitte jätta organismi oluliste toitainete defitsiiti. Samuti peaks kaalulangus olema aeglane protsess, maksimaalselt 0,5 kg nädalas. Soovitan pidada toidupäevikut, vaadata toidusoovitusi, teha päevas vähemalt 60 minutit mõõduka intensiivsusega kehalisi tegevusi ning kui ise hätta jääd, pöörduda mõne toitumisnõustaja poole.

Anonüümne

9. aprill 2024

Kehakaal

Tere! Olen tüdruk 11a olen 160cm pikk ja kaalun kahjuks 58kg, olen mures enda kehakaalu pärast .Mis oleks minu vanuse lapse hea kehakaal?millist toitumiskava peaksin jälgima?kas Minu kaal peaks olema väiksem? Tänan Teid

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kehamassiindeksi järgi oled tõepoolest ülekaalus. 11-aastane 160 cm pikk tüdruk peaks kaaluma maksimaalselt 51 kg, et olla normaalkaalus. Samal ajal täiskasvanud 160 cm pikkused naised on 58 kg kaaludes täiesti normaalkaalus. Sa ei pea hakkama järgima ühtegi toitumiskava. Küll aga vaatama üle oma toidulaua ning sööma toite, mis annavad organismile vajalikke aineid (köögiviljad, puuviljad ja marjad, täisteratooted (leib, puder), magustamata piimatooted, pähkleid-seemneid, muna, kala, linnuliha ja veidi ka punast liha). Võimalikult vähe või üldse mitte võiks süüa kõikvõimalikke magusaid ja soolaseid näkse (kommid, šokolaad, küpsised, saiakesed, koogid, pirukad, kohuke, jäätis jm maiustused, kartulikrõpsud) ning magusaid jooke (karastus- ja mahlajoogid, energiajoogid, vitamiinivesi jne). Oluline ei ole söömist piirata, vaid süüa õigeid toite ja saada toidust vajalikud toitained. Kuna üksi on oma toitumist muutma hakata väga keeruline, peaksid paluma vanematelt abi ning võib-olla ka pöörduma mõne toitumisnõustaja poole, kes annab alguses nõu. Abi on ka toidupäeviku pidamisest (aga siis kindlasti mitte vaadata ühe päeva tulemusi, vaid vähemalt nädala keskmist). Kindlasti tuleks suurendada liikumist – igapäevaselt vähemalt 60 minutit tegevusi, mis ajavad peaaegu hingeldama. 

Anonüümne

5. aprill 2024

Toit ja toidu valmistamine

Kas pipar on toiduaine?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, lihtsustatult öeldes on pipar toit.
Kõik, mis on mõeldud inimestele söömiseks, on toit. Toiduvalmistamise mõttes võib jagada toidu roogadeks (valmistatakse toiduainetest kuum- või külmtöötluse teel) ja toidaineteks (roogade valmistamise toorained). Samas on väga keeruline vahel roa ja toiduaine vahele tõmmata piiri. Kuna pipart kasutatakse roogade valmistamisel, sobib tema kohta öelda toiduaine. Täpsemalt on pipar maitseaine, veelgi täpsemalt vürts.