Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

29. oktoober 2024

Tere!
Olen täheldanud, et rinnapiimal oleva beebi (atoopik) nahk läheb hulluks, kui ema tarbib gluteeni. Kas peaksin oma menüüst täielikult gluteeni välistama?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Sellele küsimusele ei saa kirja teel ühest vastust anda, sest last peaks nägema ja samuti teadma ema toitumist laiemalt. Soovitan antud küsimuses pidada esmaselt nõu ikkagi perearstiga.

Anonüümne

22. oktoober 2024

Tere.
Kui on pärmitalumatus kas siis ei sobi ka juuretisega küpsetised ja hapendatud toidud?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Põhimõtteliselt on nii juuretise kui hapendamise puhul tegemist pärmseentega. Kahjuks aga ei selgu, mille põhjal on tehtud järeldus, et tegemist on just pärmitalumatusega. Eestiski levinud toidutalumatuse testidel ei ole tegelikult taga tõenduspõhisust. Seega, kui olete saanud sellise diagnoosi, soovitame konsulteerida testi tegijaga. Kui esinevad seedekaebused, tasub pidada nõu kindlasti ka perearstiga.

Anonüümne

20. oktoober 2024

Tere!
Suur mure. Juba 5 kuud probleem kõhulahtisusega. Sain seenravi. Hiljem diagnoositi laktoositalumatus ja olen tähele pannud, et ei saa süüa puuvilju. Olen ka proovinud kõik Mg vormid, ja kõik teevad kõhu lahti. Ei tea ,kas see on oma vahel seotud. Tehti kolonoskoopia uuring, eemaldati polüüb. Perearsti õde ütles, et pole midagi hullu, limaskesta õhenemine, gastroenteroloogi juurde lähen alles 31,10.
Mingi aeg tekkisid sisemised hemmorroidid.
Kas oskate öelda kuidas ma peaks toitumist jälgima või kust alustada, et saaksin vitamiinivajaduse kätte ? Hetkel on kõik nii segane ja suht masendav.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Praegust söömismustrit teadmata on keeruline konkreetseid soovitusi anda. Arvestades kirjas toodud kaebusi, soovitan minna üle laktoosivabadele piimatoodetele. Vältige toidu liigset töötlemist, kuid kerge töötlemine (keetmine, hautamine, jmt) on teretulnud ja soovitatav. Eelistage toite valides väherasvaseid ning piirake kofeiini sisaldavate ja gaseeritud jookide joomist (kui neid joote). Mõned toored puu- ja köögiviljad võivad kõhulahtisust süvendada, mistõttu tasub olla selles suhtes tähelepanelik. Samuti soovitan teha kuuri probiootikumiga, mis sisaldaks bifidobaktereid ja laktobatsille. Siin saate toote valikus küsida nõu apteekrilt. 
Kuna muretsete vitamiinide kättesaamise pärast, siis püüdke oma toiduvalikutega igapäevaselt katta ikkagi kõik toidugrupid. Nõu võib pidada ka oma raviarstiga, kes oskab teie haigusloost lähtuvalt otsustada, kas vajate juurde mingit toidulisandit.

Anonüümne

27. september 2024

Tere

Kuidas hoida norm kaal kilpnäärme alatalituse korral (peale radiojoodravi). Kas on toitumisnõustajat kel just sellest diagnoosist tulenevalt on praktikat ja häid soovitusi?

Lugupidavalt

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Nõustajat, kes oleks antud teemale eraldiseisvalt keskendunud ei oska soovitada, kuid kindlasti oskavad koolitatud spetsialistid tasakaalustada menüüd, et aidata vältida liigset kaalutõusu. Kuna kilpnäärme alatalitlus kompenseeritakse ravimiga, siis on oluline esmaselt ikkagi järgida tavapäraseid, tasakaalustatud toiduvalikute ja tervisliku eluviisi soovitusi, mille leiate siitsamalt lehelt.

Anonüümne

1. september 2024

TERE.
KUIDAS MIDA SÜÜA PODAGRA VALUDEGA ÕLA VARBA .PÖIDLA LIIGESES.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Podagra korral on sobiv puriinivaene, vedeliku- ja kiudainerikas, lakto-ovo-vegetaarne dieet. Kui olete alkoholitarvitaja, siis piirake alkohoolsete jookide joomist ning soovitavalt vältige seda. Lisan siinkohal internetis leitavad Eesti Reumatoloogia Seltisi ja ITK juhendid toitumiseks, mille abil on kergem oma menüü üles ehitada: Kui te pole seda juba teinud, siis tuleb valude korral rääkida oma perearstiga ja leida toitumisele lisaks sobiv ravim, mida kaebuste korral võtta.

Anonüümne

26. august 2024

Tere!
Minu küsimus pole otseselt seotud toitumisega!
Tunnen huvi E vitamiini kohta! Kirjutatud on palju selle vitamiini kohta, nii selle kasulikkusest kui ka sellest , kuidas seda toiduga saada.
Olen 80 – ne aastane mees normaal kaalus ( kaal 74 kg pikkus 175 cm ) ja momendil tarvitan kahte toidulisandit. Üks on Glytsiin, milles on palju vitamiine ja natuke taimset rahustid. Teine on Lutein plus silmadele, sest mul on probleem ühe silma kollatähniga. Mõlemad preparaadid sisaldavad E vitamiini.
Siit küsimus, kui tarvitan neid toidulisandeid koos 30-40 päeva, kas tekkib oht E – vitamiini ületarbimisest ja kuidas see organismile võib mõjuda?
Tänan vastuse eest!
Mihkel.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

E-vitamiini puhul on ohutu tarbimise ülempiir toidust ja toidulisanditest kokku maksimaalselt 300 mg päevas. E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mis liigsel tarbimisel salvestub maksa. E-vitamiini  toidulisandite suurte annuste tarbimine võib avaldada mõju vere hüübivusele, eelkõige koos
samaaegse aspiriini kasutamisega.

Anonüümne

21. mai 2024

Tere
Olen 82, naine. Minu mureks on B12 tase veres. Minu SYNLAB 27.03.2024 info: Vitamiin B12, Üle normi 819 pmol/l, Normivahemik: 138-652 pmol/l. Kas B12 taset saaks kuidagi maha võtta toiduga või on ehk oleks abiks C-vitamiin, mida soovitate?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Juhul kui võtate mingeid toidulisandeid (vitamiinipreparaate, vm), siis tasub vaadata nende B12-vitamiini sisaldust. Kui saate toidulisandist seda juurde, tasub see lõpetada. Kui toidulisandeid juurde ei võta, soovitan konsulteerida perearstiga ja võimalusel kontrollida veres maksa- ja põletikunäitajad. Muude põhjuste puudumisel võib loomse toidu mõningane vähendamine menüüs (lihatooted, munad, jmt) verenäitu veidi langetada.

Anonüümne

5. mai 2024

Põen verevähki. Varem diagnoositud alahappesusega krooniline gastriit. Ravimite ja haiguse tagajärjel on kõht 2-3 päeva kinni ja siis läheb pauguga lahti. Kas mineraalvesi Devin (ph 9,6) on sobiv joomiseks? Söön köögivilju, kaerahelbe putru , musti ploome, õunu. Kõhu lahtisuse korral metsamustikaid. Abi olen saanud ainult Eucarboni 2-3. tableti kasutamisel.

Lugupidamisega
Viive S.

.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kuna kombineerituna esineb mitu haigust, millega kaasuvalt on ilmselt vajalik võtta erinevaid ravimeid, ei saa kirja teel sellele küsimusele head vastust anda. Soovitav on esmaselt küsida nõu ikkagi oma raviarstilt.  Siiski mõned soovitused, mis aitavad seedesüsteemil paremini toime tulla.
Alustada toidukorda valgurikkast toidust. Söögi alguses olevad valgud aitavad stimuleerida happe tootmist.  Seedimist võivad toetada erinevad toidulisandid (nt betaiin), kuid siingi saab teid paremini nõustada raviv arst.
Juua toidukorrast eraldi, vähemalt 30 minutit pärast söömise lõpetamist. See annab maole rohkem aega happe tootmiseks ja valkude metaboliseerimiseks. Kui tegu on alahappese gastriidiga, siis ei soovitaks pigem kõrge pHga mineraalvett juua.
Sööge probiootilisi toite nagu jogurtit, et tasakaalustada soolestiku mikrofloorat ja aidata seeläbi kaasa seedimisele.
Vältige liiga rasvaseid ja töödeldud toite, mida on raskem seedida.
Sööge väiksemaid portsjoneid ja närige põhjalikult, et anda oma seedesüsteemile parim võimalus toitu lagundada.
Lõpetage oma viimane söögikord kaks kuni kolm tundi enne magamaminekut.

Anonüümne

21. aprill 2024

Tere.
Mul on tervenisti eemaldatud kilpnääre, pärast mida tõusis kehakaal märgatavalt. Operatsioonist jäi pidev kaltsiumi madal tase ja PTH /Parathormoon/ kõigub kord üle kord alla normi.
Sõltumata toitumisest, ei hakka kaal ikkagi langema, vaid pigem tõuseb. Milles võib olla põhjus?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Muutused hormoontasakaalus võivad soodustada kaalutõusu, kuid sageli on tegu siiski kombineeritud põhjustega. Esmaselt tuleks arutada oma raviarstiga, kas määratud asendusteraapia on küllaldane ja ravieesmärgile vastav. Kui ravimite poolelt ja tervisenäitajatelt on kõik korras, tuleks üle hinnata muud kaalutõusu mõjutavad faktorid. Kaalutõusus võivad rolli mängida nii söömiskäitumine, vähene kehaline aktiivsus, halb unekvaliteet kui ka kõrge stressitase. Enesehindamiseks võib kasutada Nutridata programmi.

Anonüümne

19. jaanuar 2024

Olen 78-aastane, pikkus 157cm.
Pärast puukentsefaliidi põdemist 2019.aastal, mida ravisin ise (elan väikeses külakeses, arstiabi kaugel) arsti juures käimata Doxycycliniga, kaotasin kehakaalus 16kg, Kui enne kaalusin aastakümneid 62kg, siis nüüd on alles vaid kondid ja lotendav nahk. Kaal 46kg.
Seetõttu on jõudu vähe.

2022.aasta aprillis infarkt.
Mil moel saaksin normaalkaalu? Mida peaksin sööma? Toitun oma meelest normaalselt 3 korda päevas.
Tänan ette vastuse eest!

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kaal on tõepoolest väike ja vajaks tõstmist. Kuna ei ole teada, mida te sööte ning palju liigute, siis on raske öelda, kuidas toitumist täpselt parandada. Kaalu tõstmine vajab kindlat päevast energiat, mida teie puhul ei tohiks olla alla 1800 kcal/ päevas ja ehk enamgi. Koostasin teile kokkuvõtvalt toiduportsjonite näidise toidugruppide lõikes. Kui püüate iga päev süüa kõigist toodud toidugruppidest vajaliku hulga portsjoneid, võiks kaal tõusma hakata. Kuna teil on olnud tõsiseid terviseprobleeme, siis peaksite ikkagi püüdma arstile minna, et arutada kaalulanguse probleemi. Võimalik et vajate mingeid täpsustavaid uuringuid või ravi korrektsiooni, et kaalunäitu paremaks saada.
Ligikaudsed portsjonite suurused päevaks toidugruppide lõikes-päevaks arvestatud energia 1800 kcal Lugeda lisaks infot toitumine.ee ja nutridata.ee lehtedelt.
Oluline on süüa regulaarselt ning mitte jätta pikki toidukordade vahesid ehk olla söömata üle kolme-nelja tunni.
Päevased toiduportsjonid toidugruppide lõikes.
I Teraviljatooted ja kartul 1 portsjon ~75 kcal, sööma peaks  6-9 portsjonit päevas
1 portsjon on näiteks üks nendest:
30(-50) g rukkileiba, sepikut, saia – NB! Neljakandilised leivaviilud, eriti seemneleivad, on raskemad ja lähevad arvesse kui 1,5-2 portsjonit
20 g näkileiba
100 g (~1 dl) putru 
70 g keedetud pastatooteid või riisi (1 dl = u 80 g)
20 g hommikuhelbeid või müslit
100 g keedetud kartulit (üks normaalne kartul~80 gr) või veega valmistatud kartulipüreed 
IIa Köögiviljad, sh kaunviljad ja seened – 1 portsjon ~30 kcal, sööma peaks 3-5 portsjonit päevas
1 portsjon on näiteks üks nendest:
100 g köögivilja värskel keedetult, aurutatult, rasvata hautatult
30 g kuumtöödeldud või värskeid kaunvilju
1-2 dl köögiviljamahla
1 dl köögivilja roa koostisosana või rasvaga valmistatult (wok-köögiviljad, vormiroad, supid)
60 g köögiviljahoidist (nt marineeritud kurk, merikapsas, letšo, konserveeritud tomatid)
30 g värskeid seeni
IIb Puuviljad ja marjad – 1 portsjon ~50 kcal, sööma peaks 2-3 portsjonit päevas
1 portsjon on näiteks üks nendest:
100 g värskeid puuvilju ja marju (võivad olla ka külmutatud)
15-20 g kuivatatud puuvilju ja marju
1 dl puuvilja- või marjamahla
III Liha, kala, kana, muna – 1 portsjon 80 kcal, sööma peaks kokku 3 portsjonit päevas
1 portsjon on näiteks üks nendest:
50 g -60 g väga taist liha küpsetatult (sh. kanaliha nahata), lahjemat sinki (5-6 % rasva)
30 g nahaga kanaliha
35 g kuumtöödeldud sea-, veise-, lamba- või vasikaliha
100 g taisest lihast või linnulihast valmistatud sülti
30-50 g maksapasteeti
50 g rasvasest lihast valmistatud sülti
30 g vorsti, viinereid, hakkliha, pihve ja kotlette
75 g väherasvast kala (valge kala)
50 g rasvast kala (heeringas, forell, lõhelised)
30 g kalatooteid (suitsutatud, soolatud, konserveeritud)
1 kanamuna või 4-5 vutimuna, keedetud või toidu koostises
Eelistama peaks värskest (jahutatud) lihast-kalast tehtud roogi liha-kalatoodetele
IV Piimasaadused – 1 portsjon ~ 110 kcal, sööma peaks 2-3 portsjonit päevas
1 portsjon on näiteks üks nendest:
2 dl piima, keefirit, petti, maitsestamata jogurtit (kuni 2,5%)
1 dl puuvilja- või marjajogurtit
80 – 100 g kodujuustu (kuni 4%)
80 – 100 g kohupiima (kuni 5%)
80-100 g hapukoort (10%)
50 g kohupiimakreemi
30–35 g juustu (rasvasisaldus alla 25%) = 2-3 viilu
20 g juustu (rasvasisaldus üle 25%) = 1-2 viilu
30 g toorjuustu
Eelistama peaks magustamata piimatooteid
V Lisatavad toidurasvad, pähklid ja seemned – 1 portsjon 50 – 60 kcal, sööma peaks 4 – 6 portsjonit päevas
1 portsjon on näiteks üks nendest:
1 tl (5 g) rapsi- ,oliivi-, kookosiõli
1 tl (5 g) võid või taimeõli-võisegu
1 tl margariini/majoneesi rasvasusega < 40%, 1 tl margariini/majoneesi rasvasusega >40%
25 g avokaadot
10 g (~1 spl) pähkleid, seemneid (seesami, päevalille, küpsetatud linaseemneid jt)
10 g maapähklivõid

Energiat annavad ka maiustused, mesi ning soolased näksid, kuid kaalu tõstmisel peaks arvestama ikkagi eelkõige ülal toodud põhitoidu gruppidega.