Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

3. juuli 2023

Tere,
Nimelt asi sai alguse eelmise aasta detsembri kuus, kui ma hakkasin unustama söömist. Ühe korra ka selle aasta alguses läks pilt tasku kui ma kàisin dušši all ja ennem seda polnud söönud. Muidugi ma söön ka, aga ma saan ainult paar ampsu võtta ja mul tuleb okserefleks(oksendand pole kordagi). Vahepeal kadus see asi ära, nt juuni alguses käisin reisil ja seal sõin “meeletutes” kogustes, 3x päevas oli too hetk vajalik toidu kogus. Nüüd Eestis tagasi olles on jälle probleem tekkinud, tunnen et kõht on koguaeg tühi ja tahan süüa. Kui ma söön siis ainult paar ampsu ja natukese aja pärast jälle. Olen rääkind sellest ka oma psüholoogile, aga ta ei arva asjast väga midagi.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kõigepealt soovitaksin pidada toidupäevikut, nt Nutridatas, et aru saada, kas see, mida toitaineliselt ja energia mõttes vajab läheb, saab kaetud. Kui endal see üle jõu käib, tasub pöörduda toitumisnõustaja poole.
Kui isumuutusega kaasub oluline kaalulangus,  tuleks nõu pidada esmaselt ehk perearstiga, kes saab kaardistada, kas tegu mõne kehalise terviseprobleemi või vaimse tervise probleemiga ja suunata näiteks edasi kas või vaimse tervise õe juurde. Kliinilise psühholoogi juurde jõudmine on praegu ilmselt keeruline ja võtab aega. 

Maire

14. juuni 2023

Tere. soovin abi..kolesterool kõrge üle 20 aasta ja maksa proovid on ka piiri peal kuna võtan reumarohtu.võtan kolesterooli alandamiseks tableti abi.hea oleks kui annate nõu mida peaks sööma ja mida mitte et natukenegi saaksin toitumisega oma maksa toetada ja kolesterooli alandada. Tänud..

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Siiani ei ole 100% tõenduspõhiseid andmeid, milline toiduvalik täpselt vere kolesteroolitaset mõjutab. Samuti võib see olla väga individuaalne. Panen siia kirja need, millel arvatakse olevat mingi mõju 
* toidu enda kolesteroolisisaldus – vere kolesteroolitaset tõstev mõju väga individuaalne, aga võiks pidada piiri munakollastega (max 3-4 nädalas), rupskitega, rasvaste liha- ja piimatoodetega
* toidus leiduvad küllastunud rasvhapped – vastuolulised andmed, aga isegi, kui need vere kolesteroolitaset ei pruugi mõjutada, siis südame-veresoonkonnahaiguste seisukohalt soovitatakse hoida nende saamine madal, keskmise energiavajadusega naisterahval mitte üle 20-22 grammi päevas, meestel pisut enam. Tasub lugeda pakendeid, seal on küllastunud rasvhapete sisaldused kirjas. Väga palju sisaldavad neid palmi- ja kookosrasv, rasvased liha- ja piimatooted (peekon, või, juust, vahukoor), aga ka väga paljud magusad-soolased näksid, küpsetised 
* fruktoos – osad uuringud näitavad, et fruktoos, eelkõige lisatud suhkrutest-siirupitest, võib aidata kaasa ateroskleroosi tekkele. Seega võiks vähem süüa suhkrut, mett ja kõiki tooteid, kus lisatud suhkruid on palju (nt magusad küpsetised, näksid, joogid jne)
* suured presskannukohvi kogused – uuringud näitavad, et sealt saadud ühendid tõstavad samuti vere kolesteroolitaset
* kiudained – teadlased ei ole üheselt välja selgitanud, kas kolesteroolitaset langetav mõju on kiudainetel sõltumata päritolust või on oluline just see, et need tuleksid puu- ja köögiviljadest ning marjadest, kuna neis olevad teised komponendid toetavad seda protsessi. Samas on teada, et täisteraviljatoodetel on samuti seos haiguste riski vähendamisega. Seetõttu tasub oma menüüse igal juhul lisada rohkem täisteratooteid (pudrud, leib) ning puu- ja köögivilju, marju. Puuviljade osas ei tasuks üle pingutada väga magusate viljadega (banaan, mango, viinamarjad)
* oomega-3-rasvhapped – aitavad vere kolesteroolitaset langetada – neid leidub peamiselt kalades, aga ka nt rapsiõlis; Kreeka pähklites, linaseemnetes ja neist valmistatud õlides
Ülekaal, suitsetamine, stress ja vähene liikumine võivad samuti tõsta vere kolesteroolitaset.

Anonüümne

16. jaanuar 2023

Tere!
Tunnen huvi, et milline peaks olema dieet vanemaaelisel inimesel, kellel on gastroskoopial diagnoositud alahappesusega kulgev atroofiline gastriit? Mida peaks vältima ja mida peaks just sööma/jooma?
Tänud ette!

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Maohappe vähenemine võib esineda vanemas eas ja ei pruugi alati tugevaid kaebusi põhjustada. Konkreetseid soovitusi on kirja teel anda raske, sest esmaselt tuleks teada inimese seniseid söömisharjumusi.

Üldistest soovitustest võib antud diagnoosi puhul öelda, et süüa tuleb korrapäraselt, korraga mitte liiga suuri portsjoneid ja eelistada kergelt töödeldud vedelikurikast toitu. Negatiivne mõju on menüü kõrgel suhkrusisaldusel, seega tuleks vältida maiustusi ja rohkelt lisatud suhkruid sisaldavaid toite. Oluline on süüa aeglaselt, toitu korralikult mäludes.  Teatud juhtudel võib abi olla hapendatud köögiviljade (hapukapsas ja hapukurk) söömisest, mis võivad loomulikult parandada maohappe taset. Hapendatud köögiviljadel ja teistel hapendatud toitudel on probiootiline toime, mis võib parandada seedimist, võidelda kahjulike bakteritega ja vähendada madalast maohappest tingitud põletikku.

Lisaks võivad erinevad tegurid soodustada või süvendada madalat maohappesust ning seetõttu tuleks kaebuste korral neid arvesse võtta. Kui esinevad kaasuvad kroonilised haigused on oluline, et need oleks (ravimitega) kontrolli all. Samuti tuleb pöörata tähelepanu vaimsele tervisele ja vajadusel tegeleda stressimaandamisega.

Toitumisel võib aluseks võtta NutriData keskkonnas leiduvaid näidismenüüsid. Näidismenüüd tulevad nähtavale, kui sisse logida. Konto tegemine ja kasutamine on kõikidele tasuta.

Anonüümne

11. jaanuar 2023

Tere, olen hädas omale sobiliku menüü koostamisega. Mul on diagnoositud (ja kõik hetkel aktiivsed) atoopiline dermatiit, sapikivid ja kaseiini allergia. Lisaks olen 10kg ülekaalus ja 8n rase. Kõiki välistusi on nii palju, et ma ei oska enam midagi süüa. Kelle poole peaksin abi/nõu saamiseks pöörduma?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Siin on kindlasti vaja individuaalset konsultatsiooni toitumisterapeudilt. Kõige mõistlikum on küsida perearstilt, kas Teie perearstikeskuses pakutakse sellist teenust või oskab ta Teid kusagile suunata. 

Kati

19. november 2022

Tere!
Tervisekontrolli käigus leiti, et vereproovis on triglütsetiid kõrge. Lisaks on kõrged ka kolesterooli näitajad. Olen 172cm ja kaalun 83kg. Arst arvas, et pole hullu aga ma sooviks ikkagi asjaga tegeleda.
Küsin, mida lisada ja mida menüüst välja jätta? Millele rõhku panna?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Vere lipiidide kohta (triglütseriidid ja kolesterool) leiate info siit.
Oluline on saada toiduga piisavalt kiudaineid (30-35 g/päevas). Kiudainete parimateks allikateks on köögi- ja puuviljad, täisteratooted ning pähklid ja seemned. Iga päev tuleb süüa minimaalselt 300 g köögivilju +  200 g puuvilju või marju. Teraviljatoodetest eelistada täisteratooteid. Pähkleid-seemneid 2-3 x nädalas 20-30 g korraga.
Soovituslik on  oomega-3-rasvhapete poolest rikas toit (rasvasem kala ja seemned: kõrvitsa-, lina-, kanepiseemned, jt).
Jälgida loomset päritolu toiduainete toiduportsjonite suurust ning toodete rasvaprotsenti. Valida väiksema rasvasisaldusega tooted (N: juust pigem mitte üle 20 % rasva, jmt). Selleks lugeda pakendilt tooteinfot. 
Vähendada lisatud suhkrute osakaalu (suhkru lisamine toidule, magustatud joogid, maiustused, jmt).
Vähendada (vältida)kiirtoidu,  poolfabrikaatide ja liigselt töödeldud toidu söömist.
Piirata kohvijoomist ning minimeerida alkoholi tarvitamine (kui see on teie probleem).
Lisaks: Kolesterooli ja triglütseriidide taset võib aidata koos tasakaalustatud toitumisega parandada punase riisipärmi preparaat ja oomega-3-rasvhapete toidulisandid. Neid saate apteegist ilma retseptita.

Anne

30. august 2022

Kust leida õige toitumisnõustaja Tallinnas? Internetti vaadates on infot niivõrd palju, et silme eest võtab kirjuks. Mul on kilpnäärme alatalitlus, ma olen hädas liigse kehakaaluga. Vihkan neid sõnu nagu kehakaal, toitumiskavad, retseptitamine, toiduainete ja portsude kaalumine, keto dieet jms. Ma ei suuda enam!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitan meditsiinitaustaga nõustajat-terapeuti, nt Kristel Ehala-Aleksejevit.

Anonüümne

14. juuni 2022

Tere!

Olen 17, 184 cm ja 70kg. Viimased kaks aastat põdesin enda arust depressiooni ja olin kimpus ärevushäirtega. Kuid mure algas juba hulga varem, nimelt 2020. a kevadel, kui sai suurendatud treeningkoormusi (koroona vabaaja tõttu). Esialgu, u 6 kuu jooksul, hakkasid kaduma seksuaalhuvi ja uni. Edasi järgnes kummaline periood, kus olin pidevalt väsinud ja kerged rutiinsed tegevused muutusid raskendatuks. Muutusin äärmiselt tujukaks, ajutöö oli häiritud. See siis 2020. a sügisel, novembris. Lagi oli ühel ööl, kui ärkasin higis – pilt peaaegu silme eest kadumas – ja värisesin. Lihased justkui tõmblesid. Seda juhtus kokku kolmel öösel. Pidin põhimõtteliselt 4 kuud järjest öösiti söömas käima, keha tahtis pidevalt neelata. Söömine täiskõhutunnet ei loonud. Nüüdseks olen aru saanud, et mu toitumine on vale ja see loob teisi muresid. Olen noorsportlane (juba 10a, seega koormused pole võõrad), treenin igapäevaselt, argipäeviti poolteist tundi (intensiivne) ja nädalavahetuseti 30-60 min olenevalt tujust (kerge, keskmine). Esinevad külmavärinad, vaimne segadus, peavalud, “soojatunne”, libiido kadumine, kõht ei saa täis. Vajan abi ja nõu, kuid ei tea, kelle poole pöörduda/mida teha. Olek ei ole inimlik.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla kliinilise toitmise arst konsultant Hanna-Liis Lepp: „Nii sinu kehalised sümptomid kui kirjeldus oma praegusest vaimsest segadusest viitab sellele, et vajad kindlasti kellegi professionaalset tuge ja abi. Soovitan sul võimalusel rääkida oma murest lähedasele sõbrale või sugulasele, keda usaldad, kes vajadusel saaks sind toetada või saata nõustaja vastuvõtule. Esialgu tasub alustada perearstist, kuid kui mure väga suur, siis tasub pöörduda ka näiteks söömishäirete keskusesse Tartu Ülikooli kliinikumis, kuhu vastuvõtujärjekord on kahjuks küll üpris pikk. Kui sul püsib aga sees ärevus või segadus ja/või tunned ka ise, et söömisest on saanud tõsine probleem, siis on olemas erakorraline tugi ja vastuvõtt ka mujal psühhiaatriakliinikutes., näiteks Tallinnas SA PERH psühhiaatriakliinikus. Vaimse tervise tuge leiab lehelt peaasi.ee e-nõustamisteenuse kaudu. Peaasi.ee pakub saatekirjata ja tasuta esmast vaimse tervise nõustamist 16 – 24-aastastele.  Alati on võimalus pöörduda oma murega ka oma kooliõe või koolipsühholoogi vastuvõtule. Tasuta psühholoogilise toe võimalused on Tallinnas ka Perekeskuses.”

Anonüümne

17. mai 2022

Tere!
Lugesin, et migreeni põhjuseks võib olla naatriumi ja kaaliumi vale vahekord organismis (vt migreeniblogi.fi), mida saab tuvastada nn soolatestiga. Tegingi testi, mis näitas, et mul on naatriumi puudus – panin migreenihoo alguses veidi soola keele alla ja migreen läks juba 10 min pärast üle. :) Juhul kui poleks üle läinud, siis poleks sool aidanud ja sel juhul võiksin kahtlustada kaaliumi vähesust… Toitumine.ee soolakalkulaator aga näitab, et tarbin iga päev ca 130% lubatud soolamäärast ehk siis liiga palju! Nii et migreenikul nagu mina soovitatakse ühelt poolt soola tarbimist suurendada, teisalt aga vähendada. Tegelikult ma toitun üpris tervislikult, äkki see kalkulaator on teie lehel pisut liiga “range”?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Soolakalkulaator lähtub riiklikest soovitustest, mis ütleb, et maksimaalne naartriumi saamine kõikidest allikatest (s-o naatrium looduslikult toiduainetes, sool tööstuslikult toodetd toitudes ning toiduvalmistamisel ja toidulauas roogadesse lisatud sool) ümber arvutatuna soolale ei tohiks ületada tavaolukorras täiskasvanutel 6 g päevas. Eesti soovitused põhinevad Põhjamaade soovitustel, mis omakorda lähtuvad tõenduspõhistest andmetest. WHO poolt lubatud maksimaalne lubatud päevane soolakogus on naistele veelgi rangem, vaid 5 grammi. Segatoidulisel tervel inimesel üldjuhul naatriumi puudust ei esine, pigem saavad väga paljud seda isegi umbes kahekordses maksimaalses lubatud koguses.
Mingi aine puudus ei pruugi olla seotud tema liiga vähese saamisega toidust, vaid hoopis näiteks imendumisprobleemidega.
Mis puudutab migreeni, siis peaks mineraalainete puuduse osas tegema ikkagi veretesti ja vajadusel tulemusi arutama oma raviarstiga..

Anonüümne

1. mai 2022

Sooviks nõu küsida. Soovin teha toidutalumatuse test. Olen kuulnud, et Nutrismart ei ole usaldusväärne. Aga milliseid teste saab usaldada? Confido teeb analüüse, geenitestid ja nii mõnedki veel.

 

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Meditsiinilises mõttes tehakse vaid laktoosi- ja gluteenitalumatuse teste. Muid toidutalumatuse teste kliinilises meditsiinis ei kasutata ning seetõttu ei saa midagi öelda pakutavate testide tegelike kasutuspiiride ning usaldusväärsuse kohta.

Anonüümne

4. veebruar 2022

Tere mul selline mure,kehakaal lanegeb olin 71 kg nüüdseks 50.3 tehtud uuringuid jne aga ei ole leitud midagi.Aga mul koguaeg paha olla ka kuigi veres oli põletik ka,Kaal langenud oma 6 kuu jooksul esimesed 3kuud langes kiiremini nüüd kõigub.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Vaja on otsida ikkagi põhjust, mis võib olla seotud mõne haigusprotsessiga või ka psühholoogiliste teguritega. Võite analüüsida ka oma toitumist ja vaadata, kas saate toiduga piisavalt energiat ja vajalikke toitaineid. Võimalusel võiksite pöörduda ka toitumisnõustamisele.