Menüü

Portsjonite suurused

Köögiviljad, puuviljad ja marjad

Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on puhaskaalus (nt köögiviljad kooreta) söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.

  • Ühe portsjoni energiasisaldus köögiviljadel on 30 kcal, kaunviljadel 130 kcal, puuviljadel ja marjadel 50 kcal
  • Keskmiselt võib arvestada, et üks portsjon on 100 grammi köögivilju, kaunvilju, puuvilju või marju värskelt, kuumutatult, roogade, hoidiste koostises või mahlana
Toidugrupp Toit Ühe portsjoni ligikaudne suurus Majapidamismõõt
KÖÖGIVILJAD • Lehtköögiviljad (nt leht-, jää-, pea-, Rooma salat, Frillice jms, spinat, lehtpeet, rukola, kress, hapuoblikas, nõges, naat, võilill)
• Viliköögiviljad (nt tomat, kurk, paprika, suvikõrvits, tšilli, baklažaan, kõrvits)
150 g 100 g tükeldatult = 2 dl
Lehtköögiviljade puhul
1 dl = umbes 10 g
• Varsköögiviljad (nt varsseller, rabarber, spargel, apteegitill)
• Kapsad, õisikköögiviljad (nt valge või punane peakapsas, lillkapsas, spargelkapsas ehk brokoli, rooskapsas ehk Brüsseli kapsas, nuikapsas ehk koolrabi, paksoi ehk Hiina lehtnaeris, Pekingi (Hiina) kapsas, lehtkapsas, käharpeakapsas ehk Savoia kapsas, merikapsas, okra, artišokk), hapukapsas
• Mugulsibul, muru-, karu- või porrulauk, roheline sibul, küüslauguvõrsed
• Türgi oad ehk aedoad
• Söögiseened
100 g
• Juurviljad (nt porgand, punapeet, kaalikas, naeris, mustjuur, juurseller ja -petersell, redis, pastinaak, valge rõigas), maapirn 80 g
• Köögiviljamahl või -hoidised 100 g ½ klaasi = 100 g
• Vetikad 70 g söömisvalmis kujul
10 g kuivatatult
(nt nori)
1 dl = 90 g1 sushiümbris = 0,5 g
• Küüslauk
• Must küüslauk
30
15 g
1 küüs = 5 –6 g
• Kuivatatud köögiviljad, sh maitsetaimed (nt tšillikaun, sibul, porgand, till, rosmariin) 15–30 g 1 triiki tl = 1 g
• Teraviljaidud (nt nisuidud) 10 g 1 kuhjaga tl = 5 g
1 kuhjaga spl = 10 g
• Kaunviljaidud
(nt läätse, mungoa idud)
35–40 g
• Võrsed ehk pisirohe
(nt brokoli, päevalille)
220 g 1 dl hakitult = 40 g
1 spl hakitult = 6 g
1 tl hakitult = 2 g
KAUNVILJAD • Kaunviljad (nt herned, oad, läätsed, kikerherned)
– söödaval kujul
– kuivatatult
100 g
40 g
1 dl = 70–80 g
kaunviljajahu dl = 50–60 g
• Hernekrõbuskid või -pallid jms 50 g 1 dl = 10 g
PUUVILJAD • Sidrun, laim 300 g 100 g tükeldatult = 2 dlMahl ½ klaasi = 100 g
ehk 100 ml
• Melon, arbuus, guajaav, papaia, tähtvili 150 g
• Muud tsitruselised (nt apelsin, greip, mandariin, pomel) 140 g
• Eksootilised ja troopilised puuviljad (nt ananass, kaktusvili, kiivi, füüsal, mango, pitaia ehk draakonivili, litši, granaatõun, hurmaa, annoona, mangostan, värsked viigimarjad), v.a viinamarjad, banaan, passioon ehk granadill, tamarind 120 g
• Õunad, pirnid, aiva ehk küdoonia, ebaküdoonia, pirnõun, v.a paradiisiõunad
• Luuviljalised (nt kirsid, murelid, ploomid, kreegid, virsikud, nektariinid, aprikoosid), v.a värsked datlid
100 g
• Viinamarjad, paradiisiõunad 70 g
• Banaan, passioon ehk granadill 50 g
• Värsked datlid 40 g
• Tamarind 20 g
• Puuviljamahlad või -hoidiseid (v.a moos) 100 g
• Kuivatatud puuviljad 15–20 g 1 spl = 10 g
MARJAD • Marjad (nt maasikad, vaarikad, sõstrad, karusmarjad, metsmaasikad, mustikad, murakad, põldmarjad, jõhvikad, pohlad, astelpajumarjad, arooniad, pihlakad, pamplid ehk aedmurakad), v.a leedri-, kibuvitsamarjad 100 g 100 g = 2 dl
• Musta leedri ja kibuvitsamarjad 70 g
• Marjamahl või -hoidised
(v.a moos)
100 g ½ klaasi = 100 g
ehk 100 ml
• Kuivatatud marjad 15–20 g 1 spl = 10–15 g

Teraviljatooted ja kartul

Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on puhaskaalus söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.

Ühe portsjoni energiasisaldus on 75 kcal

Toidugrupp Toit Ühe portsjoni ligikaudne suurus Majapidamismõõt
KIUDAINERIKKAD
LEIVA- JA SAIATOOTED
• Leiva- või saiatooted
• Näkileivad või galetid
25–30 g
20 g
1 viil = 20–40 g
väike näkileib = 6 g
suurem näkileib = 12 g
galett = 8 g
TEISED
LEIVA- JA SAIATOOTED
PUDRUD,
PASTA,
KAMA
JA MUUD SARNASED TERAVILJATOOTED
• Helbed, kruubid, tangud
– pudruna , nt kaera-, neljavilja-, mitmevilja-, odra-, rukkihelvestest või -kruupidest, tatrast, hirsist, täisteramannast, maisitangudest vms
– helveste, kruupide, tangudena

100 g

20–25 g

1 dl = 100 g½ dl = 20–25 g
• Keedetud kinoa või amarant 70 g 2–3 kuhjaga spl = 70 g
• Keedetud kuskuss 60 g 3–4 kuhjaga spl = 60 g
• Keedetud pasta või riis 50 g 2–3 spl = 50 g
• Kamajahu 20 g 2 spl = 20 g
• Kamapallid, neljaviljakrõbuskid 20–30 g 3 dl = 20–30 g
VÄHESE TOITEVÄÄRTUSEGA TERAVILJATOOTED • Mais (sh konservina) 60–75 g 1 dl = 70 g
• Kliid 40 g 1 triiki spl = 2–9 g
• Jahu- või mannaklimbid
• Pelmeenitainas
30–40 g 2–3 klimpi = 30–40 g
4–5 pelmeeni tainas = 30–40 g
• Jahu toiduvalmistamisel 25 g ½ dl või 2–3 triiki spl = 25 g
• Maisi- jt hommikusöögihelbed 20 g 1 triiki dl = 16–22 g
• Müsli 20 g ½ dl = 20 g
• Lisatud suhkruteta müsli- ja toorbatoonid 15–20 g ½ batooni = 15–20 g
KARTUL,
MAGUSKARTUL
• Kartulid (keedetud, valmistatud tervete ahjukartulitena, veega keedetud pudruna) 100 g 1 tk = u 100 g
1 kuhjaga spl putru = u 35 g
• Bataadid ehk maguskartulid (keedetud, veega keedetud pudruna) 60 g 1 tk = u 350 g
1 kuhjaga spl putru = u 35
• Kartulid ja bataadid, valmistatud tükeldatuna ahjus, pannil, kuumaõhufritüüris, fritüüris 70–80 g 1 kuhjaga spl tükeldatud kartuleid või bataati =
u 15–20 g
• Bataadifriikartulid pooltootena või valmistatud rasvaineta või vähese rasvainega ahjus või kuumaõhufritüüris 40–50 g 1 kuhjaga spl = 15–20 g
• Bataadifriikartulid pooltootena või valmistatud fritüüris või ahjus rohke rasvainega 50–65 g 1 kuhjaga spl = 15–20 g

Piimatooted

Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.

Ühe portsjoni energiasisaldus on 110 kcal

Toidugrupp Toit Ühe portsjoni ligikaudne suurus Majapidamismõõt
PIIM
JA
PIIMATOOTED
• Maitsestamata piim ja vedelad piimatooted, sh hapendatud (nt keefir, pett) 300 g (220–340 g),
R* alla 2,5%
200 g,
R 2,5%
170 g,
R üle 2,5%
1 dl = 100 g
• Maitsestamata kohupiim (sh ricotta) ja kodujuust 140 g,
R alla 4%
100 g,
R 4% või suurem
Kohupiim 1 dl = 100 g
Kodujuust 1 dl = 85 g
• Maitsestamata jogurt 200 g,
R alla 3,5%
130 g,
R 3,5–5%
100 g,
R üle 5%
1 dl = 100 g
• Juustud (sh toorjuust, sulatatud juust, hallitusjuust, suitsujuust, kitsepiimajuust, mozzarella jt) 55 g,
R kuni 20%
35 g,
R 21–30%
30 g,
R üle 30%
Juustunoaga tõmmatud
viil = 10 g
Sulatatud juust ja toorjuust
1 spl = 15 g
1 tl = 5 g
Pakendatud viilujuustu üks viil = 15–20 g
• Koored (sh hapu-, vahu- ja toidukoor) 100 g,
R 10%
50–60 g,
R 11–20%
40 g,
R 21–29%
30 g,
R 30% või suurem
1 dl = 100 g
1 spl = 15 g
1 tl = 5 g
• Maitsestatud piimatooted (jogurt, skyr, viili, joogijogurt, jogurtismuuti, kohupiim, kodujuust; piimajoogid) 300 g (200–500 g) jogurtit, skyr’i, viilit jt, R alla 3%
150 g (100–200 g) jogurtit, skyr’i, viilit jt, R 3–5%43
150 g maitsestatud piimajooki,
R 1–3%43
100 g jogurtit, skyr’i, viilit jt,
R üle 5%43
130 g (100–250 g) magustatud kohupiima, kohupiimapastat või kohupiimakreeme, kodujuustu,
R alla 10%43
50 g magustatud kohupiima või kohupiimakreeme, kodujuustu,
R vähemalt 10%
Jogurt, kohupiim ja piimajook
1 dl = 100 g
1 spl = 15 g
1 tl = 5 g

Kodujuust
1 dl = 85 g
1 spl = 10 g
1 tl = 4–5 g

Piimatoodete asemel kasutatavad
taimsed tooted
Tooted on väga erinevad –
ühe portsjoni energiasisaldus on 110 kcal

*R – rasvasisaldus

Pähklid, seemned ja õliviljad ning lisatavad rasvad

Siia toidugruppi kuuluvad puhtal kujul, lisandina ja roogade valmistamisel kasutatud rasvained, pähklid, seemned ja õliviljad. Kõik kogused on puhaskaalus (nt pähklid kooreta, avokaado kooreta-kivita) söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.

Ühe portsjoni energiasisaldus pähklitel on 90 kcal, seemnetel, õliviljadel ja lisatavatel rasvadel 50 kcal

Toidugrupp Toit Ühe portsjoni ligikaudne suurus Majapidamismõõt
PÄHKLID • Pähklid, kookoshelbed ja vähemalt 99%-line pähklivõie 15 g 1 kuhjaga spl = 15–20 g
1 parapähkel = 3–5 g
Kookoshelbed 1 spl = 8 g
SEEMNED,
KAKAO
• Seemned, magustamata kakaopulber 10 g seemneid
15 g kakaopulbrit
1 spl seemneid = 10–15 g
1 spl kakaopulbrit = 6 g
ÕLIVILJAD • Avokaado, oliivid 25 g avokaadot
35–40 g oliive soolvees (nõrutatult)
30 g oliive õlis (nõrutatult)
¼ väikesest avokaadost = 25 g
1 oliiv = 3 g
ÕLI,
VÕI,
RASVARIKKAD MÄÄRDED
• Õli, või, rasvavõided, taimsed võided 5 g õli, võid, rasvavõiet, üle 50%-lise rasvasisaldusega taimset võiet, kookos-, palmi- või searasva, seapekki
10–15 g, rasvavõiet, taimset võiet, kuni 50%-lise rasvasisaldusega
1 tl = 5 g
1 spl = 15 g
• Pesto, hummus 10–15 g pestot
25 g hummust
• Kookos-, palmi- või searasv, seapekk 5 g kookos-, palmi- või searasva, seapekki
Majoneesid, salatikastmed jm Üks portsjon vastab energiasisaldusele 50 kcal

Kala, muna ja liha

Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on puhaskaalus (nt lihad-kalad luude-kontideta, muna kooreta) söömisvalmis kujul (nt kuumutatult). Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.

Ühe portsjoni energiasisaldus on 80 kcal

Toidugrupp Toit Ühe portsjoni ligikaudne suurus Majapidamismõõt
KALA
JA
MEREANNID
• Värske, jahutatud või külmutatud kala 75–80 g lahjat kala (nt haug, koha, luts, merlang, ahven, saida)
65–70 g keskmise rasvasisaldusega kala (nt pangaasius, lest, angersäga, meriforell, tuur)
40–45 g rasvast kala (nt karpkala, räim, vikerforell, latikas, säga)
25–30 g väga rasvast kala (nt lõhe, heeringas, skumbria)
Üks
tikutoosisuurune tükk kaalub umbes
25–30 g
• Teised mereannid
(nt krabid, vähid, krevetid, karbid, teod)
Näiteks
60–70 g krevette
70–80 g rannakarpe
 
• Kalatooted 70 g surimitooteid (nt makra) 1 makrapulk = 15 g
55–60 g kalakonserve vees, tomatikastmes või omas mahlas 1 tl = 5 g
1 spl = 15 g
45 g suitsu- ja soolakala üks tikutoosisuurune
tükk kaalub umbes
25–30 g
40 g kalapulki 1 kalapulk = 25 g
1 kalaburger või -pihv = 15–30 g
30–40 g vürtsikilu,
kalakonserve õlis või soolaheeringat
Kilu: 6 fileed = 30–40 g
Konservid: 1 tl = 5 g,
1 spl = 15 g
Soolaheeringas:
1 filee = 90 g
MUNA • Kanamuna, munamass 1 muna, 60 g munamassi  
• Vutimuna 5 vutimuna  
LINNULIHA • Värske, jahutatud või külmutatud linnuliha 55 g kanafileed
50 g nahata kana- ja kalkuni-, pardi- ja faasaniliha
35 g nahaga kana-, kalkuni-, vuti- või faasaniliha
40 g nahata hane- või lumekanaliha
15–20 g nahaga hane- ja pardiliha
50 g broilerimaksa
Üks
tikutoosisuurune tükk kaalub umbes
25–30 g
PUNANE LIHA • Värske, jahutatud või külmutatud 55 g ulukiliha
45–50 g kuumtöödeldud maksa, neerusid
35–40 g sea-, veise-, lamba- või vasikaliha
35–40 g hakkliha, *R alla 10%
25–30 g sea- või veisekeelt
20 g hakkliha, R üle 15%
LIHA- JA LINNULIHATOOTED • Šašlõkk 30–40 g Üks
tikutoosisuurune tükk kaalub umbes
25–30 g
• Sült 100 g, R alla 15%
30 g, R alates 15%
• Konserv, keedusink või -vorst, viiner, sardell 50 g, R kuni 15%
30 g, R alates 15%
1 viil = 10–20 g,
1 väike viiner = 25–30 g
• Pasteet (sh maksast), määre 50 g, R alla 15%
25 g, R alates 15%
1 triiki tl = 5 g
1 triiki spl = 17 g
• Suitsuliha, suitsusink, suitsuvorst 50 g, R alla 15%
20 g, R alates 15%
1 viil = 5–20 g
1 õllesigar = 20 g
• Hakklihatooted, sh paneeritult (nt pallid, pihvid, šnitslid, nagitsad, Kiievi jm kotletid); toor-, tangu- ja grillvorstid 40 g, R alla 15%
30 g, R alates 15%
Üks
tikutoosisuurune tükk kaalub umbes
25–30 g
• Lihanäksid (nt kabanoss, õllesigar jms); vinnutatud liha 30 g, R alla 15%
20 g, R alates 15%
• Verivorst ja verikäkk 25–30 g
• Salaami, chorizo jms 25 g, R alla 30%
15 g, R alates 30%
• Peekon, suitsukülg ja -põsk, pekk 20 g, R alla 50%
10 g, R alates 50%
Kala, muna ja liha asemel kasutatavad
taimsed tooted
Tooted on väga erinevad –
ühe portsjoni energiasisaldus on 80 kcal

*R – rasvasisaldus

Maiustused, näksid ja muud organismile ebavajalikud toidud

Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed. Selles toidugrupis olevad toidud ei ole inimorganismile vajalikud.

Ühe portsjoni energiasisaldus on 40 kcal, see on keskmiselt 100 g magustatud jooki või 10 g tahket maiust 

Toidugrupp Toit Ühe portsjoni ligikaudne suurus Majapidamismõõt

SUHKUR, 
MESI,
MAIUSTUSED,
MAGUSAD JA SOOLASED NÄKSID,
MAGUSAD JOOGID

Suhkur, mesi, siirup, moos
• suhkur (sh toor-roo-, kookospalmi- jms suhkur) 10 g 1 triiki tl = 4 g,
1 triiki spl = 12 g
• mesi 10 g 1 triiki tl = 10 g,
1 triiki spl = 20 g
• suhkru-, puuvilja- või marjasiirup 15 g 1 tl = 6–7 g,
1 spl = 20 g
• moos 20 g 1 triiki tl = 8 g,
1 triiki spl = 20 g
Šokolaad, kommid, magustatud müslibatoonid
• šokolaad, kommid   1 ruuduke = 4–5 g
1 komm = 8–12 g
• magusa kattega pähklid ja kuivatatud puuviljad ning marjad   1 spl = 15–20 g
• hematogeen   1 hematogeen = 40–65 g
• magustatud müslibatoonid   1 müslibatoon = 25–60 g
Joogid
• suhkrute sisaldus alates
5 g 100 g kohta
karastus-, mahlajoogid, nektarid, kali, suhkruga energiajoogid, spordijoogid, morss, siirupijook, jäätee, maitsestatud vesi
(near water), toonik
100 g 1 dl = 100 ml = 100 g
• suhkrute sisaldus alla
5 g 100 g kohta
karastus-, mahlajoogid, nektarid, kali, suhkruga energiajoogid, spordijoogid, morss, siirupijook, jäätee, maitsestatud vesi
(near water), vitamiinidega rikastatud vesi, toonik
200 g
• mahla-, marja- ja puuviljakissell 60 g  
Magusad ja soolased küpsetised ning muud maiustused
(v.a pannkoogid ning sorbett ja mahlajäätised)
• muffinid, keeksid, kringlid, tordid, koogid ja pirukad eri taignast (sh täidistega, soolased ja magusad), moosipallid, sõõrikud, makroonid, magusad ja soolased küpsised, vahvlid jms

Keskmiselt
10 g

1 amps
• maitsestatud (magusad ja soolased) kuivikud, näkileivad ja galetid
• magusad maisipulgad; kirju koer, küpsise- ja kakaopallikesed, kass Arturi kook, sefiir, besee, halvaa, pastilaa, martsipan jms
• kakao-, pähkli- ja šokolaadivõie (alla 99%-lise pähklisisaldusega), võikreem 1 tl = 5 g
• šokolaadi-, karamell- ja marjakastmed 1 spl = 17 g
• suhkruga kakaojoogipulber 1 triiki tl = 3 g
Muud maiustused
• panna cotta, tiramisu, brüleekreem jms 15 g 1 spl = 10–15 g
• pannkoogid, sh magusate ja soolaste täidistega 20 g 1 väike pannkook =
15–20 g,
1 ülepannikook =
70–100 g
• sorbett ja mahlajäätis 35–40 g 10 g = 10 ml
Pudingud, kondenspiim, piimal põhinevad desserdid, sh jäätis
• kohuke  10–15 g 1 kohuke = 40–45 g
• suhkruga kondenspiim  10–15 g 1 spl = 25 g
• piima- ja koorejäätis, plombiir 20 g 10 g = 20 ml
• vaniljekaste 20–25 g 1 spl = 30 g
• suhkrut sisaldavate lisanditega (nt kommid, riisipallid jms) jogurtid ja kohupiimakreemid 30 g 1 tops = 150 g
• piima- ja valgupudingud 30–40 g 1 spl = 30 g
• piimakissell 50 g 1 dl = 100 g
• jäätisekokteil 100 g
Taimsed magustatud joogid ja desserdid
• kookose sisalduseta taimsed magustatud joogid (nt kaerajook) või taimsed desserdid (nt mandlipuding, kaeradessert) 60 g 1 dl = 100 g
• kookose sisaldusega taimsed magustatud joogid või taimsed desserdid 30 g
Soolased näksid, näiteks
• kartuli-, köögivilja-, vetika-, maisi-, hummuse-, sea-, kreveti-, juustu- jt krõpsud 7–10 g 1 dl = 12–15 g
• popkorn 1 dl = 3 g
• küüslauguleivad, teraviljakrõpsud 1 dl = 40 g
• soolapähklid ja -seemned 1 spl = 10 g
Ülejäänud siia toidugruppi kuuluvad toidud
• alkoholivabad joogid, energiabatoonid ja -geelid, valgubatoonid, maitsekõrred jt maiustused ning soolased näksid, magustatud kohvijoogi- ja teepulbrid jms Tooted on väga erinevad – ühe portsjoni energiasisaldus on 40 kcal
ALKOHOOLSED JOOGID • Õlu, siider, vein, viin, viski jms Näiteks
• 100 ml õlut
• 50–100 ml siidrit
• 25–60 ml veini
•15–20 ml viina vm
kanget alkohoolset jooki
PÕHITOIDUGRUPPIDESSE MITTE KUULUVAD ENERGIAT
ANDVAD TOIDUD
• Maitsestatud või lisanditega tomati- jms kastmed (nt magushapud), pastakastmed, sojakaste, teriyaki, ketšup jms
• Kakaopulber (magustamata)
• Maitsestamata putukatooted (nt kilgijahu)
• Energiat andvad toidulisandid (nt valgupulbrid)
Tooted on väga erinevad –
ühe portsjoni energiasisaldus on 40 kcal
PÕHITOIDUGRUPPIDESSE MITTE KUULUVAD
VÄHE ENERGIAT
ANDVAD TOIDUD
• Nt puljong, ainult magusainetega karastusjoogid Tooted ei anna praktiliselt energiat
Magusaportsjonid toitudest, mis jagunevad mitme toidugrupi vahel
Toit Kogus, mille söömisel saab ühe magusaportsjoni
Puuvilja- või marjahoidised (v.a moos) 200 g
Magustatud maisi- jt hommikuhelbed 40 g
Suhkru, mee, siirupi, mahlakontsentraadi või šokolaadiga müsli 80 g
Magustatud jogurtist, kohupiimakreemist, piimajoogist, kodujuustust, skyr’ist jt 100 g