Köögiviljad, puuviljad ja marjad
Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on puhaskaalus (nt köögiviljad kooreta) söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.
- Ühe portsjoni energiasisaldus köögiviljadel on 30 kcal, kaunviljadel 130 kcal, puuviljadel ja marjadel 50 kcal
- Keskmiselt võib arvestada, et üks portsjon on 100 grammi köögivilju, kaunvilju, puuvilju või marju värskelt, kuumutatult, roogade, hoidiste koostises või mahlana
Toidugrupp | Toit | Ühe portsjoni ligikaudne suurus | Majapidamismõõt |
---|---|---|---|
KÖÖGIVILJAD | • Lehtköögiviljad (nt leht-, jää-, pea-, Rooma salat, Frillice jms, spinat, lehtpeet, rukola, kress, hapuoblikas, nõges, naat, võilill) • Viliköögiviljad (nt tomat, kurk, paprika, suvikõrvits, tšilli, baklažaan, kõrvits) |
150 g | 100 g tükeldatult = 2 dl Lehtköögiviljade puhul 1 dl = umbes 10 g |
• Varsköögiviljad (nt varsseller, rabarber, spargel, apteegitill) • Kapsad, õisikköögiviljad (nt valge või punane peakapsas, lillkapsas, spargelkapsas ehk brokoli, rooskapsas ehk Brüsseli kapsas, nuikapsas ehk koolrabi, paksoi ehk Hiina lehtnaeris, Pekingi (Hiina) kapsas, lehtkapsas, käharpeakapsas ehk Savoia kapsas, merikapsas, okra, artišokk), hapukapsas • Mugulsibul, muru-, karu- või porrulauk, roheline sibul, küüslauguvõrsed • Türgi oad ehk aedoad • Söögiseened |
100 g | ||
• Juurviljad (nt porgand, punapeet, kaalikas, naeris, mustjuur, juurseller ja -petersell, redis, pastinaak, valge rõigas), maapirn | 80 g | ||
• Köögiviljamahl või -hoidised | 100 g | ½ klaasi = 100 g | |
• Vetikad | 70 g söömisvalmis kujul 10 g kuivatatult (nt nori) |
1 dl = 90 g1 sushiümbris = 0,5 g | |
• Küüslauk • Must küüslauk |
30 15 g |
1 küüs = 5 –6 g | |
• Kuivatatud köögiviljad, sh maitsetaimed (nt tšillikaun, sibul, porgand, till, rosmariin) | 15–30 g | 1 triiki tl = 1 g | |
• Teraviljaidud (nt nisuidud) | 10 g | 1 kuhjaga tl = 5 g 1 kuhjaga spl = 10 g |
|
• Kaunviljaidud (nt läätse, mungoa idud) |
35–40 g | ||
• Võrsed ehk pisirohe (nt brokoli, päevalille) |
220 g | 1 dl hakitult = 40 g 1 spl hakitult = 6 g 1 tl hakitult = 2 g |
|
KAUNVILJAD | • Kaunviljad (nt herned, oad, läätsed, kikerherned) – söödaval kujul – kuivatatult |
100 g 40 g |
1 dl = 70–80 g kaunviljajahu dl = 50–60 g |
• Hernekrõbuskid või -pallid jms | 50 g | 1 dl = 10 g | |
PUUVILJAD | • Sidrun, laim | 300 g | 100 g tükeldatult = 2 dlMahl ½ klaasi = 100 g ehk 100 ml |
• Melon, arbuus, guajaav, papaia, tähtvili | 150 g | ||
• Muud tsitruselised (nt apelsin, greip, mandariin, pomel) | 140 g | ||
• Eksootilised ja troopilised puuviljad (nt ananass, kaktusvili, kiivi, füüsal, mango, pitaia ehk draakonivili, litši, granaatõun, hurmaa, annoona, mangostan, värsked viigimarjad), v.a viinamarjad, banaan, passioon ehk granadill, tamarind | 120 g | ||
• Õunad, pirnid, aiva ehk küdoonia, ebaküdoonia, pirnõun, v.a paradiisiõunad • Luuviljalised (nt kirsid, murelid, ploomid, kreegid, virsikud, nektariinid, aprikoosid), v.a värsked datlid |
100 g | ||
• Viinamarjad, paradiisiõunad | 70 g | ||
• Banaan, passioon ehk granadill | 50 g | ||
• Värsked datlid | 40 g | ||
• Tamarind | 20 g | ||
• Puuviljamahlad või -hoidiseid (v.a moos) | 100 g | ||
• Kuivatatud puuviljad | 15–20 g | 1 spl = 10 g | |
MARJAD | • Marjad (nt maasikad, vaarikad, sõstrad, karusmarjad, metsmaasikad, mustikad, murakad, põldmarjad, jõhvikad, pohlad, astelpajumarjad, arooniad, pihlakad, pamplid ehk aedmurakad), v.a leedri-, kibuvitsamarjad | 100 g | 100 g = 2 dl |
• Musta leedri ja kibuvitsamarjad | 70 g | ||
• Marjamahl või -hoidised (v.a moos) |
100 g | ½ klaasi = 100 g ehk 100 ml |
|
• Kuivatatud marjad | 15–20 g | 1 spl = 10–15 g |
Teraviljatooted ja kartul
Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on puhaskaalus söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.
Ühe portsjoni energiasisaldus on 75 kcal
Toidugrupp | Toit | Ühe portsjoni ligikaudne suurus | Majapidamismõõt |
---|---|---|---|
KIUDAINERIKKAD LEIVA- JA SAIATOOTED |
• Leiva- või saiatooted • Näkileivad või galetid |
25–30 g 20 g |
1 viil = 20–40 g väike näkileib = 6 g suurem näkileib = 12 g galett = 8 g |
TEISED LEIVA- JA SAIATOOTED |
|||
PUDRUD, PASTA, KAMA JA MUUD SARNASED TERAVILJATOOTED |
• Helbed, kruubid, tangud – pudruna , nt kaera-, neljavilja-, mitmevilja-, odra-, rukkihelvestest või -kruupidest, tatrast, hirsist, täisteramannast, maisitangudest vms – helveste, kruupide, tangudena |
100 g 20–25 g |
1 dl = 100 g½ dl = 20–25 g |
• Keedetud kinoa või amarant | 70 g | 2–3 kuhjaga spl = 70 g | |
• Keedetud kuskuss | 60 g | 3–4 kuhjaga spl = 60 g | |
• Keedetud pasta või riis | 50 g | 2–3 spl = 50 g | |
• Kamajahu | 20 g | 2 spl = 20 g | |
• Kamapallid, neljaviljakrõbuskid | 20–30 g | 3 dl = 20–30 g | |
VÄHESE TOITEVÄÄRTUSEGA TERAVILJATOOTED | • Mais (sh konservina) | 60–75 g | 1 dl = 70 g |
• Kliid | 40 g | 1 triiki spl = 2–9 g | |
• Jahu- või mannaklimbid • Pelmeenitainas |
30–40 g | 2–3 klimpi = 30–40 g 4–5 pelmeeni tainas = 30–40 g |
|
• Jahu toiduvalmistamisel | 25 g | ½ dl või 2–3 triiki spl = 25 g | |
• Maisi- jt hommikusöögihelbed | 20 g | 1 triiki dl = 16–22 g | |
• Müsli | 20 g | ½ dl = 20 g | |
• Lisatud suhkruteta müsli- ja toorbatoonid | 15–20 g | ½ batooni = 15–20 g | |
KARTUL, MAGUSKARTUL |
• Kartulid (keedetud, valmistatud tervete ahjukartulitena, veega keedetud pudruna) | 100 g | 1 tk = u 100 g 1 kuhjaga spl putru = u 35 g |
• Bataadid ehk maguskartulid (keedetud, veega keedetud pudruna) | 60 g | 1 tk = u 350 g 1 kuhjaga spl putru = u 35 |
|
• Kartulid ja bataadid, valmistatud tükeldatuna ahjus, pannil, kuumaõhufritüüris, fritüüris | 70–80 g | 1 kuhjaga spl tükeldatud kartuleid või bataati = u 15–20 g |
|
• Bataadifriikartulid pooltootena või valmistatud rasvaineta või vähese rasvainega ahjus või kuumaõhufritüüris | 40–50 g | 1 kuhjaga spl = 15–20 g | |
• Bataadifriikartulid pooltootena või valmistatud fritüüris või ahjus rohke rasvainega | 50–65 g | 1 kuhjaga spl = 15–20 g |
Piimatooted
Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.
Ühe portsjoni energiasisaldus on 110 kcal
Toidugrupp | Toit | Ühe portsjoni ligikaudne suurus | Majapidamismõõt |
---|---|---|---|
PIIM JA PIIMATOOTED |
• Maitsestamata piim ja vedelad piimatooted, sh hapendatud (nt keefir, pett) | 300 g (220–340 g), R* alla 2,5% 200 g, R 2,5% 170 g, R üle 2,5% |
1 dl = 100 g |
• Maitsestamata kohupiim (sh ricotta) ja kodujuust | 140 g, R alla 4% 100 g, R 4% või suurem |
Kohupiim 1 dl = 100 g Kodujuust 1 dl = 85 g |
|
• Maitsestamata jogurt | 200 g, R alla 3,5% 130 g, R 3,5–5% 100 g, R üle 5% |
1 dl = 100 g | |
• Juustud (sh toorjuust, sulatatud juust, hallitusjuust, suitsujuust, kitsepiimajuust, mozzarella jt) | 55 g, R kuni 20% 35 g, R 21–30% 30 g, R üle 30% |
Juustunoaga tõmmatud viil = 10 g Sulatatud juust ja toorjuust 1 spl = 15 g 1 tl = 5 g Pakendatud viilujuustu üks viil = 15–20 g |
|
• Koored (sh hapu-, vahu- ja toidukoor) | 100 g, R 10% 50–60 g, R 11–20% 40 g, R 21–29% 30 g, R 30% või suurem |
1 dl = 100 g 1 spl = 15 g 1 tl = 5 g |
|
• Maitsestatud piimatooted (jogurt, skyr, viili, joogijogurt, jogurtismuuti, kohupiim, kodujuust; piimajoogid) | 300 g (200–500 g) jogurtit, skyr’i, viilit jt, R alla 3% 150 g (100–200 g) jogurtit, skyr’i, viilit jt, R 3–5%43 150 g maitsestatud piimajooki, R 1–3%43 100 g jogurtit, skyr’i, viilit jt, R üle 5%43 130 g (100–250 g) magustatud kohupiima, kohupiimapastat või kohupiimakreeme, kodujuustu, R alla 10%43 50 g magustatud kohupiima või kohupiimakreeme, kodujuustu, R vähemalt 10% |
Jogurt, kohupiim ja piimajook 1 dl = 100 g 1 spl = 15 g 1 tl = 5 g Kodujuust |
|
Piimatoodete asemel kasutatavad taimsed tooted |
Tooted on väga erinevad – ühe portsjoni energiasisaldus on 110 kcal |
*R – rasvasisaldus
Pähklid, seemned ja õliviljad ning lisatavad rasvad
Siia toidugruppi kuuluvad puhtal kujul, lisandina ja roogade valmistamisel kasutatud rasvained, pähklid, seemned ja õliviljad. Kõik kogused on puhaskaalus (nt pähklid kooreta, avokaado kooreta-kivita) söömisvalmis kujul. Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.
Ühe portsjoni energiasisaldus pähklitel on 90 kcal, seemnetel, õliviljadel ja lisatavatel rasvadel 50 kcal
Toidugrupp | Toit | Ühe portsjoni ligikaudne suurus | Majapidamismõõt |
---|---|---|---|
PÄHKLID | • Pähklid, kookoshelbed ja vähemalt 99%-line pähklivõie | 15 g | 1 kuhjaga spl = 15–20 g 1 parapähkel = 3–5 g Kookoshelbed 1 spl = 8 g |
SEEMNED, KAKAO |
• Seemned, magustamata kakaopulber | 10 g seemneid 15 g kakaopulbrit |
1 spl seemneid = 10–15 g 1 spl kakaopulbrit = 6 g |
ÕLIVILJAD | • Avokaado, oliivid | 25 g avokaadot 35–40 g oliive soolvees (nõrutatult) 30 g oliive õlis (nõrutatult) |
¼ väikesest avokaadost = 25 g 1 oliiv = 3 g |
ÕLI, VÕI, RASVARIKKAD MÄÄRDED |
• Õli, või, rasvavõided, taimsed võided | 5 g õli, võid, rasvavõiet, üle 50%-lise rasvasisaldusega taimset võiet, kookos-, palmi- või searasva, seapekki 10–15 g, rasvavõiet, taimset võiet, kuni 50%-lise rasvasisaldusega |
1 tl = 5 g 1 spl = 15 g |
• Pesto, hummus | 10–15 g pestot 25 g hummust |
||
• Kookos-, palmi- või searasv, seapekk | 5 g kookos-, palmi- või searasva, seapekki | ||
Majoneesid, salatikastmed jm | Üks portsjon vastab energiasisaldusele 50 kcal |
Kala, muna ja liha
Roogade valmistamisel kasutatud rasvaine, suhkru vms portsjonid arvestada vastavasse toidugruppi. Kõik kogused on puhaskaalus (nt lihad-kalad luude-kontideta, muna kooreta) söömisvalmis kujul (nt kuumutatult). Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed.
Ühe portsjoni energiasisaldus on 80 kcal
Toidugrupp | Toit | Ühe portsjoni ligikaudne suurus | Majapidamismõõt |
---|---|---|---|
KALA JA MEREANNID |
• Värske, jahutatud või külmutatud kala | 75–80 g lahjat kala (nt haug, koha, luts, merlang, ahven, saida) 65–70 g keskmise rasvasisaldusega kala (nt pangaasius, lest, angersäga, meriforell, tuur) 40–45 g rasvast kala (nt karpkala, räim, vikerforell, latikas, säga) 25–30 g väga rasvast kala (nt lõhe, heeringas, skumbria) |
Üks tikutoosisuurune tükk kaalub umbes 25–30 g |
• Teised mereannid (nt krabid, vähid, krevetid, karbid, teod) |
Näiteks 60–70 g krevette 70–80 g rannakarpe |
||
• Kalatooted | 70 g surimitooteid (nt makra) | 1 makrapulk = 15 g | |
55–60 g kalakonserve vees, tomatikastmes või omas mahlas | 1 tl = 5 g 1 spl = 15 g |
||
45 g suitsu- ja soolakala | üks tikutoosisuurune tükk kaalub umbes 25–30 g |
||
40 g kalapulki | 1 kalapulk = 25 g 1 kalaburger või -pihv = 15–30 g |
||
30–40 g vürtsikilu, kalakonserve õlis või soolaheeringat |
Kilu: 6 fileed = 30–40 g Konservid: 1 tl = 5 g, 1 spl = 15 g Soolaheeringas: 1 filee = 90 g |
||
MUNA | • Kanamuna, munamass | 1 muna, 60 g munamassi | |
• Vutimuna | 5 vutimuna | ||
LINNULIHA | • Värske, jahutatud või külmutatud linnuliha | 55 g kanafileed 50 g nahata kana- ja kalkuni-, pardi- ja faasaniliha 35 g nahaga kana-, kalkuni-, vuti- või faasaniliha 40 g nahata hane- või lumekanaliha 15–20 g nahaga hane- ja pardiliha 50 g broilerimaksa |
Üks tikutoosisuurune tükk kaalub umbes 25–30 g |
PUNANE LIHA | • Värske, jahutatud või külmutatud | 55 g ulukiliha 45–50 g kuumtöödeldud maksa, neerusid 35–40 g sea-, veise-, lamba- või vasikaliha 35–40 g hakkliha, *R alla 10% 25–30 g sea- või veisekeelt 20 g hakkliha, R üle 15% |
|
LIHA- JA LINNULIHATOOTED | • Šašlõkk | 30–40 g | Üks tikutoosisuurune tükk kaalub umbes 25–30 g |
• Sült | 100 g, R alla 15% 30 g, R alates 15% |
||
• Konserv, keedusink või -vorst, viiner, sardell | 50 g, R kuni 15% 30 g, R alates 15% |
1 viil = 10–20 g, 1 väike viiner = 25–30 g |
|
• Pasteet (sh maksast), määre | 50 g, R alla 15% 25 g, R alates 15% |
1 triiki tl = 5 g 1 triiki spl = 17 g |
|
• Suitsuliha, suitsusink, suitsuvorst | 50 g, R alla 15% 20 g, R alates 15% |
1 viil = 5–20 g 1 õllesigar = 20 g |
|
• Hakklihatooted, sh paneeritult (nt pallid, pihvid, šnitslid, nagitsad, Kiievi jm kotletid); toor-, tangu- ja grillvorstid | 40 g, R alla 15% 30 g, R alates 15% |
Üks tikutoosisuurune tükk kaalub umbes 25–30 g |
|
• Lihanäksid (nt kabanoss, õllesigar jms); vinnutatud liha | 30 g, R alla 15% 20 g, R alates 15% |
||
• Verivorst ja verikäkk | 25–30 g | ||
• Salaami, chorizo jms | 25 g, R alla 30% 15 g, R alates 30% |
||
• Peekon, suitsukülg ja -põsk, pekk | 20 g, R alla 50% 10 g, R alates 50% |
||
Kala, muna ja liha asemel kasutatavad taimsed tooted |
Tooted on väga erinevad – ühe portsjoni energiasisaldus on 80 kcal |
*R – rasvasisaldus
Maiustused, näksid ja muud organismile ebavajalikud toidud
Majapidamismõõtude kogused on ligikaudsed. Selles toidugrupis olevad toidud ei ole inimorganismile vajalikud.
Ühe portsjoni energiasisaldus on 40 kcal, see on keskmiselt 100 g magustatud jooki või 10 g tahket maiust
Toidugrupp | Toit | Ühe portsjoni ligikaudne suurus | Majapidamismõõt |
SUHKUR, |
Suhkur, mesi, siirup, moos | ||
• suhkur (sh toor-roo-, kookospalmi- jms suhkur) | 10 g | 1 triiki tl = 4 g, 1 triiki spl = 12 g |
|
• mesi | 10 g | 1 triiki tl = 10 g, 1 triiki spl = 20 g |
|
• suhkru-, puuvilja- või marjasiirup | 15 g | 1 tl = 6–7 g, 1 spl = 20 g |
|
• moos | 20 g | 1 triiki tl = 8 g, 1 triiki spl = 20 g |
|
Šokolaad, kommid, magustatud müslibatoonid | |||
• šokolaad, kommid | 1 ruuduke = 4–5 g 1 komm = 8–12 g |
||
• magusa kattega pähklid ja kuivatatud puuviljad ning marjad | 1 spl = 15–20 g | ||
• hematogeen | 1 hematogeen = 40–65 g | ||
• magustatud müslibatoonid | 1 müslibatoon = 25–60 g | ||
Joogid | |||
• suhkrute sisaldus alates 5 g 100 g kohta karastus-, mahlajoogid, nektarid, kali, suhkruga energiajoogid, spordijoogid, morss, siirupijook, jäätee, maitsestatud vesi (near water), toonik |
100 g | 1 dl = 100 ml = 100 g | |
• suhkrute sisaldus alla 5 g 100 g kohta karastus-, mahlajoogid, nektarid, kali, suhkruga energiajoogid, spordijoogid, morss, siirupijook, jäätee, maitsestatud vesi (near water), vitamiinidega rikastatud vesi, toonik |
200 g | ||
• mahla-, marja- ja puuviljakissell | 60 g | ||
Magusad ja soolased küpsetised ning muud maiustused (v.a pannkoogid ning sorbett ja mahlajäätised) |
|||
• muffinid, keeksid, kringlid, tordid, koogid ja pirukad eri taignast (sh täidistega, soolased ja magusad), moosipallid, sõõrikud, makroonid, magusad ja soolased küpsised, vahvlid jms |
Keskmiselt |
1 amps | |
• maitsestatud (magusad ja soolased) kuivikud, näkileivad ja galetid | |||
• magusad maisipulgad; kirju koer, küpsise- ja kakaopallikesed, kass Arturi kook, sefiir, besee, halvaa, pastilaa, martsipan jms | |||
• kakao-, pähkli- ja šokolaadivõie (alla 99%-lise pähklisisaldusega), võikreem | 1 tl = 5 g | ||
• šokolaadi-, karamell- ja marjakastmed | 1 spl = 17 g | ||
• suhkruga kakaojoogipulber | 1 triiki tl = 3 g | ||
Muud maiustused | |||
• panna cotta, tiramisu, brüleekreem jms | 15 g | 1 spl = 10–15 g | |
• pannkoogid, sh magusate ja soolaste täidistega | 20 g | 1 väike pannkook = 15–20 g, 1 ülepannikook = 70–100 g |
|
• sorbett ja mahlajäätis | 35–40 g | 10 g = 10 ml | |
Pudingud, kondenspiim, piimal põhinevad desserdid, sh jäätis | |||
• kohuke | 10–15 g | 1 kohuke = 40–45 g | |
• suhkruga kondenspiim | 10–15 g | 1 spl = 25 g | |
• piima- ja koorejäätis, plombiir | 20 g | 10 g = 20 ml | |
• vaniljekaste | 20–25 g | 1 spl = 30 g | |
• suhkrut sisaldavate lisanditega (nt kommid, riisipallid jms) jogurtid ja kohupiimakreemid | 30 g | 1 tops = 150 g | |
• piima- ja valgupudingud | 30–40 g | 1 spl = 30 g | |
• piimakissell | 50 g | 1 dl = 100 g | |
• jäätisekokteil | 100 g | ||
Taimsed magustatud joogid ja desserdid | |||
• kookose sisalduseta taimsed magustatud joogid (nt kaerajook) või taimsed desserdid (nt mandlipuding, kaeradessert) | 60 g | 1 dl = 100 g | |
• kookose sisaldusega taimsed magustatud joogid või taimsed desserdid | 30 g | ||
Soolased näksid, näiteks | |||
• kartuli-, köögivilja-, vetika-, maisi-, hummuse-, sea-, kreveti-, juustu- jt krõpsud | 7–10 g | 1 dl = 12–15 g | |
• popkorn | 1 dl = 3 g | ||
• küüslauguleivad, teraviljakrõpsud | 1 dl = 40 g | ||
• soolapähklid ja -seemned | 1 spl = 10 g | ||
Ülejäänud siia toidugruppi kuuluvad toidud | |||
• alkoholivabad joogid, energiabatoonid ja -geelid, valgubatoonid, maitsekõrred jt maiustused ning soolased näksid, magustatud kohvijoogi- ja teepulbrid jms | Tooted on väga erinevad – ühe portsjoni energiasisaldus on 40 kcal | ||
ALKOHOOLSED JOOGID | • Õlu, siider, vein, viin, viski jms | Näiteks • 100 ml õlut • 50–100 ml siidrit • 25–60 ml veini •15–20 ml viina vm kanget alkohoolset jooki |
|
PÕHITOIDUGRUPPIDESSE MITTE KUULUVAD ENERGIAT ANDVAD TOIDUD |
• Maitsestatud või lisanditega tomati- jms kastmed (nt magushapud), pastakastmed, sojakaste, teriyaki, ketšup jms • Kakaopulber (magustamata) • Maitsestamata putukatooted (nt kilgijahu) • Energiat andvad toidulisandid (nt valgupulbrid) |
Tooted on väga erinevad – ühe portsjoni energiasisaldus on 40 kcal |
|
PÕHITOIDUGRUPPIDESSE MITTE KUULUVAD VÄHE ENERGIAT ANDVAD TOIDUD |
• Nt puljong, ainult magusainetega karastusjoogid | Tooted ei anna praktiliselt energiat |
Magusaportsjonid toitudest, mis jagunevad mitme toidugrupi vahel
Toit | Kogus, mille söömisel saab ühe magusaportsjoni |
Puuvilja- või marjahoidised (v.a moos) | 200 g |
Magustatud maisi- jt hommikuhelbed | 40 g |
Suhkru, mee, siirupi, mahlakontsentraadi või šokolaadiga müsli | 80 g |
Magustatud jogurtist, kohupiimakreemist, piimajoogist, kodujuustust, skyr’ist jt | 100 g |