Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

11. aprill 2011

Varia

Tere,
Kui täidan toitumispäevikut, kas peaksin sisestama valmistoidu kaalu(küsimus just kruupide, pastatoodete ja putrude kohta). Kuna kuivaine kaal erineb valmistoidu kaalust olen selles küsimuses päris segaduses.
Tänan abi eest.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti ei saa toitumispäevikusse sisestada niisama kruupe ja riisi, kui neid ei krõbistatud toorelt. Programmis on võimalik valida juba valmis kruubi- või riisipuder vms roog. Kui Teie tegite oma rooga pisut teisiti, siis minge “Minu toidud” rubriiki, vajutage “Lisa uus toit” ning sealt nime kõrval olevat nuppu “Võta aluseks olemasolev retsept”. Edasi tehke retsepti vajadusel muudatused. Kuumtöötlemata toiduaineid sisestage oma menüüsse vaid juhul, kui Te tõesti sõite neid kuumtöötlemata kujul. Kui kruupe või köögivilju sõite keedetult, liha hautatult, siis tulebki sisestamiseks valida vastav toit. Kuumtöötlemisel muutub nii tooraine mass kui ka tema vitamiinide sisaldus ja valides sisestamiseks kuumtöötlemata toiduained, saate vale tulemuse.

Anonüümne

9. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Kas hommikust piimaga keedetud kaerahelbeputru koos mee ja õunatükkidega võib süüa igapäevaselt või on tegemist siiski toekama hommikusöögiga, mida süüa pigem suurema koormusega päevadel?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See sõltub sellest, palju seda süüa ning sellest, milline on kogu ülejäänud toiduvalik. Iseenesest selline toit on hommikusöögiks kindlasti väga sobilik. Küll aga võiks pisut varieerida teravilja, millest sellist putru teha ning ehk ka puuvilju, mida pudrule lisatud on. See tagaks mitmekesisema toitumise, varieeriks vitamiinide-mineraalainete saamist ning kindlasti ei tekiks tüdimust, mida iga päev täpselt ühesuguse pudru söömine endaga ühel hetkel kaasa tuua võib. Kui kardate, et selline hommikusöök annab liiga palju energiat, siis soovitan vastav energiakogus välja arvutada ning vastavalt sellele kas muuta olenevalt päeva aktiivsusest hommikusöögiks söödavat pudrukogust või kohandada oma toitumist päeva teistel toidukordadel.

Anonüümne

7. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Milliseid toitaineid sisaldavad seened (eeskätt šampinjonid, aga ka muud)?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Šampinjonid koosnevad enamasti veest, kuid sisaldavad mingil määral ka süsivesikuid ja valke, rasvu peaaegu üldse mitte. Mineraalainetest sisaldavad šampinjonid üsna palju kaaliumi, vähemal määral fosforit. Vitamiinidest tasub märkimist vaid nende niatsiinisisaldus. Seente ja teiste toitude toitainelise koostisega saate ise tutvuda siin.

Anonüümne

7. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Öelge palun, kas kuivainetel(kruubid, riis, pudrud jne) märgitud kalorsus on kuivaine 100g kohta või valmistoidu 100g kohta?
Tänud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Reeglina on pakenditel toitainete sisaldus märgitud 100 grammi tooraine (ehk siis keetmata makaronid, kruubid) kohta. Mõningatel juhtudel võib tootja olla lisanud ka info valmis tehtud toidu kohta.

Anonüümne

5. aprill 2011

Kehakaal

Tere, mure järgmine.
Olen ülekaalus ja proovin tasakaalustatud toitu süüa. Kindlasti ma päris õigesti veel ei söö aga suundun sinna poole.
Nimelt, nii kui söön päeval lahjemalt siis hakkavad mul peavalud. Olen seda tähele pannud, kuna olen mitu korda alutanud uuesti lahjemalt söömist. Kui söön nii nagu meeldib siis ei ole probleeme peavaludega.
Vett tarbin suhteliselt piisavalt, umbes 5-6 klaasi päevas.
Oskate nõua anda, milles viga/probleem on?

Aitähh,
Getter

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ei saa päris hästi aru, kas sööte koguseliselt vähem, üritate süüa tervislikumat valikut või madala rasvasisaldusega toitu. Peavalud võivad olla seotud veresuhkru tasemega. Kui on liiga pikad söömise vahed ning veresuhkur langeb liiga madalale või siis, kui süüakse liiga suuri suhkrukoguseid korraga ning veresuhkru tase seeläbi kõigub suuresti.

Anonüümne

5. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Sooviksin teada, kas välismaiste viljade puhul peaks eelistama neid, mis on kasvanud meile lähemal. Nt. kas peaks eelistama belgia pirne lõuna-aafrika omadele või poola õunu hispaania omadele. Kas lähemal kasvanutes on vähem mürkaineid ja pestitsiitide jääke või pole erilist vahet, kui pole tegu mahetootega?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See, milliste ainetega kasvamise ajal või pärast korjamist vilju on töödeldud/väetatud, sõltub pigem rohkem konkreetsest kasvatajast/tootjast kui maast. Maast võib sõltuda veidi see, et rikkamatel võivad olla selleks “paremad” võimalused. Küll aga võib arvata, et mida kaugemalt vilju tuuakse, seda enam võib neid olla töödeldud ainetega, mis aitaksid üle elada pikaajalist transporti.

Anonüümne

5. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere, mulle väga meeldib teie hästi lahendatud Soolakampaania!
Tahaksin küsida Pan-soola kohta. Kas on tõsi, et sada marki soola võib tarbida julgemalt, kuna K/Na tasakaal on selles palju sobivam?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Pan-soolas on küll naatriumisisaldust vähendatud ja kaaliumi suurendatud, kuid see ei tähenda, et teda ohjeldamatult tarbida võiks. Sest tarvitades Pan-soola suuremas koguses kui tavalist, saame ju ka naatriumi sealt rohkem. Tavaliselt inimesed kipuvadki seda rohkem lisama, et saada tavapärase soola maitset kätte. Lisatud kaalium küll pisut tasakaalustab naatriumi kahjulikku toimet, kuid õigem oleks siiski soola enda tarvitamisega tagasihoidlikum olla. Ja kaaliumi saab Pan-soolast oluliselt rohkem puu- ja köögiviljadest (näiteks 1 grammist Pan-soolast umbes 130 mg, 100 grammist kartulist 280 mg)

Anonüümne

5. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Sooviks teada, millisest toidust/toiduainest saab kõige enam kätte Magneesiumi. Sooviks lisaks tabletikuurile ka toiduga puudust vähendada.
Tegemist siis ülepinge/stressiga.

Tänud!

K

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Magneesiumi leidub enim täisteratoodetes, pähklites, lehtköögiviljades (salat jm) ja idandites. Mida rohkem on toitu töödeldud (nt nisujahu, poleeritud riis), seda väiksem on tema magneesiumi sisaldus. Toidugruppide kaupa parimaid allikaid saate vaadata siit.

 

Anonüümne

5. aprill 2011

Kehakaal

Tere.
Mind vaevab nimelt selline mure.Olen 23 aastane naisterahvas kes sünnitas 5 kuud tagasi,aga kaal ei alane kuidagi kaalun nüüd juba 87 kg ise olen 167cm pikk.see on minuarvates väga suur kaal.Aga probleem selline et söön liiga palju meeletud kogused,mul on lihtsalt kõht koguaeg tühi ja siis tõstan ka endale suured portsjonid,pärast söögi ära söömist tekkivad meeletud süümepiinad millest läheb mul süda jube pahaks,oksendanud veel ei ole aga peaaegu.Ja sellie asi on iga jumalama söögikord.Ei oska enam midagi ette ka võtta,olen üritanud siin kaalu jälgida ja väiksemaid porsioneid tõsta,aga kõht jääb siis tühjaks,selline meeletu kraapiv tunne on sees.Tahaksin väga kaalu langetada aga ei tule midagi välja.Palun andke nõu mida teha.enne rasedust kaalusin 59km.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Raseduse ajal toimuvad muudatused hormoonide töös ning see võib mõjutada teie toitumist siiani. Esialgu soovitaksin seda, et ärge mõelge kaalu alandamise peale, vaid selle peale, et püüaksite lihtsalt õigesti toituda. Kaalu alandamise kinnismõte võibki teid teistpidi panna rohkem sööma. Sööge sagedamini. Kui jätate pikema vahe, arvab organism, et on näljaaeg ning sunnib teid rohkem sööma, ise samal ajal varusid kogudes. Sööge iga kord kõht korralikult täis, kuid peamiselt köögiviljadest. Kõiki teisi asju sööge, aga väiksemates kogustes. Loobuma peaksite kindlasti maiustustest, saiakestest, karastus- ja mahlajookidest, kartuli- jms salatitest, lihatoodetest (vorstid, viinerid), kartulikrõpsudest jm rasvastest/magusatest/soolastest asjadest, mis annavad küll palju energiat, aga vähe vitamiine ja mineraalaineid. Näiteks 400 grammi köögivilju annab ligikaudu sama palju energiat kui paar kommi. Igapäevaselt peaksid peale umbes 500 grammi köögiviljade olema teie menüüs 1-2 puuvilja, 3-4 viilu (tera)leiba, 1-2 klaasi vedelaid piimatooteid, pisut kohupiima, juustu või kodujuustu. Samuti peaks iga päev sööma väikese koguse midagi toidugrupist liha-kana-kala-muna, kala nädalas vähemalt 2-3 korda. Toidu valmistamisel võite lisada pisut õli salatitesse, kuid praetud (eriti just poolfabrikaatidest tehtud või valmistoite) vältige. Aeg-ajalt rikastage oma toitu kuivatatud puuviljade või marjadega, pähklite ja seemnetega. Jooge küllaldaselt, see on 1-1,5 liitrit vett iga päev. Käige ka lapsega jalutamas, nii hommikul kui õhtul vähemalt tunniajane tempokas kõnd. Kui tunnete, et hakkate muutuma buliimikuks, siis tuleks pöörduda psühhiaatri vastuvõtule.

Anonüümne

5. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

tahaksin teada, millel põhineb lasteaedade traditsioon anda lastele 3x nädalas lõunaks suppi (laps on kell 6 koju jõudes kohutavalt näljane).
Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Traditsiooni algust ei oska öelda, kuid supi söömine on kindlasti hea. Supist saavad lapsed nii vajalikku vedelikku kui ka köögivilju. Kõht ei ole tal tühi mitte selle pärast, et on saanud päeval suppi, vaid sellepärast, et ilmselt ei ole siis lõunasöök kokku olnud piisavalt energiarikas või pigem on isegi õhtusöök olnud liiga kesine. Vastavalt sotsiaalministri määrusele võib lasteaedades pakkuda kas toekamat hommikusööki ja väiksema energiasisaldusega õhtusööki või vastupidi. Alustage sellest, et uurite välja, kuidas on see teie lasteaias korraldatud. Kui peaks olema korralik õhtusöök, aga laps kurdab kõhutühjust, siis võib olla põhjus selles, et õhtusöök on millegipärast ikkagi liiga energiavaene (või ka koguseliselt väike, sest täiskõhutundeks on vaja erinevaid aspekte). Teine põhjus võib olla selles, et toidukoguseid jagatakse võrdselt nii nooremate kui ka vanemate laste rühmadele ning seetõttu jääb väikestel toitu üle, suurtel aga kõht tühjaks. Muidugi võib olla asi ka selles, et teie enda lapsele pole maitsenud lõuna- või õhtusöök ja ta on selle või mingi osa sellest lihtsalt söömata jätnud. Probleemile lahenduse leidmiseks soovitan kõigepealt rääkida lapse kasvatajaga – kas teie laps sööb, kas teised rühmas söövad, kas lastel jäävad kõhud tühjaks ning tutvuda menüüga ka õhtusöögi koha pealt. Kui lahendust ei leia, siis pöörduda söökla või juhataja poole ning kui olete kindel, et toitlustamine ei toimu vastavalt määrusele, siis pöörduge abi saamiseks Terviseameti poole.