Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

15. aprill 2011

Kehakaal

Tere olen alates novmebrist teinud aeroobseid trenn 2-3 korda nädalas, toitumist piiranud ning üritanud toituda tervislikult. Kaas ei ole muutunud sellest ajast peale, vahepeal õnnestus korra küll 65 saada 62 peale, aga peagi olin jälle 65.Peale mõningast toitumispäeviku pidamist olen avastanud, et peaksin tarvitama 2030-2500 kcal päevas aga tavaliselt täidan sellest vaid 1400-1600. tihitilugu tundub, et rasvad ületavad oma piir (30-36 %), kuidi ei söö meeletult rasvaseid asju vaid tava sööke. Mis ma peaksin muutma, tegema, et kaalu langetada? Ilmselge on et midagi teen valesi ;(.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei selgu kirjast ei Teie vanus ega pikkus. Kui olete üle 165cm pikk, siis võib-olla Teie organismi jaoks ongi 65 kg see kaal, mida ta peab ideaalseks ja üritab hoida. 
Kaalu alandamisel teevad inimesed tihti selle vea, et piiravad oma toitumist liiga ja/või söövad valesid toite. 1400-1600 kcal tundub liiga väike energiakogus olevat. Tavaliselt oleks soovitatav hoida energia tarbimine allavõtmisel 1700-1800 kcal kandis (olenevalt muidugi algkaalust, füüsilisest aktiivsusest jt teguritest). Kui saada liiga vähe energiat, siis võib organism just üritada hakata varusid koguma ning teine oht on see, et siis ei saa toidust enam kätte kõiki vajalikke toitaineid. 
Kuna kirjutate, et rasvade %E ületab soovitust, aga energiat saate nii 1400-1600 kcal kandis, siis ilmselt ei peagi mitte niivõrd rasvade tarbimist vähendama, kuivõrd just süsivesikute (täisteratooted, puu- ja köögiviljad) tarbimist pisut suurendama. Sellisel juhul saaksite ka rohkem kiudaineid ning vitamiine ja mineraalaineid. Viimastel on väga suur roll organismi ainevahetuse toimimisel ning nende puudujääk võib samuti mõjutada kaalu.
Kaalu langetamisel peaksid suurema osa toitumisest moodustama köögiviljad, neile järgnevad teraviljatooted ja puuviljad. Iga päev tuleks kindlasti tarbida ka piimatooteid, midagi toidugrupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavaid toidurasvu. Kaladest saadav rasv on väga kasulik ning seetõttu tuleks kala süüa 2-3 korda nädalas. 
Toituda võiks võimalikult regulaarselt – 3 põhitoidukorda, 1-2 oodet päevas. Parem on süüa korraga vähem, aga sagedamini. Kindlasti tuleb juua piisavas koguses vett ning olla füüsiliselt aktiivne.
Hommikupoole võiks süüa tärkliserikkamaid toite, õhtupoole olla nende tarbimisega tagasihoidlikum ning vältida ka magusa söömist.

Anonüümne

15. aprill 2011

Kehakaal

Tere!

Mul on mure oma tütre pärast. Tema lõpetas eelmise aasta kevadel korvpalli kooli ja peale seda enam trenni ei teinud. Kehakaal hakkas järsult vähenema, lihased kadusid. Vahel käis küll jooksmas aga suurt trenni pole enam teinud.
Lihasmass kadus ära ja sügisel tekkisid terviseprobleemid. Novembris hakkas tal halb tööjuures – nõrkus ja kutsuti kiirabi. Arsti juures tehti kõik analüüsid ja selgus, et hemoglobiin on väga madal, siis määrati talle rauatableti kuur.
Täna 13.04 hakkas tal jälle halb tööjuures ja minestas, kiirabi käis kohal ja tegi kohapeal kõik analüüsid ja südame filmi. Midagi ei osatud öelda, miks nii oli, arst arvas , sellest ,et ta on nii kõhna ja et on vedeliku puudus. Peab peab rohkem vett jooma.
Järelikul ei saa ta vajalikke toiduaineid enam toidust, ei tea mida teha. Kodus teeme küll koralikku süüa , liha, kala , kana, juurvili, puuvili. Meil on kodused toidud iga päev.

Mida peaks ta sööma , kas peaks sööma iga kolme tunni järel koguaeg, et oma kehakaalu suurendada? Oskate palun nõu anda?

Tänades,
Monika

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ta peaks jälgima, et saaks toiduga piisavalt energiat ja vajalikke toitaineid. Väsimus ja minestamine võivad viidata raua puudusele tema organismis. Kõige otstarbekam oleks, et nii umbes 10 päeva jooksul märgiks ta toitumisprogrammi üles kõik toidud (võimalusel kaalutult), mida ta sööb. Sealt on siis näha, kui palju saab ta energiat, kas seda on piisavalt, kas põhitoitained (valgud-rasvad-süsivesikud) on omavahel tasakaalus ning milliseid vitamiine-mineraalaineid ei saa ta piisavalt. Siis on võimalik on toitumist vastavalt tulemustele hakata korrigeerima. Kui on näha, et ka toitumise muutmisega jääb mõni toitaine defitsiitseks, siis tasub konsulteerida apteekriga, kes soovitaks tema menüü analüüsi tulemuste põhjal just temale sobilikku toidulisandit. Hästi oluline on tõepoolest ka piisav vedeliku tarbimine, nii 1-1,5 liitrit veena päevas. Kuigi ta trenni enam ei tee, peaks ta siiski olema füüsiliselt aktiivsem – käima iga päev väljas jalutamas või jooksmas, rattaga sõitmas jne. Füüsiline koormus tagaks lihasmassi säilumise, parema isu, aga ka kindlasti paremad tervisenäitajad.

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere

Millist pikaajalist mõju võiks avaldada toitumine, kus puuduvad täielikult teraviljad ja teraviljasaadused (sai leib, pudrud jms) ning samuti kõik magus (või kuhu on lisatud suhkrut). Lisaks n oluliselt vähendatud Omage6 sisaldavaid rasvu. Muus osas pole piiranguid.

Tänud ette!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui jätta ära suhkrut sisaldavad tooted, siis ei juhtu midagi, sest reeglina on need rasva- ja energiarikkad ning ei sisalda eriti vajalikke vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid jne.
Teraviljatooted on meile peamisteks kiudainete allikaks, sisaldavad lisaks hulgaliselt erinevaid mineraalaineid ja vitamiine, eriti B-grupi omi. Tsöliaakiat põdevatel inimestel on näiteks peamised teraviljad keelatud, küll aga tohivad nad tarbida nt riisi, hirssi jms, mis aitab neil saada vajalikke toitaineid.
Polüküllastumata rasvhapetest vajame nii oomega-3- kui ka oomega-6-rasvhappeid. Meie tavatoidus kipub pigem oomega-6-rasvhappeid olema suhteliselt enam kui oomega-3-rasvhappeid. Tuleks vaadata, et nende suhe toidus oleks umbes 1:1. Oomega-3-rasvhappeid sisaldavad ennekõike kalad, aga ka nt linaseemne- ja põldtuderiõli. 
Igasugused piirangud toitumises viivad ühe või mitme toitaine defitsiidini ning vastavad nähud võivad olla erinevad. Ennekõike avaldub see väsimuses ja töö- ja õppimisvõime languses, stressis, närvilisuses, aga ka nahakahjustustena, seede- ja ainevahetusprobleemidena. Iga üksiku toitaine vajalikkusest ning tema defitsiidist tulenevatest nähtudest saab täpsemalt lugeda siit.

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Minu 19-aastane poeg armastab juua apelsinimahla. Märkan, et kui tal on trenn või palav ilm, siis kulub tal seda isegi 2 liitrit. Kas sellistes kogustes apelsinimahla joomine on ikka tervislik? Kas peaks jooma erinevaid mahlasid või ei tohiks üldse nii palju mahla tarbida? Kas võite nimetada, mille järgi ma üldse poest mahla valima peaksin?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ühegi toiduga, olgu ta kuitahes “tervislik”, ei tohiks üle pingutada. 1-2 klaasi mahla päevas on kindlasti soovitatav, kuid sellest suuremad kogused enam mitte. Samuti võiks mahlasid varieerida, mitte kasutada kogu aeg ühte ja sama mahla. Inimene peab toituma mitmekesiselt. Kui juua nii palju apelsinimahla, siis võib sellel olla 2 peamist tagajärge. Esiteks, inimene ei pruugi enam jaksata süüa-juua teisi talle vajalikke toite. Teiseks, kui apelsinimahla juuakse lisaks tema tavapärasele toitumisele ja sellest saadud energiat ei kulutata ära, võib olla tulemuseks ülekaal. Kahest liitrist apelsinimahlast võib saada üle 800 kcal, mida on päris palju. Parimaks janukustutajaks on siiski vesi. 
Kui poest mahla valida, siis tuleks eelistada nn täismahla või nektarit. Mahlajookides võib mahla enda sisaldus olla väga väike, kuid see-eest võib sinna olla lisatud palju suhkrut ja ka lisaaineid. Ka nektarite puhul tasuks sellele tähelepanu pöörata. Pigem osta tavalist mahla ja seda veega lahjendada ning vajadusel vähese hulga suhkruga magusamaks teha. 

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
kas rasva protsent piimas mõjutab kaltsiumi omastamist kehasse?

Nimelt leidub inimesi, kes püüavad mulle selgeks teha, et kui juua 1,5% piima siis ma ei omasta kaltsiumi piimast. Seega puudub mõte piima juua. Et alla 3% piima pole mõtet tarbida.

Vastab see tõele?

Aitähh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kaltsiumi omastamiseks on vaja piisavalt erinevaid toitaineid, sealhulgas nii rasvu, kui ka piimasuhkrut, vitamiine D ja K, magneesiumi jpt. Kui muus toidus on eelpool loetletud toitaineid piisavalt, siis ei tohiks kaltsiumi imendumisega probleeme olla. Kõige suuremat rolli mängib kaltsiumi omastamisel vitamiin D, mistõttu on äärmiselt oluline piisav kala tarbimine. Teisest küljest on südame-veresoonkonnahaiguste ennetamise seisukohast oluline, et inimesed ei tarbiks küllastunud rasvhappeid liiga palju. Neid sisaldavad palju loomse päritoluga toiduained – rasvased piima- ja lihatooted. Kui suudate hoida teistest piima- ja lihatoodetest saadavad küllastunud rasvhapete kogused väikesed, siis võib tarvitada ka nn täispiima. 

Anonüümne

14. aprill 2011

Varia

Tere,

palun abi mõningatele tekkinud küsimustele seoses juuste väljalangemisega. Juukseid tuli enne ka suhteliselt palju, aga ma ei teinud sellest suurt probleemi kuni tekkis palju kõõma ja peanahk meeletult sügeles ja lõpuks leidsin ühe koha, umbes 4x5cm, mis on juustest paljas. Kolme läbikäidud arsti juures on arvamused erinevad: alopetsia, pärmseen, rauaaneemia. Olen ülekaaluline 175 cm pikk ja 100kg. Meeletu magusaisu on pidevalt, stressi võib ka määratleda, on arvatud ka telefoni, arvuti kiirgus, et see mõjub halvasti. Diabeet on välistatud (vereproov näitas norm)….mis siis veel? Kas põhimõtteliselt juuste väljalangemine võikski stressist olla, või peab ikkagi sügavalt otsima edasi? Tänades, Jana

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selleks, et kinnitada või ümber lükata Teile pandud diagnoose, tuleks teha arstide juures vastavad analüüsid. Juuste tervise kohta saate pikemalt lugeda siit. Toitumise koha pealt soovitaksin kõigepealt kaal kontrolli alla saada, sest kui see isegi pole otseselt seotud Teie praeguse juuste seisukorraga, siis varem või hiljem hakkavad Teid kimbutama kõikvõimalikud ülekaaluga seotud hädad. 

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere, olen 17-aastane. Kaalun 72kg, pikkust umbes 180cm. Sooviks teada, missugune roll on toidu õigel mälumisel, kas toidu kõrvale on sobilik juua piima, kui ei, siis mis põhjusel? Miks soovitatakse erinevaid toiduaineid eraldi süüa? Milliseid tablette/kapsleid soovitate minuealisele igapäevaseks tarbimiseks (praegu võtan kalamaksaõlikapsleid, milles ka vitamiinid). Endale tundub, et tarbin väga vähe rohelist, millised võiksid olla peamised ja tähtsamad toiduained(juurviljad), mida enda menüüsse kaasata? Kindlasti on veel küsimusi, aga ei tule rohkem meelde. Peamine eesmärk praegu on kasvatada regulaarse trenni ja toitumisega lihasmassi, kui on anda mõned näpunäited siis olen väga tänulik!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mida rohkem toitu söömise ajal mälutakse, seda enam seguneb see süljega ja paremini seedub. Toidu kõrvale ei soovitata eriti üldse juua ja seda samuti just sellel põhjusel, et muidu inimene lihtsalt “loputab” toidu kiiresti alla seda mälumata ning toitainete omastumine halveneb. Mõningad toitumisnõustajad soovitavad süüa erinevaid toite eraldi, kuid otseseid teaduslikke selgitusi sellisel lähenemisel ei ole. Praktiliselt kõikides toitudest leidub nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid ning seetõttu ei saa anda soovitust nende toitainete eraldi söömiseks. Eesti toitumisspetsialistid ei soovita üldse toidulisandeid igapäevaseks tarvitamiseks. Toitulisandite tarvitamine peab olema väga põhjendatud. Kõigepealt tuleb vaadata üle oma toitumine ning muuta seda selliselt, et toiduga oleks võimalik kõik vajalikud toitained kätte saada. Kui see tõesti mingil põhjusel ei ole võimalik (nt inimene ei söö üldse kala), alles siis võib hakata võtma toidulisandeid, kuid ka nende valimisel tuleks konsulteerida mõne spetsialistiga. Mida, kui palju ja kuidas süüa selgitab väga hästi toidupüramiid. Igapäevaselt peaks kindlasti sööma teraviljatooteid (leib, puder), vähemalt 500 grammi puu- ja köögivilju, piimatooteid, midagi grupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavadi toidurasvu. Kui soovite suurendada lihasmassi, siis tuleks pisut enam tarbida valke, kuid siiski jälgida, et valkude osatähtsus kogu tarbitud energiast ei läheks suuremaks kui 20%, et vältida liigset koormust neerudele.

Anonüümne

12. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Oskab keegi öelda, miks mul umbes tund aega pärast banaani söömist kõht tuimalt valutama hakkab ja tekkib “banaanipalavik” ning piisab vaid ühest ampsust banaanist. Internetist otsisin, kuid ei leidnud midagi selle kohta, et banaan võiks tervisele halvasti mõjuda.
Kerge palavik läheb õhtuks üle ja tuim valu kogu kõhu/kere piirkonnas annab järele.
Milles võib asi olla?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tundub, et sarnased probleemid banaani söömisel on tegelikult päris laialt levinud. Banaaniallergiat esineb tihti lastel, kuid sellised nähud võivad saada alguse ka alles 20-30ndates aastates. Banaan on üsna tugev allergia tekitaja, on isegi teada juhtumeid, kus banaanisöömine on esile kutsunud anafülaktilise šoki. Osad banaanile tundlikud inimesed on tundlikud ka lateksile ja/või mõnedele teistele viljadele (nt kiivi, avokaado, melon). Parim soovitus on banaanisöömise lõpetamine. Kui aga siiski on väga banaani-isu, võib proovida erinevaid banaanitüüpe. Kindlasti pesta banaan hoolikalt enne koorimist ja söömist, et vältida reaktsioone koore pinnal olevatele ainetele. Samuti mitte süüa tooreid banaane ning mitte tühja kõhu peale. Kui ka need võtted ei aita, siis tuleb kahjuks banaanisöömisest täielikult loobuda.

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Sooviksin teada kas puder sisaldab kaloreid(kaerahelbe puder) ? Ja siis veel moos. Mõtlen selleall isetehtud marja moosi.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõik toidud, va vesi, annavad energiat. Üks keskmine piimaga valmistatud kaerahelbepudruportsjon (nii ca 200g) annab umbes 200-350 kcal energiat. Mida enam on moosile lisatud suhkrut, seda rohkem sisaldab see energiat. Toitumisel ei jälgita ainult toiduga saadavat energiat, olulised on ka kõik saadud toitained – valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained jne. Puder on hommikusöögiks toitainete sisalduse koha pealt kindlasti väga hea valik. Isegi, kui ta ehk annab pisut enam energiat kui teised alternatiivid. 

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

1) On teada, et paljud seemned nagu kirsi, ploomi või õunaseemned sisaldavad väga vähesel määral sinihapet ehk vesiniktsüaniidhapet. Kas ka granaatõuna seemned sialdavad sinihapet või on neid süüa ohutu?

2) Poes on müügil väga lai valik kõikvõimalikke seemneid ja pähkleid, nii et ei oskagi nende vahel millegi põhjal eriti valida. Kas te oskate nõu anda milliseid
seemneid ja pähkleid peetakse kõige tervislikumaks, kust saab kõige rohkem kasulikke aineid? Sama lugu on ka teedega, nende valik on väga lai, mis teeb valiku langetamise suht keeruliseks. Milliseid teesid peetakse kõige tervislikumaks, millised oleksid kõige paremad n-ö üldtervist tugevdava toime poolest?

3)Mõnede toiduõlide puhul öeldakse, et nad on “rafineeritud” või “rafineerimata”. Mida see rafineerimine tähendab ja kumb on tervislikum, kas rafineeritud või rafineerimata toiduõli?

Ja palun ärge unustage minu küsimustele vastamast. Ükskord ma saatsin siia ühe küsimuse ja ootasin mitu nädalat vastust, aga vastust ei tulnudki…

Ette tänades

Eve Kasemets

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sinihape tekib vaid luuviljaliste viljade seemnetes. Granaatõuna puhul kasutataksegi söögiks vaid seemneid ning need ei ole mürgised.
Kõikide toitude puhul kehtib reegel, mida mitmekesisemalt, seda parem. Ühtede ja samade toitude (olgu need kuitahes “tervislikud” tahes) pidev söömine võib kaasa tuua endaga osade toitainete defitsiidi ühelt poolt ning lisa- ja/või saasteainete kuhjumise teiselt poolt. Vaid mitmekesise toitumise korral on võimalik saada kätte kõik vajalikud toitained toidust ning vähendada toidust saadud kahjulikumate ainete kuhjumist. Erinevad pähklid sisaldavad erinevaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid erinevas koguses, kuid kindlasti ei saa väita, et mõni neist oleks seetõttu palju kasulikum kui teine. Ise saate pähklite jm toitude toitainelise koostisega tutvuda siin. Pähklite valimisel on nende koostisest olulisem see, et nad oleksid värsked, sest pähklid võivad väga kergesti saastuda näiteks hallitusseente eostega. Teede küsimuse all peate ilmselt silmas ravimteesid. Ravimteed on enamik siiski mõeldud mingi konkreetse tervisehäda vastu võitlemiseks, nende kohta saate täpsemat teavet apteegist. 
Üldjuhul peetakse rafineerimata taimeõlisid paremateks. Küll aga tuleks teada seda, et rafineerimata õliga ei tohi praadida, sest praadimisel võivad tekkida kahjulikud ühendid. Salatite valmistamisel kasutage rafineerimata (nt oliivi) õli ning praadimiseks rafineeritud (nt rapsi) õli. Oma rasvhappelise koostise tõttu peetakse väga headeks õlideks ka linaseemne ja põldtuderi õli.