Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

24. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Selle 05.04.2011 jutu peale siis veidi lisaks. Kõrvetised tekivad jah väljas söömas käies. Kodus on kõik korras ja ka mujal maailmas (nagu ennist mainitud). Erinevates Eesti restoranides ja tavalistes söögikohtades on see probleemiks aga ka mitte kõikides söögikohtades. Lihtsalt me ei lähe sinna enam tagasi.
Seda arvame ka meie, et asi on siiski kinni toiduvalmistamises. Mis see võiks küll olla?!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks on niimoodi väga keeruline öelda, mis neid kõrvetisi võib tekitada. Ilmselt olete mingile komponendile väga tundlik ning teatud söögikohad kasutavad seda enam kui teised. Kõrvetisi kutsuvad esile kõige enam alkohol, kange kohv ja tee, apelsinimahl, rasvased ja/või vürtsised toidud, šokolaad ning köögiviljadest ennekõike tomat ja sibul. Ka võib seda põhjustada ülesöömine. Kui näiteks satute sööma mõnes toidukohas koguseliselt palju ning sealhulgas on mitu eelpooltoodud nimekirjas olnud toitu, siis võibki tagajärjeks olla kõrvetised. Selle vastu saab ilmselt ikkagi ainult sellega, et teadlikult väldite neid toite või toidukohti, mis teil võivad kõrvetisi esile kutsuda.

 

Anonüümne

24. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
mul on selline mure, et mu 74.aastane vanaema tarbib liiga palju kcal päevas. Kehaline aktiivsus täiesti puudub, sest toit tuuakse talle koju kätte ning väljas jalutamist ta eriti ei armasta. Enamasti koosneb toidukott tavalistest toiduainetest: juust,piim,sink,jogurt, munad, sai jne. Ta ise tunnistab ka, et sööb selle kõik liiga kiiresti ära, samuti kurdab pidevat näljatunnet. Vahel juhtub, et ta sööb igavusest lausa keset ööd ning toit, mida peaks jätkuma kolmeks päevaks, saab juba pooleteise päeva pärast otsa. Milliseid toiduaineid ta peaks tarbima, et pidevalt näljatunnet ei oleks? Kas on võimalik, et vanemal inimesel võib olla mingi mineraalaine või vitamiini puudus ning sellepärast on tal söömishood?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vaadates kirjeldatud toidukoti sisu, siis ei näe ma seal üldse puu- ja köögivilju. Kindlasti peaks ta sööma päevas vähemalt 300 grammi köögivilju ja 200 grammi puuvilju. Need juba iseenesest peaksid tal kõhtu täitma. Kõige suurema osa tema päevasest toidust peaksid moodustama leib, teised teraviljatooted ning kartul. Kuna eakate inimeste päevane energiavajadus on väike, siis see tähendab seda, et ta peab sööma võimalikult lahjat, kuid samas täisväärtuslikku toitu, et saaks väikese energiasisalduse juures toidust kätte kõik vitamiinid-mineraalained. Saia võiks süüa võimalikult harva, eelistama peaks leiba. Hommikuti võiks ta süüa putru. Leib ja puder võiksid aeg-ajalt olla täisterast, sest nii saab suurendada tema kiudainete tarbimist. Kiudained aga tekitavad täiskõhutunnet. Piimatoodetest tuleks valida väiksema rasvasusega, siis saaks neid süüe pisut suuremas koguses. Liha-kana-kala-muna grupist võiks võimalusel valida värske liha-kana-kala kõikvõimalike toodete ja poolfabrikaatide asemel. Kala võiks olla toidulaual vähemalt 2-3 korda nädalas. Mida rohkem ta sööb kodus ise valmistatud korralikke toite (hautised, vormiroad jms), seda väiksem vajadus on sellise pideva näksimise järele nagu nt võileivad. Kui ta ei ole selle suure söömise juures ülekaaluline, siis võib-olla ongi tema energiavajadus mingil põhjusel suurem. Kui ta aga on ülekaaluline, siis võib põhjus olla tõepoolest kas vales toiduvalikus või igavuses või ka mõnes haiguses. Võib-olla tuleks talle leida mingi hobi, mis viiks mõtted söögilt mujale. Kui on vähegi võimalik, siis ei maksaks ka mitme päeva toiduvaru talle korraga viia.

Anonüümne

24. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Tihti öeldakse, et parem on süüa tihedamini kuid väikestes kogustes. Siit tulenebki küsimus, kui palju(grammides) toitu tohiks siis ühe toidukorraga ära süüa.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Otsest soovitust toitude grammilisteks söömiskogusteks ühel toidukorral ei ole olemas. See sõltub ennekõike söödud toidust endast ning selle energiasisaldusest. Näiteks 500 g supi söömisega saab hakkama ilmselt iga täiskasvanu, kuid mitte 500 g sealihaga. Kui lähtuda sellest, et näiteks lõunasöök peaks katma umbes 35% päevasest energiavajadusest, siis 2000 kcal korral teeb see ca 700 kcal. Sellise energiakoguse saab kätte näiteks 500 grammist lihaga boršist, kuhu on peale pandud 20 grammi hapukoort, kõrvale söödud 50 grammi leiba ja magustoiduks 100 grammi saiavormi 100 grammi piimaga. Valides aga prae, saab sama koguse energiat, kui süüa näiteks 100 g ahjulõhe, 100 g keedetud riisi, 50 g hapukoorekastet, 100 g keedetud brokolit, 100 g porgandisalatit, 50 g leiba ja 200 g keefiri. 
Selle soovitusega (süüa pigem sagedamini, aga väiksemates kogustes), on silmas peetud ennekõike seda, et inimesed sööksid päevas vähemalt 3 põhitoidukorda, sinna vahele 2-3 oodet ning väldiksid olukordi, kus toidukordade vahed venivad väga pikaks (näiteks hommikul praktiliselt midagi ei sööda, päeval pole samuti aega süüa ning õhtul süüakse väga suuri toidukoguseid). See võib endaga kaasa tuua selle, et organism järeldab sellistest pikkadest toiduvahedest seda, et on nälg ning hakkama nö varusid koguma.

Anonüümne

21. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Sooviksin teada, kuidas on lood näkileibade söömisega raseduse 3ndal trimestril.
Kui palju võib päevas süüa? Kas liigne näkileibade söömine põhjustab kõhubeebi kaalu kiiret kasvu?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ema söödud toidukogused mõjutavad ennekõike ema enda kaalu. Ühest soovitust näkileibade söömiseks ei saa anda, sest kõik sõltub kogu toitumisest. Üheks ohuks näkileibade liiga suure söömise puhul on liiga suur kiudainete saamine. Näiteks 100 g näkileibu sisaldab ligi 20g kiudaineid, päevas peaks saama 25-35g kiudaineid. Liiga suur kiudainete tarbimine ei ole samuti soovitatav; peamiselt seetõttu, et see võib takistada teiste toitainete imendumist. Et teada saada, kas energia ja kiudainete tarbimisega ei ole üle pingutatud, võib oma menüüd analüüsida.

Anonüümne

21. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Olen imetav ema, kelle 7 kuusel beebil avaldus 4 kuud tagasi naha allergiline lööve. Kuna probleemitekitaja on pärit rinnapiimast, siis olen oma menüüst väga palju toiduaineid välja jätnud ja enda kaal aina langeb (kehamassiindeks juba alla 17!). Ei ole siiani täpselt aru saanud, millest allergia on tekkinud, aga oma menüüst olen välja jätnud kõik piimatooted, muna, kala, puuviljad, pähklid. Teraviljadest tarbin hetkel ainult tatart, kinoad, amaranti ja vahepeal ka glut. vaba kaera, sest kahtlustan nii gluteeni- kui hirsi talumatust. Riisi, kartulit ka ei ole tarbinud suure tärklisesisalduse tõttu (kuna tundub, et need võivad ka vaevusi põhjustada). Liha söön küll u 5 päeval nädalas, aga üsna väikeses koguses. Erinevaid külmpressitud õlisid lisan toidule ning päevalille- ja kõrvitsaseemneid söön tihti.

Kas oskate soovitada, millise tervisliku toiduga, mis ei tohiks oleks väga allergeenne, ma võiks proovida oma päevast kalorite hulka suurendada? Toiduportsionid on mul muidu väga suured, aga toit üsna lahja, sest peamiselt söön (kuumutatud) köögivilju. Ja energiat kulub ka päevas üsna palju. Mure on juba väga suur!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Allergiat tekitavad lastele (ka läbi rinnapiima) kõige suurema tõenäosusega need toidud, millele te ise või lapse isa on praegu või on lapsena olnud allergiline. Lisaks on nn ohtlikud toiduained rõõsk piim ja koor, apelsinid, mesi, pähklid, šokolaad, vürtsised ja teravamaitselised toidud, gaseeritud magusad joogid, kofeiiniga joogid, maiustused ja suure rasvasisaldusega toidud, ohtralt säilitus-, värv- ja muid lisaaineid sisaldavad toiduained. Harvadel juhtudel võib laps olla allergiline mõne ema rinnapiima komponendi vastu sõltumata sellest, mida ema sööb. Seega on allergia kindlakstegemiseks ikkagi kõige mõttekam pöörduda arsti poole. Senikaua, kuni laps on rinnapiimatoidul, peate allergeenide kindlaks tegemiseni ilmselt jätkama praegust toitumist. Loetletud välistatud toiduaineid arvesse võttes on energia suurendamiseks õlid ja seemned ainuvõimalik valik. 

 

Anonüümne

20. aprill 2011

Kehakaal

Ma olen 12 aastane tüdruk ja kaalun 35 kg ning olen 170cm.
Teen palju trenni ning olen pidevalt väsinu ja ei jõua midagi teha.Mu silmade all on tumedad laigud ja tihti olen haige.
Mida teha ju kuidastoituda õieti?
Tänades Mirell

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Oled oma vanuse ja pikkuse kohta tugevalt alakaaluline. Peaksid kaaluma vähemalt 8 kg rohkem. Sellest ja tugevast treeningust on kindlasti tingitud ka Sinu väsimus ja sinised silmaalused. Arvata võib, et Sa ei söö piisavalt. Ühelt poolt kannatab seeläbi energia saamine ja toob endaga kaasa alakaalu. Teine probleem on selles, et Sa saad toiduga ka liiga vähe vitamiine ja mineraalaineid ning see omakorda mõjutab Sinu väsimustunnet ning seda, et oled hästi vastuvõtlik haigustele. Oled juba piisavalt suur, et saada hakkama ise oma toitumise analüüsimisega. Kaalu kõik, mida sööd ning pane kirja toitumisprogrammi. Sealt on näha, kui palju energiat ja erinevaid toitaineid saad. Sinu päevane energiavajadus on umbes 2200-2400 kcal, kuid see sõltub ka sellest, mis trenni ja kui tugevalt teed. Toitumisprogrammist on näha, milliseid toitaineid jääb Sul puudu ning milliseid toite peaksid sööma, et neid saada. Proovi oma toitumine seada regulaarseks – päevas 3 põhitoidukorda ning vahele 2-3 oodet. Kui algul tunnedki, et ei suuda nii palju süüa, siis söö väiksemaid koguseid, aga hästi sagedasti. Õige toiduvaliku kujundamisel on abiks toidupüramiid. Igapäevaselt peaksid sööma teraviljatooteid (putru, leiba), puu- ja köögivilju, piimatooteid, lisatavaid toidurasvu ning midagi toidugrupist liha-kana-kala-muna. Nädalas vähemalt kahel korral söö kala, aeg-ajalt ka seemneid, pähkleid ning kuivatatud puuvilju ja marju. Palu, et ka vanemad ning treener toetaksid ja aitaksid Sind. Üksinda on Sul väga keeruline oma toitumist õigeks saada.
Kui aga oma tavapärase menüü analüüsil selgub, et toiduga saad energiat piisavalt, siis tuleks pöörduda oma murega kindlasti perearsti poole, kes selgitab välja, kas Sul pole mõnda haigust või toidutalumatust. Näiteks nisuvalgutalumatus ehk tsöliaakia võib viia alakaalulisuseni.

Anonüümne

20. aprill 2011

Söömishäired

Tere! Mul on mure. Ma ei oskan enam õigesti toituda. Söön kas
ülemäära palju või ei söö terve päeva jooksul peaaegu midagi ja sundnäljutan
ennast. Elan Pärnus, kuid ma ei tea ühtegi kohta, kust võiksin abi saada. Tunnen, et vajan toitumishäiretega tegeleva psühooloogi abi, kes koostaks mulle ka toitumisplaani. Kuhu peaksin oma murega pöörduma?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumishäiretega tegeleb Psühhiaatria ja Psühhoteraapia Keskus SENSUS. Võib ka proovida seda, et teete ise endale päevaplaani, kuhu kuuluvad kindlatel kellaaegadel 3 põhitoidukorda ning vahele 1-3 oodet. Siis püüate sellest plaanist võimalikult täpselt kinni pidada. Kui süüa sagedamini, siis ei tule selliseid söömishoogusid, mida näljatunne endaga kaasa toob. Isegi, kui kõht ei tundu söögiaja tulles tühi, tuleb esialgu ennast kasvõi sundida sööma. Samas tuleks muidugi jälgida seda, et sellise sagedase söömise puhul ei oleks ühel toidukorral tarbitav toidukogus ega sealt saadav energia väga suur. Selleks võite oma menüüd analüüsida siin. Toitude osas tuleb samuti teha õige valik. Näiteks 1 šokolaadikomm võib anda sama palju energiat kui 200 grammi köögivilju. Toitumisel tuleks järgida toidupüramiidi põhimõtet.

Anonüümne

20. aprill 2011

Kehakaal

Kas korvpall on hea trenn kaalu alla saamiseks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kaalu alandamiseks ei ole oluline ainult trennis käia, vaid ka õige toitumine (toidukogused, tarbimissagedused, toidukorrad, õiges vahekorras toitained, energia saamine jne) ning piisav vedeliku tarbimine ja uni. Korvpall on füüsilise aktiivsuse seisukohast kindlasti hea valik. Kas see aga kaalu alandamisele kaasa aitab, sõltub ka teistest eelpoolloetletud teguritest.

Anonüümne

19. aprill 2011

Kehakaal

Tere!
Ma olen 10 aastane tüdruk ja kaalun peaaegu 50 kilo.
Minu küsimused oleks kas see on suur ülekaal ja kus trennides oleks hea käia, et kaal alla saada? Kuidas oleks tervislik toituda?
Tänades Triin

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See, kas oled ülekaaluline või mitte, sõltub Sinu pikkusest. Kui oleksid praegu 163 cm või pikem, siis oleksid normaalkaaluline. Kuid ilmselt oled lühem. Kui lapsed on ülekaalulised, siis neil ei soovitata pidada dieeti, küll aga jälgida oma toitumist ning liikuda rohkem. Et kaalu tuleks juurde vähem ja pikkus jõuaks järele tulla. Liikumise puhul on alustuseks soovitatavad liigestele väiksema koormusega alad – kiire kõndimine, ujumine, rattaga sõitmine, aga ka pallimängud. Neid võiks harrastada isegi 2 korda päevas (nt hommikul enne kooli ja õhtuti), korraga tund aega. Füüsilise aktiivsuse suurenemine kindlasti tõstab ka söögiisu, selleks pead valmis olema ja valima, milliste toitude tarbimist suurendad. Peaksid endale koostama plaani, mis aegadel sööd. Kindlasti tuleks süüa 3 põhitoidukorda ning vahele 2-3 oodet. Söö hästi palju köögivilju – vähemalt 500 grammi päevas (värskelt, salatis, toidu sees jne). Iga päev võiksid süüa 1-2 puuvilja, 1-2 klaasi vedelaid piimatooteid, veidi lahjat juustu või kohupiima. Kindlasti peaksid iga päev sööma midagi toidugrupist liha-kana-kala-muna. Kala võiks olla Su toidulaual vähemalt kahel päeval nädalas. Oodeteks söö köögivilju, piimatooteid, võileibu, aga aeg-ajalt ka kuivatatud marju, pähkleid ja seemneid. Katsu täielikult vältida maiustusi, karastusjooke, saiakesi, küpsiseid, valmistoite, poolfabrikaate, majoneesiga salateid jms. Õigesti toituma õpetab toidupüramiid. Kui oskad, võid proovida ka oma igapäevast toitumist analüüsida.

Anonüümne

18. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere, nägin televiisorist, et Ameerikas on uus mood, súúakse tindikalasid ja krevette elusalt. Núúd on alanud see juba ka Rootsis (homme Eestis). Palun toitumisspetsialisti kommentaari. Tänan

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nii värske kui ka elusa kala ja mereandide söömisel võivad olla mitmed ohud. Kala ja teised mereannid võivad olla terve rea toidu kaudu levivate haiguste põhjustajaks, kuigi haigusjuhtude täpne statistika ei ole teada.
Mereandide tarbimisega kaasnevad võimalikud ohud:
• biotoksiinid
• parasiidid
• patogeensed bakterid
• histamiini mürgistus
Enamik värskete kalade tarbimisega seonduvatest haigusjuhtumitest maailmas on põhjustatud toksiinide ja histamiini poolt. Parasiitidega (nematoodid, trematoodid, tsestoodid ja algloomad) saastunud mereannid on harva haiguste põhjustajateks Euroopas ja Ameerikas, kuid väga tavalised Kagu-Aasias, kus väga sageli haigestutakse näit. trematoodidega saastunud tooreid või alaküpsetatud mereande süües.
Patogeensete bakterite arvukus mereandidel on üldiselt üsna madal ja enamike patogeenide puhul on ebatõenäone, et toored mereannid võiksid põhjustada haigestumist. Üldiselt esineb oht juhul, kui mereandidel esinevad patogeenid paljunevad ja nende arvukus jõuab piirini, mis on piisav haigestumise esile kutsumiseks. Siiski mõnede patogeenide puhul piisab haigestumiseks väga vähesest bakterite arvust.
Vees võib leiduda järgmisi inimesele patogeenseid baktereid: Clostridium botulinum, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae, Aeromonas hydrophila. Heitvetega saastunud veest püütud kala võib sisaldada Salmonella spp., Shigella spp., E. coli.