Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

20. oktoober 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

mind huvitab see, mis ei peeta suitsuliha väga tervislikuks ja soovitatakse süüa vähe. Mis aineid (kahjulikud/kasulikud tervisele) kodus suitsutatud või BBQ-ahjus tehtud liha võib sisaldada ja kui tihti võiks suitsuliha/kala pakkuda väikelastele?

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Suitsutatud liha- ja kalatooted võivad (olenevalt tehnoloogilisest protsessist) sisaldada kantserogeenseid (so vähkkasvajaid tekitavaid) ühendeid. Kui selliseid tooteid tarbida väikestes kogustes ja harva, organism on tugev ja tarbitakse piisavalt puu- ja köögivilju, siis ei tohiks need tervisele ohtu kujutada. See, mis kogusest-sagedusest alates toode tervisele ohtu kujutavaks kujuneb, on väga individuaalne ning sõltub kindlasti ka konkreetsest tootest. Väikelapsed võrreldes täiskasvanutega saavad neid võimalikke kahjulikke ühendeid oma keha kilogrammi kohta palju rohkem, samuti pole nende organism ja selle kaitsemehhanismid veel väga hästi välja arenenud.

Anonüümne

19. oktoober 2011

Toitumine ja tervis

Tere, olen 25a kellel on refluks ja krooniline gastriit (hiljuti diagn.), hetkel ootan ka koeproovide vastuseid. Kroonilist gastriiti saab aidata söömisega (ma niigi jälgin toitu mida söön), kuid kas toitumisspetsialist saaks aidata mul välja selgitada mida võin süüa?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu ÜLikooli Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Reflukshaiguse ehk toidu tagasiheite korral peab jälgima, et toidu portsjonid ei oleks liiga suured. Peale söömist liikuda, mitte lamada. Võib ka süüa seistes. Süüa regulaarselt, kuid vähemalt 2,5 tunni tagant. 
Toiduvaliku osas on soovituslikud hautatud ja keedetud toite, mitte süüa rasvaseid ja praetud toite. Ei sobi vürtsikad ja raskesti seeditavad toiduained: pipar, ketšup, oa-herned, kaalikas, toores salat, hapu leib, must kohv, gaseeritud joogid jt. Mõnele ei sobi ka piim ja jogurtid. Samas piimatooted on lubatud ja väga vajalikud.”

Anonüümne

18. oktoober 2011

Toitumine ja tervis

Tere. Minul on selline mure, et mul on probleeme maoga, olen korduvalt põdenud maohaavandeid (viimane oli suve alguse poole). Küsimus siis, et kus ma saaks infot-abi minule sobiliku toitumise kohta, mida tohin ja mida ei tohi süüa ja mis on kasulik, mida ei tohiks üldse süüa jne.
Ette tänades Juri. (vanust 32)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli dieetraviarst Liidia Kiisk: “Arvatavasti on Teil peptiline haavand, korduvate ägenemistega, kuid ei saa aru, kas reflukshaigusega koos. Ägenemiste ajal on soovitatav süüa nn. kergendatud dieettoite, mis ei sisalda teravamaitselisi maitseaineid, sinepit, ketšupit, mädarõigast, küüslauku, toores sibulat, kaalikat, samuti ei sobi hapud marjad ja puuviljad, gaseeritud joogid, must oakohv, õlu. Ei sobi ka praetud ja liiga rasvased toidud.
Enim soovitatavad toidu on hautatud, keedetud, küpsetatud, grillitud või aurutatud. Enim sobivad mitmesugused piimatooted ja neist valmistatud toidud: või, kohupiim, kohupiimakreem, kodujuust, juust, jogurt. Kui köögiviljatoidud on hautatud, siis ei ole piiranguid: hautatud salat, aedviljasupp, kartul. Kõik pudrud, eriti riisipuder ja kartulipüree on sobilikud. Süüa on soovitatav väikeseid koguseid (põhitoit 400-500 grammi) korraga ja regulaarselt – kolm põhitoidukorda ja vahepalad, seega 2-2,5 tunniste vahedega. Näiteks: hommik: puder 200-300 g, taimetee, võisai; lõuna: hauatud sealiha köögiviljadedega (liha 75 g, koorekaste 75, kartul 150 g, hautatud salat 100 g, piim 200); vahepala kohupiimakreem 150 g; õhtusöök: küpsetatud kala 100 g, keedetud riis 150 g, hautatud salat 100 g; hilisõhtu võisai juustuga, taimetee.”

 

Anonüümne

16. oktoober 2011

Varia

soovin lehekúlge ka facebookis levitada ja like panna, puudub kahjuks vastav vóimalus…:(

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie soov on asjaga tegelevatele inimestele edastatud ja loodan, et õige pea saab Teie tore ettepanek ka teoks ning saate lehte hakata sõpradele soovitama.

Anonüümne

14. oktoober 2011

Kehakaal

Tere.
Olen peagi 40-tele eluaastatele lähenev naine. Pikkus 165 cm, kaalu kogunenud juba 68 kg. Peale erinevate dieetide katsetamist (mis tekitasid ainult jo-jo efekti) otsustasin umbes nädala aja eest hakata sööma toitumisprogrammi järgi ja lugema kaloreid. Eesmärk on saada kehakaal u 10 kg kergemaks.
Arvutuste järgi on minu põhienergiavajadus 1420 kcal, kogu päeva oma 1800-1900 ringis (istuv töö). Päevas tarbin kusagil 1500-1600 kcal, kõht tühjaks ei jää. Hommikul erinevad pudrud, lõunal ja õhtul siis lihtsad kodused toidud, kus olen õli ja rasva kasutamise viinud võimaliku miinimumini: ahjuvormid, juurviljahautised, makaronitooted, hakklihakaste, keedukartulid, harva ka supid ja kala (ei meeldi eriti meesperele), värske puu- ja köögivili jne. Magusat eriti ei tarbi.
Nüüd siis minu mure: kas ma teen midagi päris valesti, kuna kaal pole langenud selle nädala ajaga mitte grammi võrragi? Või ootan ma liiga vara tulemusi? Muidugi on toitumise nö. tasakaal ka pisut paigast ära: valgud ja rasvad kipuvad natuke üle normi minema ja süsivesikuid jääb omakorda puudu. Kas see omab ka mingit otsustavat mõju?
Aitäh.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie jutu järgi tundub, et teete kõike õigesti. Kaalu alandamine võtab aega. Soovitan lisaks pöörata tähelepanu ka sellele, et tarbiksite piisavalt vett. Samuti võiksite suurendada füüsilist aktiivsust, näiteks igal hommikul või õhtul teha üks tunnine tempokas jalutuskäik.
Köögivilju võiks päevas tarbida vähemalt 500g. Õhtusel ajal ei soovitata suures koguses tärkliserikkaid toite (nt kartul ja makaronid võiksid olla menüüs pigem lõuna ajal).
Katsuge saada menüüs paika valkude-rasvade-süsivesikute omavaheline tasakaal ja jälgige seda, et kiudaineid ja kõik vitamiinid, mineraalaineid oleksid toiduga saadud, sest neist mõne puudumine võib mõjutada ainevahetust ja seeläbi ka kaalualandamist.

Anonüümne

14. oktoober 2011

Kehakaal

Tere, kui palju ma peaksin nädalas trenni tegema kui ma olen 167 pikk ja kallun 60 kg et saada kaal 50lg-le?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei selgu Teie küsimusest Teie vanus. Kui olete täiskasvanud naine, siis on 50 kg puhul 167cm juures tegemist juba alakaalulisusega. Olles aga teismeline, siis ka sel juhul on 50kg üsna alakaalu piiri peal ning 60kg on palju tervislikum kehakaal. Samuti ei soovitata lastele ja noorukitele kaalu alandamist, eriti, kui tegemist ei ole suure ülekaaluga.
Kui tunnete ennast oma kehakaalu juures paksuna, siis tuleks teha trenni mitte eesmärgiga kaalu kaotada, vaid trimmida lihaseid, et “lodevus” ära kaoks. Vastavaid harjutusi oskavad soovitada spordiklubide treenerid. 
Kui rääkida kaalu langetamisest, siis siinkohal ei piisa ainult füüsilise aktiivsuse tõstmisest, vaid muuta tuleb ka toitumisharjumusi. Kaalulangetamise tempo sõltub nii toiduga saadavast energiakogusest kui ka füüsilise aktiivsuse tasemest, olles seejuures väga individuaalne. 

Anonüümne

14. oktoober 2011

Toitumine ja tervis

Probleem küüntega.. nii kui saab kasvada natuke üle sõrmeotste, hakkab küün koorduma vms.. kas on mingi vitamiini puudus ?? Juuksed ka langevad sügisel kiiremini välja.. mis aitaks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Probleemid küünte ja nahaga võivad olla ennekõike seotud B-grupi ja A-vitamiini vähesusega, aga piisavalt tuleks saada ka E- ja C-vitamiini, seleeni, tsinki, vaske jpt mineraalaineid, asendamatuid rasvhappeid. Enne toidulisandi ostmist soovitan umbes 10 päeva jooksul analüüsida oma toitumist, et näha, millised on need ained, mida just Teie toidus on liiga vähe ning esialgu proovida nende saamist suurendada toitudest. Kui see mingil põhjusel siiski ei õnnestu, alles siis võtta toidulisandeid. Toidulisandi võtmisel konsulteerige apteekriga, kuna ühe vitamiini-mineraalaine imendumine võib sõltuda teistest ning seetõttu võib osutuda vajalikuks võtta mingit kompleksvitamiini ühe konkreetse vitamiinipreparaadi asemel. 

Anonüümne

14. oktoober 2011

Toitumine ja tervis

Tere!

Olen 17a. Mul on tõsiseid probleeme näonahaga, nimelt on probleem vistrikutes. Vahepeal loobusin kuuks ajaks magusast, piimatoodedest ja sõin palju rohelist ning puu-ja köögivilju ja ka näonaha seis paranes. Siis ilmnes teine probleem, et kehakaal hakkas järsult langema, kuid ma tegelen üsna kõrgel tasemel korvpalliga ja ma pean oma kehakaalu hoidma ja pigem koguaeg kasvatama. Nii siis hakkasin toituma vanaviisi. Kehakaal jälle tõusis normi ja ka vistrikud tulid kõik tagasi. Siin kohal paluksingi natukene abi, et kuidas toituda, et nii kehakaal tõuseks, kui ka näönaha olukord paraneks ja kas on mingeid toiduaineid, mida peaksin täielikult vältima? Plaanin koostada toitumiskava ja ja teie professionaalne arvamus aitaks tublisti.

Aitäh!
Alex.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Näonaha probleemid võivad olla tingitud mõne toitaine liiast (nt suhkrud, rasvad) või vähesusest (nt B-grupi vitamiinid, A-vitamiin, osad mineraalained) toidus, kuid need ei pruugi olla seotud ainult toiduga. Soovitan pöörduda ka nahaarsti poole, kes vajadusel määrab ravi. Toitumise osas soovitan toituda võimalikult tasakaalustatult ja mitmekesiselt. Maiustustest võib kindlasti loobuda, need annavad ainult nn tühja energiat ning ei sisalda peaaegu üldse organismile vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Piimatoodetest loobumine peab olema väga põhjendatud. Puu- ja köögivilju võiks suure energiavajadusega inimene (nt sportlane) süüa vähemalt 9 portsjonit päevas. Soovitan söömisel järgida toidupüramiidi reeglit. Oma toitumist võib ka analüüsida programmiga, et teada saada, millistest toitainetest võib organismil puudus tulla. Arvestada tuleb kindlasti sellega, et programmis toodud soovitused on mõeldud keskmise füüsilise aktiivsusega inimesele, sportlastel on vajadusel suuremad.

Anonüümne

14. oktoober 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Minu küsimused oleksid järgmised. Kui palju halba tekitada ületähtaja läinud toit? Millised sümptomid esinevad riknenud toidu söömisel?
Kaua säilib tomat, juust ,munad ja kuivained umbes? Ja kuidas aru saada,kas värsked toiduained (kapsas jms) on kehvaks muutunud ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõigepealt tuleb alati vaadata, kas pakendile on kirjutatud “Kõlblik kuni” või “Parem enne”. Kui Kõlblik kuni toote (tavaliselt on selleks kergestiriknevad kaubad nagu piima-, liha- ja kalatooted) tähtaeg on ületatud, siis seda toodet ei tohi kindlasti müüa ning parem on seda ka mitte tarbida, kuna toit võib olla riknenud selliselt, et toob endaga kaasa toidumürgistusi või -nakkusi. Mõnikord on toote riknemine näha silmaga, kuid teine kord võib toode näha küll väga hea välja, aga sinna sisse sattunud mikroobid võivad olla hakanud tootma mürke, mida silmaga ei näe. Seetõttu ei soovitatagi näiteks süüa hallitanud leivatooteid, moosi. Parim enne tähtaja ületanud toitu võib poes müüa, kui see on vastavalt tähistatud. Samuti võib seda tarbida (mõistliku tähtaja ületamise korral), kuid tootja ei anna garantiid, et selle tähtaja ületamisel on säilinud on toote esialgsed omadused. Sellist toitu söögiks planeerides (tavaliselt on sellisteks pikemajalise säilivusajaga kaubad nagu küpsised, helbed, jahud, purgisupid jne) tuleb ise vaadata, kas tootel on riknemise märke ning vastavalt sellele teha oma otsus söömiseks kasutamise või mittekasutamise kohta.
Toidunakkusi põhjustavad organismi sattunud tõvestavad mikroobid, toidumürgistusi aga nende poolt toodetud mürgid. Sümptomiteks on mõlemal juhul tavaliselt kõhuvalu, oksendamine, kõhulahtisus. Kõhulahtisuse ja oksendamise korral (eriti väikelastel) tuleb jälgida, et inimene saaks piisavalt vedelikku ja kaotatud mineraalaineid. Raskematel juhtudel inimene hospitaliseeritakse. 
Tomati puhul sõltub tema säilumine sordist, päritolumaast, küpsusest korjamise hetkel jne ning kas ta kõlbab süüa, saab teha kindlaks vaid visuaalse vaatluse käigus. Munade ja kuivaainete puhul leiab säilumise kuupäeva pakendilt. Seda saab kindlaks teha ainult vaatluse põhjal. Kui on nähtavaid hallitamise, mädanemise, pehmeksminemise märke, siis seda toodet süüa ei tohi.

Anonüümne

11. oktoober 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere.

Tahan küsida, kuidas ja kui kaua tohib säilitada toorelt juurvilja toatemperatuuril lasteaia rühmas?

Ette tänades
Tatjana

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Eve Kukk: “Toote säilitamistingimused määrab selle tootja ning toidu säilitamisel tuleb nendest kinni pidada. Koorimata/lõikamata puu- ja köögivilja puhul ei pea tootja määrama realiseerimisaega ning üldjuhul sobib töötlemata puu- ja köögivilja säilitamiseks toatemperatuur, kuid pikemaajalise säilivuse tagamiseks on soovitav säilitamiseks kasutada jahedamat keskkonda. Seega töötlemata puu- ja köögivilja võib säilitada toatemperatuuril nii kaua, kuni puu- ja köögivilja kvaliteet seda lubab (näiteks pole ilmnenud mädanemistunnuseid, hallitust vms). Lasteaedade jaoks ei ole välja töötatud erinõudeid.”