Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

9. november 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Kuidas suhtuda poes müüdavatesse plastkarpi pakendatud idudesse hügieeni seisukohalt? Olen neid vaadanud, julgemata osta, sest nad tunduvad pealtvaadates nii õrnad, et kahtlen, kas neid katki tegemata jooksva vee all pesta õnnestub. Ei saa ju aga kindel olla, et nendel mingeid tervisele ohtlikke baktereid või hallituse eoseid ei leidu, liiati, kui meenutada hiljaaegu toimunud massilist haigestumist idude söömise tagajärjel.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Veterinaar- ja Toiduameti Toiduosakonna juhataja Heneli Lamp: “Poes müüdavad pakendatud erinevad idud (sh riivitud porgandi lisandiga) on tarbimisvalmis toit ja on seega mõeldud söömiseks eelnevalt pesemata. Idandamiseks võetud seemned on enne idandamist puhastatud ning idandamise ajal kastetakse idusid üksnes joogivee nõuetele vastava veega. Idusid analüüsitakse regulaarselt vastavalt valmistoidu nõuetele nii ettevõtte kui ka järelevalveasutuse poolt.” 

Anonüümne

8. november 2012

Kehakaal

Tere.

Minu suureks mureks on minu KAAL.
Nimelt siis olen ma 176cm pikk ja eile kui kaalusin oli mu kaal juba 90kg – see on tõusnud märgatavalt ja kui ma eile neid numbreid nägin tekkis minu sees masendus ja kurbus et mu kaal on nii palju. Eks sellised numbrid tekitavad enamuste naiste seas kurbust ja masendust.
Sõbrannad/tuttavad ja kõik küll väidavad et ma olen kaalust allavõtnud aga ei mina seda näe. Ma ei usu et nad ütlevad seda ka sellepärast et ma olen hoopis äkki juurde võtnud – õnneks tunnen neid kalleid inimesi ja nii õelad nad ka mul pole et nad väidaks vastupidist. Siiani on nad minuga ausad olnud :)
Seega siin tekibki minul küsimus kust kohast sellised kaalu numbrid küll tulevad?
Ma olen hetkel nõus kõike tegema et saada normaal kaal mis kuulub minu kasvuga kokku.

Kõike kaunist teile.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Valdavalt on ülekaal tingitud valedest toitumis- ja liikumisharjumustest, vaid väga üksikutel juhtudel on tegemist meditsiinilise probleemiga. Selleks, et kaalu langetada, tuleb toiduga saada vähem energiat, kui seda kulutatakse. See ei tähenda kindlasti nälgimist, sest siis hakkab organism hoopiski “kokku hoidma”. Alustada võiksite sellest, et umbes 7-10 päeva jooksul panete toitumisprogrammi täpselt kirja iga suutäie, mida sööte (võimalusel kaaludes ning kindlasti ärge selle aja jooksul veel oma toitumist muutke, et saada täpne ülevaade oma tegelikest harjumustest) ning vaatate oma keskmist tulemust. Sealt näete ise, kui palju saate energiat, kas valkude-rasvade-süsivesikute osatähtsused energiast on tasakaalus, kas saate piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.
Edasi peaksite hakkama oma saadavat energiakogust vähendama. Üldjuhul peaks kaalulangus tulema juba siis, kui inimene sööb umbes 1800 kcal päevas. Kaalulangus ei pruugi olla kiire, kuid mida aeglasemalt kaal langeb, seda paremini pärast saavutatu ka püsib. Sööma peab regulaarselt – 3 põhitoidukorda ja 1-2 oodet päevas.
Toitumisel tuleks silmas pidada toidupüramiidi ja valgusfooritabeli õpetusi. 
Oluline on suurendada füüsilist koormust, alustades näiteks tunniajasest tempokast jalutamisest iga päev. Ära ei tohi unustada vee joomist – umbes 1-1,5 liitrit iga päev.
Täpsemalt saab kaalu alandamisest lugeda siit.
Kui tunnete, et üksi hakkama ei saa, on mõttekas pöörduda näiteks Figuurisõprade poole.

Anonüümne

8. november 2012

Kehakaal

Tere, ei oskagi kust abi saada… Olen II tüübi diabeedik, 41 a hetkel ravi ei vaja. Ole olnud kogu elu ülekaaluline, 2010 a. novembris tehti mulle Bypass operatsioon, kaal kukkus 8 kuuga 128lt- 84le. Kuni siiani on raskused mineraalide ja vitamiinide imendumisel, pidev vahune kollane kõhulahtisus u. 5-7 istet ööpäevas. Kõht on tihti gaasiline ja valulik. Ei oska enam üldse mida süüa, midagi nagu ei sobi! Piimatooteid kasutan väga minimaalselt, laktoositalumatus. Paar päeva tagasi sõin natuke pähkleid ja rosinaid, peale seda suured kõhuvalud ja gaasid… kartuleid ja liha ei söö, ka kapsast ning õuna, hoidun vorstitoodetest ja täisteraviljat ja makaronitoodetest- tekitavad valu ja gaase. Kasutan depressiooniravimeid Flux ja Xanac, Bi-Multi vitamiine, Calcigrani ja Magne B6te. Mida ma tegema peaksin, sööma? Nahk on väga kuiv ja tuhm, juuksed läinud õhukeseks ja tuhmiks.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

 Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Bariaatrilise kirurgias (metaboolne kirurgia) kasutatakse erinevaid operatsioonimeetodeid. Operatsiooni järgselt saavutatakse küll kiire kaalulangus, veresuhkru  ja vererõhu normaliseerumine, kuid oht on ka tüsistuste tekkeks, mis väljendub operatsiooni järgsel perioodil valkude, vitamiinide ja mikroelementide imendumishäirena. Seepärast on näidustatud vitamiinide ja mikroelementide asendusravi. Edaspidine toitumisalane nõustamine on oluline koos valkude, vitamiinide ja mineraalainete asenduraviga, et vältida osteoporoosi teket.
Kõhulahtisuse tekkimisel on soovitav  menüüst välja jätta rõõsk piim, vajadusel ka teised piimatooted kõrge laktoosisisalduse tõttu. Mõnel juhul ei sobi ka nisu sisaldavad tooted (pasta, koogid kreemiga, saiakesed). Sel perioodil kui esineb kõhulahtisus, jätta ajutiselt välja suhkur, toorsalatid, toormahlad, oad-herned. Hea on riisi-, tatra-, hirssipuder veega, kuhu on lisatud veidi soola ja võid. Muna, vutimunad, juust, liha – hautatult, keedetult sobivad. Kindlasti tarvitada profülaktiliselt multivitamiine ja mineraalaineid (kaltsium, D-vitamiin, magneesium jne). Soovitan nõu pidada perearstiga oma edaspidise asendusravi osas.”

 

Anonüümne

8. november 2012

Kehakaal

Tere!

Olen 25-aastane naisterahvas, 176 cm pikk ja kaalun 76 kilo. Varasemalt oli mu kaal stabiilselt 65-67 kilo, kuid siis hakkasin kodust töötama (tööpäevad on tihtipeale üsna pikad), mistõttu kehaline aktiivus jäi minimaalseks, kaal tõusis kohinal ja enestunne langes pöördvõrdeliselt. Millest alustada, et saavutada uuesti oma varasem kaal? Olen võtnud eesmärgiks iga päev vähemalt korra jalutamas käia, kuid millele tuleks pöörata tähelepanu toitumisel? Mida vältida? Mida kindlasti süüa?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna hetkel ülekaalu veel ei ole, siis mingit väga suurt enesepiitsutamist kindlasti ette võtta ei tasuks. Eesmärgiks võiks võtta ehk nii 5-8 kg kaotamise järgmiseks suveks. Selleks oleks kõige parem, kui hakkaksite pidama toidupäevikut ning püüaksite süüa niimoodi, et saaksite keskmiselt 1700-1800 kcal päevas. Seejuures tuleb süüa nii mitmekesiselt (lugege toidupüramiidist siit), et oleks tagatud kõikide toitainete tasakaalustatud saamine – see ei ole võimalik iga päev, seda vaadeldakse näiteks 10 päeva keskmisena, kuna me sööme iga päev veidi erinevalt. 
Jalutamine peaks olema tempokas, selline, et võtaks naha kergelt märjaks ja seda tuleks teha umbes tund päevas. 
Nälgida ei tohi, vaid sööma peaks regulaarselt – 3 põhitoidukorda ja paar oodet päevas. Oodeteks ja näljatunde puhul on parimad köögiviljad, kuna nad annavad vähe energiat. Teraviljatoodetest eelistada täisteratooteid, piimatooted võiks valida väiksema rasvasusega, lihadest eelistada linnuliha ja taist liha kõikvõimalikele lihatoodetele (sink, vorst, viinerid, valmistooted), kala süüa 2-3 korda nädalas, veidi lisada toitudele õli, pähkleid ja seemneid. Magusast päris loobuma ei pea, kuid tavaliselt on raske lõpetada kommide söömine enne kui kott tühi. Seega on kergem mitte võtta esimest tükikest. 
Ära ei tohiks unustada vee joomist. Vett võiks juua umbes liiter päevas, kui olete füüsiliselt aktiivsem, siis veelgi enam.
Kui olete oma soovkaalu saavutanud, siis selle säilitamine on üsna keeruline. Selleks peaksite jätkama toidupäeviku täitmist ning vaatama, mis on konkreetselt Teie puhul see päevane energiakogus, mille juures kaal paigas püsib. Vanuse suurenedes või füüsilise aktiivsuse muutudes tuleb seda korrigeerida.

Anonüümne

2. november 2012

Kehakaal

Tere!
Olen 15-aastane tüdruk, pikkust on kuskil 174cm ning kaal on ka viimasel ajal püsivalt 74kg olnud. Teie kalkulaator näitab, et olen ülekaalus. Ise oma välimuse koha pealt nii väga mures ei ole, lihtsalt siit-sealt võiks natuke kohendust saada. Minu eesmärk oleks kaal saada 69-70kg peale, kas see oleks normaalne? Nagu juba mainisin, siis väliselt mul kuskil nagu ei ”lötenda”, lihtsalt väiksed sangakesed ja kõhul on punu.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teoreetiliselt võiksid tõepoolest kaaluda paar kilo vähem, kuid kui oled 18, siis on tegelikult see juba normaalkaal. Seetõttu ei ole muretsemiseks põhjust. Selleks, et “lödisevaid” kohti oleks vähem, on soovitatav mitte isegi niivõrd kaalu alandada, vaid teha trenni. Milliseid harjutusi oleks kõige parem teha, oskavad anda parimaid soovitusi spordiklubide treenerid.

Anonüümne

2. november 2012

Varia

Tere!
Olen 17-aastane tütarlaps.
Mul on mure:Kuskil kaks aastat tagasi avastasin,et mu kukal meeletult sügeleb.Võisin selle täiesti veriseks kratsida.Pöördusin arsti poole ning ta arvas,et asi on ehk mõne aine tundlikuses.Arst koostas mulle nimekirja toiduainetest,mida ma enam süüa ei tohtinud,et saada teada,mille vastu mul allergia olla võib.Menüüst jäi täielikult välja suhkur,nisutooted ja piim.Toitusin üsna pikalt nn.tervislikult.Ma võtsin kuu ajaga tohutult alla.Alates sellest ajast toitusin kuskil aasta aega väga korralikult ja tervislikult,hakkasin üha enam lisama tervislikke aineid oma menüüse,kuid magusat ei söönud absoluutselt.Suutsin end ohjeldada.Olin piitspeenike.
Nüüd aga,umbes aasta aega juba,olen kannatanud suurte õgimishoogude all.Vahepeal suudan end ohjeldada ja siis tunnen end hästi.Vahepeal aga söön meeletult.Kooliajal tegin kevadel vahel isegi nii,et ei söönud terve päev midagi ja tundsin end hästi,järgmine päev aga oli kõik jälle metsas.Ma ei tea enam kuidas sellest lahti saada.Mitmeid kordi olen enesele lubanud,et alustan uuesti.Siis aga korra libastun ja kõik on jälle endistviisi.Paluks abi.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Õgimishood on ilmselt tingitud sellest, et organism tunneb, et ta ei suuda rohkem nälgida. Proovid ennast küll tagasi hoida, kuid ühel hetkel ta lihtsalt “nõuab oma”. Õgimishoogusid aitab vähendada ainult regulaarne söömine. Terve päeva söömata olla kindlasti ei tohi. Sööma peaks umbes 4-6 tunniste vaheaegade järel, mis tähendab 3 korralikku toidukorda ja 1-3 oodet päevas. Kõige õigem oleks koostada endale ette nädala söömisplaan ja üritada sellest võimalikult täpselt kinni pidada. Kusjuures, energiat tuleb saada niipalju, kui organism vajab ning toitumine ise võiks olla võimalikult mitmekesine.
Milline arst keelas teatud toiduained ära – naha- või allergiaarst? Kui see oli “arst tänavalt”, siis võib selliste piirangute kehtestamine hoopis kasu asemel kahju tekitada. Sügelemine võib olla tingitud teatud toiduainete tundlikkusest, kuid ka hoopis psoriaasist (või ka täidest, mida tänapäeval väga palju ringi liigub). Seetõttu peaks kõigepealt sügelemise põhjuse selgitama välja nahaarst. 

Anonüümne

2. november 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Ma olen 17.a tüdruk 173cm pikk ja 66kg ehk siis normaalkaalus. Teen regulaarselt trenni. Probleem on selles, et ma ei söö puuvilju,köögivilju(v.a kartul), liha(v.a viiner, kui seda üldse lihaks nimetada), seeni ja võibolla midagi veel. Ma olen tähele pannud, et ma tahan neid kõike süüa, kui neid kodus valmistatakse ja alati mõtlen, et nüüd ma lähen ja proovin selle ära, aga kui see hetk kätte jõuab, siis ma seda enam ei suuda. Arvan, et see kõik on mul peas kinni… Mida ma peaks tegema, et sellest totrusest lahti saada ja lõpuks hakata sööma nagu normaalne inimene? Kas selline toitumisviis võib tekitada unisust ja vitamiinipuudust(jalad lähevad joostes krampi)?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, igasugune piiratud toitumine võib jätta organismi ilma vajalikest toitainetest, mis omakorda hakkab tekitama kõikvõimalikke probleeme – väsimust, vastuvõtlikkust haigustele jne. Kui Sa ei söö piisavalt puu- ja köögivilju, siis ilmselt ei saa piisavalt C-vitamiini, aga ka magneesiumi. Viimase puudus võibki tekitada lihaskrampe. Väsimus on seotud nii C-vitamiini kui ka raua (liha) puudusega.
Soovitan Sul umbes nädala jooksul analüüsida oma toitumist ja vaadata nädala keskmiselt, mida Sul toidus puudu jääb ning püüda oma menüüsse lisada toite, mis neid sisaldaksid. Köögivilju ei pea närima värskelt või sööma keedetult, neid võib teha ka väikesteks tükkideks ja segada toidu sisse. 
Kui siiski tunned psüholoogilist vastumeelsust teatud toitude suhtes ja ise seda ületada ei suuda, siis oleks õige pöörduda psühholoogi poole, kes oskaks aidata sellest üle saada.

Anonüümne

29. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Vaatasin, et kuivatatud puuviljad oli paigutatud valgusfooritabelis kollasesse ossa. Tekkisküsimus, et kas see on nii ainult suure süsivesikute sisalduse tõttu voi on need muul moel veel tervisele kahjulikud. Nimelt olen noor alakaaluline neiu ning teen palju sporti. Toitun muidu korralikult ning söön ka värskeid puu – ja köögivilju, kuid kiire elutempo tõttu söön igapäevaselt enne trenni ka kuivatatud puuvilju (rosinad, ploomid, õunad). Kas peaksin oma harjumust muutma?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, peamine põhjus on selles, et tänu kuivatamisele (vee eraldamisele) on nad üsna energiarikkad (süsivesikute sisaldus on kontsentreerunud). Teine põhjus on selles, et värsketes on rohkem vitamiine ning inimesed peaksid pigem eelistama värskeid kuivatatutele. Teie puhul on oluline saada piisavalt energiat, mistõttu kuivatatud puuviljade-marjade söömine on igati õigustatud. Kindlasti on vaja aga kuivatatud vilju enne söömist väga hoolikalt pesta.

Anonüümne

29. oktoober 2012

Kehakaal

Tere

Kunagi kaalusin ma 70 kg aga nüüd olen saavutanud 61 kg.Aga kokku võteks tahan ma saavutada 55kg.Mida ma peaks sööma,et kiiremini tulemust saavutada.Kas makaroni,tatart ja leiba võib süüa.Ma olen internetist lugenud ,et ei või siis jälle loen et võib.Tahaksin teada kas võib neid süüa kui tahad alla võtta või siis ei.

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei kirjuta Te oma vanust ega pikkust, et saaks öelda, kas kaalu alandamine on üldse vajalik. Tihtipeale inimesed arvavad, et nad peaksid kaalus alla võtma, kuid tegelikult oleks vaja hoopis trenni teha. Kui olete alaealine, siis ei tohiks kaalu üldse langetada, kui pole just tegemist suure ülekaaluga. Kaalust allavõtmiseks tuleb süüa normaalselt ja mitmekesiselt, nälgida kindlasti ei tohi. Järgima peaks toidupüramiidi põhimõtet, pearõhk võiks olla köögiviljadel. Leib ja tatar peaksid kuuluma iga inimese, ka kaalulangetaja, menüüsse. Makarone ei pea sööma, kuid vahetevahel võib.

Anonüümne

29. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Kas taldrikutäis aurutatud köögivilju koos aurutatud kaunviljade ja õlikastmega vajavad enda kõrvale ka salatit? Olen lugenud, et kuumtöödeldud toidu seedimiseks on vaja alati toorest toitu kõrvale süüa, et toidust kõik vajalikud toitained omastada.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuumtöödeldud ja kuumtöötlemata köögivilju ei pea sööma küll ühel toidukorral, kuid põhimõtteliselt tuleks süüa mõlemaid. Seda seetõttu, et kuumtöötlemisel vitamiinid veidi hävinevad, aga näiteks fütotoitainete omastatavus paraneb.