Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

29. oktoober 2012

Varia

Tere, ma olen 13 ja umbes 180-182 cm pikk, ei tea täpselt, aga ma kardan et ma kasvan veel. Mul oli kasvuspurt ära, kui pikkust viskas suvega 6 cm , nüüd on see tunduvalt aeglasemaks jäänud, aga ma tõesti ei taha enam kasvada, niiet minu küsimus: kas oleks võimalik midagi teha et kasv pidama jääks ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Tegemist võib olla ajuripatsi poolt toodetava somatotroopse hormooni (STH)ehk kasvuhormooni üleproduktsiooniga. Kasv pikkusesse võib saavutada teatud taseme ja STH toime vähenedes võib kiire kasv aglustuda. Tuleks minna laste endokrinoloogi vastuvõtule, et teha vereproovid, röntgen- või magnetresonantsuuringud ja vajadusel määrata ravi.”

Anonüümne

26. oktoober 2012

Toitumine ja tervis

Tere,

Mul on diagnoositud osteporoos. On kaasnenud ka luumurrud. Olen pikkusest kaotanud 4 cm. Olen pikk 164, kaalun 67-68 kg.Võtan ka ravimeid. Kuidas oleks õige toituda, et püsida stabiilses kaalus ja osteporoos kontrolli all hoida?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Epilepsia ravimid mõjutavad hormoonide taset ja soodustavad D-vitamiini defitsiiti, mis omakorda võib põhjustada osteopeenia ja osteoporoosi arengut. Sellisel riskirühmal esineb kaks kuni kuus korda enam luutiheduse muutusi kui üldpopulatsioonis. Võite ise antud teemal juurde lugeda paarist teadusartiklist siit ja siit. Samuti võib tekkida hüperhomotsüsteineemia (hyperhomocysteinemia), mis soodustab folaatide defitsiiti. Vastavalt sellele tuleks süüa rohkem toite, mis sisaldaksid D-vitamiini ja folaate nagu rasvased kalad, muna, piimatooted, rohelised köögiviljad, maks, pärm, aga ilmselt tuleks B-grupi vitamiine ning D-vitamiini võtta lisaks ka toidulisandina. Jälgida tuleks ka seda, et toiduga saaks piisavalt kaltsiumi, magneesiumi ning teisi mineraalaineid. Teisest küljest oleks vaja tõepoolest hoida ka kaal kontrolli all. See tähendab, et päevane energiatarbimine tuleks hoida (olenevalt aktiivsusest) umbes 1800 kcal kandis, aga planeerida oma menüü väga hoolikalt, et kõik vajalikud toitained toiduga kätte saaks.”

Anonüümne

25. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Eelmise aasta augustis hakkasin endaga tegelema, kuna tundsin, et ma ei taha enam kaalus juurde võtta. Olin 50-aastane, minu kaal oli siis 71-72kg ja kasv kõigest 158cm. proovisin igasuguseid dieete, aga rohkem kui 2 kilo alla ei saanud ja kui nädala menüü väsitas ära ja vahetasinvälja toidu, sealjuures ei läinud ma järsku üle rasvasele toidule ja madusale. Samal ajal hakkas häirima menopaus ja siis läksid asjad veel hullemaks-kaal e i liikunud üldse allapoole-pigem seisis paigal. Kohtasin ühte tuttavat tänaval, kes üllatas mind oma väljanägemusega. Vestlusest selgus, et ta tarvitas herbolife tooteid. Minust sai tema klient ja nüüd on siis tulemuseks 57,5. Ainuke, mis mind häiris, et näo nahk ei jõudnud järgi ja ma ei meeldun ise endale( nüüd on nägu ka enam-vähem, käin veel ka iluprotseduuridel), kuigi füüsiliselt meeldisin ma endale isegi väga. Samuti tuli välja vahetada garderoob. Mais lõpetasin gerbollife´iga , jälgin väga seda , muda söön-joon päevas 2 liitrit vett. Lubasin tütrele, et enam ma gerbo´t ei söö. Teie toitumispäevik meeldis mulle väga, aga 1 küsimus siiski on- miks nätab kalkulaator, et valkudega toimub ületarvitamine. Eile sain õnneks oma päevamenüü kokku, aga liha selles ei ole, julgesin siiski õhtusööki mahutada soolatud lõheviilu salatiga. Kuidas nende valkudega siis on? Mida teen valesti?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumisprogrammis on valkude soovitus väljendatud protsendina saadavast koguenergiast (%E). See näitab, et kui saate päevas 2000 kcal, siis valgud peaksid sellest andma 10-15% ehk 200-300 kcal. Kuna 1 gramm valke annab 4 kcal, siis oleks soovituslik saada 50-75 grammi valke päevas (200/4=50 ja 300/5=75). %E on suhtarv. Kui suureneb näiteks süsivesikute tarbimine, siis automaatselt väheneb see, kui suure osa saadud energiast annavad valgud ja rasvad jne. Kõige parem on valkude, rasvade ja süsivesikute saamist (%E) vaadelda nädala keskmisena, kuna me ei toitu iga päev päris ühtemoodi.

Anonüümne

22. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Kuidas ma saan teada kui palju kodus valmistatud toidus kaloreid on? No näiteks enda küpsetatud leib, hakklihakaste, kotletid, ühepajatoit jne. Kehakaal on peale suitsetamisest loobumist (aasta tagasi) hirmuäratava kiirusega tõusma hakanud, prooviks siis seda 1700 – 1800 kalorit päevas söömist. Aga kuidas ma neid kaloreid arvestan?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toidu energiasisalduse välja arvutamiseks tuleb teada kõikide koostisosade energiasisaldusi. Kõige lihtsam on sisestada oma retsept võimalikult täpselt toitumisprogrammi ning arvuti teeb selle töö Teie eest ära. Minu toidud rubriigis on võimalik sisestada oma toitude retsepte (võttes ka aluseks andmebaasist mõne sarnase retsepti) ning näha, kui palju energiat teatud kogus sellist toitu annaks. Retsepti tegemise õpetuse leiate vastava lehe abinupu alt. 

Anonüümne

19. oktoober 2012

Toitumine ja tervis

Olen 44 aastane mees ning mul on hiljuti avastatud pankrease krooniline põletik. Sooviksin teada, et mida ma tohin süüa ja mida mitte?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TÜ Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Sobivad hautatud, keedetud ja küpsetatud toidud, piimatooted ja neist valmistatud toidud, mitmesugused püreesupid, jogurtid, juust, hautatud kala- ja lihatoidud, hapupiimatooted. Korraga söödavad toiduportsjonid peaksid olema väikesed (300-400 g), süüa tuleks vähemalt 4-5 korda päevas. Kui tunnete, et peale söömist mõni toit/toiduaine tekitab iiveldust või ebameeldivat täiskõhutunnet, siis tuleb see menüüst välja jätta ja asendada teisega. Süüa aeglaselt, toitu hästi peeneks mäludes. Kindlasti ei sobi rohkes rasvas praetud toidud, liiga hapud toidud, mõnedel inimestel toorsalatid ja puuviljad, kaalikas, hapukapsas, mugulsibul, värske kapsas, brokkoli, tsitrusviljad, õunamahl, tomatimahl, ketshup, alkohol, gaseeritud joogid, vürtsikad toidud.”

Anonüümne

19. oktoober 2012

Kehakaal

Tere!
Olen 182 cm pikk naiste rahvas olen väiksest peale ülekaalus olnud kusagil 10-15 kg. Siis kui ma esimest last jäin ootama kaalusin ma 95 kg, siis võtsin 5 kg maha ja hakkasin juurde võtma kuu enne raseduse lõppu kaalusin 114 kg siis ütles mulle ämmakas et ma kaalun liiga palju ja järgmiseks visiidiks võtsin 5 kg alla ja läksin sünnitama. Peale sünnitus jäi minu kaaluks 105 kg, imetamisega ja liikumisega mu kaal ei kuidagi ei muutunud ja 8 kuud hiljem jäin jälle rasedaks siis ma kaalusin 104kg ning nüüdseks olen ma 7 kuud rase ja kahe viimase kuuga olen ma võtnud juurde 13 kg, eelmine kuu 6 kg ja see kuu 7kg. Ning ma leian et seda on väga palju et oleks ikka vaja saada vähemalt 7 kg kaalust alla, mis siis oleks kõige sobimam viis kaalust alla saada rasedana ja kuidas säilitada püsivad kaalu kuni sünnituseni.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Rasedana väga kaalu alandamist ei soovitata. Selline suur kaalutõus on tõenäoliselt tingitud pigem vedeliku peetumisest kehas. Raseduse ajal tuleb süüa korralikult, et laps saaks kõik vajaliku. Teisest küljest tuleb ka toitumist jälgida, et ise liiga palju juurde ei võtaks. Olenevalt ema kehakaalust ja füüsilisest aktiivsusest võiks raseduse ajal energiatarbimine jääda umbes 2200-2500 kcal vahele. Jälgida tuleks, et toidust saaks kõik vajalikud toitained kätte ning alles pärast lapse sündmist võiks vaikselt hakata mõtlema kaalu alandamise peale.
Alustama peaks perearsti külastamisest, kes teeks analüüse, et tervisega on kõik korras ning kuivõrd on kaalutõus põhjustatud hormonaalsetest muudatustest või vedeliku peetusest või muudest põhjustest. Toitumise osas on üksi üsna keeruline hakkama saada, seetõttu võiksite kaaluda ühinemist näiteks Figuurisõpradega. Kui proovite omal käel, siis võite veidi abi saada siit. Pange kindlasti rõhku piisavale vedeliku tarbimisele ning sellele, et vajalikke toitaineid puudu ei jääks. 

Anonüümne

19. oktoober 2012

Kehakaal

Tere! Olen 25-aastane, kehakaal 58 kg, pikkus 169 cm. Aasta jooksul on kaalu lisandunud üle viie kilo. Et kaalutõusu peatada (võib-olla ka veidi alla võtta), hakkasin neli kuud tagasi kaloritarbimist vähendama – > 2200 kcal-ilt, 2000ndele, siis 1800le, 1600le… Kaalutõus aeglustus, aga ei peatunud (kolme kuu jooksul tuli juurde u 300 g). Viimase kuu jooksul olen tarbinud päevas 900-1200 kcal ning kaal kõigub 0,5 kg üles-alla. Kuidas seletada minu varasemalt üsna kiire ainevahetuse aeglustumist (kilpnäärme funktsioon kontrollitud)? Kas on ohutu hoida kaloraaži nii madalal?
Tänan ette!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nii madal energiatarbimine ei ole kindlasti mõistlik ning pika aja jooksul võib hoopis tervisele ohtlikuks kujuneda. Kehakaalu muudatused võivad olla tingitud hormonaalse tasakaalu häiretest. Näiteks ei ole küll 100%liset tõestatud rasedusvastaste vahendite ja kaalutõusu vaheline seos, kuid ilmselt mingil määral need siiski kehakaalu mõjutavad ja see võib olla individuaalne. Soovitan siiski veel pöörduda perearsti poole ja paluda täiendavaid analüüse. Praegune kehakaal on täiesti normaalne, aga see, et selle säilitamiseks saate süüa vaid 1000 kcal päevas, ei ole normaalne.
Proovige siiski samal ajal ka oma toitumist muuta. Hakake pidama toidupäevikut ning jälgige paari nädala jooksul, et Teie päevane energia saamine oleks siiski 1600-1700 kcal. Samal ajal vaadake, et selle perioodi keskmiselt oleks tasakaalus valkude, rasvade ja süsivesikute saamine (% energiast ehk %E). Need on suhtarvud ning seetõttu ei saa neid vaadata ühe toidu või toidukorra kaupa, vaid päeva, nädala või isegi veelgi pikema perioodi jooksul. Selline energia saamine on vajalik, kuna väiksema juures ei ole võimalik saada toidust piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid – need kõik on aga ainevahetuse toimimiseks äärmiselt vajalikud. Et kõhtu täis saada ja neid vajalikke aineid saada, peaks põhirõhk olema köögiviljadel, juurde täisteratooteid, puuvilju, lahjemaid piimatooteid, vähemalt 2-3 korda nädalas kala, lahjemat liha, veidi lisatavaid toidurasvu, pähkleid-seemneid. Kõigest sellest saab lugeda toidupüramiidi juurest. Ära ei tohi unustada ka vee joomist, umbes liiter päevas.
Samuti tuleks kindlasti tähelepanu pöörata liikumisele, kuna füüsiline aktiivsus mõjub ainevahetusele samuti soodsamalt. Igasse päeva peaks mahtuma tund tempokat jalutamist. 
 

Anonüümne

19. oktoober 2012

Kehakaal

Tere

Ma olen 171cm pikk ja kaalun 61 kg.Tahaks saavutada 55 kg peale.
Kas see on minu pikkuse juures normaal kaal või olen siis alakaaluline.

Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See oleneb veidi Teie vanusest. Kui olete täiskasvanud naine, siis on 61 kg Teie jaoks väga normaalne kehakaal ning 55kg oleks juba alakaalu piiri peal. Kui olete nt 14-aastane, siis 55 kg sellise pikkuse juures oleks normaalkaal (nagu ka 61 kg), kuid teismelistele ei soovitata kaalualandamist, kui pole tegemist just suure ülekaaluga. Miks soovite kaalus alla võtta? Kaalunumber ei ole ainuke näitaja. Kui tunnete, et kusagilt “lödiseb”, siis ei ole mitte niivõrd vaja kaalu alla saada, vaid minna trenni ja vormida problemaatilised kohad lihasteks. Õigeid harjutusi oskavad soovitada spordiklubide treenerid.

 

Anonüümne

14. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Olen suure kehamassi indeksiga üle 50a inimene ja püüan ka õigema toidusedeliga kehakaalu vähendada. Rasvad olen toidutegemisel asendanud õlidega. Poelettidel müüdavad õlid on üsna erineva rasvhapete koostisega (monoküllastunud jne). Millise koostisega õlisid peaksin eelistama? Kuidas erinevad rasvhapped minu organismis toimivad: milleks on vaja monoküllastunud või polüküllastunud(küllastumata?) rasvhappeid? Kuidas nende liig/puudus mind mõjutavad? Palun seletage seda rasvhapete asja natuke lahti. Tänud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kehakaalu alandamiseks ei ole mitte ainult oluline tarbitavate rasvade koostis, vaid alustama peaks kogu energia saamisest ning sellest, kui suure osakaalu sellest moodustavad rasvad. Te küll ei kirjuta oma vanust, pikkust ja kehakaalu, kuid naisterahvad, kes soovivad kaalu alandada, võiksid alustada sellest, et proovivad hoida päevase energiatarbimise umbes 1900-2000 kcal juures. Kui selline energia saamine on kaalu alandamiseks liiga suur, siis võib langetada niipalju, et saadakse 1600-1700 kcal päevas, kuid mitte alla selle, et tagada vajalike toitainete saamine. 
Kindlasti tuleb jälgida kogu rasvade saamist toidust ehk umbes kahe nädala keskmiselt peaks rasvadest saadav energia (%E) jääma vahemikku 25-30% kogu saadud energiast. Seda, kui palju saate energiat ja milline osa neist tuleb rasvade arvelt, saate teada, kui analüüsite oma toitumist toitumisprogrammis
Rasvade endi koostisest rääkides tuleks jälgida, et küllastunud rasvhapetest saadav energia jääks alla 10% kogu saadud energiast. Seda saavutada on üsna keeruline. Kuna nii rasvade %E ja küllastunud rasvhapete %E on suhtarvud, siis nende muutmiseks on kaks võimalust – vähendada rasvade osakaalu toidus või tõsta valgu- ja süsivesikuterikka toidu osakaalu, rasvhapete puhul suurendada mono- ja polüküllastumata rasvhapete osakaalu. Küllastunud rasvhappeid sisaldub palju loomse päritoluga toidus (liha, piimatooted, või, aga ka küpsetised), mistõttu tuleks eelistada puhast lahjat (linnu)liha lihatoodetele ja nähtava rasvaga lihale ning valida piimatoodetest väiksema rasvasusega tooteid. Küllastumata rasvhappeid saab kaladest, õlist, seemnetest, pähklitest. Seetõttu võiks nende saamise suurendamiseks nädalas vähemalt kahel korral süüa kala. Katterasvadena kasutatava või või määrdemargariini hulka tasuks vähendada, see-eest võiks toidule lisada pisut seemneid. Õlidest on parima koostisega rapsi- ja linaseemneõli. Täpsemalt saab rasvadest lugeda siit.
Küllastunud rasvhapete liig on üheks südame-veresoonkonnahaiguste riskiteguriks. 
Lisaks rasvade jälgimisele oma toidus, peaksite panema rõhku ka õigete süsivesikute saamisele – teraviljatooted, kartul, puu- ja köögiviljad, et saada neist ka kiudaineid ja vitamiine-mineraalaineid. Maiustuste tarbimist tuleks aga piirata.

Anonüümne

14. oktoober 2012

Toit ja toidu valmistamine

Kuidas peaksin toituma, kui olen taimetoitlane, ei tarbi alkoholi ja püüan vältida ka mune. Armastan magusat ja kohvi. On kõrge vererõhk ja ülekaal.
Toitu teen kodus ja võtan tööle kaasa. Pikkus 159 ja kaal 78. Vanus 51 a.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Päris hästi ei saa aru Teie taimetoitluse eesmärgist. Enamikul on kaks eesmärki – kas loomade kaitsmine või siis on hakatud taimetoitlasteks tervislikel kaalutlustel. Seda viimast te vist teinud ei ole, kuna sööte ilmselt üsna palju magusat.
Kui inimene hakkab oma toidus vältima loomseid toite ning ei mõtle hoolikalt oma toiduvalikut läbi, siis üsna pea jääb tal vajaka paljudest toitainetest – asendamatud amino- ja rasvhapped, raud, tsink, kaltsium, D-vitamiin, ka paljud B-grupi vitamiinid. D- ja B12-vitamiini ei ole võimalik saada taimsest toidust, neid peaksite kindlasti võtma juurde toidulisandina, kui Te ei söö kala ja piimatooteid. Selleks, et teraviljatoodetes olevat rauda paremini kätte saada, peaksite pöörama tähelepanu sellele, et saaksite piisavalt C-vitamiini.
Soovitan Teil kõigepealt oma menüüd umbes 10-15 päeva jooksul analüüsida ning vaadata, milliste toitainete saamine jääb nende päevade keskmiselt alla soovituse. Edasi proovige oma menüüd parandada, lisades sinna taimse päritoluga toite, mis tagaksid puuduolevate toitainete saamise. Hästi oluline on täisteratoodete, erinevate puu- ja köögiviljade (sh kaunviljade ja sojatoodete), aga ka pähklite-seemnete söömine. Magusasöömist peaksite aga kindlasti piirama, et kaalu kontrolli alla saada.
Kui toitumise muutmisega ei ole võimalik kõiki toitaineid kätte saada, peaksite mõtlema toidulisandite peale. Konsulteerige kindlasti apteekri või arstiga, milliseid toidulisandeid kasutada, et neist ka kasu oleks. Erinevate toitainete defitsiit mõjutab ainevahetust ning võib tuua endaga terviseprobleeme.