Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Tervislik toitumine

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Inger

5. oktoober 2017

Tere
Avastasin enda jaoks maitsepärmi ja maitseb väga. Tihti satun hoogu… Kas võib olla tervisele ohtlik süüa päevas ära näiteks veerand pakki (u 30 g)? Kas maitsepärmi liigtarbimine võib põhjustada mingeid tervisehädasid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

TAI toiduainete koostise andmebaasi andmed pärinevad tootja pakendilt, mistõttu ei tea, kuivõrd usaldusväärsed need on. Nende andmete järgi tuleb 30 grammi pärmi söömisel soovituslikust kõvasti rohkem osasid B-grupi vitamiine, kuid kas nad kõik ka omastuvad ning lisaks, kuna tegemist on vesilahustuvate vitamiinidega, siis liig tuleb igal juhul uriiniga välja, mistõttu sellest küll tervisehädasid tekkida ei tohiks. Samas on tsingi soovituslik ülempiir kestval tarbimisel toidust ja lisanditest kokku 25 mg, 30 grammist pärmist tuleb seda 36 mg. Seega tsingi seisukohast ei maksaks igapäevaselt 30 grammi pärmi süüa. Toitumises üldse kehtivad sellised soovitused nagu mitmekesisus ja mõõdukus, täsub kindlasti ka nendest lähtuda.

 

reet

25. august 2017

Tere,

Arst soovitas tarvitada omega 7 vitamiinikapsleid astelpajuõliga.
Minu küsimus on, et kas seda saaks asendada tavalise astelpajuõliga pudelis?

Tänades,
Reet

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Loomulikult saate soovitatud oomega-7-rasvhappeid ka puhtast astelpajuõlist, kuid kapslitest saaduna võib kättesaadav rasvhapete kogus olla ühtlasem ja ka saastumist on ehk vähem karta.

Kaur

25. juuli 2017

Tere! Mul on üks põhjalikum küsimus, ei tea kas see siin on õige koht küsimiseks, aga siiski proovin. Teema puudutab taimetoitluse ja segatoitumise võrdlust menüüde tasandil. Ilmselt on kõik nõus, et targasti planeerides on võimalik ka taimsest toidust kõik vajalikud toitained kätte saada. Saan aru, et üheks murekohaks taimetoitlusega on see, et teatud toitained imenduvad taimetoidust raskemini kui loomsest. Tulemuseks on see, et lisaks oskuslikule planeerimisele toiduainete mitmekesisuse aspektist, peavad ka toiduainete kogused olema oluliselt suuremad, kui segatoidulisel (korraga peab sööma rohkem või siis tihedamini). Kas sellest aspektist oleks võimalik kuskilt leida menüüde koguselist võrdlust, et kui palju taimetoitlased peavad rohkem sööma, et kõik toitained kätte saada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellist võrdlust anda ei ole. Kõik sõltub toiduvalikust. Kui taimetoitlane sööb piisavalt ka rasvarikkaid toite – pähklid, mandlid, seemned, avokaado, õli, siis tegelikult ei ole energia kättesaamisega probleeme ka suhteliselt samasuguste toidukoguste juures nagu tavatoitumise puhul. Kahjuks ei ole enamike maade toitude koostise andmebaasides olemas infot toitude aminohappelise koostise kohta, et vaadata, kui palju peaks sööma üht või teist toitu, et kõik vajalikud kaheksa asendamatut aminohapet oleksid piisavas koguses kätte saadud. Kindlasti peaks pöörama tähelepanu raua (aga ka näiteks tsingi) tavalistest soovitustest suuremale saamisele, kui see tuleb vaid mitteloomset päritolu allikatest, sest selle imendumisprotsent on väiksem ning soovitused antakse segatoitumist arvestades.

Helina

21. juuni 2017

Tere.
Mul on selline isklikum küsimus. Nimelt tahtsin oma perele pakkuda tervislikku leiba. Hakkasin siis uurima, mis leibadesse pannakse ja mis seal olema peaks. Hetkel olen jõudnud ummikusse. Nimelt, põrandaleibade seas justkui igati “roheline” leib puuduks. Ometi armastan ise just seda sorti leiba. Vormileivaga kilu hästi ei söö :) Ehk olen oma hinnangutes liiga range. Samas kui mingi aine võib tekitada mul neerupuudulikkust, siis kas see ikka peaks minu leivas olema. Tegin väikse tabeli, mis küll hetkel poolik aga avanev pilt julgustav pole. Ehk oskate kommenteerida ja aidata. Äkki olen leivatootjate vastu liiga karm ja poes ikka leidub roheline leib. Oleksin teie kommentaaride osas tänulik. Hetkel tean, et Eve-Kati leib on igati tervislik leib. Ei sisalda nisujahu, e-aineid, gluteeni, soola vähe ja suhkruid alla 5%. 
Helina

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks jääb arusaamatuks, mis on see aine, mis võib Teie arvates Teil tekitada neerupuudulikkust. Kui tahetakse, et leib ka mõnda aega säiliks, siis peab ta sisaldama vähemalt midagigi neist – sool, suhkur, E-ained. Samuti on paljud E-ained vajalikud leiva struktuuri, lõhna- või maitseomaduste jne jaoks. Nisujahu lisatakse ka enamaltjaolt leiva küpsetusomaduste parandamiseks. Miks peaks üldse nisujahu kartma? Kui Teil on diagnoositud gluteenitalumatus, vaid siis peaks vältima gluteeni ja nisujahu, aga ka rukkijahu, sest gluteeni sisaldub ka rukkijahus. Suhkrud on olemas looduslikult juba ka nt teraviljades. Seetõttu peaks pakendilt lugema ennekõike koostist, kas tootesse on lisatud veel lisasuhkruid (suhkru, siirupi vm näol) või tulenevad suhkrud ainult n-ö looduslikest allikatest. Kui Teil otseseid terviseprobleeme ei ole ning ükski loetletud ainetest terviseprobleeme ei ole tekitanud, siis ei maksa Teie poolt loetletud aineid karta. Oluline on varieerida, mitte jääda kindlaks vaid ühe tootja ühe sordi leivale.

mai

3. juuni 2017

Tere

Milline võiks olla 56 kg kaaluva ja 167 cm ,24-aastase naise päevane energiavajadus ,kui on suhtleiselt istuv eluviis ,kui 1,5-2h päevas on intensiivne vastupidavusala trenn .

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See sõltub ka teistest tegevustest päeva jooksul, kuid suure tõenäosusega on see 2200-2400 kcal vahel. Ise saate ligikaudset energiavajadust arvutada siin.

Kärt Hüdsi

3. juuni 2017

Tere!

Olen 13 aastane tüdruk kes tegeleb nädlas 3x jalgpalli ja 2x kergejõustikuga. Olen 170 cm pikk ja kaalun 50 kg umbes. Mul on probleem toitumisega ma söön endaarust liiga tihti komme, krõpsu kiirtoitu jne.. Kuidas ma saaksin seda ära hoida, ma arvan kui ma toituksin tervislikumalt, siis oleksid veel paremad tulemused spordis kui praegu.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna tegeled aktiivselt spordiga, siis ilmselt vajadki rohkem energiat ning maiustustest saad seda kergesti kätte ja tänu liigutamisele kulutad ka selle kõik ära. Kui katsuksid järgida toidupüramiidi soovitusi ehk et sööksid piisavalt täisteratooteid, puu- ja köögivilju, maitsestamata piimatooteid, kala, pähkleid-seemneid jne, siis saaksid juba kõikidest neist piisavalt energiat ning võib-olla ei tekiks nii palju isu kiirtoitude ja maiustuste järele.

Silvi

15. mai 2017

Tere
Minul oleks küsimus soola tarbimise kohta. Nimelt, erinevalt tavapärasest soola liigse tarbimisega seonduvatest probleemidest on minul tekkinud hoopis küsimus, kas soola saab ka tarbida liiga vähe? Kas ka see võib põhjustada terviseprobleeme? Mina ei kasuta n.ö lauasoola praktiliselt üldse, samuti mitte valmistoite, ehk siis, organism saab vaid looduslikult toiduainetes esinevat naatriumi ja ka veidi Saibis ja võis olevat soola (võis on seda 0,35 g 100 g kohta, päevas söön leiba 70 g ). Maitsemeel on nii harjunud, et ma ei taha üldse soolast. Selguse mõttes lisan nimekirja toiduainetest, mida tarbin:
1. värske kurk, tomat, paprika, sibul, avokaado
2. pähklid, seemned (naturaalsel kujul), u 100 g päevas
3. tume šokolaad (85% kakaouba), 50 g
4. Saib (70g) või kaerahelbed (80 g päevas)
5. Delma margariin (u. 40 g päevas)
6. kanafilee või lõhefilee 150 g päevas, küpsetatud ahjus ilma soola lisamata
7. paar korda nädalas muna (2-3 korraga)
8. kookosrasv, oliiviõli (külmpress)
9. kohv (must, suhkruta)
10. vahel ka natuke jäätist
Ka suhkrut saan väga vähe, kuid see vist küll ei tohiks olla probleemiks, sest süsivesikuid siiski saan.

Ette tänades
Silvi

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Naatriumi optimaalne saamine päevas oleks umbes 800-1200 mg, maksimaalne 2400 mg päevas ning arvatavalt minimaalne umbes 600 mg päevas. Kui tarvitate veidi ikka ka töödeldud toite (nt leiba-saia vm), siis ei tohiks naatriumi saamine olla probleemiks. Ligikaudseid toitude naatriumisisaldusi on võimalik ise vaadata siit. Teie poolt antud toitude naatriumisosaldused:
1. köögiviljad – naatriumisisaldus neis on väga väike. Suhteliselt suurem on see nt spinatis (ca 300mg/100g), varsselleris (ca 100mg/100g), keedetud peedis (ca 40mg/100g).
2. pähklid-seemned – väga naatriumivaesed. Kõige enam linaseemnetest (60mg/100g), seeseamiseemnetest (40mg/100g). Pähklites kõigis alla 20mg/100g.
3. tume šokolaad 70% – naatriumi 10mg/100g, tumedamas ilmselt umbes sama sisaldus
4. saibis ca 440mg/100g; kaerahelbed – 2mg/100g
5. delma ca 130mg/100g
6. kuumutatud kanafilee ja lõhe (ca 55mg/100g)
7. 1 muna ca 70mg

Anon

13. märts 2017

Tere!
Olen 19, 157 cm pikk ja 43 kg.
Alustasin tervislikuma toitumisega (vähem rasva ja veel vähem süsivesikuid). Teen regulaarselt trenni ka jne. Söön palju valke. Olles juba mõned nädalad sellise eluviisiga, hakkasid mul jalgadele sinikad tulema iseenesest. Millest see võib tulla?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Olete tugevas alakaalus. Teie kehamassi indeks on 17.4 samas kui normkaalu alampiiriks on 18.5. Mistahes piirangud toiduvalikutes ning viimastega kaasnev alakaal on  tõsine risk tervisekahjustuste tekkeks. Tekkivad verevalumid on ilmselt viide tõsisele toitainetepuudusele. Antud kaalu, KMI ja teie poolt kirjeldatud treeningkoormuste juures pole tõenäoline, et tagate oma kehale tasakaalustatud ja mitmekülgse toiduvaliku.  Soovitan teil pöörduda toitumisnõustamisele, et analüüsida oma senist toitumist ja muuta see vastavaks teie vajadustele. Samuti soovitan teil pöörduda perearstile ja teha vereanalüüsid, et leida, milline on organismi hetkeseis (hemogramm, valgu tase, ferritiin, B12, jm).  Ennem kui toitumiskava pole teie tegelikele vajadustele kohandatud ei tohiks te treeningutega jätkata.

Maarja

26. veebruar 2017

Tere!
Sooviksin tervislikumalt toituma hakata…
Kas teil oleks mõni koduste vahenditega valmistatav päevane menüü.
Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna inimeste toitumisharjumused on erinevad, siis ühest toitumiskava, mis igaühele sobib, ei ole võimalik anda. Pigem saab anda soovitusi, mida peaks toitumises muutma, kuid ka selleks tuleks teada, mida inimene seni on söönud ja mida ta üldse on nõus muutma. Soovitan alustuseks pidada umbes kümne päeva jooksul toidupäevikut (koguseid kaaludes ning söömist mitte muutes) ning siis vastavalt saadud tulemustele hakata vaikselt toitumist muutma. Milliseid toite eelistada ja kui palju neid sööma peaks,  saab täpsemalt lugeda siit.

Maarja

12. veebruar 2017

Tere!

Minu mure seisneb selles, et sooviks alustada teed tervislikuma elu poole, kuid ma ei ole leidnud seda õiget ja sobivat toitumiskava.
Paraku ka see veel mureks, et pole üldse hommikusööja inimene ja kui ärkan enne tööle minekut kuskil 8st hommikul ja 10ks tööle lähen, siis söön ma vahepeal üldse hoopis nt kuskil 12-13 vahel, sest lihtsalt pole isu.
Aga suur tahe on oma Kaalule rohkem tähelepanu osutada ja end käsile võtta ning olla paremas vormis. :)
Lugupidamisega,
Maarja

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõige õigem oma toitumise tervislikumaks muutmiseks on see, kui võetakse aluseks oma hetketoitumine ja püütakse teha selles väikesi muudatusi, mille kohta ollakse kindel, et sellega saadakse hakkama. Igasuguste väljatöötatud toitumiskavade miinuseks on see, et need ei arvesta inimeste harjumustega ning ühel hetkel, kui inimesel kaob motivatsioon või ta enam niisama ei suuda/taha sellest toitumiskavast kinni pidada, siis pöördub ta tagasi vanade toitumisharjumuste juurde ega ole ka midagi õppinud. Alustada võiks sellest, et umbes 10 järjestikuse päeva jooksul katsute kõik söödud toidud-joogid kaaluda (ilma oma tavapärast toitumist muutmata) ning kirjutada need üles toitumisprogrammi, siis teostate koondanalüüsi, kuna ühe päeva toitumise analüüsimisel suurt mõtet ei ole. Sealt edasi annab juba programm nõuandeid, millele peaks oma toitumises tähelepanu pöörama. 
Enamiku inimeste jaoks kehtivad järgmised soovitused: suurendada täisteratoodete, köögiviljade, pähklite-seemnete osakaalu menüüs, vähendada valmistoodete (sh lihatooted, magusad piimatooted), määrderasvade ja maiustuste-saiakeste koguseid. 
Kaalu alandamiseks täpsemaid nõuandeid leiate siit