Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toidu ohutus

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Krista

6. juuli 2015

Tere,

selline küsimus et kui pika aja jooksul on tervisele ohutu tarbida parim enne tähtaja ületanud limonaadi? Näiteks kui parim enne on märgitud pudelile kuupäevana 06.07.2015, siis kui pika aja jooksul peale seda tähtaega võib/ võiks seda limonaadi tarbida ( kui üldse võib).

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Limonaadid on kauasäilivad tooted ning nende puhul kasutatakse märgistusel säilivustähtaega sõnadega “parim enne”. See tähendab, et kuni selle ajani tagab tootja toote ohutuse ja sellele omased omadused. Pärast antud kuupäeva võivad mõned toote omadused olla muutunud, kuid otsest ohtu tervisele mõnda aega ta veel ei tohiks kujutada. Et limonaad koosneb peamiselt ainult suhkrust ja veest, siis juhul, kui ei ole toimunud välimuse või maitsemuutusi (ja teda ei ole hoitud valedel tingimustel, näiteks päikese käes), võib teda tarvitada tõenäoliselt veel isegi umbes kuu või kaks pärast tähtaja ületamist.

Jaan

28. juuni 2015

Tere

Küsimus puudutab vajalikke vitamiine ja mineraalaineid.

Alles oli telerist arsti soovitus et polüvitamiinid ei ole üldse vajalikud jne.

Ma ei mõista seda ja küsin uuesti toidulisandite ja polüvitamiinide kohta. Minu ei ole selliseid võimalusi, et endale erakokka palgata või 500 euro eest kõiki neid toite valmistada milles on päeva vajalikud kogused. Lisaks on need ääretult suured (20 muna päevad ühtede ainete jaoks, siis 1 kg banaane teiste ainete jaoks, 1 kg leiba päevas kolmandate ainete jaoks jne) ma ei söö eladesti nii palju kui nii leheküljel on ette näidatud ca 40 mineraalaine saamiseks. Lisaks selgub et kui ühtesid aineid ei võta siis teisi aineid keha üldse ei omanda.

Ilmselgelt ei omanda ma kõike vajaliku oma kehale ning on tarvis kasutada toidulisandeid. Ma kasutan Livol Multi vitamiine, mis on just suunatud meestele, kus on teatavaid aineid rohkem (nt tsink jt). Et küsimus puudutad seda kas keha omastab need ained ja kui ei siis mida ette võtta – infot selle kohta (kirjandust ja infot selle kohta on miljoneid lehekülgi ehk on miskit kokkuvõtlikumat kuskil)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Need 20 muna jne on ainult näitlikud kogused konkreetsete ainete saamiseks. Tegelikult sisaldavad erinevad toidud vitamiine-mineraalaineid erinevas koguses ja juba näiteks umbes 1800 kcal päevase energiatarbimise juures, kui toitutakse mitmekesiselt, on võimalik absoluutselt kõik vajalikud ained toidust kätte saada. Meesterahvas, kes saab päevas ca 2500 kcal, temal ei tohiks mingeid probleeme tekkida. Küll aga tuleb vaadata, mida süüa. Kui toiduvalik koosneb peaasjalikult valmistoitudest ja magusatest-soolastest näksidest, siis võib mõnest toitainest puudu jääda. Seetõttu peabki sööma toite erinevatest toidugruppidest. Päevas peaksite sööma vähemalt 300-400 grammi köögivilju (niisama või toitude koostises), 200-300 grammi puuvilju, leiba umbes 150 grammi, teisi teraviljatooteid (hommikupudrud, prae lisandid) umbes 400 grammi. Kartulit võiksite nädalas kokku süüa umbes kilo, kala vähemalt 200 grammi, mune 3-4 tükki. Liha ei pea palju sööma, eelistama peaks linnuliha ja taist liha, päeva peale kokku piisab täiesti 50 grammist. Vedelaid piimatooteid võiks juua päevas umbes 2 klaasi, lisaks iga päev veel veidi juustu, kohupiim, jogurtit või kodujuustu. Päeva kohta võiks veel süüa 10-20 grammi pähkleid-seemneid-mandleid ning kokku umbes 30-40 grammi jagu õli või võid. Natuke võib lubada endale ka maiustamist. Kui selliselt toituda, saab kõik vajalikud toitained kätte ja toidulisandeid juurde võtta ei olegi vaja. Kui Te kala ei söö, vajate kindlasti lisaks D-vitamiini. Kevadisel ajal, kui olete vilets puuviljade sööja, võite vajada lisaks C-vitamiini. Põhimõtteliselt võite muidugi sellist multivitamiini tarvitada, kuid mitmekesise söömise puhul tegelikku vajadust selleks ei ole. Soovitan võtta sellisel juhul neid koos muu söögiga, mis aitab toidulisandis olevatel ainetel paremini imenduda.

Anonüümne

21. mai 2015

Tere!

Mul tekkis küsimus seoses sellega, et kui ohtlik on hallitanud toidu söömine rasedale? Nimelt, sõin ma täna hommikul leiba, mis oli hallitanud ehk siis õhtul alles avastasin leivalt rohelised ja ümmargused täpid. Mida võib tekitada hallitanud toidu söömine ja kui ohtlik see on rasedale ja lootele?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui sõite leiba väheses koguses ja teil ei tekkinud mingeid nähtusid (kõhulahtisus vms), siis ei maksa karta. Edaspidi tasub siiski hallitanud toodete söömist vältida, sest pikaajalisel tarvitamisel võivad hallitusseente toksiinid organismis kuhjuda ning suurendada vähiriski.

Anonüümne

15. mai 2015

Tere,

Kuidas võib mõjutada tervist, kui 1,5-aastane laps sõi kogemata umbes 1 tl hallitama läinud toorjuustu? Kas see võib mõjutada ka lapse tervist tulevikus?

Tänan

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tegu võis olla valge hallitusega, mis ei paistnud kohe välja. Hallituste toksiinid (mükotoksiinid) ei teki kohe hallituse kasvu algusfaasis. Kui lapsega paari järgnenud päeva jooksul midagi ei juhtunud (kõhulahtisus, oksendamine, palavik vm), siis ei tohiks juhtuda ka edaspidi. Üks teelusikatäis on väga väike kogus. Tervist mõjutavad palju kordi rohkem hoopis teised tegurid kui see lusikatäis.

Anonüümne

14. mai 2015

Tere!
Töötan lasteaias, meie menüüs on roa mille retseptis on keedetud munad. Kas ma võin keeta munad õhtul, et kasutada neid järgmisel hommikul?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toiduohutuse osas ei tohiks olla probleemi, kui hoiate keedetud ja toored munad eraldi. Igaks juhuks võite küsida üle veel Veterinaar- ja toiduametilt, kes teostab lasteasutustes toiduohutuse alast kontrolli. Iseenesest ei võta ju munade keetmine ja jahutamine ka palju aega, et seda ei saaks teha samal päeva.

Anonüümne

31. märts 2015

Tere,

Mis on naatriumhüdrogeenkarbonaat? Kas see on tervisele ohutu? Mis erinevus on tavalise naatriumkarbonaadiga?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Põllumajandusministeeriumi Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Anneli Tuvike: “Ilmselt “naatriumhüdrogeenkarbonaat” all on mõeldud naatriumvesinikkarbonaati (E 500ii).
Nii naatriumkarbonaat (E 500i) kui naatriumvesinikkarbonaat (E 500ii) on toidus kasutada lubatud lisaained, mille spetsifikatsioonid on esitatud Euroopa Komisjoni määruses nr 231/2012. Toidu lisaainete ohutuse kohta saab lugeda Põllumajandusministeeriumi kodulehelt

 

Anonüümne

14. veebruar 2015

Tere,

Kas toidu kõrbemisel (nt ahjus põhja alt mustaks kõrbenud kook) tekkinud kärsahais on tervisele kahjulik?

Tänan vastamast!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas: “Igasugune kõrvetamine kuulub põlemise (antud juhul mittetäieliku) valdkonda ja tekkida võivad ka tahked osakesed (lenduvad), mis hingamisteedesse sattudes võivad tervist mõjutada. Samas selle jaoks peaks toit juba suitsema. Orgaanilise materjali (kaasa arvatud toit) põlemisel võib tekkida saasteaineid (polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke), mis on tervisele kahjulikud. Tegelikult siiski vähem vöi rohkem untsuläinud koogitegu tervisele üldjuhul kahjulik ei ole. Kui seda just pidevalt ei harrasta.”

Anonüümne

27. september 2014

Tere!

Olin pikalt haige ja peale haigust hakkasin tarvitama selliseid multivitamiine nagu Formula IV (õigemini multivitamiine ja mineraalaineid sisaldav toidulisand). Vitamiine hakkasin võtma ilma arstiga konsulteerimata. Nüüd sõbranna ütles, et kontolliksin ega ma üle ei annusta, nt rauda vms. Võtan iga hommik 1 kapsli, milles on vitamiine järgnevalt:
A 750 μg
C 45
D2 3,75 μg
E 7,5 mg
B1 1 mg
B2 1 mg
B6 1,4 mg
B12 2,25 μg
Niatsiin 12,5 mg
Pantoteenhape 3,5 mg
Foolhape 100 μg
Mg 2 mg
Fe 12,5 mg
Cu 1000 μg
Zn 10 mg
Jood 112,5 μg
Seleen 12,5 μg
Cr 12,5 μg
B6, Mg, Cu, Zn on 100% päevasest annusest.
Mingeid kaebusi pole muidu tekkinud. Tarvitanud olen juba üle 2 nädala.
Küsimus siis selles, et kas seda toidulisandit on ohutu võtta või on võimalus midagi üle annustada, mis poleks kasulik?

Ette tänades!
Ella

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Pärast haigust (eriti pärast antibiootikumikuuri tegemist) vajab organism kindlasti lisaturgutuseks vitamiine-mineraalaineid. Kuuajane kuur on igati õigustatud ning kui Te just mingi vitamiini-mineraalaine poolest rikast toitu väga suurtes kogustes ei tarvita, ei tohiks ühe kapsli toidulisandi võtmine Teie tervist küll mingil viisil ohustada. Vaadates kapsli koostist, siis enamike toitainete sisaldus jääb alla päevasele soovitusele ehk jätab “varu” nende saamiseks ka toiduga.

Anonüümne

8. september 2014

Tere!

Tänan Teid vastuse eest. Kui tohib, siis sooviksin natukene täpsustada. Miks on rauarohke vesi tervisele kahjulik? Kas kui see tumedam kiht on poti põhja tekkinud ja seda potti ikkagi kasutada toidu tegemisel, kas siis sealt poti põhjast eraldub ka sellest pruunikast kihist mingeid kahjulikke aineid toidu sisse keetmisel?
Tänan vastamast veelkord.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas: “Esiteks, see ei ole 100% kindel, et tegemist on rauakihiga. Seda saate välja selgitada ainult siis, kui lasete enda vett analüüsida. Kui see kiht on juba tekkinud, siis suure tõenäosusega sealt niisama midagi ei eraldu (kui just tükikestena). Samas liigse rauarikka vee tarvitamine niisama joogiveena ei ole tervisele hea. See ongi põhjus, miks peaksite igaks juhuks oma vett kontrollida laskma.”

Anonüümne

5. september 2014

Tere,

Mul tekib poti põhja vee keetmisest ja toidu keetmiset veega valge kiht ja ka mingi õhuke pruun kiht. Valge kiht on vist katlakivi ja see tuleb, äädikat vette lisades, ära. Kuid see pruun kiht äädikaga maha ei tule. Selle saab ära ainult kareda nuustikuga nühkides. Millest see pruun kiht tingitud võib olla? Kas kui see pruun kiht on poti põhjas, kas on oht et sellest eraldub midagi kahjulikku ka toidu sisse kui selle potiga süüa keedan? Kas poti põhja kogunenud katlakivist eraldub kahjulikke aineid keetmise ajal toidu sisse?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas: “Vees leidub igasuguseid mineraalaineid, valdavalt kaltsiumi- ja magneesiumisooli.  Heledam kiht ongi tingitud kaltsiumi-magneesiumisooladest ehk on nn katlakivi ning olenevalt piirkonna soolade sisaldusest vees võib see tekkida päevade või kuudega. Katlakivi otseselt kahjulik ei ole. Osades piirkondades võib vesi olla väga rauarikas ning tumedam kiht võib seega sellest tingitud ollagi. Väga suur rauasisaldus vees ei ole tervisele hea, selles osas võite paluda igaks juhuks Terviseametilt vastavaid analüüse.”