Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

21. detsember 2010

Kehakaal

Tere, minu mure on selline, et enne rasedust kaalusin ma 60-61 kg ja kui ma natuke rohkem sõin või kui ma magusat sõin võtsin ma kohe juurde, nüüd aga pärast rasedust, kadusid mu kilod imeväel, lihtsalt läksid ja läksid, kuigi ma ei teinud selleks midagi. Kui ma uuesti 60 kg kaalusin sattusin juba paanikasse, ei tahtnud rohkem alla võtta, aga ikkagi kilod läksid 54 kg ni siis sõin ja sõin ja sõin ja sain hädavaevu 56 kg ni, nüüd aga käisin mandliopil ja kaalun 53kg, tahan juurde võtta aga ei tea mida ma tegema peaks? Kõhuga on mul koguaeg jamad olnud, nii enne kui pärast rasedust, et hädal nr2 käin ma 1-2 heal juhul 3 korda nädalas. pikkust on mul 160 cm. Tahaksin kaaluda vähemalt 58-60 kg. Mida ma sööma peaks või kuidas. Kuna ma olen ka paras maiasmokk, söön ka palju magusat, aga ikkagi ei tule need kilod enam. Praegu olen lapsega kodune, ei tee trenni ega midagi, kui kosun tahaks hakata jõusaalis ka käima, kuidas ma siis toituma peaks.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nii kaalus juurde- kui ka allavõtmiseks kehtib tegelikult sarnane reegel – toituda tuleb mitmekesiselt ja tasakaalustatult. Kui allavõtmiseks tuleb süüa vähem kui kulutatakse, siis juurdevõtmise puhul soovitaksin esialgu süüa niipalju, kui organism hetkel vajab, kuid tõepoolest hästi mitmekesiselt. Samuti tuleks treeningutega alustada kohe, sest füüsiline koormus ühest küljest tõstab söögiisu ning teisest küljest lihasmass kaalub rohkem kui rasv. Arvutage toitumisprogrammi energiasoovituse kalkulaatoriga välja endale sobilik energiasoovitus (füüsilise aktiivsuse tundide määramisega ei tasuks üle pingutada) ning edasi pidage toidupäevikut ja vaadake, kas saate iga päev piisavalt energiat ning kõiki vajalikke toitaineid õiges vahekorras. Kui kaal lähima kuu jooksul ikka ei tõuse, siis võib see olla tingitud mitmest asjas. Esiteks, praegune kaal ongi Teie jaoks optimaalne. Teiseks, tõstke pisut energia saamist ja vaadake, kas siis tõuseb. Kui ikka ei tõuse, siis tasub pöörduda murega arsti poole, kes selgitab, ega pole tegemist mõne tervisehädaga. Kaalu mitte tõusmine võib olla tingitud ka stressist.
Kõhukinnisuse vastu aitab see, kui suurendada oma toidus kiudainete hulka (so teraviljatooted, puu- ja köögiviljad), joote rohkem vett, suurendate füüsilist aktiivsust ning võite menüüsse lisada ka biojogurteid.

Anonüümne

18. detsember 2010

Varia

Sooviksin küsida ainevahetuse kohta, et kui ma eritan keskmiselt nädalas umbes 4-5 korda seda häda nr 2, milline on siis mu ainevahetus, kas kesmine, kiire, või aeglane ? Olen 14 neiu .

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõige parem oleks, kui kõht käiks läbi vähemasti korra päevas. Tänapäeval loetakse normaalseks ka, kui korra kahe päeva jooksul. Selle järgi päris hästi ei saa otsustada, milline on ainevahetuse tüüp. Küll aga soovitaksin kõhu paremaks läbikäimiseks pöörata tähelepanu piisavale kiudainete saamisele, liikumisele ning vee tarbimisele.

Anonüümne

17. detsember 2010

Toit ja toidu valmistamine

kuidas valmistada töötlemata piimast kodujuustu kas lasta piim enne hapuks ja siis kuumutada või sidrunuhapega

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi vanemteadur Signe Adamberg: ”Oletan et töötlemata piim tähendab toorpiima (täispiima), so rasvane (vähemalt 3.8% rasvasusega), pastöriseerimata ja homogeniseerimata piim. Mida aga pidasite silmas nimetuse “kodujuust” all? Kas kodusel teel valmistatud juustu, kohupiima või päris kodujuustu? Viimase tegemine on suhteliselt keerukas protsess ja tööstuslikult valmistatakse seda lõssist ehk kooritud piimast, pärast segatakse saadud rasvata kodujuustu tera koorega.Juustu ja kodujuustu tehakse tavaliselt juuretisega ja laapensüümiga.Tavalise kohupiima tegemine on kõige lihtsam. Kodujuustul on väga raske saada sellist ilusat teralist struktuuri nagu klassikaliselt on.

1) kui soovitakse teha kohupiima (kodujuustu sarnast toodet) ja piimas on piisavalt piimhappebaktereid (suvel tavaliselt ei ole probleemi, talvel võib isehapnenud piim olla kibeda või muidu ebapuhta maitsega), siis ei pruugi juuretist lisada. Juuretise asemel võib hea hapnemise kindlustamiseks lisada piimale 1-2% hapupiima või hapukoort (umbes 2 supilusikatäit 1 liitri kohta). Hapnemine toimub toatemperatuuril kuni 20 tundi (võib hapneda näiteks õhtust hommikuni). Kui piim on ilusti kalgendunud, võib seda lusika või noaga suuremateks tükkideks lõigata ja lasta natuke aega seista (hakkab eralduma vadak). Selle järel võib kalgendi panna riidest kotti ja nõrutada vadak välja. Kui soovitakse kiiremat vadaku eraldumist, võib hapupiima kalgendit enne nõrutamist soojendada kui 40 kraadini lühikest aega. Niimoodi saadakse kreemjas maitsev kohupiim. Kui kuumutatakse kuni 70 kraadini, saame teralisema konsistentsiga toote.
2) Juustutegu on märksa keerulisem. Et saada päris valminud juustu (nagu Gouda või Eesti juust), peab juust veel peale valmistamist valmima vähemalt kuu aega umbes 10 kraadi juures. Piima kalgendamine toimub ka põhimõtteliselt teisiti, mitte hapnemise käigus, vaid laapensüümiga, millele järgneb kalgendi lõikamine ja saadud tükikeste (juustutera) töötlemine: vadaku eraldamine e sünerees, segamine, soojendamine jne. Seda on võimalik kodus teha, aga nõuab eelteadmisi ja kogemust ning laapi.

Sidrunhapet ei soovita küll nende toodete tegemisel kasutada. Happega sadestatakse (eraldatakse) näiteks vadakust ricotta kohupiima (vadakuvalke) ja tehakse koorejuustu.”

 

Anonüümne

13. detsember 2010

Kehakaal

Tere!
Arvutades sain PAV 1987kcal ja käin trennis 3korda nädalas. Igal korral kulutan 500kcal. Eesmärk on alandada kaalu- aga ei saa hästi aru, kui palju kcal pean päevas sööma, et kaal alaneks? Kui korrutan koefitsendiga on arv kuidagi väga suur!Ja kui palju peab olema rasvu, valke , süsivesikuid päevas grammides?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei avaldanud Te oma vanust, kaalu ja pikkust, kuid Teie poolt arvutatud PAV järgi jääb mulje, et olete kõvasti ülekaaluline. On mul õigus? Kui ei, siis vaadake oma arvutused üle. Kui teaksin Teie parameetreid täpsemalt, saaksin paremini nõu anda.

Rasvade, süsivesikute ja valkude kogused grammides sõltuvad kogu päevasest energiavajadusest. Kuna valgud peaksid andma kogu päevas tarbitavast energiast 10-15%, siis arvutatakse seda nt 2000 kcal päevase vajaduse juures järgnevalt:
10% 2000st on 0,1x2000kcal=200kcal, 1 gramm valke annab 4kcal, järelikult 200/4=50g
15% 2000st on 0,15x2000kcal=300kcal ja grammides seega 300/4=75g
Rasvade ja süsivesikute vajadus arvestatakse analoogiliselt arvestades, et:
rasvad peaksid andma koguenergiast 25-30% ning 1 gramm rasvu annab 9 kcal,
süsivesikud peaksid andma koguenergiast 55-60% ning 1 gramm süsivesikuid annab 4 kcal.

Anonüümne

13. detsember 2010

Toit ja toidu valmistamine

Mure selline, et mu abikaasale püütakse pähe määrida Herbalife´i tooteid ja seda tehakse nii agaralt, et senine söömine ei kõlba kuhugi ja vähemalt hommikusöök tuleks asendada Herbalife´i batoonide ja kokteilidega. Mina isiklikult ei poolda seda. Kas Teie kui toitumisspetsialist oskate antud firma toodete kohta midagi kommenteerida?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Konkreetselt antud firma kohta kommenteerida ei oska, kuid toitumisspetsialistid on seisukohal, et kõik vajalikud toitained tuleb saada ja on võimalik saada kätte ainult toiduga. Toidust imenduvad toitained ka kõige paremini. Oluline on mitmekesine ning tasakaalustatud toitumine. Kui kasutada toidulisandeid mõtlematult, võib oma tervisele hoopis kahju teha, sest väikesest defitsiidist palju ohtlikum on teatud toitainete liig.

Anonüümne

6. detsember 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Kuna käin graafikujärgselt tööl, siis hõlmab graafik ka öiseid, 12-tunniseid vahetusi. Paraku läheb öösel samuti kõht tühjaks. Kas üldse soovitate öösel midagi süüa, ja kui siis mida?

Parimat,

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti ei tohi öösel nälgida, kui peate öösiti tööl olema. Oluline on siiski kogu ööpäeva jooksul saada kätte soovitustele vastav energiakogus ning jälgida sinna juurde, et toitumine oleks mitmekesine ja tasakaalustatud. Ärkveloleku ajal peaks sööma peaks umbes iga 4-6 tunni tagant, kas siis põhitoidukorra või mõne väiksema oote. Öise söömise korral võiks pidada silmas seda, et viimane toidukord enne magamaminekut võiks jääda uinumisest nii 2-3 tunni kaugusele ja olla pisut tagasihoidlikum. 

Anonüümne

6. detsember 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere, miks valgusfoorutabelis mineraalvesi on kollases osas? Kas mineraalvesi ei ole kasulik? Kõik tootjad soovitavad tarvitada nende vett iga päev

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mineraalvee tarvitamisel on oluline selle koostis. Liigse mineraalvee tarbimisega võib saada mõningaid mineraalaineid (sõltuvalt tootest) liiga palju. Kõige parem on janu korral tarvitada tavalist vett. Higistamise, oksendamise korral vmt juhtudel on ka mineraalvesi soovitatav mineraalainete kao taastamiseks.

Anonüümne

1. detsember 2010

Kehakaal

Tere
toitun toitumispäeviku järgi juba saan nii et kõik on rohelised päevas jääb kasutamata 200 kuni 500 kcl kuid kaal pigem kasvab . Ma enam ei mõista mida hommikul süüa ja mida õhtu poole .

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõigepealt, mis on see päevane soovituslik energiatarbimine, mille endale arvutasite ja mis on tegelik? Võib-olla peaksite soovitusliku üle vaatama. Naistel on tavaliselt vajadus päevas 1800-2200 kcal, olenevalt vanusest jne. Tugeva füüsilise koormuse korral on soovitus suurem. Seega, kui olete tavapärase aktiivsusega, siis suure tõenäosusega peaksite kaalu alandamiseks sööma päevas umbes 1600-1700 kcal.
Teiseks, kas sisestatud toitude koguseid hindate silma järgi või kaalute? Silma järgi kipuvad inimesed portsjoneid tugevasti alahindama.
Hommikuti peaks sööma süsivesikuterikast toitu (puder, võileivad) koos valguga (muna, kohupiim). Lõuna ajal soe toit, õhtusöök võib olla pisut tagasihoidlikum. Kokku seega 3 põhitoidukorda, vahele 1-2 oodet. Pigem korraga väiksemad kogused, kuid sagedamini. Mitte ennast näljutada. Nälja kustutamiseks sobivad kõige paremini köögiviljad, vesi ja taimetee, aga ka veidi näkileiba, kuivatatud puuvilju ja marju.
Kui aga olete teinud kõik õigesti: saate vähem energiat, olete füüsiliselt aktiivne, joote piisavalt vedelikku, toitute toidupüramiidi põhimõtet järgides, saate kätte vajalikud rasvhapped, vitamiinid, kiudained, mineraalained jne ning ikkagi kaal tõuseb, siis tuleks pöörduda arsti poole. Sest kaalu tõus, mis pole tingitud valedest toitumis- või liikumisharjumustest võib viidata hoopiski mõnele haigusele.

Anonüümne

30. november 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Kas selline asi võib vastata tõele, et coca-colat võiks vahel juua, kuna see aitab soolestikku puhastada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Coca-cola on karastusjook, mille koostises on ligi 90% vett ning juurde on lisatud suhkur magususe tagamiseks, lõhna- ja maitseained (sh kofeiin) unikaalse maitseomaduste moodustamiseks; karamell värvi andmiseks ning fosforhape happesuse andmiseks. Coca-colat tuleb käsitleda nagu kõige tavalisemat karastusjooki ning sellel ei ole mingit soolestiku puhastavat toimet. Võite ka pöörduda Coca-Cola esindajate poole ja küsida seda küsimust neilt.

Anonüümne

30. november 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere, nimelt minu poiss sõber hakkas just tarvitama valgu pulbrit. Seejuures käib ka tööl (füüsiline töö), ning peale tööd käib ka jõusaalis. Mureks on see, et ta sööb päeval väga vähe. Enam jaolt sööb lõunaks u. 200g. nt. makarone hakklihaga või kartuli putru. Valku ta tarbib koos piimaga ja see on koge päeva söök mis ta tarbib. Mina aga ei oska talle kuidagi selgeks teha, et tegelikult peaks ta sööma mitu korda päevas ja ikkagi mitmekesiset toitu. Äkki oskaksite kuidagi veel täpsemalt ja konkreetsemalt ära seletada. Edastan talle siis teie vastuse. Ette tänades kaisa.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks on inimest väga keeruline veenda muutma oma toitumisharjumusi, kui ta aru ei saa, et need on valed ja võivad pikemas perspektiivis tema tervisele hävitavalt mõjuda. Kui tal oleks vähegi viitsimist, siis võiks ta analüüsida oma menüüd. Sealt on kohe näha, kas ta saab piisavalt energiat ning milliseid toitaineid on tema toidus liiga vähe. Edasi tuleks talle tutvustada toidupüramiidi põhimõtet, mis ütleb, et iga päev peab sööma toite kõikidelt põhikorrustelt ning varieerima toite ka korruse siseselt. Selliselt toimides on võimalik kätte saada kõik vajalikud toitaineid ainuüksi toiduga. Samuti pole siis vaja ehk võtta ka lisa valgupulbrit. Liigne valk on koormaks neerudele ning sellise pulbri lisamine oma menüüsse peab olema väga hästi põhjendatud.
Karta on, et noor mees hetkel oma tervise pärast mingeid muudatusi tegema ei hakka. Tema puhul võiks sel juhul rõhuda ka sooritusvõime paranemisele, mille tooks endaga kaasa see, kui toiduga saadakse kätte kõik vajalikud toitained. Kui ta muidugi on huvitatud oma sportlike tulemuste parandamisest.