Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

14. aprill 2013

Kehakaal

minu 15 a laps on 180 pikk ja kaal 53 seega on alakaalus kuidas ja mda peax ta nüüd sööma et saada kaalu juurde?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei selgu, kas tegemist on poisi või tüdrukuga. Poisi puhul on praeguste arvude juures alakaal pisut väiksem kui tüdruku puhul. Üldiselt võib arvata (eriti poisi puhul), et alakaal on tingitud suurest kasvuspurdist. Kõik söögist saadud energia on läinud kasvamisele. Esimeseks soovituseks oleks see, et umbes 10 päeva jooksul tasuks tema toitumist analüüsida – panna kirja absoluutselt kõik, mida ta sööb, võimalusel söödavaid koguseid kaaludes. 15-aastased tüdrukud peaksid saama päevas umbes 2300 kcal, poisid 2700 kcal, kuid see sõltub väga ka nende füüsilisest aktiivsusest. Selleks, et kaalus juurde võtta, tuleb saada energiat toiduga rohkem kui kulutatakse. Ka piisav füüsiline aktiivsus on vajalik lihasmassi kasvatamiseks ning söögiisu suurendamiseks. Toitumine peaks olema mitmekesine ja tasakaalustatud.
Kui selgub, et vaatamata piisavale energiatarbimisele kaal kasvama ei hakka, võib olla tegemist kas sellise ainevahetuse tüübiga, kellel ongi väga keeruline juurde võtta või siis mõne haigusliku nähuga (nt kilpnäärme ületalitus). Ise kindlasti selliseid diagnoose panna ei saa, vaid sellisel juhul on vaja pöörduda perearsti või teiste spetsialistide poole.

Anonüümne

14. aprill 2013

Kehakaal

Tere, oleks selline küsimus, et kas vahepalana on kasulikum süüa õuna või porgandeid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See kõik sõltub Teie kogu päevasest toiduvalikust, eesmärkidest, tarvitatavatest kogustest jpm. Kõik puu- ja köögiviljad on vahepaladena väga teretulnud ning mida rohkem neid varieerida, seda parem. Mida üks porgand või õun sisaldab, saab vaadata siit.

Anonüümne

14. aprill 2013

Kehakaal

tere

olen 40 aastane praegu kaalun 69 kg,kaal tõuseb iga kuuga, 2aastat tagasi kaalusin 60 kg.tahaks sellise kaaluni tagasi jõuda kuid kuidagi ei oska.oma arust söön vähe ei ole eriline magusa sõber.mida peaks tegema ,et kaal hakkaks langema.

lugupidamisega
eneli

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Siin võib olla mitu põhjust. Üks on see, et sööte liiga vähe. Ka kaalu alandamiseks peab sööma korralikult ja korrapäraselt ning toidust tuleb kätte saada ainevahetuse jaoks vajalikud toitained. Teine asi võib olla see, et Teile tundub, et sööte küll enda arust vähe, kuid tegelikult saaate siiski energiat rohkem kui kulutate. Kolmandaks võib olla kaalutõus hoopis seotud mingi terviseprobleemiga (nt kilpnäärme talituse häierega). Seega, kõigepealt soovitan siiski veelkord vaadata üle oma toitumine ja kui selle järgi peaks kaal langema, kuid pigem siiski tõuseb, siis soovitan igaks juhuks oma murega pöörduda ka perearsti poole.

Anonüümne

12. aprill 2013

Toitumine ja tervis

Tere!

Kas psoriaasi korral on ka mingid kindlad toiduained/joogid, mis võivad psoriaasi veelgi ägestada või on see igal inimesel individuaalne?

Ette tänades

Maria

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitan esmalt hoida kehakaal normis, ja teiseks süüa tervislikult, st nii nagu soovitame südamehaiguste puhul. Hea on kasutada nn. vahemere dieeit. Rohkemat tähelepanu tuleks pöörata B-grupi vitamiinidele, vajalikuks võib osutuda B-grupi vitamiinide toidulisandi võtmine. Soovitused toitumiseks:
1. Sööge palju puu- ja köögivilju.
2. Piirake küllastunud rasvahapete (peamiselt loomset päritolu rasvadest), eriti vältida trans-rasvhapete tarbimist.
3. Rohkem täisteraviljatooteid, vähe pastatooteid, valget riisi, rafineeritud suhkrut. Mõnel juhul (psoriaatriline artriit) sobib ka gluteenivaba dieet, st. elimineerida gluteenirikkad toiduained: oder, rukis, nisu
4. Mitte süüa kananahka, fritüüritud ja praetud rasvaseid toite.
5. Alkoholi tarbimine mõjub halvasti psoriaasi kulule.

Anonüümne

12. aprill 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tere
Palun täpsustada kas kuumsuitsukala võib katoriseerida tervislikuse alla, millest see tervislikus võiks sõltuda. Nt kus kala on kasvatatud (sisekasvandus vs järve jm lahtine veekogu) sh võtta arvesse et kala on kasvatatud Eestis.
Mis on ohtlikud kui on keemilised ühendid mis suitsetamisega kaasneb?
On kuskil mingi info värske kala vs suitsukala keemilised koostised (vitamiinid, valgud jm) välja toodud?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kala soovitatakse süüa 2-3 korda nädalas ning seda ennekõike selles sisalduva D-vitamiini ning oomega-3-rasvhapete sisalduse pärast. Nende sisaldus kuumsuitsutamisel kindlasti mingil määral muutub, kuid kuna enamik toidu andmebaasides olevatest kaladest ei ole analüüsitud selliselt, et kõigepealt võetud toore kala analüüs, siis sama kala analüüsitud kuumutatult ja suitsutatult, vaid erinevalt töödeldud kalade analüüsid on teostatud erinevatel ajahetkedel erinevate kaladega, siis ei ole võimalik öelda, kui suur tegelik kadu kuumtöötlemise või suitsutamise käigus olla võib. Eestis kasutuseloleva toitude koostise tabelid saate leida siit ning nimekirja teiste maade andmebaasidest siit. Analüüside tulemusi kalades leiduvate võimalike saasteainete kohta saab leida Veterinaar- ja Toiduameti koduleheküljelt. Lühiülevaate võimalikest ühenditest, mida suitsust leida võib, teeb Teile ka Põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Siret Dreyersdorff: “Erinevate allikate andmetel on suitsust leitud 200-600 keemilist ühendit. Suitsus leiduvate ühendite klassidest on tähtsamad: fenoolid, orgaanilised happed, aldehüüdid, ketoonid, süsivesikud, alkoholid. Suhteliselt palju on uuritud fenoole (nt sigarettides, õhuvärskendajates) ja nende toimet toodetele. Suitsu komponentidest on suure tähelepanu all PAHd (polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud), millel on kantserogeenne toime. Neist enim on uuritud benso(a)püreeni sisaldust ja toimet. Olemas on piirnormid nendele ainetele. Neid ühendeid on uurinud ka meie Terviseameti Tartu labor. Näiteks 2003. aastal on läbi viidud riiklik seire sprottide osas, benso(a)püreen: analüüsiti toorkala, toiduõli, suitsutatud kala, valmistoote homogeniseeritud segu ja valmistoote õlifraktsiooni. Seirete tulemused on kättesaadavad Põllumajandusministeeriumi kodulehel. Kalade kohta saate lugeda ka siit.”

Anonüümne

12. aprill 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tere.Soovin oma kooli lastele pakkuda 3,5% piima.Kuidas sellesse suhtuda arvan,et see on tervislikum ::kuigi ma vaatan paki pealt,et valku on 2,5 % piimas rohkem ja süsivesikuid ka:: nüüd aru ma ei saa mis vahe sellel piimal siis on,kuidas ta lapse tervisele kasulikum on???

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui vaadata näiteks Tere kodulehte, siis süsivesikute kogus on mõlemas piimas võrdne ning valke on enam 3,5%-lises piimas. Peamine eelis, mis 3,5%-lisel piimal 2,5%-lise ees on, ongi just piimarasva sisaldus, mis aitab kaasa piimas oleva kaltsiumi omastamisele. Kui Te suudate 3,5%-lise piima kasutamisel kogu menüü koostada sellise, et kõikidest pakutud toitudest saadud küllastunud rasvhapetest saadav energia ei ületaks 10% kogu saadavast energiast, siis on selle piima kasutamine igati hea.

Anonüümne

10. aprill 2013

Tervislik toitumine

Tere.

Piim ja piimatooted kaltsiumiallikana on kahtluse all.
Loomset proteiini tarbides muuutvat veri happeliseks ja organism tassakaalustab seda luudest fosfaadi väljaimemisega ja kaltsiumi urineerime välja. Samuti on piimas kasvuhormoone ja somaatilisi rakke (lubatud pipetitäis klaasi kohta)
Kuidas kommenteerite?

Tänan.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi Seire ja hindamise osakonna juhataja Eha Nurk: “Kaltsium on tähtis makroelement. Selle peamine roll seisneb luukoe moodustumises ning luude ja hammaste mineraliseerumisel. Kaltsiumi omastamine oleneb toidu koostisest ning piimatooteid on peetud üheks parimaks kaltsiumiallikaks (liitris piimas on kaltsiumi 1 gramm ja on teada, et inimene omastab 30-40% lehmapiimas esinevast kaltsiumist). Seetõttu on piima peetud positiivseks luude tervise seisukohalt.
Seosed luude tervise ja (loomset päritolu) valgu tarbimise vahel on osutunud aga keerukamaks kui varem arvatud. Valkude võimalik negatiivne mõju kaltsiumi tasakaalule avaldub toitumise üldise happe-aluse tasakaalu taustal. Probleemiks võib olla pigem ebapiisav puu- ja köögiviljade tarbimine, mis puhverdaks valkudega saadud happelise toidu koormust, avaldades seetõttu negatiivset mõju luude tervisele. Lisaks tasakaalustamisele on kaunviljad ja teised rohelised köögiviljad ise head kaltsiumiallikad.
Kehtivate toitumissoovituste järgi peaks valkude osakaal katma vähemalt 10% päevasest energia vajadusest. Mitmekesist toitumist silmas pidades võib ka valkude osakaal suuremaks kujuneda, ilma et mingeid probleeme tekiks. Piimavalkude puhul on oluline nendes leiduvate asendamatute aminohapete olemasolu. Taimsete toitudega on samuti võimalik katta asendamatute aminohapete vajadus, kuid piima või piimatoodetega (jogurt, hapupiimad, kohupiim, juust) saab vajalikke aminohappeid väga lihtsalt.
Mis puudutab sünteetilist kasvuhormooni, siis see on pikalt kasutusel olnud USA-s eesmärgiga tõsta lehmade tootlikkust. Pahupooleks on olnud eelkõige loomade suurem haigestumine, kuid ohtu inimese tervisele ei ole siiani suudetud tuvastada. Euroopa Liidus on kasvuhormooni kasutamine keelatud, mistõttu eestimaise ja Euroopa Liidust pärineva piima tarbimisel seda küsimust ei ole.
Piimas esinevad somaatilised rakud on valdavas enamuses vererakud – leukotsüüdid (valged verelibled), mis osalevad põletikutekitajate vastases immuunreaktsioonis. Kui loom haigestub, siis somaatiliste rakkude arv suureneb ja see aitab loomal terveneda. Somaatiliste rakkude arv on normaalsest suurem ka laktatsiooni alguses ja lõpus, eriti suur on see aga ternespiimas. Piimas sisalduvad somaatilised rakud mõjutavad piima kvaliteeti, kuid ei ole ohtlikud inimese tervisele. Sellegipoolest on toiduohutuse tagamiseks toorpiimale kehtestatud lubatud maksimaalne somaatiliste rakkude arv, lisaks muudele näitajatele, mida tootjad päevad järgima.
Kokkuvõtvalt võib nentida, et mõõdukas piimatoodete tarbimine on kaltsiumiallikana arvestatav, kuid täiendavalt peaks inimene tarbima ka piisaval hulgal erinevaid taimse päritoluga toiduaineid. Luude tervise seisukohalt on väga oluline ka füüsiline aktiivsus ning liigsest soola ja alkoholi tarbimisest hoidumine. Kasvueas lastele ja noorukitele võiks olla soovituslik piimatoodete tarbimine koguses, mis vastab 3-4 serveeringule (klaasitäiele) piimale ning täiskasvanutele 1-2 serveeringut.”

Anonüümne

7. aprill 2013

Kehakaal

Tere.Olen 161 cm pikk ja kaalun 81-84 kilo.Kust saaksin endale dieet menüü et kaalu langetada.Trenni tehes kodus läheb pulss nii ülesse paari minutiga ,et edasi teha ei julge.Kas kuskil on vastuvõttu ,kus saaks teha koormustesti ja kedagi kes aitaks menüüd koostada ,et kaalu langetada normi piiridesse?Annika

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Parim viis kaalu langetamiseks ei ole mitte ükski dieet, vaid enda toitumisharjumuste järk-järguline muutmine. Kõigepealt tuleks menüüst välja jätta kõik maiustused, saiakesed, küpsised, karastusjoogid, soolased näksid, soovitatavalt ka valmistoidud ja poolfabrikaadid. Toitu tuleks valmistada ise värskest või külmutatud toorainest, eelistades köögivilju. Iga päev tuleks lisaks süüa täisteratooteid, veidi piimatooteid, midagi toidugrupist liha-kana-kala-muna ja lisatavaid toidurasvu. Hea oleks, kui päevast energiatarbimist ei viida väga madalale, vaid see võiks jääda pigem kusagile 1600-1700 kcal kanti ning toituda tuleks hästi mitmekesiselt, et vajalikud toitained toidust kätte saada. Koormustesti tegemiseks võib pöörduda perearsti poole või mõnda spordiklubisse.

Anonüümne

7. aprill 2013

Söömishäired

tere mul suur muree,alustasin kuuaega tagasi kaalulagetamisega,toitun tervislikult ja teen trenni aga ei suuda kuidagi loobuda öisestsöömisest,mida teha kas peaksin kuhugile psühholoogile pöörduma,söömine sai alguse kui ootasin esimest last 8aastat tagasi ja siiani ei suuda seda lõpetada.tänud

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Öist söömist peetakse tõepoolest tihti üheks toitumishäire alaliigiks, mis vajab samuti psühhiaatri sekkumist, kui inimene oma jõududega sellega toime ei tule. Võite küll esialgu proovida sellega, et panete öiseks söömiseks valmis näiteks ainult tükeldatud köögiviljad ja proovite ka nende koguseid järk-järgult vähendada, kuid kui see ei aita, soovitan pöörduda toitumishäiretega tegelevate psühhiaatrite poole, keda võib leida Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinikust, Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliinikust, Sensus OÜst või Ambromed Kliinikust.

Anonüümne

7. aprill 2013

Kehakaal

kuidas ära hoida jojo efekti?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Esiteks tuleb kaalu langetada normaalses tempos (maksimaalselt 1 kg nädalas, soovituslikult kuni 500 grammi nädalas). Teiseks peab toiduga saadav energiakogus olema selline, et ei inimene ise ega organism ei tunneks, et teda näljutatakse. 1600-1700 kcal on selline energiakogus, mille juures enamikel kaal alaneb ning samas on võimalik saada kõht täis ning toidust kätte kõik ainevahetuse toimimiseks vajalikud toitained. Kui inimene peab suuremate piirangutega dieeti, siis suudab ta seda pidada samuti vaid piiratud aja jooksul ning mingi hetk hakkab ta sööma selliselt, nagu ta tegi seda enne dieeti, süües tagasi kogu kaotatud kaalu ja tihti rohkemgi veel. Kui aga inimene sööb kaalulangetamise perioodi ajal mõistlikes kogustes, kuid muudab oma toiduvalikut (suurem rõhk köögiviljadel, kalal, täisteratoodetel), siis on ta suuteline sellist toitumist jätkama ka siis, kui kaalu enam ei ole vaja langetada, vaid säilitada. Seega ei ole oluline mitte ainult kaalu langetamise ajal söödu, vaid ka normaalsete toitumisharjumuste järgimine ja füüsilise aktiivsusega tegelemine pärast nn dieedipidamise lõpetamist.