Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

9. november 2013

Tervislik toitumine

Ahjaa, mis puutub PÕhjamaade toitumissoovitustesse, siis soovitan ka seda lugeda:

http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-ca rb-high-fat-nutrition/

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammel: “See lehekülg ei väljenda kindlasti mitte Rootsi riiklikke seisukohti”.

Anonüümne

9. november 2013

Tervislik toitumine

Tere!

Toetan täiesti Sergo esitatud nördinud küsimusepüstitust ja soovin talle jõudu!

Olen aastaid nö “tervislikult” söönud, ikka täisteravilju ja puu- ja köögivilju, piimatooteid, vältinud küllastunud rasvu jne, samas olin suures ülekaalus ja maadlesin pidevalt erinevate tervisehädadega. Nüüdseks olen alla 1 a loobunud kõigist teraviljadest ja piimatoodetest, suurendanud oluliselt kvaliteetse liha, kala, muna ja küllastunud rasvade koguseid (2-4 muna päevas) ja oh imet! Vähe sellest, et kehakaal on 15 kg langenud, tervis on ka korda saanud! Köögivilja- ja puuviljakogused on ikka umbes samad nagu varem. Minu tulemusi nähes hakkasid osad pereliikmed ja paar sõpra samu põhimõtteid järgima ja kõigil on langenud kaal ja paranenud tervis. See peaks ju ometi inimesi (ka riiklike plaanide koostajaid) mõtlema panema!

Nii et palun sellise umbluu “meil on tervislikuld riiklikud soovitused” asemel ka midagi sisulist ja asjalikku vastata!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammel: “Meie kui riikliku institutsiooni asi on pakkuda tõendatud informatsiooni. Ja loomulikult ei saa me kedagi sundida neid soovitusi järgima. Soovitame siiski olla oma tervise suhtes tähelepanelik ja aeg ajalt konsulteerida oma perearstiga, eriti kui perekonnas on lapsi, kes toituvad sama põhimõtte järgi. Tugevat tervist soovides!”

 

Anonüümne

9. november 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Toorsalati põhivalmistamise viisid (kuidas valmistada?)
Segasalati pühivalmistamise viis(kuidas valmistada?)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei saa päris täpselt aru küsimusest. 
Toorsalatit võib valmistada ühest või mitmest komponendist (tavaliselt köögiviljad, aga ka puuviljad) ning valdav osa neis kasutatavatest toorainetest on kuumtöötlemata. Tavaliselt komponendid riivitakse, aga võib ka tükeldada. Mõnikord lisatakse salatitesse ka töödeldud tooraineid (nt ananassikonserv, rosinad) või siis pähkleid, seemneid, idusid. Salati võib valmistada kastmeta või lisada talle mingi kaste, milleks võib olla mahl, äädikas, õli, õlikaste, spetsiaalne salatikaste, hapukoor, jogurt, majonees jne.
Mõiste segasalat jääb hetkel arusaamatuks. Kasutatakse väljendit “salat keedetud toiduainetest” ning siia alla kuuluvad näiteks kartuli- ja makaronisalat. Neid iseloomustab see, et üldjuhul on komponendid tükeldatud (mitte riivitud), eelnevalt keedetud ning salatikastmena kasutatakse pigem hapukoort, majoneesi või jogurtit. Võib-olla peate segasalati all silmas toorsalatit, millele on lisatud keedetud muna, kana, sinki vm? Sellise salati valmistamiseks võib köögiviljad kas tükeldada või riivida ning ülejäänud komponendid üldjuhul tükeldatakse ja salati võib valada üle mingisuguse salatikastmega.
Kui Teil on vaja mingeid täpsemaid mõisteid-valmistusviise, siis soovitan otsida raamatukogust õpikuid, mis on mõeldud koolidele, kus õpetatakse kokki.

Anonüümne

9. november 2013

Tervislik toitumine

Tere,
kas biotiini ja kroomi toiduainetest kätte saamist peaks ka ekstra jälgima (neid andmeid näeb ainult toitlustajate alt)? Olen toitumiprogrammi kasutanud iga päev 4 kuu jooksul ja märkasin, et neid mõlemaid olen selle aja jooksul kätte saanud miinimumist ca 50%.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eestis puuduvad neile toitainetele toitumissoovitused, sest mitmekesise toitumise puhul ei ole nende defitsiiti täheldatud. Kuna tegemist on mikrotoitainetega, siis tihti nende sisaldust toiduainetes ka ei analüüsita ning seetõttu on vastavates tabelites toiduaine biotiini ja/või kroomi sisalduse koha peal 0, kuigi tegelikult toiduaine võib neid veidi sisaldada. Soovitan nendes tabelites kindlasti vaadata vastava toitaine tagant täpsustust, kas “0” väljendab analüüsi tulemust või lihtsalt seda, et andmed sisalduse kohta puuduvad. Sellest kõigest tingitult võib hilisem analüüsi tulemus näidatagi, et olete toiduga neid liiga vähe saanud, kuigi tegelikult ei pruugi see nii olla.
Kui need toitained Teid huvitavad, siis alles hiljuti avaldas Euroopa Toiduohutusamet avalikuks aruteluks biotiini kohta dokumendid, kust võib leida nii soovituslikud tarbimiskogused kui ka muud infot. Kahjuks on see inglise keeles, kuid soovi korral leiate dokumendi siit. Kroomi võtmiseks toidulisandina on teadusartiklites vastukäivaid arvamusi. Kui varem soovitati seda magusaisu vähendamiseks, siis nüüd on andmeid, et osadel inimestel võib seeläbi magusaisu hoopis suureneda.

Anonüümne

9. november 2013

Kehakaal

Tere, mina sooviksin tervislikult oma kaalu tõsta. Et mida, kui palju ning mis vahekorras tuleks rohkem tarbida ning mis oleks individuaalselt minu normaalne kaalutõusu tempo ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei anna me sellel lehel individuaalseid soovitusi ning neid ei ole ka võimalik anda, kuna Teie kohta ei ole teada ühtegi fakti – vanus, kaal, pikkus, füüsiline aktiivsus jne. Kehakaalu suurendamine on üldjuhul keerulisem kui langetamine, sest ennast “nuumates” ja seeläbi suurendades vaid rasvamassi, võib see kaasa tuua terviseprobleeme. Kõige õigem oleks alustuseks jälgida umbes 10 päeva jooksul oma toitumist ning võrrelda keskmist tulemust soovitustega. Olenevalt tulemustest peaksite ilmselt suurendama vähemalt 200-300 kcal võrra päevas energia tarbimist, kuid tegema seda tasakaalustatult. Et kehamassi tõus ei toimuks vaid rasvade lisandumise näol, oleks otstarbekas suurendada ka füüsilist koormust, et kasvatada ka lihasmassi. Seejuures suureneb ilmselt energiavajadus veelgi. 

Anonüümne

8. november 2013

Kehakaal

Tere!

Olen 14-aastane tüdruk. 157 cm pikk ja kaalun 47,5 kg. Nimelt on minu “päevad” ära jäänud juba üle poole aasta. Minu kaalu langus on aastaga olnud 13 kg. Käisin arsti juures oma probleemiga ja tema ütles, et peaksin kaalust juurde võtma. Kas see on õige. Ma pole alakaaluline ega ka ülekaaluline. Olen ju täiesti normaalses kaalus. Kas peaksin nüüd ilmtingimata “päevade” taastumiseks kaalu hakkama tõstma? Kui jah, siis kui palju?

Ette tänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tasakaalustatud toitumissoovitus on kindlasti esimene soovitus, st päevas umbes 2000-2400  kcal (sh valke 70-80 g, rasvu 70-80 g, süsivesikuid 300-350 g). Menüü peab sisaldama liha, kala, muna, kohupiima, salateid, köögivilju, puuvilju, mahla, vett jne. Teine,  veelgi olulisem soovitus on kindlasti pöörduda ka lastearsti-endokrinoloogi vastuvõtule, et kontrollida endokriinse süsteemi talitlust.

Anonüümne

7. november 2013

Tervislik toitumine

Tere
Olen (51) vastu võtmas pakkumist öötööle. Olen ise nn lõokene, st varane uinuja ja ärkaja.
Äkki saate palun anda nõu ja ideid, kuidas süüa 12 tunnise vahetuse (20-8) ajal, mida, kui tihti jne. et energiat mitte kaotada ja isegi juurde saada, mõni naturaalne energiaamps jne
Tänuga
Pille

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Öise söömise korral tuleb ennekõike jälgida, et kogu ööpäevane energia saamine ei ületaks vajadust ning enne magamaminekut ei söödaks väga palju. Kui on vajadus öö läbi üleval olla, siis ei piisa väikestest näksidest öösel, vaid tuleks süüa ka mõni korralikum toidukord. Hea oleks kodust võtta kaasa toitu, mida saaks võimalusel töö juures soojendada. Normaalne oleks süüa toekamat sööki iga 4-6 tunni tagant ning vajadusel võib vahele võtta mõne väiksema vahepala (nt puu- ja köögiviljad, jogurt, võileivad, kama, mahl). 

Anonüümne

7. november 2013

Toitumine ja tervis

Tere!
10 kuusel tekkisid imelikud hood, mis meenutavad refluksi. Välja midagi ei tule, neelatab palju ja pärast sügab nina, tundub et toit satub tagasi söögitorru ja see tekitab ebamugavus tunnet. Seda on juhtunud enne ja pärast sööki. Eile andsin talle hommikuks riisihelbe putru ja lõunaks riisi liha ja juurviljadega – seni ühtegi “refluksi” ei tulnud, aga kui õhtul kaerahelbe putru andsin tekkis 2x seda. Täna andsin hommikuks kaerahelbe putru ning nn reflukse on al kl 9-13 olnud 5x. Pöördusin okt lõpp sellega ka tallinna lastehaiglasse, seal avastati vitamiin b12 puudus ja väike rauaaneemia (hgb 103), sai b12 süste ning selle hoo kirjelduse ja video järgi nimetasid arstid selle refluksiks. Tsöliaakia testi lasin ka veeniverest teha, tulemus oli negatiivne.
Küsimus siis selline, kas lapsel võib olla toidutalumatus kaera vastu ja kas siis võib toit tagasi tulla söögitorru? Annan putru talle õuna püreega, aga õuna süües pole ma sellist reaktsiooni täheldanud.

Tänades
Liisa

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sageli toidu tagasiheide on tingitud suurest toidukogusest, nn. ületoitmisest, kuna imiku mao maht on suhteliselt väikene (200-250 g korraga). 
Pärast sööki hoida laps püsti asendis. Küsida perearstilt, mitu korda päevas ja kui suured toidukogused oleksid sobilikud Teie lapsele.
Imiku menüü olgu mitmekesine. Vitamiini B12 ja raua vaeguse korral on vaja jälgida, et imik sööks peale piima ka kohupiima, sea-, vasika- või kanaliha, kala, muna, maksa, kartulit, köögi- ja puuviljapüreesid. Teraviljaputrudest saab kiudaineid, mis täiendavad toiduvalikut. Ükski neist eelpool nimetatud toiduainetest ei süvenda toidu tagasiheidet. Kaerahelbepudru võib esialgu menüüst välja jätta, et veenduda, kas ikka reageerib kaerale.
Kui toidukoguse ja vitamiinide-mineraalainete sisalduse korrigeerimine ei aita 1- 2 kuu jooksul, siis soovitan pöörduda lastearsti (lastekirurgi) vastuvõtule täiendavateks uuringuteks.

Anonüümne

4. november 2013

Kehakaal

Tere,
selline mure, et peagi 9a. saav poiss kaalub 45 kg ja on 147,5cm pikk. Mis oleks normaalkaal tema pikkuse juures?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellise vanuse ja pikkusega poiss peaks kaalima maksimaalselt 40 kg, et olla normaalkaalus. Kindlasti ei tohi teda panna nüüd dieedile, küll aga tuleks jälgida, mida ta sööb ja pakkuda talle rohkem köögivilju ning vältima või kõvasti vähendama peaks kõikvõimalike magusate ja soolaste näkside söömist. Samuti tuleks suurendada füüsilist aktiivsust. Selliselt toimides on lootust, et ta kasvab paari aastaga oma ülekaalust välja. Kui toitumist väga piirata, võivad jääda saamata kasvamiseks vajalikud toitained. Soovitan tema toitumist analüüsida umbes 10 päeva jooksul ning võrrelda keskmist tulemust soovitustega. Analüüsist on näha, mida ja kuidas toitumises muutma peaks.

Anonüümne

4. november 2013

Toitumine ja tervis

tere mul on küsimus. ma olen 26 aastat vana ja mul on koguaeg kõht lahti.
Kui potil käin siis pellar on pärast pruuni värvi kuna sitt lippab nii hullult.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui kõht on lahti pikemat aega, siis võib see viidata erinevatele terviseporbleemidele ning tuleks kindlasti pöörduda perearsti poole, kes selgitab välja põhjuse. Üheks väga tõsiseks põhjuseks, mis võib kõhulahtisuse kaasa tuua, on tsöliaakia. Seda ei saa ise diagnoosida, selleks tuleb minna arsti vastuvõtule.