Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

16. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Millistes toiduainetes leidub piisavas koguses rauda, et saada päevane vajalik kogus?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ükski toiduaine ei ole nii rauarikas, et ainuüksi seda süües, saaks iga päev kätte vajaliku koguse rauda. Toituma peab ikkagi mitmekesiselt. Küll aga tuleks teada kaht asja. Raud imendub paremini loomsetest allikatest ning rauarohked on maks, veretooted ning liha. Nii näiteks saaks päevase soovitatava koguse rauda küll kätte umbes 50 grammist hautatud maksast, kuid teisest küljest ei soovitata maksa süüa palju sagedamini kui paar korda kuus. Taimsed allikad nagu näiteks kliid jt teraviljatooted on samuti rauarikkad, kuid raua imendumine neist on palju halvem ning vajab piisavat kogust C-vitamiini. Viimast leidub palju mahlas, puu- ja köögiviljades
 

Anonüümne

15. oktoober 2009

Varia

Kas see on õige, et söögi ajal ei tohi vedelikku tarbida, vaid seda tuleks teha peale sööki?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Söögi ajal võiks vedelikku tarbimine olla tõepoolest tagasihoidlik. Seedimise protsess algab juba suus. Kui sülg nö ära lahjendada, siis peavad teised organid sellevõrra rohkem vaeva nägema. Samuti on vett peale rüübates väga lihtne toit suust lihtsalt “alla loputada” ilma seda korralikult läbi närimata, mis raskendab omakorda edasist seedimisprotsessi. Üheks soovituseks on juua vedelikku pigem paarkümmend minutit enne sööki. Selliselt toimides ei tundu ka kõht sööma asumisel väga tühi ning ei pea korraga nii palju sööma.