Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

24. oktoober 2010

Varia

Tere!

Lugesin, et laktoositalumatuse korral piimatoodetest loobumisel võib organismis tekkida kaltsiumipuudus. Kas sellisel juhul piisab kaltsiumipreparaadi abist ja kui suures koguses peaks lisakaltsiumi võtma? Olen 21-aastane naine, kaal 75, pikkus 182 ning teen nädalas 4 korda 1h trenni (mõõdukat, mitte rasket).

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Võib, aga ei pruugi. Kõik sõltub sellest, kui hoolikalt oma toitumist varieerite. Kas Te ei talu ainult rõõska piima või ka jogurtit-keefirit? Kui neid talute, siis need sisaldavad kaltsiumi praktiliselt sama palju kui piim. Samuti talub enamik laktoositalumatusega kimpus olevaid inimesi juustu. Juustus võib 100 grammi kohta olla isegi 900mg (ehk siis praktiliselt päevase soovituse jagu) kaltsiumi. See aga ei tähenda nüüd kindlasti, et peaks iga päev 100 grammi juustu sööma, vaid ikka mõõdukalt. Rohke juustusöömise korral tuleks kindlasti eelistada madalama rasvasisaldusega juustu. Kaltsiumi sisaldub ka kalas ning rohelistes köögiviljades. Kaltsiumi imendumiseks on kindlasti vaja piisavalt saada vitamiini D (kala), aga ka rasvu (eriti oomega-3-rasvhappeid), magneesiumi jt toitaineid. Seetõttu ei olegi kohe soovitatav haarata kaltsiumipreparaadi järele, vaid esialgu üritada siiski toiduga kõik vajalikud toitained kätte saada, sest vitamiinid ning mineraalained imenduvad toidust kõige paremini. Võite proovida oma menüüd mõned päevad analüüsida ning vaadata, kas Teil õnnestub toiduga saada piisavas koguses kaltsiumi, vitamiini D, magneesiumi jt toitaineid. Kui näete, et see toiduga osutub tõepoolest võimatuks, siis on mõttekas oma murega pöörduda apteekri poole, kes oskab soovitada parimat preparaati ning ka õigeid koguseid.

Anonüümne

22. oktoober 2010

Kehakaal

Tere!
Ma olen 9 aastane ja kaalun umbes 50 kilo. Ma olen 147cm pikk. Minu küsimus teile oleks. Kas ma olen ülekaaluline või ei ole?
Ettetänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kehamassiindeksi järgi arvutades oled tõepoolest ülekaaluline. Sinu vanuse ja pikkuse juures peaksid kaaluma kuni 39 kg. See ei tähenda seda, et peaksid nüüd kohe rangele dieedile asuma. Küll aga peaksid hakkama rohkem jälgima, mida ja kui palju sööd ning kindlasti piirama magusata asjade söömist – kommid, küpsised, saiakesed, koogid, karastusjoogid, aga ka kartulikrõpsude ning rasvaste liha- ja piimatoodete söömist. Rohkem peaksid sööma köögivilju, puuvilju, teratooteid. Analüüsi iga päev oma toitumist ning katsu päevane energiatarbimine esialgu hoida 1700-1800kcal juures, kuid samas pead toituma piisavalt mitmekesiselt, et saaksid kätte kõik vajalikud toitained. Samuti peaksid suurendama oma füüsilist koormust, esialgu kasvõi paaritunnise jalutuskäigu näol iga päev. Sellisel juhul on loota, et kasvad ülekaalust välja. Näiteks, kui Sa oled 12-aastane ja juba 155cm pikk, siis on 50 kg Sinu jaoks täiesti normaalne kehakaal. Rohkem tähelepanu õigele toitumisele ja liikumisele!

Anonüümne

22. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere.MIna käin õige toitumise koolitusel(Herbalife).Seal on öeldud,et organismi valgu vajadus on 1-1,5 g omastatud valku 1kg kehamassi kohta.Niisiis olen166 pikk ja 65 kg kaaluv 32 a naisterahvas.Minu päevane valgu kogus oleks siis 65 g valku päevas. Kas seda ei ole mitte palju???
Vastust ootama jäädes, Liina

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui olete vähese füüsilise aktiivsusega, siis Teie päevane energiavajadus ongi umbes 2000kcal. See tähendab, et kui valgud peavad andma 10-15% kogu päevasest energiavajadusest, siis grammiliselt teeb see 50-75 grammi ning 65 grammi jääb täpselt sellesse vahemikku.

Anonüümne

20. oktoober 2010

Varia

Tere!

Minu küsimus/soovitus ei ole võibolla suunatud otse Teile vaid saidile endale.
Olen sportlane ja vajan seetõttu palju rohkem valku, kui on tavalise inimese päevane soovitus. Kas siin saidil on võimalik päevamenüü arvutamisel kuidagi arvesse võtta ka spordist tulenevaid lisavajadusi? Hetkel ma lihtsalt ignoreerin seda valkude ülesöömise punast ruudukest. Palju keerulisem aga on igasugu vitamiinide ja mineraalainetega, mis on lihaste moodustumisel ja spordist tulenevalt ka teiste füsioloogiliste muutuste juures hädavajalikud ning sportlastel on neid tihti rohkem vaja, kui tavainimesel. Olen kuulnud, et kui toitumine korras, siis keha võtab vajadusel toidust rohkem asju, kui tavainimestel ja saab ikka hakkama. Kas on ikka päris nii või peab mingite toiduainete tarbimisele rohkem rõhku pöörama?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Programmi soovitused on mõeldud keskmisele täiskasvanud inimesele. Keskmisele sportlasele on väga raske koostada soovitusi, sest sportlaste vajadused on niivõrd erinevad. Peale soo ja vanuse sõltuvad need spordialast, treeningute sagedusest ja intensiivsusest, aastajast, võistlushooajast jpm teguritest. Sportlaste puhul oskavad toitumise osas nõu anda ennekõike treenerid, parimal juhul selleks ekstra palgatud toitumisspetsialistid. Seetõttu soovitan menüü sisestada küll toitumisprogrammi, kuid ignoreerida tavainimeste soovitustega võrdlemist ning küsida nõu pigem treenerilt. Tema teab konkreetselt Teie vajadusi (nt milliste toitainete vajadus on suurenenud) ning oskab anda nõu, mida peaks rohkem/vähem sööma (seda saab siis küll ka vaadata programmist, et mis on ühe või teise toitaine parimaks allikaks) või kui toiduga pole võimalik toitaine vajadust katta, siis vajadusel soovitada ka õiget toidulisandit.

Anonüümne

20. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere.
Kastmete valmistamisel tavaliselt kasutatakse nisujahu. Küsimus seisnebki selles, et kui tervislik see on ning kui on soov kaalu alandada kas siis tuleks keelduda sellistest kastmetest? Milline võiks olla alternatiiv?
Ette tänades,
T.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nisujahu väldivad inimesed, kes on temas leiduvate komponentide suhtes ülitundlikud. Nisujahu on niivõrd töödeldud, et tema vitamiinide-mineraalainete sisaldus ei ole nii hea kui täisterajahu oma, mistõttu võiks eelistada viimast. Nisujahust kastmete vältimise soovitus seoses kaalulangetamisega ilmselt ennekõike ongi seotud ühest küljest tema toitainevähesusega (annab energiat, aga mitte vajalikke toitaineid) ning teisest küljest pigem kasutatava hapukoorega, mille tarbimist kaalu alandamise ajal tasuks kindlasti piirata. Alternatiiviks on kastme valmistamisel kasutada hapukoore asemel maitsestamata jogurtit. Või kasutada hapukoorekastme asemel üldse näiteks erinevaid tomatikastmeid, maitsestamata jogurtist ise valmistatud kastmeid või hoopis mahlasemaid salateid.

Anonüümne

16. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Kas taimetoitlased võiksid nt küllastumata rasvhapete vajaduse saada rahuldatud ainuüksi näiteks kanepiõlist, milles on teatavasti oomega-3 ja omega-6 vahekord ideaalne (1:3) ja D-vitamiini vajaduse ainult kalaõlist tarbimata rasvarikkaid kalu, pidades silmas angerja suurt kolesteroolisisaldust ja “punaste kalade” võimalikku elavhõbedasisaldust?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teoreetiliselt on see võimalik, kõik sõltub kogustest. Kui rasvu muudest allikatest ei saa, siis tuleks päevas süüa vähemalt 100 grammi õli, et saada piisavas koguses rasvhappeid. Piisava koguse vitamiini D saamiseks peaks kalaõli päevas võtma umbes 3-4ml. Samas tuleks toituda ikkagi võimalikult mitmekesiselt, kasutada erinevaid õlisid (nt oliivi- ja rapsiõli), lisaks süüa ka pähkleid ja seemneid, aga kindlasti ka tooteid teistest toidugruppidest.

Anonüümne

16. oktoober 2010

Kehakaal

Tere, mul on selline mure, et olen 170 cm pikk (23 aastane) ja koguaeg olen kaalunud 53-55 kg vahepeal, kuid viimased kuud olen hakanud juurde võtma kuigi olen hakanud palju tervislikumalt sööma ja ülepäeviti katsun teha ka trenni (kepikõnd, bodycombat, jooksmine). Ei saa aru mis toimub, kuna varem sõin nii kuidas juhtus, sõin palju magusat, kooke, komme jne. Nüüd viimased kuud olen söönud tervislikumalt. Katsun süüa alati kolm toidukorda ja hommikuti söön nt putru vms. Söön köögivilju, tuunikala, kodujuustu jne. Kuidas on see loogiline, et nüüd kui söön tervislikult ja teen trenni võtan juurde? Olen mures :(

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Peale kahekümnendaid eluaastaid hakkab ainevahetus vaikselt aeglustuma, mis toob endaga kaasa ka üha väheneva energiavajaduse. Kuid vaadates antud pikkuse ja kaalu andmeid, siis võib hoopis öelda, et teie organism üritab ennast ilmselt hoopis normaalkaalu viia. 53 kilogrammi kaalunult olite selgelt alakaaluline, Teie pikkuse juures oleks 60kg ja enam täiesti normaalne kehakaal. Kaalutõusu põhjuseks reeglina on valed toitumisharjumused ja liiga väike kehaline koormus (mida mõlemat Teil enda väitel ei ole), samuti võib seda tekitada stress, kuid väga kiire kaalutõus on tavaliselt tingitud mõnest haigusest. Senikaua, kuni Teie kehakaal on 60-63kg ringis, ei tohiks Te küll muretseda. Toituge edasi tervislikult ning tehke trenni, et keha oleks vormis. Silmale on ilusam vaadata, kui naisel on pisut liha ka luude peal, mitte ta ei ole anorektiliselt kondine.

Anonüümne

14. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Olen viimasel ajal mitme tuttava käest kuulnud väidet, et kartulid on suisa kahjulikud, eriti ei tohiks neid lastele söögiks anda. Oskate sellist suhtumist põhjendada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõige õigem oleks tuttavatelt endilt küsida, mis nemad põhjenduseks toovad. Spekuleerides võib arvata, et üheks põhjuseks võib olla hiljuti Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni poolt välja antud uus toitumispüramiid. Nende soovituste põhjal paikneb kartul isegi nagu mitmes toidugrupis. Toitumisteraapia poolt välja antud tervisliku toitumise juhendis käsitletakse neid nii köögiviljade kui ka teraviljade all, kus soovitatakse kartulit süüa mõõdukalt, kuid püramiidis endas on kartulid paigutatud suisa tippu. Ja seal on ka põhjendus, et kartul on suure glükeemilise indeksiga toiduaine, mistõttu ei soovitata süüa. Glükeemilise indeksiga arvestamine toitumises ei ole siiski hetkel leidnud veel piisavat teaduslikku põhjendust, pigem tuleks arvestada glükeemilise koormusega. Kartul on läbi aegade olnud eestlastele üheks põhiliseks toiduaineks, ta sisaldab palju kaaliumi ning arvestatavas koguses vitamiini C. Seetõttu kindlasti ei tasu kartulit karta. Küll aga tuleb vaadata, et ei tarbitaks teda peamiselt frii- ja praekartulitena, vaid keedetult-aurutatult või pudruna ning samuti vältida kartuli juurde pakutavaid rasvaseid kastmeid. Kartuleid võiks tarbida koos köögiviljadega.

Anonüümne

12. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Mul on küsimus “Eesti toitumis- ja toidusoovituste” (2006) kohta: Seal on toodud soovitavaks magneesiumi tarbimiskoguseks päevas üle 13-aastastel meestel 350 mg (lk 35) ning mõni leht hiljem (lk 39) on maksimaalseks päevaseks koguseks (ehk koguseks, mis võib kaasa tuua mineraalaine ületarbimisnähte) märgitud samuti 350 mg. Kas see peabki nii olema?

Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vastab Sirje Vaask TTÜ toiduainete instituudist: “Täname teid tähelepanu juhtimast. Oleme teadlikud, et toitumissoovituste tabeli maksimummäärade magneesiumi  arv vajab järgmises väljaandes korrigeerimist, kuna see number (350 mg/päevas) oleks pidanud olema koos täpsustusega, et magneesiumi saamisel toidulisanditest. Üldised soovitused on koostatud arvestusega toidust mikrotoitaine saamiseks, seega maksimaalne soovitus on siis vastavalt soovitus toidust + soovitus toidulisandist. Ehk kuni kahekordses soovitatavas koguses magneesiumi saamine ei põhjusta veel mingeid terviseprobleeme.”

 

 

Anonüümne

11. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Kas leiba röstimine vähendab tema kiudainete sisaldus?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuumtöötlemine avaldab ennekõike mõju vitamiinidele. Kiudainetega toimuvad kuumutamisel küll väikesed muutused, kuid röstimine on nii lühiajaline, et võib küll öelda, et röstimine leiva kiudainete sisaldust ei vähenda.