Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Maximum 2000 characters

Anonüümne

1. november 2010

Varia

Tere,

Kas oskate soovitada vitamiine, mis oleksid kasulikud nahaprobleemide (akne) parandamiseks? Olen kuulnud, et tsink koos B5-ga on sellel puhul abiks.

Tänud ette!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui tegemist on kindlasti aknega, siis tuleb pöörduda nahaarsti poole, kes määrab spetsiaalse ravi. ÜLldiselt võivad nahaprobleemid olla tingitud valest toitumisest küll. Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine tagavad organismi varustatuse kõikide vajalike toitainetega ning võimalusel tuleks neid saada toiduga, mitte toidulisanditest. Naha tervisele avaldavad enim mõju B-grupi vitamiinid (leidub palju täisteratoodetes), antioksüdandid nagu vitamiinid A (maks, või jt loomsed produktid, beeta-karoteenina ka puu- ja köögiviljades), C (puu- ja köögiviljad), E (taimsed õlid, seemned) ja tsink (liha, täisteratooted, seemned) ning oomega-3-rasvhapped (peamiselt kalades, aga ka rapsi- ja linaõli). 

Anonüümne

1. november 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
kui ohtlik on säilivustähtaja ületanud shokolaad raseda organismile?
Lihtsalt tuli jube shokolaadi isu aga laua sahtlis juba kuid seisnud shokolaadil on 2 kuud tähtajast üle. Kas peaksin kindluse mõttes minema viskama või mõni tükk põske pista ei tee midagi? Üldjuhul on mul väga tugev organism ja peab kõigesöömisele hästi vastu :P
Tänud:)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui šokolaadi välimus ei ole muutunud (va õrn hallikas kiht, mis pole ohtlik) ning maitseomadused ka mitte, siis võib süüa. Šokolaadis on nii vähe vaba vett, et tema riknemine paari kuu säilivustähtaja ületamise jooksul mikroobide tõttu on vähe tõenäoline.

Anonüümne

31. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Lugesin küsimuste ja vastuste sektsiooni, ning märkasisin et ühele kirjale olite vastanud järgmiselt:

“Kartul on läbi aegade olnud eestlastele üheks põhiliseks toiduaineks…”

Huvi pärast küsiks, et kuskohast selline informatsioon pärineb?

Enda teada on kartul võrreldes teiste toitudega ikka väga uus asi. Euroopasse jõudis kartul natuke varem, kuid alles 19. sajandil hakati kartulit Eestis ulatuslikumalt kasvatama. Samas eestlased on siin maal elanud rohkem kui 9000 aastat.

Samuti ei olnud ka ükski eurooplane kartulit enne 16. sajandit maitsnud. On need faktid tõesed, või olen mina ajalugu kuidagi valesti mõistnud? :D

Parimate soovidega,
Sandra

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Siin on jah terminoloogiaga läinud pisut kehvasti. “Läbi aegade” võib mõista kui aegade algusest, kuid tegelikult pidasin siiski silmas alates sellest hetkest, kui kartul meie toidulauale jõudis. 2 sajandit on piisavalt pikk aeg, et kartulist on saanud meile nö teine leib.

Anonüümne

31. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Kas hommikuti on kasulik süüa hommikuhelbeid , näiteks nagu fitnesse, chocapic-e,nesquik-e,cini-minis,cookie crisp jne.. , et kas need täidavad kõhtu kauaks ? ma olen 14 aastane tütarlaps ka :)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Paljud neist helvestest on üsna suhkrurikkad, mistõttu neid ei soovitata väga sageli süüa, võib-olla 1-2 korda nädalas. Eelistada võiks putru, aga ka teraleivast valmistatud võileibu. Kõige paremini peaks kõhu nö täis hoidma süsivesikuterikas hommikusöök (nt puder) väikese valgulisandiga (nt keedetud muna, juust). Soovitatav on ka, et hommikusööki ei söödaks kohe 5 minutit peale ärkamist, vaid oodataks, et organism jõuaks enne veidi üles ärgata. Koolipäeva hommikul on vist seda soovitust kahjuks raske järgida, kui tahaks magada viimase minutini.

Anonüümne

29. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere
Tegelen 5x nädalas jõuspordiga. Päevane menüü koosneb 225g valkudest, 180 süsivesikutest ning 45 g. rasvadest. Valgu alla käib 5-6 muna päevas, 250 kohupiimast, toidulisandist, kala-kana, looma fileest ca 200g., tuunikala konserv 140g. (läbi pestud keedetut veega). Süsivesikute alla läheb 3-4 viilu täistera leiba, 1-2 banaani, riis-,kartul-, makaron. Rasvade alla hapukoor 20%, piim, keevir ca. 250-500ml., pähklid 30g. samuti need ülalpool mainitud toiduained mis sisaldavad rasva. Vitamiinideks võtan hommiku multivitamiini ja kalamaksõli ning toitude kõrvale toorsalateid.
Tahaksin rasvaprotsenti alandada, kuid kuidas seda teha(pean silmas just toitumist)Kas praegune kava on liiga üksluine?
Kaalun 85kg. ja olen 183 cm pikk

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kas valkude, rasvade, süsivesikute kogused arvutasite välja toiduainete baasil või toitumisprogrammiga. Esimesel juhul ei tule kindlasti tulemused täiesti täpsed. Kui Teie antud põhitoitainete arve vaadata, siis selle põhjal tuleks Teie päevaseks energia saamiseks ca 2000 kcal, mis 5 korda nädalas treenivale meisterahvale on ilmselgelt vähe, isegi siis, kui soovite alla võtta. Sest alla võtma ei peaks Te just eriti palju. Samuti tuli Teie arvude põhjal välja, et näiteks valgud andsid kogu päevasest energiast ligi 45%, maksimaalselt on lubatud 20%. Samuti tuli Teie arvude põhjal välja, et rasvade osatähtsus oli 20%, mis seab kahtluse alla vajaliku koguse asendamatute rasvhapete saamise. Samas ei saa oma tulemusi arvutada ainult toiduainetest lähtuvalt, vaid vaadata tuleb ikkagi kogu menüüd. Arvutades energia ja toitainete saamist Teie poolt antud ligikaudsete toidukoguste põhjal, siis läks põhitoitainete saamise pilt küll pisut paremaks valkude koha pealt, kuid rasvade osatähtsus tuli selle järgi jällegi väga suur (rasva sisaldavad ju ka liha, kala, piim jne). Rohke liha ja piimatoodete tarbimine tõstab suureks küllastunud rasvhapete saamise, Teie poolt söödud kogus mune päevas annab väga suure koguse kolesterooli. Mõlemate liiga seostatakse südame-veresoonkonnahaiguste riskiga. Liigne valgukogus asetab suure koormuse neerudele, mis võib endaga kaasa tuua neeruhaigusi. Kuigi jõualade sportlastele soovitatakse tavalisest rohkem valke, siis peaks siiski jälgima, et see väga suureks ei läheks. Kui vaadata sellisest menüüst vitamiinide-mineraalainete saamist, siis tundub, et nendega probleemi pole. Problemaatiliseks võib osutuda vaid vitamiini C saamine, kui söödud toorsalatite koostises pole kasutatud ka puuvilju.

Anonüümne

29. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere jälle!

Täpsustaksin oma kiudainete küsimust (21.10.2010). Keskmine energiavajadus peaks mul minu tööd ja elustiili arvestades olema siiski u 3500 kcal päevas, kuna olen 33-aastane mees, kel pikkust 190 cm ja kehakaalu 82 kg. Lähtusin 2000 kilokalorilisest energiavajadusest, kuna tahtsin näidata, et ka sellise kogukaloraaži juures peaks olema suhteliselt lihtne ületada Eesti toitumis- ja toidusoovitustes toodud kiudainete ülemist piiri – 40 g päevas -, kui koostada menüü neist samadest toidusoovitustest lähtudes. (Saan muidugi väga hästi aru, et ühe keskmise eestimaalase dieet sisaldab oluliselt vähem kiudained, kui on toidusoovitustes toodud alumine piir 25 g, sest sisaldab liialt rafineeritud tooteid ning liialt loomseid produkte.)
Menüü tegin võimalikult lihtsa ja näitliku, et küsimus liialt pikaks ei läheks, samuti tõin näitemenüüs välja vaid taimsed toiduained (kohati ka vaid toidugrupid), kuna loomsed toiduained kiudaineid ei sisalda. Et oma mõtet natuke põhjalikumalt selgitada, siis seletuskäik oleks järgmine:
Päevane portsjonite arv 2000 kcal-ilise dieeti puhul (http://www.toitumine.ee/paevane-portsjonite-arv-3/) on:
– I Teraviljatooted ja kartul 7-9 portsjonit (allpool olevates arvestustes kasutan toodud vahemiku ülemist väärtust, kuna alumised väärtused annavad päevaseks kaloraažiks väga väikese summa), millest rukkileib moodustab poole, kartulid veerandi ja teised teraviljatooted veerandi.
– IIa Köögiviljad, sh kaunviljad ja seened 3-5 portsjonit.
– IIb Puuviljad ja marjad 3-5 portsjonit.
– IV Lisatavad toidurasvad ja pähklid 2-4 portsjonit.
Portsjonite arvule vastav kiudainete kogus:
– I Leiba 4,5 portsjonit (viilu), kokku u 180 g, kiudaineid TKA järgi 16,9 g; kartulit keedetul kujul 2,25 portsjonit, kokku u 225 g, kiudaineid 2,7 g; muid teraviljatooteid 2,25 portsjonit nt müsli, hommikupudru, riisi või pastatoodetena, keskmine kiudainete kogus 2,25 portsjonis kokku u 3 g (müsli 1,5, keedetud täisterariis 4,7, keedetud täisteramakaronid 2,5, kaerahelbepuder 3,4). Grupi peale kokku kiudaineid u 22,6 g.
– IIa Üks võimalik jaotus: 3,5 portsjonit aedvilju, kokku 350 g, keskmine kiudainete sisaldus kokku u 7 g (nt brokoli 8,75, hiina kapsas 3,2, lillkapsas 8,4, roheline paprika 7 jne); 1 portsjon kaunvilju nt keedetud herneste või ubadena, kokku 80 g, kiudaineid 4,8 g (hernestes 4,4, ubades 5,1); seeni 0,5 portsjonit, kokku 150 g, kiudaineid 3,8 g. Grupi peale kiudaineid kokku u 15,6 g.
– IIb Üks võimalik jaotus: 3 portsjonit värskeid puuvilju, kokku 300 g, kiudaineid keskmiselt 3,9 g (nt ananass 3,6 g, apelsin 5,1, banaan 3,3, kiivi 5,7, õun 5,4 jne); 2 portsjonit kuivatatud puuvilju – nt rosinaid, aprikoose, ploome, viigimarju vms, kokku 30 g, kiudaineid keskmiselt 3,2 g (nt rosinad ja ploomid 2,3, ploomid 2,9, viigimarjad 5,6 jne). Grupp kokku 7,1 g.
– IV Õlid 3 portsjonit, kokku 12 g, 0 g kiudaineid; 1 portsjon pähkleid või seemneid, kokku 10 g, kiudaineid u 1 g (nt kreekapähklid 0,5, linaseemned 3,5, mandlid 1 jne). Grupp kokku 1 g.
Menüü, mis MUUHULGAS (nt erinevate roogade koostises) sisaldab ka ülaltoodut, sisaldab kiudaineid u 46,3 g ja ülaltoodu annab u 1300 kcal e u 65 % 2000st ja see on koostatud Eesti toidusoovitustest lähtudes. Kuna püramiidi kõige ülemine korrus ei ole nö kohustuslik korrus, vaid oleks isegi mõistlik päevane vajalik kalorikogus katta alumisi korruseid laiendades (nt limonaadi asemel juua täismahla või kommide asemel süüa kuivatatud puuvilju, porgandiribasid vms), siis mõistlikult ja tervislikult toitu valides kujuneb päevas saadav kiudainete kogus veelgi suuremaks, sest ülaltoodud toiduained (taimsed toiduained) peaksid toitumissoovitustest lähtudes moodustama 75-85% menüüst. Ja veel eriti palju suuremaks kujuneb see suurema päevase energiakuluga inimestel – minu puhul siis, nagu öeldud, isegi üle 90 g päevas.
Dieet, mis sisaldab palju kiudaineid, sisaldab reeglina ka rohkem mikrotoitaineid – vitamiine ja mineraalaineid (heaks näiteks on siin saia ja leiva või õlide ja pähklite võrdlus). Isegi kui kõrgem kiudainesisaldus toob kaasa teatud mikrotoitainete (nt kaltsium, raud, tsink) omastatavuse halvenemise, siis mikrotoitainete suurem hulk enam kui kompenseerib selle, nii et lõpuks omastab organism kiudainerikkast toidust (täisteraviljad, puuviljad, aedviljad, kaunviljad, pähklid, seemned) ikkagi rohkem vitamiine ja mineraalaineid. Viimane väide kehtib muidugi tingimusel, et toitu süüakse sellises koguses, et oleks tagatud stabiilne kehakaal, st toiduga saadakse piisavalt energiat (mis nt minu puhul kehtib). Tahaksingi küsida, et kas toitumis- ja toidusoovitustes toodud arv 40 g päevas ei ole ehk liiga madal ja kas see ei ole vastuolus nende samade soovitustega? Omaenda näitel peaksin ma kurja vaeva nägema, et päevane kiudainekogus nii madalaks saada – peaksin leiva asemel hakkama kasutama saia, täisterariisi asemel valget riisi, tatra asemel nt makarone, sööma vähem aed- ja puuvilju, vähem kaunvilju, rohkem õlisid, magusat ja nö rämpstoitu jne – kõik see oleks aga vastuolus nende samade soovitustega.

Tänud ette!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie arvutused on väga muljetavaldavad. Kahjuks ei ole selle soovituse muutmine ainult minu otsustada. Järgmisel aastal on kavas kokku kutsuda töögrupp, kes hakkab 2006. aasta soovitusi üle vaatama ning
edastan Teie ettepaneku koos arvutustega kindlasti töögrupile.
Samuti toimub jooksvalt toitude koostise andmete ülevaatamine, mille põhjal toidupüramiidi arvutusi tehakse.
Ärge kindlasti hakake oma toitumisharjumusi seepärast ebatervislikumaks muutma, et saate soovituste kohaselt liiga palju kiudaineid.

Anonüümne

29. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Palun öelge kuidas saaks valmistada maksa figuurile sõbralikumal viisil. Koorega ja hapukoorega oleks liiga rammus, samas praadimine pole ka kõige parem variant, ehk oskate pakkuda alternatiivi.
Tänud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuigi maks on väga rikas raua, vitamiinide ja teiste mineraalainete poolest, on ta ka kolesteroolirikas ning lisaks võivad sinna olla kogunenud organismile mitte väga kasulikud ühendid. Seetõttu ei soovitata maksatoite süüa üle 2-3 korra kuus. Kui nüüd aga süüa soovitustele vastavalt, siis see on nii harva, et figuuri seisukohast ei ole erilist vahet, kas teete sinna peale koorekastme või praete maksa niisama. Rääkides kastmetest, siis on võimalik asendada koor maitsestamata jogurtiga. Praadimine teflonkattega pannil on võimalik peaaegu rasva kasutamata, samas on väike kogus rasvainet (nt õli) vajalik, et maksas olev vitamiin A saaks paremini imenduda.

Anonüümne

28. oktoober 2010

Kehakaal

Tere taas!
Ma olen varem ka neid nõuandeid proovinud aga kaal ikka tõuseb.
Ma ei oska midagi enam teha.
Miks mu kaal koguaeg tõuseb?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui Sa ise oma toitumise ja liikumise korrigeerimisega hakkama ei saa ning isegi vaatamata tervislikule toiduvalikule kaal ikka tõuseb, siis soovitan pöörduda doktor Ülle Einbergi poole. Tema tegeleb ülekaaluliste lastega ning on nendega väga häid tulemusi saavutanud.

Anonüümne

28. oktoober 2010

Kehakaal

Tere taas!
Kas te oskaksite öelda ka seda kuidas rasvavoltidest lahti saada?
Need rasvavoldid teevad mu kõhu nii rasvaseks.
Mul on rasvavolte 3 tükki.
Esimine on väike.
Teine on väga suur.
Kolmas on suht suur.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Rasvavoldid kaovad siis, kui kaal läheb normaalseks.

Anonüümne

28. oktoober 2010

Toitumine ja tervis

Tere!
sain teada et mul on maohaavandid. See on ju otseselt seotud toitumisega, kuid arst mulle mingit toitumiskava ei soovitanud. Mida peaks ja mida ei tohiks süüa?
Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk: “Maohaavandi teke on seotud Helicobacter pylori infektsiooniga, mõnede ravimite (aspiriin) ja mao soolhappe toimega. Peptilise haavandi teke ei ole seotud toitumisega. 
Dieedisoovituste osas ei ole olulisi piiranguid. Haavandi ägenemise ajal soovitame pidada LÜHIAJALIST dieeti – valmistada toidud hautatult või keedetult, vältida praetud toite,  raskesti seeduvad kiudaineterohkeid toiduained (hapukapsas, kaalikas, värske kapsas, oad, herned) ning vürtsitatud toite, kanget oakohvi, gaseeritud jooke ja alkoholiga liialdamist.
Maohaavandi vaibumisel toituda mitmekesiselt:toorsalatid, puuviljad, toormahlad, küpsed puuviljad ja marjad. Köögiviljadest osa keeta, osa toorena. Toiduportsjonid olgu mõõdukad. Toituda vastavalt enesetundele.”