Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Maximum 2000 characters

Anonüümne

19. märts 2011

Toit ja toidu valmistamine

Meil on selline mure et emal on korduvalt peal krambid siiski pole tegu epilepsiaga,kuid arstilt vastati et peaksime talle pakkuma rohkem magneesiumi sisaldusega toite.Millest vöiks siis tema menüü koostatud olla?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusest ei saa päris täpselt aru, kas Teie emal tõmbuvad vahel jalad krampi või käivad tal peal krambihood. Viimasel juhul võib olla tegemist tõsisema tervisehädaga ning oleks vaja viivitamatult arsti poole pöörduda. Kui aga tegemist on lihaskrampidega, siis tõepoolest on leitud seos liiga väikese magneesiumi tarbimise ning nende tekkimise vahel. Magneesiumi saamine muutub üha keerulisemaks, sest parimateks allikateks on kõikvõimalikud täisteratooted, kuid tänapäeva tootjad on tihtipeale tooted väga “ära puhastanud” ja seeläbi vähendanud ka nende vitamiinide ja mineraalainete sisaldust. Poest soovitan esmajoones otsida teraviljatoodetest võimalikult täisterast valmistatud asju – leib, pudruhelbed, riis, makaronid. Aeg-ajalt võib lisada toitu kliisid, kuid nendega ei tohiks üle pingutada. Headeks magneesiumi allikateks on ka pähklid ja seemned, aga neidki ei tohiks korraga süüa väga palju, sest nad on ka väga rasvarikkad (tegemist küll selle nö hea rasvaga). Ka kaunviljad sisaldavad magneesiumi. Köögiviljadest sisaldavad magneesiumi enim rohelised köögiviljad.

Anonüümne

18. märts 2011

Kehakaal

Tere,

Olen olnud oma kaaluga hädas juba pikemat aega aga umbes aasta tagasi otsustasin selle asja tõsisemalt käsile võtta.
Kaalusin eelmise aasta alguses 78,5 kg ja olen 174 pikk. Eelmise aasta Sügiseks saavutasin kaalu 72 kg ja sinna see kaal ka pidama on jäänud.
Olen nüüd palju kaalu langetamise kohta lugenud ja pigem rohkem segaduses ja ei tea enam mida teha, et kaalu veel vähendada.
Söön hommikul kolm tomati-majoneesi-leiba (3 viilu) ja kohvi piimaga. Lõunaks näiteks juurviljapüreesuppi (külmutatud juurviljadest tehtud) ja maitseks hulgas üks tükeldatud ja praetud seen ja supilusikatäis majoneesi. (Lõuna näiteid: Keedetud lillkapsas + maitseks kõrvale sl majoneesi; tatrapuder + maitseks kõrvale majoneesi; pelmeene; fetasalat; tomati-kartuli püreesupp)
Õhtuks kaks kiivit.
Päeva jooksul veel tass või paar kohvi ja tass rohelist teed.
Vee joomisega olen hädas. Unustan seda pidevalt teha.
Kuna töö on pingeline, olen söönud mõnel päeval no näiteks 2 või 4 pisikest tükki (ruut) šokolaadi. Aga seda mitte alati.
Vahepalaks söön ka näiteks apelsiini päevas või 2 pisemat õuna või 200 g porgandit või peo täis maapähkleid. Mis siis parasjagu kätte juhtub ja seda siis kas enne lõunat või mingi aeg peale lõunat aga mitte õhtul. See ei ole mul ka muidugi reegel. Mõningatel päevadel jääb vahepala ära.
Käin palju jala (5-8 km päevas) ja kiires tempos. Nüüd hakkasin ka jooksmas käima. Korraga jooksen 5km umbes 30 min.
Aga kaalu langust ei toimu. Järelikult teen midagi väga valesti.
Arvasin, et tarbin ikka liiga palju aga kui arvutasin kalorid kokku siis saan ainult 1000 ringis ja mõnel päeval veelgi vähem. Igal pool soovitatakse veelgi rohkem kaloreid tarbida, et keha ei salvestaks. Aga ei julge kuidagi enam rohkem süüa. Pigem mõtlen, et äkki peaksin veel majoneesi ära jätma ja vältima täielikult magusat.
Kas ma liigun endiselt liiga vähe ja peaksin veelgi rohkem trenni tegema?
Aga äkki hoopis see majonees on siiski liiast. Tean, et see ei ole tervislik aga see on ainuke asi mida endale luban (hommikul siis leival ja lõuna ajal u supilusikatäis maitseks), mis mulle tõesti ka toidu juures meeldib.
Veregrupi järgi ei tohiks ma tomatit ja piima tarbida (kohvil). Kas see siis mõjutab seda kaalu nii palju?
Ehk siis olen nüüd segaduses, kas peaksin rohkem tarbima või vähem? Või peaks sööma ainult värskeid salateid (nendega kipub kõht aga tühjaks jääma) aga kannataksin ka selle ära kui oleks kindel, et see toimiks.
Toitun enamasti samadel aegadel ja nälga ei tunne. Pigem kui olen veel ka vahepala söönud siis tunnen, et mul on pigem raske olla.
Midagi teen ma aga valesti ja ma ei tea nüüd, mis see täpselt on.

Jään teie vastust ootama,
Siiri

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti tuleks korralikult sööma hakata. Seda nii valiku, koguste kui ka regulaarsuse osas. Nii väikese energiakoguse juures hakkab tõepoolest keha kõike talletama, lisaks ei saada piisavalt ainevahetuse jm eluliste protsesside toimimiseks vajalikke mineraalaineid, kiudaineid, vitamiine, asendamatuid rasvhappeid ja aminohappeid. Praegu on Teil probleem ainult kehakaaluga, kuid selliselt jätkates saate varem või hiljem tõsised terviseprobleemid, võib-olla ka toitumishäired. Kui tunnete, et ise ei suuda ennast normaalselt sööma sundida, siis võibki juba olla tegu söömishäirega ning sellisel juhul tuleks pöörduda lisaks ka psühholoogi poole. 
Katsuge iga päev süüa toitu vähemalt 1700 kcal eest, seda hästi mitmekesiselt. Vähemalt 400 grammi erinevaid köögivilju päevas, 3-4 viilu tera- või rukkileiba, hommikuks putru, 1-2 puuvilja, piimatoodetest nt juustu, midagi grupist liha-kana-kala-muna, lisatavaid toidurasvu (nt õli salatisse). Kala peaks olema menüüs vähemalt 2 korda nädalas. Maiustusi tõepoolest süüa ei maksaks. Majoneesi väikestes kogustes võib.
Füüsilist aktiivsust paistab olevat piisavalt, veejoomist pidage ka paremini meeles.
Proovige pigem süüa korraga väiksemaid koguseid, aga sagedamini – 3 põhitoidukorda, 1-2 oodet päevas. Esimene toidukord võiks olla 1-2 tunni jooksul peale ärkamist ning viimane vähemalt 2 tundi enne magamaminekut. Õhtupoole võiks suhkru- ja tärkliserikkaid toite tarbida tagasihoidlikumalt.
Kindlasti pange iga päev söödu kirja toidupäevikusse ning jälgige, et saate nädala keskmiselt soovitustele vastavas koguseid vajalikke toitaineid ning põhitoitainete saamine oleks omavahel tasakaalus.  

Anonüümne

17. märts 2011

Varia

Tere!
Olen täielik võhik toidu ja tervislikkuse alal. Söön seda, mis soovin ja mis ette juhtub. Nüüd olles 29a. mõtlen, et peaks tegema algust ka tervisele mõtlemisega. Netis lugedes aga on kõik võõrsõnu täis – süsivesikud, mineraalid, sellised ja sellised rahvad, rafineeritud, kiudained, mineraalid, valgud jne jne jne. Inimesele, kes teab mõisteid hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning keetma, praadima, on seda kõike liiga palju. Oskan vaadata toidupüramiidi, kuid saan aru, et ka seal on kõik suhteline. millist liha osta, kuidas valmistada/maitsestada jne jne.Oskate soovitada, kust saaks aabitsa tasemel puust ette ja punaseks tehtud infot, mida konkreetselt nt kuu jooksul peab sisse sööma. Eesmärk pole langetada kaalu.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei ole võimalik rääkida toitumisest ilma selliseid keerulisi sõnu kasutamata. Toidupüramiid ongi mõeldud inimestele, kes ei taha ise toitainete pärast pead murda, vaid eelistavad teada, kui palju leiba või liha neil vaja süüa on, et kõik vajalikud toitained kätte saada. Sellist kuu aja menüüd ei ole antud, toidupüramiidis on kogused toodud päeva kohta. See loomulikult ei tähenda, et iga päev peaks täpselt samapalju sööma samasid toite, vaid nädala või kuu jooksul peaks saama päeva kohta keskmiselt soovitatud portsjonite arvu. Lisaks toidupüramiidile, mis annab ainult juhiseid toidugruppide kaupa, oleme teinud ka valgusfooritabeli, kust on võimalik vaadata, mida konkreetse toidugrupi sees peaks eelistama ning mida vähem või harvemini sööma. Üldiselt tuleks eelistada võimalikult vähe töödeldud toiduaineid ning neist ise söök valmistada. Valmis toiduainete ostmise korral (nt leib, jogurt, sink jm) püüda poest leida tooted, milles oleks vähem rasva, suhkrut, soola ja lisaaineid. Põhirõhk olgu toitumisel täisteratoodetel ja köögiviljadel, kuid iga päev peaks sööma ka puuvilju, piimatooteid, midagi grupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavaid toidurasvu. Maiustusi ja soolaseid snäkke tuleks süüa võimalikult harva. Toitumine peaks olema ka regulaarne – 3 põhitoidukorda ning 1-3 oodet päevas. Ära ei tohi unustada piisavat vee joomist ning füüsilist aktiivsust.

Anonüümne

16. märts 2011

Varia

Tere.Olen 21a diabeetik.Süstin end juba 5 kuud,aga mure selles,et hommikuti veresuhkur 10-13 vahel.Päevaks saan küll alla 4-6 peale.Mida peaksin õhtuti toiduna rohkem eelistama,et hommikud oleks veidikenegi rõõmsamad?Ise olen pea kõike proovinud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk: “Kõigepealt oleks vaja teada, mida süstite, kas pikatoimelist nt Levemiri või lühitoimelist nt NovoRapid ning mitu ühikut. Kaks peamist põhjust hommikusele kõrgele veresuhkrunäidule on see, et süstitava insuliini toime on liiga nõrk või sööte väga palju õhtul. Probleemile lahenduse leidmiseks soovitan pöörduda diabeediõe poole, keda võib leida Tallinna ja Tartu polikliinikutes.”

Anonüümne

11. märts 2011

Varia

Tere, hiljuti avastati mul sapikivid. Olen 23 aastane normaalkaalus naine. Perearst soovitas üldiselt, et tarbiks vähemrasvaseid ja praetud toite. Süüa rohkem toorest ja eelistada keedetud ja hautatud toite. Kas lisaks neile on veel soovitusi mida peaks jälgima? Kohati mõned toitud ajavad kõhu korrast ära. Eriti mõned piimatooted, aga mitte värske piim, mis välistab laktoositalumatuse. Kas seoses sapikividega peaks veel kuidagi toitumist piirama ja kas on üldse võimalik nendega elu lõpuni elada kui natuke toitumist jälgida või peaks ikkagi arvestama sellega, et kunagi tuleb need eemaldada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk: “Toitumine sapikivitõve korral sõltub sellest, millised vaevused ja haigustunnused ehk sümptomid patsiendil esinevad. Sapikivitõve korral esinevad kaht laadi sapikive: pigment- ja kolesterool- või segakivid ning sapikivitõbi on ägeda või kroonilise kuluga. Dieetravil haiglas määratakse menüü vastavalt haiguse iseloomule. Kodus süües inimesed sageli alateadlikult muudavad oma söömisharjumusi, kuna mõni toit või toiduaine põhjustab meteorismi ehk gaase, iiveldust, kõhupuhitust või ei meeldi toidu maitse. 
Esmased toitumissoovitused sapikivitõve korral:
* keelatud on praetud toit,
* keelatud on rasvane liha (liiga palju küllastunud rasvhappeid),
* vähendada kolesteroolitarbimist,
* suurendada kiudainete tarbimist (teraviljatooted, puu- ja köögiviljad),
* toit olgu mitmekesine ja tarbimine mõõdukas,
* küpsetamine ja hautamine parandab seedivust,
* mittesoovitatavad on gaase moodustavad toiduained ja neist valmistatud toidud,
* vältida rikkaliku eeterlike õlide sisaldusega puu- ja köögivilju,
* mõned toiduained ei sobi suurtes kogustes, küll aga mõõdukates,
* süüa tihemini ja korraga väiksemaid koguseid,
* mitte süüa enne magamaminekut.
Gaaside teket soodustavad: kuivatatud oad, herned, oasupp, hernesupp, kaalikas, rõigas, värske kurk, tomat, mais, mugulsibul, õun, pirn, apelsin, kiivi, maasikas, melon, redis, paprika, hapukapsas, hapukurk, maks, toores munakollane, pähklid.
Mittesoovitatavad toidud: praetud kartulid, friikartulid, rasvas praetud pannkoogid, sõrnikud, makaronid, rasvane hapukoor, majonees, halvaa, rasvased vorstid, suitsusink ja suitsukala, rasvased põhiroad, lihapirukad, pizzad, väske sai, kreemikoogid, värske hapendatud leib, süsivesikuterikkad joogid, limonaadid jt gaseeritud joogid, alkohol, õlu, külmad joogid, jäätis, naturaalsed mahlad (eriti õuna-, apelsini-), suhkruasendajad: sorbitool, ksülitool, maltitool, aspartaam, oakohv, vürtsitatud toidud
Väga ekstreemsed st liiga vürtsikad toidud võivad sapikivide liikumist soodustada ja valu anda. Kui kirurg soovitab operatsiooni, siis tuleb see teha.”

 

 

 

 

 

 

 

Anonüümne

9. märts 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Olen 21 aastane neiu ning mul oleks vaja nõu, kuidas oma toitumine jälle tasakaalu saada. Hetkel on kogu mu toitumine täiesti ebaregulaarne, päris tihti juhtub ka seda, et ma olen peaaegu kogu päeva söömata.
Praegu töötan kohas, kus tuleb olla füüsiliselt aktiivne 7-8 tundi. Pärast seda aitan veel kaasa vabatahtlikuna. Seega mu päevad kujunevad tavaliselt päris pikaks. Olen küll endale toitu kaasa võtnud, kuid tihtipeale jääb siiski mul kõht tühjaks. Samuti on probleemiks kujunenud see, et väga tihti ma ei suuda ära oodata, kui toit täiesti valmis saab ning söön kõhu täis juba enne seda ning peaaegu, et mitte kunagi ei võta ma aega söömiseks, vaid teen seda nii muuseas kõige muu keskel. Samuti olen selline inimene, kes näksib väga palju. (Söön puuvilju, juurikaid, pähkleid) Kuidas leida lahendus? Milliseid toite peaksin eelistama, et kulutatud energia taastuks ja et pidev näljatunne ei vaevaks? Tänud abi eest!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Korrapäraseks toitumiseks tuleks süüa 3 põhitoidukorda ning 1-2 oodet päevas. Päeva tuleb alustada hommikusöögiga. Selleks sobivad kõige paremini pudrud, aga ka piima- või munatoidud, samuti võileivad. Häda pärast sobib hommikul süüa ka ainult puuvilja või juua klaas mahla, kuid töö, kus tuleb päev otsa olla jalgel, vajab kindlasti tugevamat “starti”. 
Kahjuks ei selgu, millised on võimalused tööpäeva jooksul saada korralikku lõunasööki. Kõige parem oleks, kui saaksite vähemalt 15-20 minutiks rahulikult maha istuda ning nautida korralikku sooja lõunasööki. Teine võimalus on võtta söök tööle kaasa ning võimalusel seda soojendada. Enne lõunasööki võib olla veel vajadus väiksema oote järele, milleks sobiksid suurepäraselt puu- ja köögiviljad, kuivatatud puuviljad, pähklid, piimatooted. Kuna peale tööd lähete veel vabatahtlikuks, siis ilmselt lükkub õhtusöök päris hilisele ajale. Seega tuleks enne õhtusööki oma energiavarusid täiendada veel ühe ootega kas siis taaskord puu- ja köögiviljade näol või veidi toekamalt – nt võileivad, piimatooted vms. Õhtusöök, mis on peale kella kaheksat, ei tohiks enam olla väga tugev. Parim oleks mõni roog, kus on rikkalikult köögivilju ning lisaks pisut kala, kana, liha või muna. Kui enne magamaminekut läheb kõht tühjaks, siis süüa midagi väga “lahjat” – köögivilju, taimeteed, näkileiba vms. Regulaarse ja piisava toitumise juures peaks ära kaduma nii näljatunne kui ka vajadus enne toidu korralikku valmimist kõht millestki muust täis süüa.
Soovitan ka nädala-paari jooksul oma toitumist analüüsida ning muuta oma toitumist selliselt, et energiasisalduselt kujuneks suurimaks toidukorraks lõunasöök, järgneks hommikusöök ning alles siis õhtusöök ja ooted. 

Anonüümne

9. märts 2011

Söömishäired

Tere,
sooviks teada et kuidas on võimalik söögiisu märgatavalt suurendada? Olen 21a, 197cm ja kaalun 66kg.
Söögiisu lihtsalt puudub, ning kui süüa vägisi siis on toidul paberi maitse või puudub üldse maitse ning ei taha kurgustki alla minna.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selle murega soovitan pöörduda kindlasti perearsti poole. Kui söögiisu puudumisel ei ole psühholoogilisi põhjuseid, kuid süüa ei taha, toidul pole maitset jne, siis võib tegemist ole mõne tervisehäirega (nt probleemid kilpnäärmega vm). Seda saab kindlaks teha ainult arst vastavate analüüside teostamisega. Mõistusega võib ennast küll sööma sundida, kuid imelik maitse või maitse puudumine võivad siiski viidata mingile probleemile, mis tuleks välja selgitada enne, kui on liiga hilja.

Anonüümne

9. märts 2011

Kehakaal

Tere! Olen 15.aastane tüdruk. Olen 168cm pikk ja kaalun 78kg. Teen trenni 3-4 korda nädalas(jõusaal). Tahaksin kaalus alla saada, kuna olen ilmselgelt ülekaalus. Olen kindel et see on seotud liigse söömisega. Kuidas oleks võimalik kaalust alla saada? Mida peaksin toidulaual rohkem eelistama ja mille kõrvale jätma? Mitu korda päevas ja mis kellaaegadel ma sööma peaksin?

Ettetänades, Anne-Liisa

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tõepoolest peaksid oma pikkuse juures kaaluma umbes 10 kg vähem. Kui oled jõusaalis treenimisest väga lihaseline, siis võid kaaluda pisut enam, kuid ilmselt siiski on tegemist liigsest rasvast tingitud lisakilodega. Et kehakaalu kontrolli alla saada, tuleks oma toitumist pidevalt analüüsida. Ainult sel moel saad Sa teada, kas sööd piisavalt ja mitte üleliia, milliseid toitaineid saad liiga palju või mida jääb puudu. Kõikidel toitainetel on organismis oma ülesanne ning nii puudujäägid kui liigne tarbimine viib välja tasakaalu ning avaldab oma mõju organismi ainevahetusele.
Näljutama ennast kindlasti hakata ei tohi. Alustuseks võiksid proovida hoida oma igapäevane energia 2000-2200 kcal vahel. Kui kehakaal ei lange või näiteks langeb 5kg ja jääb siis püsima, siis tuleks veelgi vähendada energiatarbimist nii 1800-2000 kcal-ni päevas. Alla 1800 kcal kindlasti ei soovita, kuna oled veel kasvav ja arenev organism ning nii väikese energiakoguse puhul ei pruugi saada kõiki vajalikke toitaineid. Kehakaalu optimaalne langus oleks 1-4 kg kuus. Ja jälgi kindlasti seda, et saaksid vajalikke toitaineid toiduga, lisa vastavate toitainete allikaid vajadusel oma toidusedelisse.
Toitumisel võta aluseks toidupüramiid – rohkesti köögi- ja teravilju, iga päev puuvilju, piimatooteid ning midagi toidugrupist liha-kala-muna-kana ja veidi lisatavaid toidurasvu. Maiustuste-näkside osakaal katsu viia miinimumini.
Enne kooli tuleb kindlasti süüa hommikusööki. Soovitatav oleks süüa putru, kuid sobivad ka võileivad, munaroad, piimatooted, kasvõi ainult puuvili või klaas mahla. Koolis tuleks süüa korralik lõunasöök. Kui enne koolilõunat või kodust õhtusööki läheb kõht tühjaks, siis võiksid ooteks süüa köögivilju, piimatooteid, võileibu. Õhtusöök võiks olla pisut tagasihoidlikum, eelista toite, millest ei saaks palju suhkrut ega tärklist. Kokku seega päevas 3 põhitoidukorda ning 1-2 oodet. Viimane toidukord võiks ollavähemalt 3 tundi enne magamaminemist.
Ära unusta ka piisavat vedelikutarbimist ning jätka treeningutega. Kui jaksad, tee iga päev lisaks (nt hommikuti enne kooli) üks vähemalt 30-minutiline tempokas jalutuskäik.

Anonüümne

6. märts 2011

Toit ja toidu valmistamine

tere!

kus leidub alljärgnevaid mineraalaineid ning miks neid on vaja meie kehal:

Kaltsium

Raud

Magneesium

Fosfor

Naatium

Kaalium

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mineraalainete vajadusest saab lähemalt lugeda siit. Parimaid allikaid saab otsida toidu keemilise koostise andmebaasist.

 

Anonüümne

6. märts 2011

Varia

Tere, olen 15.aastane tüdruk, kaalun 47kg ja olen 156cm pikk,olen juba umbes 2 aastat tervislikult toitunud, ja trenni teinud- käin 2x nädalas jõusaalis, 1x nädalas korvapallis ja 2x nädalas on kehaline, seega 5 päeva nädlas teen trenni. muidu olen normaalkaalus kõik on sale, peale kõhu see kõht eikao mitte kuhugile, voldikesed on kõhupeal ükskõik kuidas ma ka eipingutaks, teen erinevaid harjutusi kõhule, söön mustikaid, mandleid vahetevahel, need pidid aitama lamedat kõhtu saavutada, kuid eimidagi joon rohelist teed- hommikuti, peale kooli, ja õhtu poole umbes 2 tassi, et puhastada oma sisikonda ja muidugi ilma suhkruta, hommikuti söön kaerahelbe või hirsihelbe putru koos mustika- või astelpaju moosiga, koolis söön korralikult lõunat mitte väga palju, et kõht on kõrimulguni täis, vaid normaalset, natuke suppi+leib+puu- või köögivili ja umbes pool kausitäit magustoitu, peale kooli söön kodus sooja toitu + tumedat või rukkileiba, õhtul söön umbes 19.00 puu-või köögivilju, vahel teen ka ise jogurtit( keefir, mustikad, rosinad), poe jogurteid eitarbi eriti, kuna seal on palju süsivesiuid- enda arust söön kindlatel kellaaegadel, tervislikkutoitu( püüan toidud ise valmistada ja lisan puu-köögilvilju juurde, maitseks) ja teen piisavalt trenni, muidugi vahest söön ka magusta kuid mitte palju ja mitte tihti- kuid see kõht on olnud mul juba 2 aastat ja selle 2aastase tervisliku eluviisga eiole midagi muutunud:(, kohe kui keha hakkas muutuma ja toitusin ebatervislikult nägin et läksin paksemaks ja hakkasin kohe, oma eluviise muutma, sain küll kaalupüsivuse ja normaalse keha, kuid mitte kõhtu, ise mõtlen et äkki mul polegi võimalik saada lamedat kõhtu, või on äkki mingid toidud mida tarbin, kuid ma eitohiks neid tarbida, aga mingit allergiat või halbaenesetunnet pole siiamaani ükski toit mulle tekitanud. Äkki oskate anda nõu ?:)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellised voldikesed kõhul on enamaltjaolt kinni vaatajas, ehk siis Sinus endas. Teismeeas hakkavadki tüdrukud minema ümaramaks ja naiselikumaks. Voldikesed, mida Sina pead rasvavoldikesteks, võivad olla lihtsalt nahavoldikesed. Oma kirjelduse järgi oled normaalkaalus, toitud tervislikult ning oled ka piisavalt füüsiliselt aktiivne. Kui käid jõusaalitreeningus, siis küsi sealoleva treeneri arvamust oma kõhu kohta ning kui tema leiab, et see on “voldiline”, siis näitab tema ette harjutusi sellest lahtisaamiseks. Selliste murede puhul on kindlasti vaja professionaalide abi hindamiseks, sest ise ei pruugi ennast adekvaatselt hinnata suuta. Mingeid imetoite kõhu lamedamakssaamiseks kindlasti ei ole.