Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Minu 19-aastane poeg armastab juua apelsinimahla. Märkan, et kui tal on trenn või palav ilm, siis kulub tal seda isegi 2 liitrit. Kas sellistes kogustes apelsinimahla joomine on ikka tervislik? Kas peaks jooma erinevaid mahlasid või ei tohiks üldse nii palju mahla tarbida? Kas võite nimetada, mille järgi ma üldse poest mahla valima peaksin?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ühegi toiduga, olgu ta kuitahes “tervislik”, ei tohiks üle pingutada. 1-2 klaasi mahla päevas on kindlasti soovitatav, kuid sellest suuremad kogused enam mitte. Samuti võiks mahlasid varieerida, mitte kasutada kogu aeg ühte ja sama mahla. Inimene peab toituma mitmekesiselt. Kui juua nii palju apelsinimahla, siis võib sellel olla 2 peamist tagajärge. Esiteks, inimene ei pruugi enam jaksata süüa-juua teisi talle vajalikke toite. Teiseks, kui apelsinimahla juuakse lisaks tema tavapärasele toitumisele ja sellest saadud energiat ei kulutata ära, võib olla tulemuseks ülekaal. Kahest liitrist apelsinimahlast võib saada üle 800 kcal, mida on päris palju. Parimaks janukustutajaks on siiski vesi. 
Kui poest mahla valida, siis tuleks eelistada nn täismahla või nektarit. Mahlajookides võib mahla enda sisaldus olla väga väike, kuid see-eest võib sinna olla lisatud palju suhkrut ja ka lisaaineid. Ka nektarite puhul tasuks sellele tähelepanu pöörata. Pigem osta tavalist mahla ja seda veega lahjendada ning vajadusel vähese hulga suhkruga magusamaks teha. 

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
kas rasva protsent piimas mõjutab kaltsiumi omastamist kehasse?

Nimelt leidub inimesi, kes püüavad mulle selgeks teha, et kui juua 1,5% piima siis ma ei omasta kaltsiumi piimast. Seega puudub mõte piima juua. Et alla 3% piima pole mõtet tarbida.

Vastab see tõele?

Aitähh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kaltsiumi omastamiseks on vaja piisavalt erinevaid toitaineid, sealhulgas nii rasvu, kui ka piimasuhkrut, vitamiine D ja K, magneesiumi jpt. Kui muus toidus on eelpool loetletud toitaineid piisavalt, siis ei tohiks kaltsiumi imendumisega probleeme olla. Kõige suuremat rolli mängib kaltsiumi omastamisel vitamiin D, mistõttu on äärmiselt oluline piisav kala tarbimine. Teisest küljest on südame-veresoonkonnahaiguste ennetamise seisukohast oluline, et inimesed ei tarbiks küllastunud rasvhappeid liiga palju. Neid sisaldavad palju loomse päritoluga toiduained – rasvased piima- ja lihatooted. Kui suudate hoida teistest piima- ja lihatoodetest saadavad küllastunud rasvhapete kogused väikesed, siis võib tarvitada ka nn täispiima. 

Anonüümne

14. aprill 2011

Varia

Tere,

palun abi mõningatele tekkinud küsimustele seoses juuste väljalangemisega. Juukseid tuli enne ka suhteliselt palju, aga ma ei teinud sellest suurt probleemi kuni tekkis palju kõõma ja peanahk meeletult sügeles ja lõpuks leidsin ühe koha, umbes 4x5cm, mis on juustest paljas. Kolme läbikäidud arsti juures on arvamused erinevad: alopetsia, pärmseen, rauaaneemia. Olen ülekaaluline 175 cm pikk ja 100kg. Meeletu magusaisu on pidevalt, stressi võib ka määratleda, on arvatud ka telefoni, arvuti kiirgus, et see mõjub halvasti. Diabeet on välistatud (vereproov näitas norm)….mis siis veel? Kas põhimõtteliselt juuste väljalangemine võikski stressist olla, või peab ikkagi sügavalt otsima edasi? Tänades, Jana

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selleks, et kinnitada või ümber lükata Teile pandud diagnoose, tuleks teha arstide juures vastavad analüüsid. Juuste tervise kohta saate pikemalt lugeda siit. Toitumise koha pealt soovitaksin kõigepealt kaal kontrolli alla saada, sest kui see isegi pole otseselt seotud Teie praeguse juuste seisukorraga, siis varem või hiljem hakkavad Teid kimbutama kõikvõimalikud ülekaaluga seotud hädad. 

Anonüümne

14. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere, olen 17-aastane. Kaalun 72kg, pikkust umbes 180cm. Sooviks teada, missugune roll on toidu õigel mälumisel, kas toidu kõrvale on sobilik juua piima, kui ei, siis mis põhjusel? Miks soovitatakse erinevaid toiduaineid eraldi süüa? Milliseid tablette/kapsleid soovitate minuealisele igapäevaseks tarbimiseks (praegu võtan kalamaksaõlikapsleid, milles ka vitamiinid). Endale tundub, et tarbin väga vähe rohelist, millised võiksid olla peamised ja tähtsamad toiduained(juurviljad), mida enda menüüsse kaasata? Kindlasti on veel küsimusi, aga ei tule rohkem meelde. Peamine eesmärk praegu on kasvatada regulaarse trenni ja toitumisega lihasmassi, kui on anda mõned näpunäited siis olen väga tänulik!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mida rohkem toitu söömise ajal mälutakse, seda enam seguneb see süljega ja paremini seedub. Toidu kõrvale ei soovitata eriti üldse juua ja seda samuti just sellel põhjusel, et muidu inimene lihtsalt “loputab” toidu kiiresti alla seda mälumata ning toitainete omastumine halveneb. Mõningad toitumisnõustajad soovitavad süüa erinevaid toite eraldi, kuid otseseid teaduslikke selgitusi sellisel lähenemisel ei ole. Praktiliselt kõikides toitudest leidub nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid ning seetõttu ei saa anda soovitust nende toitainete eraldi söömiseks. Eesti toitumisspetsialistid ei soovita üldse toidulisandeid igapäevaseks tarvitamiseks. Toitulisandite tarvitamine peab olema väga põhjendatud. Kõigepealt tuleb vaadata üle oma toitumine ning muuta seda selliselt, et toiduga oleks võimalik kõik vajalikud toitained kätte saada. Kui see tõesti mingil põhjusel ei ole võimalik (nt inimene ei söö üldse kala), alles siis võib hakata võtma toidulisandeid, kuid ka nende valimisel tuleks konsulteerida mõne spetsialistiga. Mida, kui palju ja kuidas süüa selgitab väga hästi toidupüramiid. Igapäevaselt peaks kindlasti sööma teraviljatooteid (leib, puder), vähemalt 500 grammi puu- ja köögivilju, piimatooteid, midagi grupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavadi toidurasvu. Kui soovite suurendada lihasmassi, siis tuleks pisut enam tarbida valke, kuid siiski jälgida, et valkude osatähtsus kogu tarbitud energiast ei läheks suuremaks kui 20%, et vältida liigset koormust neerudele.

Anonüümne

12. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Oskab keegi öelda, miks mul umbes tund aega pärast banaani söömist kõht tuimalt valutama hakkab ja tekkib “banaanipalavik” ning piisab vaid ühest ampsust banaanist. Internetist otsisin, kuid ei leidnud midagi selle kohta, et banaan võiks tervisele halvasti mõjuda.
Kerge palavik läheb õhtuks üle ja tuim valu kogu kõhu/kere piirkonnas annab järele.
Milles võib asi olla?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tundub, et sarnased probleemid banaani söömisel on tegelikult päris laialt levinud. Banaaniallergiat esineb tihti lastel, kuid sellised nähud võivad saada alguse ka alles 20-30ndates aastates. Banaan on üsna tugev allergia tekitaja, on isegi teada juhtumeid, kus banaanisöömine on esile kutsunud anafülaktilise šoki. Osad banaanile tundlikud inimesed on tundlikud ka lateksile ja/või mõnedele teistele viljadele (nt kiivi, avokaado, melon). Parim soovitus on banaanisöömise lõpetamine. Kui aga siiski on väga banaani-isu, võib proovida erinevaid banaanitüüpe. Kindlasti pesta banaan hoolikalt enne koorimist ja söömist, et vältida reaktsioone koore pinnal olevatele ainetele. Samuti mitte süüa tooreid banaane ning mitte tühja kõhu peale. Kui ka need võtted ei aita, siis tuleb kahjuks banaanisöömisest täielikult loobuda.

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Sooviksin teada kas puder sisaldab kaloreid(kaerahelbe puder) ? Ja siis veel moos. Mõtlen selleall isetehtud marja moosi.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõik toidud, va vesi, annavad energiat. Üks keskmine piimaga valmistatud kaerahelbepudruportsjon (nii ca 200g) annab umbes 200-350 kcal energiat. Mida enam on moosile lisatud suhkrut, seda rohkem sisaldab see energiat. Toitumisel ei jälgita ainult toiduga saadavat energiat, olulised on ka kõik saadud toitained – valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained jne. Puder on hommikusöögiks toitainete sisalduse koha pealt kindlasti väga hea valik. Isegi, kui ta ehk annab pisut enam energiat kui teised alternatiivid. 

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

1) On teada, et paljud seemned nagu kirsi, ploomi või õunaseemned sisaldavad väga vähesel määral sinihapet ehk vesiniktsüaniidhapet. Kas ka granaatõuna seemned sialdavad sinihapet või on neid süüa ohutu?

2) Poes on müügil väga lai valik kõikvõimalikke seemneid ja pähkleid, nii et ei oskagi nende vahel millegi põhjal eriti valida. Kas te oskate nõu anda milliseid
seemneid ja pähkleid peetakse kõige tervislikumaks, kust saab kõige rohkem kasulikke aineid? Sama lugu on ka teedega, nende valik on väga lai, mis teeb valiku langetamise suht keeruliseks. Milliseid teesid peetakse kõige tervislikumaks, millised oleksid kõige paremad n-ö üldtervist tugevdava toime poolest?

3)Mõnede toiduõlide puhul öeldakse, et nad on “rafineeritud” või “rafineerimata”. Mida see rafineerimine tähendab ja kumb on tervislikum, kas rafineeritud või rafineerimata toiduõli?

Ja palun ärge unustage minu küsimustele vastamast. Ükskord ma saatsin siia ühe küsimuse ja ootasin mitu nädalat vastust, aga vastust ei tulnudki…

Ette tänades

Eve Kasemets

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sinihape tekib vaid luuviljaliste viljade seemnetes. Granaatõuna puhul kasutataksegi söögiks vaid seemneid ning need ei ole mürgised.
Kõikide toitude puhul kehtib reegel, mida mitmekesisemalt, seda parem. Ühtede ja samade toitude (olgu need kuitahes “tervislikud” tahes) pidev söömine võib kaasa tuua endaga osade toitainete defitsiidi ühelt poolt ning lisa- ja/või saasteainete kuhjumise teiselt poolt. Vaid mitmekesise toitumise korral on võimalik saada kätte kõik vajalikud toitained toidust ning vähendada toidust saadud kahjulikumate ainete kuhjumist. Erinevad pähklid sisaldavad erinevaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid erinevas koguses, kuid kindlasti ei saa väita, et mõni neist oleks seetõttu palju kasulikum kui teine. Ise saate pähklite jm toitude toitainelise koostisega tutvuda siin. Pähklite valimisel on nende koostisest olulisem see, et nad oleksid värsked, sest pähklid võivad väga kergesti saastuda näiteks hallitusseente eostega. Teede küsimuse all peate ilmselt silmas ravimteesid. Ravimteed on enamik siiski mõeldud mingi konkreetse tervisehäda vastu võitlemiseks, nende kohta saate täpsemat teavet apteegist. 
Üldjuhul peetakse rafineerimata taimeõlisid paremateks. Küll aga tuleks teada seda, et rafineerimata õliga ei tohi praadida, sest praadimisel võivad tekkida kahjulikud ühendid. Salatite valmistamisel kasutage rafineerimata (nt oliivi) õli ning praadimiseks rafineeritud (nt rapsi) õli. Oma rasvhappelise koostise tõttu peetakse väga headeks õlideks ka linaseemne ja põldtuderi õli. 

Anonüümne

11. aprill 2011

Varia

Tere, sooviksin pöörduda väikelaste toitumisspetsialisti konsultatsioonile, et teha omale selgeks mida ja kui palju peaks väikelaps ( hetkel on mu tütar 11 kuune) sööma ja kuidas kujundada lapsel välja tervislikud toitumisharjumused. Kas oskate soovitada kelle poole pöörduda, et saada individuaalset nõustamist.
Tänan!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ma kardan, et konkreetselt väikelaste toitumisspetsialist ei ole Teile välja pakkuda. Lastearstid oskavad nõustada, kuidas peaks lapsi söötma. Väikelaste toitumise teemal on väga palju kirjutanud lastearst Reet Raukas. Ise saate laste toidusoovitusi lugeda siit

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Mul ja minu perel on selline küsimus: mida teevad Eesti kokad valesti, et seda sööki tarbides hakkab kõrvetama? Oleme käinud paljudes riikides, kaasa arvatud Aasia maad, kus tuleb süüa väga teravat, õlist ja rasvast toitu aga ei ole veel kordagi juhtunud, et hakkab kõrvetisi tekitama.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusest ei saa päris hästi aru, kas kõrvetised tekivad Teil ainult väljas söömas käies või ka ise kodus süüa tehes. Võib-olla olete mõne Eestis kasutatava toiduaine suhtes (mida kasutatakse sageli) väga tundlik ning ei tohiks seda üldse tarvitada. Muud põhjust ei oska praegu pakkuda, sest erinevates söögikohtades on erinevad kokad ja valmistavad toite üksteisest erinevalt. Seetõttu ei saa olla põhjus mitte niivõrd toiduvalmistamise viisis kuivõrd ikkagi mingites kasutatud toiduainetes.

Anonüümne

11. aprill 2011

Varia

Tere,
Kui täidan toitumispäevikut, kas peaksin sisestama valmistoidu kaalu(küsimus just kruupide, pastatoodete ja putrude kohta). Kuna kuivaine kaal erineb valmistoidu kaalust olen selles küsimuses päris segaduses.
Tänan abi eest.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti ei saa toitumispäevikusse sisestada niisama kruupe ja riisi, kui neid ei krõbistatud toorelt. Programmis on võimalik valida juba valmis kruubi- või riisipuder vms roog. Kui Teie tegite oma rooga pisut teisiti, siis minge “Minu toidud” rubriiki, vajutage “Lisa uus toit” ning sealt nime kõrval olevat nuppu “Võta aluseks olemasolev retsept”. Edasi tehke retsepti vajadusel muudatused. Kuumtöötlemata toiduaineid sisestage oma menüüsse vaid juhul, kui Te tõesti sõite neid kuumtöötlemata kujul. Kui kruupe või köögivilju sõite keedetult, liha hautatult, siis tulebki sisestamiseks valida vastav toit. Kuumtöötlemisel muutub nii tooraine mass kui ka tema vitamiinide sisaldus ja valides sisestamiseks kuumtöötlemata toiduained, saate vale tulemuse.