Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

16. juuli 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!Paluksin informatsiooni, mida kasulikku ja kahjulikku annab kala (forelli, lõhe) söömine inimesele? Ja kas kuskilt on võimalik saada andmeid selle kohta, kui suur on Eesti inimeste kalatarbimine?
Tänan, Katrin.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kalad on meile vajalike polüküllastumata rasvhapete (eriti oomega-kolm-rasvhapete) ning D-vitamiini allikaks. Mida rasvasem kala, seda suurem rasvhapete ja D-vitamiini sisaldus. Esimesed omavad suurt tähtsust südame-veresoonkonnale, D-vitamiini on ennekõike vaja selleks, et kaltsium saaks imenduda, kuid tal on ka palju teisi funktsioone.
Väga täpsed kalatarbimise andmed puuduvad. Küll on aga kala tarbimise sagedust võimalik leida Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust 2009/2010 õppeaastal ning Statistikaametist leibkonnauuringute tulemusi kala ostmise kohta. Samuti on võimalik saada kala tarbimise kohta andmeid Toitumise andmekogust, kui valida sealt Toitumisuuringud, siseneda andmebaasi ning teostada otsing.

Anonüümne

16. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere.
Olen hädas, kuna ei saa tarbida piima,hapukoort, kefiiri jt piimatooteid, mis tekitavad kõhulahtisust ja puhitusi. Mida teha, sest ma tahan neid tarbida, kuid ei saa.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõhulahtisus ja puhitustunne pärast piimatoodete tarbimist viitavad laktoositalumatusele. Et aga seda diagnoosi kinnitada, tuleks pöörduda perearsti poole. Laktoositalumatusega inimesed peaksidvõimalusel laktoosi sisaldavaid tooteid vältima või kasutama laktoosivabasid piimatooteid. Apteegist peaks saama osta ka laktaasikapsleid, mis aitaksid organismil laktoosi seedida. Üldjuhul on hapendatud piimatoodetes pisut väiksem laktoosisisaldus kui värsketes ning osad juustud ei sisalda laktoosi üldse. Väga väikese koguse laktoosiga peaks toime tulema ka laktoositalumatuse diagnoosiga inimene. 

Anonüümne

16. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere.
Olen tükk aega hädas piimatoodete tarbimisega(lapsena jäätisega), mille tagajärjeks on kõhulahtisus ja kehv tunne roiete all ja puhitus kõhus. Kasutada ei saa peale jäätise ka kefiiri, hapukoort, piima. Mida teha?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie kirjeldatud sümptomite põhjal võib oletada, et on tegemist laktoositalumatusega. Soovitan pöörduda perearsti poole, kes selle kindlaks teeb.

Anonüümne

8. juuli 2011

Kehakaal

Tere,

Mul tekkis 3 küsimust seoses kaalulangetamisega:
1) Kas ja kuivõrd on figuurile ohtlikud puuviljad? Olen kuulnud täiesti vastandlikke seisukohti sel teemal. Esimene on see, et neid võib süüa peaaegu piiramatus koguses ja kuna nad sisaldavad palju kiudaineid, kulub organismil nende seedimiseks palju energiat. Aga teine – et kui tahad kaalust alla võtta, peab nende kogust miinimumini piirama, sest nad sisaldavad palju suhkrut. Kumb on õigem?
2) Kas on õige see, et kui ma tahan liigsest rasvast vabaneda, pean täielikult loobuma magusast ja isegi paar küpsist või kommi päevas rikuvad kogu protsessi ära?
3) Millist füüsilist koormust eelistada? Olen palju kordi kuulnud, et rasvapõletust soodustab mõõdukas tempos cardio-treening (jooksmine, kiires tempos käimine, ellips), aga hiljuti lugesin ühest foorumist, et see on müüt ja peab rõhku panema just jõuharjutustele.

Ette tänades,
M.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Puuviljad sisaldavad energiat umbes 40-70 kcal 100 grammi kohta. See tähendab, et üks väiksem õun annab enam-vähem sama palju energiat kui üks šokolaadikomm. Piiramatus koguses ei tohi süüa midagi. Puuviljad sisaldavad üsna palju suhkruid, seda küll looduslikult. Päevas võiks süüa maksimaalselt 400-500g puuvilju, kuid kaalu alandamise ajal isegi ainult 200-300 grammi. Põhirõhk olgu köögiviljadel. Kiudaineid sisaldavad enim teravilja-, eriti täisteraviljatooted, puu- ja köögiviljad on kiudainete sisalduse poolest teisel kohal.
Kui soovitakse kaalu alandada, siis täielikult magusast loobuma ei pea. Peaasi on saada toiduga vähem energiat kui kulutatakse. See aga tähendab, et kui Teie päevane energiatarbimine on umbes 1700-1800 kcal, siis peab iga suutäis olema väga hästi läbi mõeldud, et saada toidust kätte kõik vajalikud vitamiinid-mineraalained jt toitained. Maiustused reeglina annavad küll palju energiat (rasvade ja või suhkru näol), kuid organismile vajalikke toitaineid on neis väga vähe. 1-2 kommi päevas võib mahtuda Teie menüüsse, kuid ühe kommi võtmisel võib tekkida see efekt, et ei saa enam pidama. Parem on seda esimest kommi mitte võtta.
Kaalu alandamise seisukohast on kasulik igasugune füüsiline koormus. Parimaks loetakse koormust, mille puhul pulss on umbes 60-70% maksimaalsest pulsisagedusest. Maksimaalset pulsisagedust arvutatakse valemiga 220-vanus. Kaalu alandamiseks sobib täielikult kiire kõndimine, kuid rasva vähendamiseks problemaatilistest kohtadest (kõht vm) ning keha vormimiseks tuleks teha ka vastavaid jõuharjutusi.

 

Anonüümne

8. juuli 2011

Kehakaal

Millised toiduained kiirendavad ainevahetust?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Otseselt ainevahetust kiirendavaid toite on väga raske välja tuua. Ainevahetuse kiirus sõltub ikkagi ennekõike kogu toiduvalikust ning füüsilisest aktiivsusest. Seedimisele kasulikult mõjuvad rohke kiudainesisaldusega toidud (täisteratooted, puu- ja köögiviljad) ning veerohked toidud (vesi, puu- ja köögiviljad). Keharasva asendumine lihasmassiga suurendab ainevahetuse kiirust. Samuti on teada, et ainevahetuse kiirust mõjutab positiivselt hommikusöögi söömine. 

 

Anonüümne

6. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere!

Mulle valmistab probleeme kergemakujuline kõhulahtisus. Kas te oskate nõu anda, milliseid toite peaks sööma ja milliseid toite peaks vältima või vähem sööma sellise probleemi puhul?

Ette tänades

Andreas

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõhulahtisusel võib olla mitmeid põhjuseid. Kui kõht on lahti lühikest aega, siis võib see olla tingitud halvaksläinud toidu söömisest. Pikemaajalise kõhulahtisuse põhjuseks võivad olla toidutalumatused: näiteks laktoositalumatus või gluteenitalumatus ehk tsöliaakia. Pikaajalise kõhulahtisuse kindlakstegemiseks tuleb pöörduda perearsti poole ning teha vastavad analüüsid. Lühiajalise kõhulahtisuse puhul (kui ei kaasne oksendamist) võiks proovida abi saada rahvameditsiinist, süües näiteks mustikaid.

Anonüümne

6. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Mul selline küsimus et kui lapsel on rahhiit millist sööki ma peaksin talle andma. Kuna perearst keelas piima-ja piimatootete andmise ja laps eriti liha süüia ei taha.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusest ei selgu, kui vana lapsega on tegemist, mis on põhjuseks, et keelati ära piimatooted ja kas keelati ära kõik või osad piimatooted. Rahhiidi suuremaks tekkepõhjuseks on tegelikult vitamiini D puudus. Viimast saab peamiselt kaladest, pisut ka munadest. Suvel tuleks viibida palju päikesevalguse käes, kuna vitamiini D sünteesitakse ka nahas päikesekiirguse toimel. Väikestele lastele antakse lisaks vitamiini D tilkadena. Kui kardate kaltsiumipuudust, siis peale piimatoodete on kaltsiumi allikateks veel ka kala, rohelised köögiviljad, kaunviljad.

Anonüümne

6. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere!

Kas internetis on kuskil kättesaadav rasedusdiabeetikutele voldik, kus on kirjas süsivesikute portsjonid, et lihtsustada enda menüü koostamist?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Otseselt rasedatele diabeetikutele mõeldud trükist ei paista olevat. Küll aga on Eesti Diabeediliidu kodeleheküljel palju materjali toitumise kohta üldiselt ning diabeediga seonduvaid voldikuid. Osasid neist saab endale alla laadida, teiste saamiseks peaksite ilmselt pöörduma Eesti Diabeediliidu poole.

Anonüümne

30. juuni 2011

Toit ja toidu valmistamine

Mis vahe on heal ja halval rasval?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lihtsustatult loetakse headeks rasvadeks nn taimseid rasvu ja halbadeks loomseid. Tegelikult see päris nii ei ole. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastunud, taimsetes küllastumata rasvhapped. Kalades leidub samuti küllastumata rasvhappeid, eriti oomega-3-rasvhappeid, mille tarbimine jääb paljudel inimestel alla soovitusliku. Samas tarbitakse küllastunud rasvhappeid soovitatavast enam. Küllastunud rasvhapped ei tohiks anda päevasest koguenergiast üle 10%, kuid tavaliselt saame neid rohkem. Küllastunud ning trans-rasvhapeterikast toitu peetakse aga üheks südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktoriks. Rasvadest saab täpsemalt lugeda vastavast voldikust.

Anonüümne

30. juuni 2011

Kehakaal

Tere , olen 14 aastane ( üsna varsti 15 a.) Mure kui selline on mul sama nagu tuhandetel minu vanustel – olen ülekaalus hetke seisuga . See eest ma ei hakka vinguma ,et olen paks & nüüd enam tänasest ei söö ..
Olen 171 cm pikk & kaalun hetkeseisuga 73-74 kg , umbes kaks kuud tagasi kaalusin alles 68 & ma ei mõista kuidas olen niivõrd palju juurde võtnud .
Mure siis seisneb selles, et ma tahaksin mõistlikult alla võtta & omada saledamat keha . Muidu olen sportlik ning vastupidav tüdruk , kuid olen proovinud sadu kordi jälgida toitumist, teha õhtuti trenni jms , aga lõpuks lihtsalt puudub motivatsioon . Nõme on juba see ,et oma toas kõhulihaseid vms tehes jalutatakse tuppa ootamatult sisse & siis on küśimus kohe ” misasja sa veel teed ? ”
Et jah , muru selles,et kuidas leida pikaajalist motivatsiooni trennitegemiseks & tervisliku toitumise püsimiseks ? Üheks suureks motivatsiooniallikaks on juba muusika , trenni tegemise ajal kuid jah , see pole ka alati abiks .

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõigepealt peaksid selgitama ilmselt oma lähedastele, et Sul on soov olla mõni kilo kergem ning paluda neilt toetust. Siis on juba lihtsam edasi tegutseda, sest muidu nad tõepoolest võivad Sulle ebameeldivaid küsimusi esitada. Praegu on suvi. See tähendab, et saad olla palju õues ning füüsiliselt aktiivne: tee tempokat kõndi, sõida ratta või rulluiskudega, mängi pallimänge, käi ujumas. Füüsiline aktiivsus ühelt poolt küll suurendab söögiisu, teiselt poolt jällegi kiirendab ainevahetust. Sügisepoole võiksid jätkata hommikuti või õhtuti jalutamist-jalgrattasõitu, aga liituda ka mõne meelepärase treeningrühmaga. Grupiga koos tegutsedes on motivatsiooni ka rohkem.
Paralleelselt füüsilise aktiivsuse tõstmisega jälgi ka seda, mida sööd. Suvel on kättesaadavad puu- ja köögiviljad ning marjad. 100 grammi köögivilju annab umbes 40 kcal, 100 g puuvilju või marju 40-70 kcal. Üks šokolaadikomm annab umbes 50-60 kcal. Ehk siis ühe kommi asemel saaksid süüa umbes 100 grammi puu- ja köögivilju või marju. Viimased täidavad ka kõhtu palju rohkem ning neid võib süüa nii värskelt, toidu sees kui ka meisterdada neist salateid. Suvel on ahvatlus kuuma ilmaga süüa palju jäätist, juua karastusjooke. Jäätist võib vahel kindlasti endale lubada, kuid karastusjoogid on sisuliselt ainult suhkur ning nende asemel tuleks küll juua vett. Toitumisel võiks jälgida toidupüramiidi reeglit ning kui muidu ei tea, kas sööd liiga vähe, palju või piisavalt, siis saab internetipõhise toitumisprogrammiga oma söömise üle arvet pidada.
Üheks motivaatoriks võiks ka olla mõte, et põhikooli lõpetamisel sale ja sihvakas välja näha. Selle nimel tuleb juba praegu pingutama hakata. Kuid ikka mõistlikkuse piires, mitte kaldudes seejuures teise äärmusesse, sest toitumise piiramisel (mitte selle muutmisel tervislikumaks) on toitumishäired kerged tulema.