Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

31. detsember 2013

Tere, olen üle 60 naine ja pidevalt on mul silmade all tursed. Olen terve ja viimastel aastatel jälgin väga tervisliku toitumise reegleid, loen vastavat kirjandust jms. Tean, et tursed tekivad kaaliumi ja vitamiini B1 puudusest. Olen püüdnud süüa kaaliumirikkaid toiduaineid (kartulid, banaanid, rosinad, läätsed jms). Pole aidanud teekompressid, kartulikompressid ega jääkotikesed. Ega need tursed muidu häda ei teekski, aga probleem on juba puht ESTEETILINE! Kuigi ma ei joo, on mind isegi alkoholi tarvitamises süüdistatud. :) Olen muidu sale, liikuv, sportlik ja terve, aga need tursed! Mida teha? (Veel: see probleem on olnud juba alates noorusest. Märkan, kui vaatan oma fotosid, kus olin 20, et juba seal on silme all ebameeldivad kotid…). Siseelundid, erituselundid terved. (On vaid tummad sapikivid). Vereanalüüsid, uriinianalüüs olid mõni kuu tagasi superkorras. Ahjaa, olen läbi elu põdenud korduvaid depressioone ja tarvitanud AD-sid, kas äkki selles võib olla põhjus???)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vedeliku tasakaalu regulatsioon toimub naatriumi, kaaliumi ja nende soolade osmoostse rõhu kaudu. Vee ainevahetus võib häiruda südame- või neeruhaiguse korral.  Kehakaalu muutused võivad mõjutada  kudede vedelikutaset. Ühekülgne kaaliumirikas dieet ei ole sobiv, kuna see koormab neerusid. Soovitan toituda mitmekesiselt, kuid mõõdukalt ja  konsulteerida perearstiga, et välistada neeruhaiguse  või südamehaiguse olemasolu.

Anonüümne

23. detsember 2013

Tere. Selle aasta alguses või isegi eelmise aasta lõpus tekkisid mul probleemid tervisega. Saadeti mõõka neelama ja avastati helicobakter. Tegin ravi läbi, kuid minu arst jättis mulle ütlemata, et mul on krooniline gastriit. Sümptomid kadusid aga tervis oli ikka vilets ja kõht gaase täis, meeletud valud. Iiveldus jne. Pea aasta otsa käisin arsti juures talle ütlemaks, et mul ei lähe hästi. Vahetasin arsti ja sain ka diagnoosi teada. Seega minu küsimus. Mida ma sööma peaks?
Olen ära jätnud praetud toidud, õuna, kapsad – kõik, mis tekitab gaase. Kuidas on lood piimaga? Mulle tundub, et ma ei saa ka piima juua.
Mis aitab gaaside ja õhu väljutamist kõhust?
Kas minu krooniline gastriit jääbki minuga või kui ma sellega tegelen, toitumise ja stressiga ja kõige muuga, et kas siis on sellest võimalik ka paraneda?
Kas mao limaskesta põletikuga kaasneb ka väljaheites lima? Minul on seda.
Samuti vasakul alakõhus on valud aeg ajalt ning naba juures on kõva koht.

Ette tänades
Sullike

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Helicobacter pylori, samuti kroonilise gastriidi  korral soovitan vältida liiga rasvaseid toite, mis soodustavad põletikunähtude süvenemist.
Gaaside väljaviimist maost aitavad kiudaineterikkad toidud koos kala või tai lihaga. Sobivad ka seller, hautatud küüslauk ja mugulsibul toidu sees. Head antioksüdandid ja karoteeniallikad on kirsid, mustikad, tomat. Oomega-3 rasvhappeid saab kaladest ja taimeõlidest.
Kui piim ei sobi, siis tarvitada tofut, kohupiima, juustu. Juua 1–2 klaasi vett toidu vaheaegadel. Süüa 4-5 korda päevas, 400–500 g korraga, toidukordade vahed võiksid olla vähemalt 3 tundi. Tarvitada probiootilisi jogurteid, aga ka multivitamiine (A, D, E, B), vajadusel antatsiide.
Vältida pastatooteid, valget saia, margariine, kanget oakohvi, alkoholi, suitsetamist.
Haigusest on võimalik paraneda, kui põletikunähud on taandunud.

Anonüümne

23. detsember 2013

Tere
Minu 5 aastasel tütrepojal avastati epilepsia,kas on võimalik toiduga ravida või kuidas saab teada toidutalumatust.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Väikelastel on kasutatud  nn. ketogeenset dieeti krambivalmiduse vähendamise eesmärgil koos epilepsia ravimitega, kuid ikkagi otsustab selle laste-neuroloog.
Kui teil on kahtlus, et lapsel võib esineda toidutalumatus mingi toiduaine suhtes, siis soovitan pöörduda laste-allergoloogi poole, et teha vajalikud testid.

Anonüümne

20. detsember 2013

tere minul avastati maohaavand ja heliko bakter tulemas on ka gastroskoopia ja sellega seoses sooviksin teada milliseid toite tohin nuud suua ja milliseid mitte et saaksin ka ise paranemisele kaasa aidata. Lugupidamisega vastust ootama jäädes.Inga Liiv.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumissoovitused sõltuvad maohaavandi kulu iseloomust.  Kui esineb veritsus või verejooksu oht, siis söödav toit peab olema jahe või külm. 
Maohaavandit kaitsvad ravimid (antatsiidid) tuleb võtta enne söömist.  Muud ravimid või toiduained, mis ärritavad maohaavandit, tuleb võtta peale sööki.
Ärritava toimega toidud/toiduained on:  alkohol, kohv, karboniseeritud  joogid, hapukapsas, praetud rasvased toidud, hapud mahlad, vürtsid, ketšup, tomat, sinep, äädikas, kakao, šokolaad, värsked marjad ja puuviljad, hapu rukkileib, sidrun, apelsin, mandariin, pähklid.  Soovitan toidud valmistada hautatult, keedetult, aurutatult. Sobivad püreesupid, lahjad liha sisaldusega köögiviljasupid, rasvane kohupiim, jogurtid, pudrud, sai, keedetud kartul või kartulipüree, riisipuder, riisitumm, kohvikoor, piim, kissellid kartuli- või riisitärklisega, taimeteed. Söödava toidu kogused olgu tagasihoidlikud  (350–500 g korraga), kuid toidukordade arv võib olla suurem (3 põhitoitu, 2–3 vahepala). Maohaavandi paranedes võivad dieedisoovitused muutuda, seepärast on vaja jälgida ka raviarsti soovitusi.

Anonüümne

15. detsember 2013

Tere.Uurisin internetist selle veregrupi dieedi kohta ja tekkis väike huvi.Mul o veregrupp.Seal ei ole soovitav tarbida piima ja nisujahu tooteid..Kuna seedimisega alati probleeme old siis arst soovitas ka mitte nisujahu eriti tarbida.Aga mis oleks siis need sobilikumad toiduained mida tarbida nt hommikusöögiks ja ka muudel söögi aegadel.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Veregrupidieedil ei ole olemas teaduslikku tõestust. Tegelikult on erinevaid veregrupi alaliike oluliselt rohkem kui need 4, mida kasutatakse. Arst ei saa anda soovitusi millegi tarbimisest loobumiseks ilma analüüse tegemata. Kui aga analüüsid tõesti näitavad, et Te ei talu piima või nisujahu, siis putrusid saab näiteks valmistada ilma piimata ning kõikvõimalikest teraviljadest – kaerahelbed, tatar, hirss, riis jne. Võileibu saab valmistada ainult rukkijahust valmistatud leibadest. Enamik inimesi, kes piima ei talu, saavad siiski mingis koguses süüa hapupiimatooteid, kohupiima, juustu. Nisujahu alternatiivina saab kasutada väga paljusid erinevaid jahusid – kaerajahu, tatrajahu, riisijahu jne. Piima asemel saab kasutada näiteks kookospiima. 

Anonüümne

12. detsember 2013

Tere, mul on juba 4 päeva kõht lahti käisin täna arsti juures ning määrati antibiootikumid mul oli põletik.Pole juba kolm päeva midagi söönud joonud vaid vett ja mineraal vett(arst soovitas). Kas on veel midagi mida ma saaks juua? Tahaks teada ka et millal saan hakata sööma kas siis kui midagi enam tagant poolt ei tule???

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõhulahtisuse korral ei ole vaja nälgida, kuid siiski tuleb süüa mõned päevad tagasihoidlikumalt ja juua mineraalvett.
Soovitan paariks-kolmeks päevaks menüüst välja jätta käärimist ja soole motoorikat soodustavad toidud/toiduained: värsked või hautatud köögiviljad, oad ja herned, lihatoidud, puuviljad, salatid, magustoidud, suhkur, limonaad, joogipiim, rukkileib.  
Sobivad: erinevad pudrud  keedetud veega, keefir, kohupiim, juust, keedumuna, probiootikume sisaldavad jogurtid, must oakohv,  taimetee suhkruta. röstsai, röstsepik, näkileib, või ja karboniseerimata mineraalvesi.

Anonüümne

9. detsember 2013

Tere! Minu 3.aastasel tütrel tehti veeniverest analüüsid. Rukkijahu -6,44, nisujahu- 1,94, munavalge-5,82, piim- 1,64, kaseiin-1,63, sojauba 0,05. Imiku east alates kõht käis läbi loiult, nüüd valdav kõhukinnisus. 8 kuuselt naha torketestid- ei näidanud allergiat- (toidutalumatus). 6 kuusena oli tal – 2 nädalat äge kõhulahtisus ( ei olnud viiruslik). Nahal sügelev lööve, hetkel tugevamalt väljendunud.
Edasi plaanis tsöliakia suhtes uurida.
Kas tõenäosus 3.aastase lapse puhul tsöliakiale on suur?
Millega ma peaksin piimatooted asendama, kui sojauba ka näitab pisikest reakstiooni?
Lasteaias läheb keeruliseks kui me need piirangud teatavaks teeme. Kas on häid soovitusi, kogemusi?
Ette tänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tsöliaakia koos piimavalguallergiaga võib esineda igas eas. Tsöliaakia dieeti ei saa enne alustada, kui diagnoos on kinnitatud. Pärast seda tuleb toitumise osas teha rida muudatusi ja jätta välja kõik testitud  allergeenid.
Tõenäoline, et sobivad köögiviljad: kartul, porgand, kapsas, kaalikas, peet, kõrvits ja suvikõrvits. Peamisteks valguallikateks oleksid sealiha, kana ja kala. Lisaks süüa puuvilju ja marju, teraviljadest sobivad riis, tatar, hirss ja gluteenivabad tooted, samuti on sobilikud taimsed õlid.
Täpsemad dieedisoovitused saan Teile anda kui allergoloog või perearst on diagnoosi täpsustanud.

Anonüümne

9. detsember 2013

Tere!

Mul on probleem millele sooviksin leida lahendust! Nimelt mul tekivad kõhtu valuhood mis on kestnud juba üle 20 aasta.Olen käinud uuringutel ja teinud kõikvõimalikke analüüse.On eemaldatud sapipõis aga ei aita miskit .Tgevad valuhood tulevad ikka ja jälle!Seega arvas gastroloog,et tegu on ehk seedehäirega.Et mul on hästi tundlik magu.Aga ma tahaksi,et ma ei peaks enam vaevlema valude käes seega mõtlesin,et äkki peaksin ma hakkama kuidagi moodi dieeti pidama ja selleks ma pöördungi teie poole.
Oskate nõu anda kes võiks koostada toitumiskava mida peaksin järgima.
Sest väga piinav on kui tekivad sellised valuhood,et hingata ka ei saa.

Ette tänades
Piret

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitan pidada toidupäevikut esialgu ühe kuu jooksul. See aitab välja selgitada, kas esineb seoseid toitumisega. Palun märkige toidupäevikusse, mis kellaajal mida sõite. Lisage toidupäevikusse, mis laadi seedehäire tekkis pärast mingit toidukorda – puhitus, valu, kõhulahtisus, kõhukinnisus.
Soovitan süüa 4-5 korda päevas ja toidukordade vahe peaks olema vähemalt 2,5 tundi. Vahepeal juua klaas vett. Toiduportsjonid olgu mõõdukad, 500-600 grammi. Toidud keeta, hautada või aurutada. Süüa kartuleid 150 g, köögivilju 300-400 g päevas, hautatult või värskena, lisada taimeõli. Raskemini seeditavad toidud on oasupp, hernesupp, kruubipuder, hapukapsad, paneeritud ja rasvas praetud toidud. 
Kui toitumispäevikust abi ei ole, ja kaebused ikkagi püsivad, siis tuleb uuesti pöörduda perearsti või gastroenteroloogi vastuvõtule.

Anonüümne

3. detsember 2013

tere.mul on ekseem peas ja kõrvades…palun öelge mida ma võin ekseemi korral süia ja mida mitte.kuidas mõjuvad mulle teravilja tooted,kartul,jne..aitähh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Psoriaas on kroonilise kuluga ja geneetilise eelsoodumusega nahahaigus, millel ei ole seost toiduallergeenidega. Nahanähtusid aitab mõjutada kehakaalu normaliseerimine. Piirata nisujahu, rasvade, suhkru ja liha tarbimist, suurendatud kiudainete osakaaalu.
Psoriaasi korral ei ole täheldatud dieedi otsest mõju haiguse kulule. Täisväärtuslik, kuid mõõdukas toitumine toetab immuunsüsteemi.
Psoriaasi ägenemise ajal soovitan süüa tavapärast toitu mõõdukates kogustes: liha või kala 100 g päevas, muna 1–3 nädalas, rohkem köögivilju ja puuvilju (500-600 g päevas), erinevaid putrusid, leiba ja sepikut, lahjad piimatooted. Juua vitamiinirohkeid köögi- või puuviljatoormahlu (astelpajumahl, mustsõstramahl jt.) 1-2 klaasi päevas.
Täisväärtuslik toit sisaldab vajalikke vitamiine (A, D, B6, C) ja mineraalaineid (rauda, tsinki, seleeni).
Psoriaas on süsteemne haigus, mistõttu on esmatähtis perearsti või dermatoloogi poolt määratud raviskeemi jälgimine. D-vitamiini ja vitamiinipreparaatide täiendava tarbimise vajaduse osas küsida nõu raviarstilt.

Anonüümne

2. detsember 2013

Olen 3 korda sattunud haiglasse soolesulgusega. 1. korral tuli iileus opereerida, teistel kordadel )viimati 3 päeva tagasi) suudeti oppi vältida. Nüüd ei tohi ma süüa gaase te4kitavaid toitaineid. Kas saaksite teatada, missugused on kõige ohtlikumad. Tänulikult
Hans

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gaaside teket soodustavad toiduained on kuivatatud oad, herned, oasupp, hernesupp, kaalikas, rõigas, värske kurk, tomat, redis, paprika, mais, mugulsibul, õun, pirn, maasikas, apelsin, mandariin, kiivi, hapukapsas, hapukurk, maks, verivorst, toores munakollane, pähklid

Mittesoovitatavad toidud:
1. Praetud kartulid, friikartulid
2. Rasvas praetud pannkoogid, sõrnikud, makaronid
3. Rasvane hapukoor, majonees, ketšup
4. Halvaa
5. Rasvased vorstid, suitsusink ja suitsukala
6. Rasvased põhiroad
7. Lihapirukad, pitsad
8. Väske (soe) sai, kreemikoogid, pasta ehk makaronid
9. Värske hapendatud leib
10. Süsivesikuterikkad gaseeritud  joogid, limonaadid
11. Alkohol, õlu
12. Külmad joogid, jäätis
13. Naturaalsed toormahlad (eriti õuna, apelsini)
14. Kange must oakohv
15. Teravalt vürtsitatud toidud, tšilli  jt

Soovitan süüa rohkem vedelaid toite (liha- ja aedviljasisaldusega püreesupid, vedelad pudrud, piim- ja piimatooted).  Ärge sööge palju korraga. Portsjoni suurus olgu keskmiselt 300–500 grammi.
Pärast operatsiooni süüa puu- ja köögivilju keedetult või hautatult, lisades veidi (0,5 tl portsjoni kohta) kvaliteetset külmpressi taimeõli (oliiviõli jt)
Juua keedetud vett või morssi. Ei sobi külmad joogid ja toidud. Soovitan teha väikesi vahepalasid. Toidukordade arv keskmiselt 5-6 päevas.