Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

10. märts 2014

Tere!
Kas saaksite anda soovitusi toitumise kohta pankreatiidi korral. Tegemist on 57aastase meesterahvaga.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ägeda pankreatiidi dieetravi on sõltuvuses haiguse raskusastmest. Haiguse algfaasis võib esineda pankrease seedefermentide funktsioonihäire, mistõttu on näidustatud enteraalne toitmine. Edaspidi, kui pankrease ensüümide eritumine peensoolde hakkab taastuma, soovitame alustada püreeritud vähese valgusisaldusega vedela toidu  söömisega. Sagedamini esineb kerget ägeda pankreatiidi vormi.
Ägeda pankreatiidi ravi ajal on toidu kogused piiratud, korraga 150-200 g. Toidukordade arv päevas on 6-8.  Keskmiselt  7-10 päeva jooksul toidu toitainelist koostist suurendatakse 800 kilokalorilt 2000 kilokalorini. Söömata ei tohi olla. Toidu toitainelist koostist suurendatakse järk-järgult. Enam sobivad vedelad pudrud, püreesupid, jogurtid. Liiga rammusad toidud ja suured toiduportsjonid põhjustavad seedehäireid, kõhuvalu, puhitust. Haiguse vaibudes soovitame süüa keedetud, aurutatud ja küpsetatud toite. Toit peab olema kergesti seeditav ja sisaldama kõiki toitaineid: valke, rasvu ja süsivesikuid mõõdukates kogustes. Vältida raskesti seeditavaid toiduaineid: hapendatud kapsas, valge peakapsas, õunamahl, musta ploomi mahl, tomat, paprika, konservid, oad-herned,  karboniseeritud joogid, maasuitsusink. Ei sobi kanged alkohoolsed joogid ja suitsetamine. Tähtis on korrapärane söömine, täisväärtuslik toit,  normkehakaalu säilitamine.

Anonüümne

3. märts 2014

Tere!

olen 37 aastane 160 cm pikk ja 78 kg- rasvumise esimene aste juba.
kogu aeg tahan süüa. hommikul püüan putru süüa ,kuid tihti kiirustan tööle ja sinna see jääb.
Lisaks on mul gastriit-arvan,et ülekaalust tingitud või vastupidi(ülekaal gastriidist). elan väikses kohas,mingeid dieediarste pole.
ise ei oska koostada menüüd.
perearst kirjutas rohu OMEP.
väga raske on liikuda, teiseks häbenen oma keha. katan lohvade riietega. Tuttav kellel on suhkruhaigus, soovitas vähe ja tihti süüa. ka meil on suguvõsas suhkruhaigus sees.
emal on ja tädil ja tädipojal.
Mida peaksin ette võtma ja kas peaksin pöörduma eriarsti poole?
Tänan!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gastriidi ravi korral omeprazoli ja antibiootikumiga tuleb ravimeid võtta iga päev ja kindlal kellaajal. Soovitan kontrollida ka kilpnäärme hormoonide taset. Ravitulemusi kontrollida perearsti või gastroenteroloogi juures.
Toitumisharjumuste muudatused toetavad gastriidi ravi.  Mõõdukas söömine aitab vältida reflukshaiguse teket (toidu tagasiheide). Teadlik toitumine ja kehaline aktiivsus aitavad pidurdada kehakaalu tõusu. Kaalutõusu osas on vajalik korrastada toitumisharjumusi.
Soovitan süüa enam-vähem kindlatel kellaaegadel, vähemalt 4-5 korda päevas. Tähtis on hommikune sooja toidu söömine kodus enne tööle minekut. Juua piima või jogurtit.
Valida rohkem lahjemaid toiduaineid. Sobivad muna, kohupiim. Loobuda maiustustest (koogid, küpsised, saiakesed). Toidukogus olgu mõõdukas 500-600 grammi. Toidukordade vahe olgu vähemalt 2-2,5 tundi.
Gastriidi ravi ajal sobivad aurutatud, hautatud ja keedetud toidud (lahjad supid, kartul, küpsetatud kala, aurutatud aedviljad, salatid, kissellid, taimetee, peenleib, pärmita rukkileib, sepik).
Ei soovita liiga hapusid toiduaineid (apelsin, mandariin, hapukapsas, ketšup, pärm). Ei sobi ka vahuvein, leivakali, gaseeritud joogid, limonaadid. Ei sobi suitsetamine.

Anonüümne

23. veebruar 2014

Mina olen 83 a. vana . Mul on seedimisega probleemid,küll kõht kinni -küll kõht lahti.
Diagnoosiks on : maohaavandid.kõrge happelisus
Küsimus: Kuidas peks toituma , mida tohib , mida ei tohi süüja.
lugupidamisega , Helmut

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mao- ja sooletegevuse aeglustumine on seotud ealiste iseärasustega. Mao normaalne keskkond ongi happeline, ja vajalik toidu eelseedimiseks.
Seedehäired on sageli seotud mittetäieliku toitainete imendumisega peensoole või jämesoole osas.
Soovitan toidu valmistamisel jälgida toiduhügieeni reegleid:köögiviljad, puuviljad ja marjad pesta hoolikalt, vajadusel kupatada. Teiseks, süüa toite, mis on keedetud, aurutatud, hautatud või ainult kergelt praetud ja siis hautatud. Ei sobi hapukapsas, seened, värskekapsassalat, värske paprika ja kaalikas, tomat, hapud mahlad, konserveeritud ja marineeritud toidud. Soovitan hommikuti juua ühe toore kartuli mahla 50 ml. Sobivad erinevad pudrud, keedetud punapeet või kõrvits, kõik piimatooted, kohupiim, muna jt. Pudrule lisada taimseid õlisid 1-2 tl päevas, taimeteed. Juua 1-2 klaasi vett enne sööki või toidukordade vahel (näiteks kurgivesi). Kogu päevane vedelikuvajadus koos söödud toidu vedelikuga oleks vähemalt 2 liitrit. Kui te sööte 4-6 korda päevas, siis toiduga saate 1 liitri vedelikku, ülejäänud osa vedelikust saate jookidest (vesi, taimetee, piim, pett, mahl, kissell jms) arvelt.
Abi on ka kindlasti ravimitest. Soovitan maohaavandi edaspidise raviplaani osas registreerida perearsti või gastroenteroloogi vastuvõtule.

Anonüümne

6. veebruar 2014

Tere, mul selline mure,et punnid tekivad lõua piirkonda.ülejäänud nägu ok aga just lõug on probleemiks kas asi võib toidus olla?söön ma valesti või jääb mul midagi olulist söömata.Eks ikka söön ka paar korda nädalas rämps toitu joon õhtuti klaas piima vähemalt ja paar korda kuus ka paar alkohoolset jooki.
Ette tänades Kadri.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Naha tervise seisukohast on tervislik toitumine väga oluline. Vähem tuleks süüa magusat, rohkem pöörata tähelepanu sellistele toiduainetele, mis sisaldavad B-grupi vitamiine, A-vitamiini, tsinki, magneesiumi. Soovitan pöörduda ka perearsti vastuvõtule, et nahaaluste sõlmekeste olemust selgitada. Nahaprobleemid võivad viidata ka hormonaalse tasakaalu häiretele.

Anonüümne

5. veebruar 2014

Mul on selline küsimus, et milliseid toiduaineid ja tooted ma ei tohiks süüa, kui olen neeruhaige ja arst soovitas valguvaest dieeti?Mida tohin süüa?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Keelatud toiduaineid ei ole, küll, aga on vaja jälgida valgurikaste toiduainete koguseid. Valguvajadus arvutatakse: 1 g / kehakaalu kilogrammi kohta. Need sisaldavad ka vähem fosfaate. Kui palju toidud sisaldavad valke, saab vaadata pakenditelt või andmebaasist. Kõik sõltub omakorda ka neerupuudulikkuse astmest ja proteinuuriast. Menüüsid arvutatakse ja nõustamist tehakse konkreetse patsiendi menüüde põhjal. Neeruhaigete toitumisest saate lugeda ka siit.

Anonüümne

27. jaanuar 2014

Tere!
Kas lapse immuunsust on võimalik õige toiduga tugevdada ja kust infot leida? Mure on selles, et mu aktiivne 3 aastane laps on pidevalt haige ning peab suurema osa oma ajast istuma toas nelja seina vahel, mis on tema jaoks täielik piin. Samuti on nende pidevate haigustega kadunud ka tema isu ning laps on muutunud toidu suhtes väga valivaks, näiteks on tema menüüst kadumas kartul ja puhas liha. Mõnel päeval ta keeldub soojast toidust täielikult. Palun soovitage milliseid toiduaineid rohkem pakkuda ning milline peaks olema 3 aastase lapse menüü.

Ette tänades,
Liisa

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lapse immuunsüsteemi tugevus sõltub paljudest keskkonnafaktoritest: mitmekesine  ja tasakaalustatud söömine, füüsiline  aktiivsus, õues viibimine päevasel ajal, hea uni. Soovitan kontrollida lapse vere-biokeemilisi näitajaid perearsti juures.
Toitumise osas soovitan lapsele biojogurteid, mahlajooke, astelpaju siirupit, vahtrasiirupit, smuutisid (marjapüreesid keefiriga), toormoose marjadest (mustikad, vaarikad, mustsõstrad, jõhvikad), puuvilju (banaan, mandariin, kiivi), toorsalateid (lillkapsas, brokoli, tomat, rohelised herned), kala ja munatoite. Mõõdukalt maiustusi. Ainult perearsti soovitusel võib lisada vitamiinipreparaate. Väikelaste toitumisest üldiselt saab lugeda siit.

Anonüümne

21. jaanuar 2014

Tere,

Mul on diagnoositud PCOS (polütsüstiliste munasarjade sündroom), mille tulemuseks on hormonaalne tasakaalutus. Muude vähemhäirivate sümptomite kõrval on mul juuste hõrenemise probleem. Soovin toitumisega hormonaalsust tasakaalu saada ja selleks ei tohiks lasta ühelgi toidukorral veresuhkru taset liiga kõrgeks tõusta. Toitumine peaks paljuski sarnanema II tüübi diabeetikute omale – tähendab piirata halbade süsivesikute söömist (pigem siis aeglaselt seeduvad süsivesikud).

Küsimus selles, et kas on võimalik lihtsalt üldiselt tervislikult toitudes olla kindel, et veresuhkur ei tõuse liiga kõrgele (mis omakorda põhjustab hormoonide “möllamise”) või ma peaks igaljuhul nö kindla PCOS-dieedi menüüd ja retsepte järgima? Üldise tervisliku toitumise all pean ma silmas võimalikult palju värsket puu-ja juurvilja, täisteratooted, töötlemata kala ja liha. Kas näiteks on mingid numbrilised piirangud ühe toidukorraga sisse söödud süsivesikutele, millest alates veresuhkur kõrgeks tõuseb? Või ei saa seda asja päris nii võtta?

Tänan juba ette!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Süsivesikute ainevahetuse tasakaalu tagamiseks tuleb süüa 4- 6 korda päevas, seega süsivesikute sisaldus peaks moodustama päevasest tarbitavast energiast 50-55%. Süsivesikute head allikad on puuviljad, marjad, köögiviljad, kartul, teraviljasaadused, mesi. Näiteks:  kui keskmine toiduenergia vajadus on 2500 kcal, siis süsivesikud annavad  keskmiselt 1250 kcal (300-310 g süsivesikuid). Toidukordade kaupa: hommikusöök 70-80 g, lõunaoode 20 g, lõunasöök 70-80 g, õhtuoode 20 g, õhtusöök 70-80 g, hilisõhtuoode 20 g. Soovitan süüa erinevaid kvaliteetseid toite, vajadusel lisada vitamiinipreparaate.

Anonüümne

21. jaanuar 2014

Tere,
minul diagnoositi krooniline gastriit. Endoskoopia ei näidanud midagi hullu, vaid, et maolimaskest oli veidi punetav. Ei teagi, mille alusel väideti kohe, et tegemist on kroonilise haigusega. Kas kroonilisest gastriidist ei olegi üldse võimalik vabaneda? Saan aru, et pean hakkama jälgima ka toitumist, aga hetkel on öeldud, et ei tohi süüa haput, gaasilist, alkoholi, mida tean niigi. Aga kas on veel mingeid täpsemaid soovitusi? Aitäh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Krooniline gastriit võib anda ägenemise episoode. Ägeda gastriidi ajal oleks vajalik dieedi pidamine. Üldjuhul krooniline gastriit erilist dieeti ei vaja, piisab mõnede toitude vältimisest, mis võivad põhjustada seedimis-imendumishäireid nagu liiga hapud ja rasvased toidud, gaseeritud joogid, liiga suured  toiduportsjonid (norm 500-600 g), liiga kuum või külm toit.

Anonüümne

17. jaanuar 2014

Tere! Olen 14-aastane nooruk.
Mul on selline probleem, et näonahk on väga koledaks läinud. Kas see võib olla toitumise viga? Kui see nii on, siis kas näonahka on võimalik õige toitumisega korda saada? Nimelt on minu näonahk suhteliselt lödev ja mitte eriti pingul, veresooned kumavad väga palju läbi, enamus aeg olen näost tulipunane (punastan), nägu on üldse punaselaiguline, näonahk on väga ebaühtlane (nagu oleks hästi palju tillukesi punne) ning vistrikud jätavad jälje. Näonahk läks koledamaks pärast selle puhastamist näopesugeeliga ja nädalas korra koorimist, sellest peale jätsin need tegevused maha. See ei ole küll eriti teie eriala, aga äkki oskaksite midagi soovitada? Kas ma peaksin äkki kosmeetiku või isegi nahaarsti poole pöörduma? Suurt tänu abi eest!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Koledamaks minemise võis põhjustada see, et toode ei sobinud Sinu nahale või olid mõnele selle koostisosale allergiline. Soovitan kindlasti pöörduda kosmeetiku ning vajadusel ka nahaarsti poole, kes oskavad soovitada just Sinule õigeid tooted ning vajadusel määravad ka ravi. 
Näonaha tervist aitab kindlasti toetada õige toitumisega. Jälgi umbes 10 päeva jooksul oma toitumist ning vaata, milliseid toitaineid Sinu menüüst puudu jääb. Ennekõike võivad naha tervist mõjutada B-grupi vitamiinid, A-, E- ja C-vitamiin, aga ka tsink, seleen ja teised mineraalained. Katsu oma toitumist muuta selliselt, et saaksid kõik vajalikud toitained toidust kätte.

Anonüümne

11. jaanuar 2014

Tere!

Olen 15 aastane neiu. Viimasel ajal vaevab mind punnis kõht. Kõhus on justkui raske tunne, mis on väga ebamugav. Kõht on vahel punnis ka hommikul, aga enamast õhtuti. Kõht on vahel kinni. Muidu olen väga sale ja see häirib. Olen 173 cm pikk ja kaalun umbes 52 kilo. Toitun üldjuhul tervislikult ja liigun, kuigi liialdan tihti magusaga ja söön sageli. Karastusjooke ei joo.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Punnis kõht ja raskustunne kõhus võivad olla tingitud sellest, et sööd mingeid selliseid toiduaineid, mida Su organism ei talu. Selle välja selgitamiseks peaksid pöörduma perearsti vastuvõtule. Kõhukinnisus võib olla ka tingitud kiudainete vähesusest toidus. Kiudainete parimaks allikaks on täisteratooted ning puu- ja köögiviljad. Peaksid oma toitumise vaatama üle ka sellise pilguga, et saaksid piisavalt energiat ning vajalikke toitaineid, kuna praegune kehakaal on suhteliselt alamkaalu piiri peal.