Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

17. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Lugesin hiljuti rebaste väljaheite kaudu levivast parasiidist (echinococcus multilocularis), mis satub metsamarjade ja seente söömisel inimese organismi, tekitades siseelundite tsüste ja võib olla surmav. Nüüd ei julgegi süüa mustikaid, mis on ju ometigi nii kasulikud tervisele. Kas on tark tegu loobuda metsamarjade söömisest üldse või loota, et mina ei haigestu ja süüa toitaineterikkaid mustikaid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kindlasti on tegemist tõusva probleemiga, kuna rebaste arvukus suureneb ning neid leidub üha enam inimeste elupaikade läheduses. Arvata võib, et suurem oht, kui saada nakkus marjade söömisel, on saada nakkus oma lemmikloomalt, kui temal on olnud kokkupuude haige looma või selle väljaheitega. Seetõttu on hästi oluline hügieeninõuete täitmine ning oma lemmikloomadele perioodiliselt ussirohu andmine. Metsamarjade söömist vältima ei pea, küll aga võiks neid võimalusel enne sööki pesta.

Anonüümne

16. juuli 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!Paluksin informatsiooni, mida kasulikku ja kahjulikku annab kala (forelli, lõhe) söömine inimesele? Ja kas kuskilt on võimalik saada andmeid selle kohta, kui suur on Eesti inimeste kalatarbimine?
Tänan, Katrin.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kalad on meile vajalike polüküllastumata rasvhapete (eriti oomega-kolm-rasvhapete) ning D-vitamiini allikaks. Mida rasvasem kala, seda suurem rasvhapete ja D-vitamiini sisaldus. Esimesed omavad suurt tähtsust südame-veresoonkonnale, D-vitamiini on ennekõike vaja selleks, et kaltsium saaks imenduda, kuid tal on ka palju teisi funktsioone.
Väga täpsed kalatarbimise andmed puuduvad. Küll on aga kala tarbimise sagedust võimalik leida Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust 2009/2010 õppeaastal ning Statistikaametist leibkonnauuringute tulemusi kala ostmise kohta. Samuti on võimalik saada kala tarbimise kohta andmeid Toitumise andmekogust, kui valida sealt Toitumisuuringud, siseneda andmebaasi ning teostada otsing.

Anonüümne

16. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere.
Olen hädas, kuna ei saa tarbida piima,hapukoort, kefiiri jt piimatooteid, mis tekitavad kõhulahtisust ja puhitusi. Mida teha, sest ma tahan neid tarbida, kuid ei saa.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõhulahtisus ja puhitustunne pärast piimatoodete tarbimist viitavad laktoositalumatusele. Et aga seda diagnoosi kinnitada, tuleks pöörduda perearsti poole. Laktoositalumatusega inimesed peaksidvõimalusel laktoosi sisaldavaid tooteid vältima või kasutama laktoosivabasid piimatooteid. Apteegist peaks saama osta ka laktaasikapsleid, mis aitaksid organismil laktoosi seedida. Üldjuhul on hapendatud piimatoodetes pisut väiksem laktoosisisaldus kui värsketes ning osad juustud ei sisalda laktoosi üldse. Väga väikese koguse laktoosiga peaks toime tulema ka laktoositalumatuse diagnoosiga inimene. 

Anonüümne

16. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere.
Olen tükk aega hädas piimatoodete tarbimisega(lapsena jäätisega), mille tagajärjeks on kõhulahtisus ja kehv tunne roiete all ja puhitus kõhus. Kasutada ei saa peale jäätise ka kefiiri, hapukoort, piima. Mida teha?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie kirjeldatud sümptomite põhjal võib oletada, et on tegemist laktoositalumatusega. Soovitan pöörduda perearsti poole, kes selle kindlaks teeb.

Anonüümne

8. juuli 2011

Kehakaal

Tere,

Mul tekkis 3 küsimust seoses kaalulangetamisega:
1) Kas ja kuivõrd on figuurile ohtlikud puuviljad? Olen kuulnud täiesti vastandlikke seisukohti sel teemal. Esimene on see, et neid võib süüa peaaegu piiramatus koguses ja kuna nad sisaldavad palju kiudaineid, kulub organismil nende seedimiseks palju energiat. Aga teine – et kui tahad kaalust alla võtta, peab nende kogust miinimumini piirama, sest nad sisaldavad palju suhkrut. Kumb on õigem?
2) Kas on õige see, et kui ma tahan liigsest rasvast vabaneda, pean täielikult loobuma magusast ja isegi paar küpsist või kommi päevas rikuvad kogu protsessi ära?
3) Millist füüsilist koormust eelistada? Olen palju kordi kuulnud, et rasvapõletust soodustab mõõdukas tempos cardio-treening (jooksmine, kiires tempos käimine, ellips), aga hiljuti lugesin ühest foorumist, et see on müüt ja peab rõhku panema just jõuharjutustele.

Ette tänades,
M.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Puuviljad sisaldavad energiat umbes 40-70 kcal 100 grammi kohta. See tähendab, et üks väiksem õun annab enam-vähem sama palju energiat kui üks šokolaadikomm. Piiramatus koguses ei tohi süüa midagi. Puuviljad sisaldavad üsna palju suhkruid, seda küll looduslikult. Päevas võiks süüa maksimaalselt 400-500g puuvilju, kuid kaalu alandamise ajal isegi ainult 200-300 grammi. Põhirõhk olgu köögiviljadel. Kiudaineid sisaldavad enim teravilja-, eriti täisteraviljatooted, puu- ja köögiviljad on kiudainete sisalduse poolest teisel kohal.
Kui soovitakse kaalu alandada, siis täielikult magusast loobuma ei pea. Peaasi on saada toiduga vähem energiat kui kulutatakse. See aga tähendab, et kui Teie päevane energiatarbimine on umbes 1700-1800 kcal, siis peab iga suutäis olema väga hästi läbi mõeldud, et saada toidust kätte kõik vajalikud vitamiinid-mineraalained jt toitained. Maiustused reeglina annavad küll palju energiat (rasvade ja või suhkru näol), kuid organismile vajalikke toitaineid on neis väga vähe. 1-2 kommi päevas võib mahtuda Teie menüüsse, kuid ühe kommi võtmisel võib tekkida see efekt, et ei saa enam pidama. Parem on seda esimest kommi mitte võtta.
Kaalu alandamise seisukohast on kasulik igasugune füüsiline koormus. Parimaks loetakse koormust, mille puhul pulss on umbes 60-70% maksimaalsest pulsisagedusest. Maksimaalset pulsisagedust arvutatakse valemiga 220-vanus. Kaalu alandamiseks sobib täielikult kiire kõndimine, kuid rasva vähendamiseks problemaatilistest kohtadest (kõht vm) ning keha vormimiseks tuleks teha ka vastavaid jõuharjutusi.

 

Anonüümne

8. juuli 2011

Kehakaal

Millised toiduained kiirendavad ainevahetust?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Otseselt ainevahetust kiirendavaid toite on väga raske välja tuua. Ainevahetuse kiirus sõltub ikkagi ennekõike kogu toiduvalikust ning füüsilisest aktiivsusest. Seedimisele kasulikult mõjuvad rohke kiudainesisaldusega toidud (täisteratooted, puu- ja köögiviljad) ning veerohked toidud (vesi, puu- ja köögiviljad). Keharasva asendumine lihasmassiga suurendab ainevahetuse kiirust. Samuti on teada, et ainevahetuse kiirust mõjutab positiivselt hommikusöögi söömine. 

 

Anonüümne

6. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere!

Mulle valmistab probleeme kergemakujuline kõhulahtisus. Kas te oskate nõu anda, milliseid toite peaks sööma ja milliseid toite peaks vältima või vähem sööma sellise probleemi puhul?

Ette tänades

Andreas

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõhulahtisusel võib olla mitmeid põhjuseid. Kui kõht on lahti lühikest aega, siis võib see olla tingitud halvaksläinud toidu söömisest. Pikemaajalise kõhulahtisuse põhjuseks võivad olla toidutalumatused: näiteks laktoositalumatus või gluteenitalumatus ehk tsöliaakia. Pikaajalise kõhulahtisuse kindlakstegemiseks tuleb pöörduda perearsti poole ning teha vastavad analüüsid. Lühiajalise kõhulahtisuse puhul (kui ei kaasne oksendamist) võiks proovida abi saada rahvameditsiinist, süües näiteks mustikaid.

Anonüümne

6. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Mul selline küsimus et kui lapsel on rahhiit millist sööki ma peaksin talle andma. Kuna perearst keelas piima-ja piimatootete andmise ja laps eriti liha süüia ei taha.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusest ei selgu, kui vana lapsega on tegemist, mis on põhjuseks, et keelati ära piimatooted ja kas keelati ära kõik või osad piimatooted. Rahhiidi suuremaks tekkepõhjuseks on tegelikult vitamiini D puudus. Viimast saab peamiselt kaladest, pisut ka munadest. Suvel tuleks viibida palju päikesevalguse käes, kuna vitamiini D sünteesitakse ka nahas päikesekiirguse toimel. Väikestele lastele antakse lisaks vitamiini D tilkadena. Kui kardate kaltsiumipuudust, siis peale piimatoodete on kaltsiumi allikateks veel ka kala, rohelised köögiviljad, kaunviljad.

Anonüümne

6. juuli 2011

Toitumine ja tervis

Tere!

Kas internetis on kuskil kättesaadav rasedusdiabeetikutele voldik, kus on kirjas süsivesikute portsjonid, et lihtsustada enda menüü koostamist?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Otseselt rasedatele diabeetikutele mõeldud trükist ei paista olevat. Küll aga on Eesti Diabeediliidu kodeleheküljel palju materjali toitumise kohta üldiselt ning diabeediga seonduvaid voldikuid. Osasid neist saab endale alla laadida, teiste saamiseks peaksite ilmselt pöörduma Eesti Diabeediliidu poole.

Anonüümne

30. juuni 2011

Toit ja toidu valmistamine

Mis vahe on heal ja halval rasval?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lihtsustatult loetakse headeks rasvadeks nn taimseid rasvu ja halbadeks loomseid. Tegelikult see päris nii ei ole. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastunud, taimsetes küllastumata rasvhapped. Kalades leidub samuti küllastumata rasvhappeid, eriti oomega-3-rasvhappeid, mille tarbimine jääb paljudel inimestel alla soovitusliku. Samas tarbitakse küllastunud rasvhappeid soovitatavast enam. Küllastunud rasvhapped ei tohiks anda päevasest koguenergiast üle 10%, kuid tavaliselt saame neid rohkem. Küllastunud ning trans-rasvhapeterikast toitu peetakse aga üheks südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktoriks. Rasvadest saab täpsemalt lugeda vastavast voldikust.