Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

22. juuni 2012

Kehakaal

Tere!

Olen 16. a tüdruk , 174 pikk ja kaalun kuskil 66 kilo ning tegelen vastupidavusspordialaga, nädalas teen trenni keskmiselt 12h . Aasta tagasi kaalusin 59 kilo , peaaegu sama pikkusega. Kaal tuli juurde kiirelt (pea kahe kuuga) ja üsnagi rasva arvelt . Millegipärast oli pidev ja meeletu söögiisu (just rämpstpidu järele), oli ka väga stressirohke aeg. Madalama lubatava rasvaprotsendi (sportlastel) oleks mu ideaal võistluskaal 60 kilo.Nüüd peale kaalutõusu olen üritanudl toituda korralikult ja tervislikult aga vahel tekivad sellised söömasööstud et pärast on lausa paha olla ja kaal on koguaeg sama. Tulemuste parandamiseks olek vaja alla oleks vaja võtta kuus kilo. Kui pika aja jookul peaks seda alla võtma ja kui palju ma peaks vähem sööma, arvestades et suvel teen trenni – jooksu ratast, ujumist vms 2-3 h pea iga päev. Tahaksin küsida ka mis seos on ferritiini sisalduse ja hemogloniini vahel. Ferritiin on 105 ja hemoglobiin 121 , mida peaks hemoglobiini tõstmiseks sööma ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Üldiselt teismelistele kaalu alandamist ei soovitata, kui pole just tegemist tugeva ülekaaluga. Sinu kaal on praegu normaalne, kuigi saan aru, et võistlemiseks peaks see olema pisut väiksem. Väga aeglases tempos ning jälgides, et kõik vajalikud toitaineid nii kasvamiseks kui ka füüsiliseks aktiivsuseks oleks toidust kätte saadud, võib veidi kaalu alandada. Kaalulangetamise tempo võiks olla maksimaalselt 1 kg kuus. Kõigepealt peaksid umbes kahe nädala jooksul panema kirja kõik, mida sööd (võimalusel koguseid kaaludes) ning samuti jälgima, kuidas selle aja jooksul kaal muutub ning kui aktiivne oled. Toitumisprorgamm näitab Sulle, palju said toidust energiat ning kas kõik vajalikke toitaineid oli piisavalt. Edasi võiksid vähendada saadavat energiakogust umbes 300 kcal võrra päevas, kui füüsiline koormus jääb samaks, ise pidevalt jälgides, et ka vähendatud energiakoguse juures oleks toidust saadud piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid ning valgud-rasvad-süsivesikud omavahel tasakaalus. Kui kuu jooksul kaal langema ei hakka, siis võib õige pisut energia saamist veelgi langetada. Soovitan mõõta ka keha rasvaprotsenti, sest mõnikord võib inimene küll kaaluda palju, aga see on tingitud peamiselt lihasmassist.
Toitumisel soovitan järgida toidupüramiidi ning põhirõhk olgu köögiviljade söömisel. Nälgida ei tohi, pigem tuleb süüa sagedamini, aga korraga väiksemaid koguseid – selliselt toimides ei teki ka söömissööste. 
Naistel võiks ferritiini väärtus jääda vahemikku 13-150 mikrogrammi/L, mis on Sinul normis. Ferritiini mõõtmist kasutatakse rauavaegus-aneemia varajaseks diagnoosimiseks varjatud faasis. Ainuüksi hemoglobiini väärtuse määramisega ei ole võimalik diagnoosida aneemiat varajases faasis. Hemoglobiin vastab samuti hetkel veel soovitusele. Hemoglobiinitaseme tõstmiseks tuleks saada toiduga enam rauda. Parimateks rauaallikateks on loomsed toiduained: liha, kanaliha, maks. Rauda sisaldavad palju ka teraviljatooted, kuid selleks, et raud sealt imenduks, on vaja saada ka piisavalt C-vitamiini, mida leidub palju puu- ja köögiviljades.

Anonüümne

20. juuni 2012

Varia

Tere
Kas toitumisspetsialist oskaks inimest aidata saamaks taimetoitlaseks?
Tänan

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kas peate silmas, et soovite saada minult näpunäiteid taimetoitlaseks saamiseks või seda, kas oleks mõtet pöörduda mõne toitumisspetsialisti poole sellekohaste näpunäidete saamiseks?
Eesti toitumissoovitustes soovitatakse toituda mitmekesiselt, mis tähendab, et inimesed peaksid sööma ka loomseid produkte. Näiteks kala on oluline asendamatute rasvhapete ja vitamiini D allikaks, piimatoodetest saab kaltsiumi, munast ja teistest loomsetest toodetest asendamatuid aminohappeid, kana, liha ja maks on vajalikud raua saamiseks. Loomulikult on väga põhjaliku toitumise planeerimisega võimalik enamik toitaineid kätte saada ka ainult taimsest toidust, kuid vitamiinid D ja B12 ning võib-olla ka raud tuleb siiski suure tõenäosusega “purgist” lisaks võtta. 
Kindlasti on olemas toitumisnõustajad, kes õpetaksid Teile toitumise põhimõtteid, mida järgides on ka taimetoitlasel võimalik võimalikult paljud toitained kätte saada mitte niivõrd toidulisanditest, vaid söödavast toidust.

Anonüümne

18. juuni 2012

Kehakaal

Minu 15,5-aastane tütar on 170 cm pikk ja kaalub hetkel 48 kg. Veel talvel kaalus ta 61 kg ja kaks nädalat tagasi 50 kg – ta kõhnub kiiresti. On olnud pingeline põhikoolilõpp ja kartus, et eelmisel suvel aset leidnud kaalutõus (sõi palju jäätist ja maasikaid šokolaadiga) kordub. Ilmselgelt sööb ta praegu väga vähe, on pinges, murelik ja frustreerunud.
Mulle meenub, et kui ta läks kaheaastaselt lasteaeda, kõhnus ta ka väga kiiresti ja lisaks lõpetas igasuguse lihasöömise (õnneks sööb muna, juustu, piimatooteid). Nii et stress võiks olla üheks kõhnumise põhjuseks.
Hetkel olen väga mures füüsilise tervis pärast. Tahaks tüdrukule toeks olla vähemasti selles osas, et leida talle optimaalne menüü, mille korral ta kehakaal püsiks vähemasti normaalkaalu alampiiril. Lisaks muidugi püüame saada selgusele, mis on tegelik põhjus söömishäire taga – seda aga pole kerge arutada, kui kõht on tühi.
Minu küsimused:
1. Kui suur on sellises vanuses neiu normaalne kehamassiindeks?
2. Milline peaks olema kalorite hulk, mille korral püsiks normaalkaal?
3. Kas on olemas näidismenüüsid selliseks puhuks, et säilitada tervis ja normaalne ainevahetus?
4. On teil ehk veel häid nõuandeid?
Tänud ette:)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Praeguse kehakaalu puhul on tegemist alakaaluga, Teie tütar peaks kaaluma praegu minimaalselt 51 kg, et olla normaalkaalus. Alaealiste puhul sõltub määratlus kehamassiindeksi järgi ala-normaal-ülekaaluliseks lapse soost ja vanusest, ise saab seda välja arvutada siin.
Toitumishäireid on väga keeruline diagnoosida, Teie tütre kaalulangus võib olla seotud kujuneva toitumishäirega või siis tõesti olla tingitud vaid stressist – igal juhul  tasub sellel silm peal hoida. Päevane soovituslik energiahulk sõltub suuresti füüsilisest aktiivsusest, kuid alla 1800 kcal see kindlasti olla ei tohiks, pigem umbes 2000 kcal kanti.
Menüüsid on selliselt raske soovitada, kuna kõik sõltub lapse toidueelistustest, soovitan järgida toidupüramiidi põhimõtteid. Soovitan registreerida ennast ka toitumisprogrammi kasutajaks (tasuta) ning seal tema menüüd analüüsida, siis on kohe näha, kui palju saab ta päevas energiat ning millistest toitainetest tal vajaka jääb. Samuti on programmis olemas näidismenüüd, mis on mõeldud küll näiteks lasteaias kasutamiseks, kuid neid oma kontole alla laadides, koguseid suurendades ning toidukordi lisades on võimalik sellest ise koostada tasakaalustatud menüü.
Kui Te siiski näete, et probleem ei kao ja ta tunneb ennast ka praegu paksuna ning näljutab ennast, siis soovitaksin pöörduda toitumishäiretega tegelevate spetsialistide poole, kuna ise on nendega väga keeruline toime tulla. Eestis on olemas spetsiaalsed söömishäiretega tegelevad keskused – Tallinnas tasuline OÜ Sensus ja Tartus Tartu Ülikooli kliinikumi Psühhiaatriakliinik.

Anonüümne

18. juuni 2012

Kehakaal

Tere, olen 18-aastane tüdruk. Ma olen normaal kaalus, aga mul on kõhupeal polster, kuidas ma saaksin sellest sedasi lahti, et kaal ei langeks vaid rasv kaoks? Ma arvan et sellest on suurel osal süüdi ka magus.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vahetevahel võib ainult tunduda, et see on rasvapolster, kuigi tegelikult on tegemist nahaga. Selleks, et olla kindel, et oleks vaja rasvast lahti saada, soovitan pöörduda mõne spordiklubi poole, kus mõõdetakse ära Teie keha rasvaprotsent. Sealsed treenerid oskavad anda ka täpsemat nõu, milliseid harjutusi peaksite tegema, et saada lahti rasvast probleemsetest kohtadest.

Anonüümne

18. juuni 2012

Kehakaal

Tere!
Mure oleks järgmine: olen 22aastane noor neiu. Armastan trenni teha ja samas armastan ka hästi süüa (eriti magusat). Viimasel ajal on aga tekkinud mure kehakaalu pärast. Olen küll alakaaluline (162/46), kuid kevadest saadik on kehakaal vaikselt tõusma hakanud. Seoses eksamiperioodiga kaasneva stressiga toitusin mõnda aega ebatervislikult, kuid nüüd olen püüdnud oma harjumusi muuta. Samas kehakaal jätkuvalt kasvab. Kas peaksin hakkama veelgi rohkem oma toitumist piirama ja rohkem trenni tegema (käin juba praegu absoluutselt iga päev jooksmas)?

K

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ilmselt on organism aru saanud, et kaalute liiga vähe ja “sunnib” Teid ise rohkem sööma. Muretsema ei pea mitte kaalu tõusmise üle normaalkaalu  tasemele, vaid oma toiduvaliku üle. Toituge mitmekesiselt, vastavalt toidupüramiidi soovitustele ning organism leiab endale optimaalse kehakaalu ning püsite terve. Toitumist ei tohi piirata, vaid tuleb toituda õigesti ning olla füüsiliselt aktiivne (mitte üliaktiivne). Alakaal ja liiga vähene toitumine võivad tervise seiskohast olla isegi suurema riskiga kui väike ülekaal.

Anonüümne

16. juuni 2012

Kehakaal

Tere.Mul on suur mure.Olen 53aastane ja olen ülekaaluline.Kaalun 98kg.Olin siis mõni kuu tagasi 102 .Mulle meeldib teha kepikõndi.Aga vot selle söögiga on probleem.Ma ei oska süüa,kuigi söön vähe 3korda päevas,aga kaal ei taha ikka alla minna.Et äkki saaks nõu kuidas ja mida süüa.Selle kõrge kaalu pärast on vererõhk kõrge,kolesterool on kõrge.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Probleem võibki olla nn väheses söömises. Õige oleks süüa pigem korraga küll väiksemaid koguseid, aga sagedamini. Samuti on söögil ja söögil vahe. Näiteks köögivilju võib korraga ära süüa pool kilo, saades sellest vaid umbes 125-150 kcal, olenevalt valmistusviisist. Sama koguse energiat annab 100 grammi kartulisalatit või umbes pool Moskva saiakest. Soovitan toitumisprogrammiga analüüsida, kui palju energiat saate, kas põhitoitainete (valgud-rasvad-süsivesikud) omavaheline tasakaal on paigas ning kas saate piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kõik need tegurid mängivad rolli nii ainevahetuses kui seeläbi ka kaalu langetamises. Oluline ei ole mitte koguseliselt vähe süüa, vaid süüa õigest toidust kõht täis, saades seejuures vajadusest ca 500 kcal vähem energiat. Päevane energia saamine võiks Teile jääda umbes 1700-1800 kcal kanti, see muidugi sõltub füüsilise aktiivsuse tasemest. 
Põhirõhk peakski olema köögiviljade söömisel, mida võib päevas julgelt vähemalt kilo ära süüa. Lisaks paar puuvilja, täisteratooteid, piima või piimatooteid, midagi grupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavaid toidurasvu õli või seemnete-pähklite näol. Mida eelistada, saab teada toidupüramiidi ja valgusfoori tabelit vaadates. Kaalulangetamiselt on täpsemalt juttu siin.

Anonüümne

14. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Olen mõtisklenud juba tükk aega selle üle, kuidas teha magusaid küpsetisi, ilma selleta, et ma lisaks sinna suhkrut? Ma ei saa ju igale poole suhkruasendajana puuvilju toppida? Mee vastu olen ma veidikene allergiline. Suhkrud olen ma oma toitumisest täielikult välja jätnud. Kõige pealt läksin küll valge suhkru pealt pruuni suhkru peale, siis hakkasin suhkurt meega asendama. Nüüd, kui ma sain teada, et ma olen mee vastu allergiline, ei kasuta ma ka enam mett.

Lihtsalt, kui ma teen küpsiseid või teen kellegile sünnipäevaks koogi, teeksin ma ta sellise, et mina ka seda süüa tahaks.

Nõuandeid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ega siin väga palju võimalusi siis olegi, sest üldiselt suhkruasendajaid väga küpsetamisel ei kasutata ning nende puhul on ette nähtud maksimaalsed päevased kogused, mida sel juhul kindlasti ületada ei tohiks. Hiljuti sai Euroopa Liidus heakskiidu steevia, kuid kindlasti pole mõttekas kasutada ainult steeviat, vaid ainult osa suhkrust sellega asendada, sest steeviaga maitsestatud tooted ei pruugi olla harjumuspärase maitsega. Põhimõtteliselt aga jah, puuviljad nii värskelt kui kuivatatult tunduvad olema parimad alternatiivid, kui olete suhkrust kindlasti otsustanud loobuda.

Anonüümne

14. juuni 2012

Söömishäired

Tere, olen 17-aastane tütarlaps, kaalun üsna pea, kui jätkan oma praegust eluviisi 100 kg. Iga aasta, alates kooliminekust olen juurde võtnud 5-15 kg. Hakkasin ka trennis käima paar aastat tagasi, ning kaotasin 10 kg ja tundsin end väga hästi, samuti suutsin söömist kontrollida.
Eelmisest suvest saati olen aga seevastu kõik kaotatud kilod + 10 lisakilo juurde võtnud.
Ma olen aru saanud, et ma ei suuda enam kaalu hoida ning, et mul pole kunagi olnud nii suurt söögiisu kui käesoleval aastal. Olen hakanud ka sööki salaja koju ostma ja peitma, mul on sellepärast väga häbi.. Ka minu vanemad on mu käitumisest väga häiritud, ega suuda mind mõista. Soovingi teilt küsida, millest peaks alustama, et saada jagu pidevast söögiisust. Ja mainin ära, et kindlasti ei soovi ma minna psühhiaatri ega arsti juurde oma murega, tahaksin ise hakkama saada.
Ette tänades, Mee.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Saan aru Te soovist mitte külastada psühhiaatrit, kuid ma usun, et tema külastamine oleks tegelikult õige samm. Nimelt ongi olemas toitumishäire nimetusega binge ehk nn sundsöömine, kus inimene ei suuda oma isu ja toitumist kontrollida. Ma usun, et hetkel Teil küll veel seda häiret välja kujunenud ei ole, kuid selle ennetamiseks olekski hea mõnelt psühhiaatrilt abi saada, kuna ise on väga keeruline sellega hakkama saada. Toitumishäired on ennekõike psühholoogilised häired ning ainult tahtejõust võib nende vastu võitlemisel väheks jääda. Mõningast nõu ja abi võib saada muidugi ka internetis leiduvatest ingliskeelsetest toitumishäirete eneseabi lehekülgedest. Eestis saab toitumishäireid ravida Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriahaigla söömishäirete keskuses. Samuti saab toitumishäireid ravida Tallinna ja Pärnu psühhiaatria ja psühhoteraapia keskuses Sensus ning Ambromedi kliinikus Tartus.
Loomulikult tasub jälgida oma toitumist, kuid ei tohi ennast süüdistada, kui sellega hakkama ei saa, vaid siis tasub pöörduda siiski spetsialist poole toetuse saamiseks.

Anonüümne

13. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere Tagli!!Minul selline küsimus kas koolilastele 1-4 kl. oleks kasulikum pakkuda joogiks 3,5 % piima,lugesin kuskilt ,et selles piimas valku rohkem.
Sina oskad mulle paremini soovitada miks on 3,5 % kasulikum kui 2,5% või pole vahet??Ette tänades Kõrveküla põhikoolist KAJA MÕTTUS

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eri rasvasusega piimade puhul ei ole vaheks mitte valgusisaldus, vaid siiski seesama rasvasisaldus. Et piimas sisalduv kaltsium imenduks, peab toidus olema piisavalt rasvu ja vitamiini D. Seetõttu soovitataksegi eriti just laste puhul pigem rasvasemat piima.
Teiste piimatoodete puhul võib kasutada ka väiksema rasvasusega tooteid, kuna küllastunud rasvhapete osatähtsus kogu saadavast energiast tuleks hoida alla 10% ning see on võimalik ainult nn loomse rasva piiramise arvelt ehk kasutades rohkem taist lahjat (linnu)liha, kala ning piimatoodetest valides väiksema rasvasusega tooted. 

Anonüümne

12. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Paljusid toiduaineid, mida poes hoitakse toatemperatuuril, soovitatakse peale õhukindlalt suletud pakendi avamist hoida külmkapis. Kas niimoodi peaks tegema ka meega? Kas peale pakendi avamist peaks mett hoidma külmkapis?

Ette tänades

Eve

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi assistent Kaie Martverk: “Kui hoiuruum ei ole niiske ja temperatuur normaalne (kuni 20-22), siis ei pea ka avatud meepurki külmkappi panema. Mee puhul praktiliselt ainsaks riknemise põhjuseks võivad olla osmofiilsed pärmid, mis sobival niiskusel ja temperatuuril võivad hakata arenema ja põhjustada mee käärimist. Poes müüdavad meed on üldiselt teatud kuumutamisprotsessi läbinud ja ei lähe naljalt käärima. Pigem võib selline asi juhtuda värske, eriti suve lõpu meega, mille niiskus on vahel kõrgem (norm on 20, kvaliteetmeel isegi 18 protsenti). Külmkapis (mitte sügavkülmas) võib mett siiski säilitada, kuna mesi on bioloogiliselt aktiivne ja igasugused protsessid on külmas pidurdatud.”