Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

18. juuni 2012

Kehakaal

Tere!
Mure oleks järgmine: olen 22aastane noor neiu. Armastan trenni teha ja samas armastan ka hästi süüa (eriti magusat). Viimasel ajal on aga tekkinud mure kehakaalu pärast. Olen küll alakaaluline (162/46), kuid kevadest saadik on kehakaal vaikselt tõusma hakanud. Seoses eksamiperioodiga kaasneva stressiga toitusin mõnda aega ebatervislikult, kuid nüüd olen püüdnud oma harjumusi muuta. Samas kehakaal jätkuvalt kasvab. Kas peaksin hakkama veelgi rohkem oma toitumist piirama ja rohkem trenni tegema (käin juba praegu absoluutselt iga päev jooksmas)?

K

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ilmselt on organism aru saanud, et kaalute liiga vähe ja “sunnib” Teid ise rohkem sööma. Muretsema ei pea mitte kaalu tõusmise üle normaalkaalu  tasemele, vaid oma toiduvaliku üle. Toituge mitmekesiselt, vastavalt toidupüramiidi soovitustele ning organism leiab endale optimaalse kehakaalu ning püsite terve. Toitumist ei tohi piirata, vaid tuleb toituda õigesti ning olla füüsiliselt aktiivne (mitte üliaktiivne). Alakaal ja liiga vähene toitumine võivad tervise seiskohast olla isegi suurema riskiga kui väike ülekaal.

Anonüümne

16. juuni 2012

Kehakaal

Tere.Mul on suur mure.Olen 53aastane ja olen ülekaaluline.Kaalun 98kg.Olin siis mõni kuu tagasi 102 .Mulle meeldib teha kepikõndi.Aga vot selle söögiga on probleem.Ma ei oska süüa,kuigi söön vähe 3korda päevas,aga kaal ei taha ikka alla minna.Et äkki saaks nõu kuidas ja mida süüa.Selle kõrge kaalu pärast on vererõhk kõrge,kolesterool on kõrge.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Probleem võibki olla nn väheses söömises. Õige oleks süüa pigem korraga küll väiksemaid koguseid, aga sagedamini. Samuti on söögil ja söögil vahe. Näiteks köögivilju võib korraga ära süüa pool kilo, saades sellest vaid umbes 125-150 kcal, olenevalt valmistusviisist. Sama koguse energiat annab 100 grammi kartulisalatit või umbes pool Moskva saiakest. Soovitan toitumisprogrammiga analüüsida, kui palju energiat saate, kas põhitoitainete (valgud-rasvad-süsivesikud) omavaheline tasakaal on paigas ning kas saate piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kõik need tegurid mängivad rolli nii ainevahetuses kui seeläbi ka kaalu langetamises. Oluline ei ole mitte koguseliselt vähe süüa, vaid süüa õigest toidust kõht täis, saades seejuures vajadusest ca 500 kcal vähem energiat. Päevane energia saamine võiks Teile jääda umbes 1700-1800 kcal kanti, see muidugi sõltub füüsilise aktiivsuse tasemest. 
Põhirõhk peakski olema köögiviljade söömisel, mida võib päevas julgelt vähemalt kilo ära süüa. Lisaks paar puuvilja, täisteratooteid, piima või piimatooteid, midagi grupist liha-kana-kala-muna ning veidi lisatavaid toidurasvu õli või seemnete-pähklite näol. Mida eelistada, saab teada toidupüramiidi ja valgusfoori tabelit vaadates. Kaalulangetamiselt on täpsemalt juttu siin.

Anonüümne

14. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Olen mõtisklenud juba tükk aega selle üle, kuidas teha magusaid küpsetisi, ilma selleta, et ma lisaks sinna suhkrut? Ma ei saa ju igale poole suhkruasendajana puuvilju toppida? Mee vastu olen ma veidikene allergiline. Suhkrud olen ma oma toitumisest täielikult välja jätnud. Kõige pealt läksin küll valge suhkru pealt pruuni suhkru peale, siis hakkasin suhkurt meega asendama. Nüüd, kui ma sain teada, et ma olen mee vastu allergiline, ei kasuta ma ka enam mett.

Lihtsalt, kui ma teen küpsiseid või teen kellegile sünnipäevaks koogi, teeksin ma ta sellise, et mina ka seda süüa tahaks.

Nõuandeid?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ega siin väga palju võimalusi siis olegi, sest üldiselt suhkruasendajaid väga küpsetamisel ei kasutata ning nende puhul on ette nähtud maksimaalsed päevased kogused, mida sel juhul kindlasti ületada ei tohiks. Hiljuti sai Euroopa Liidus heakskiidu steevia, kuid kindlasti pole mõttekas kasutada ainult steeviat, vaid ainult osa suhkrust sellega asendada, sest steeviaga maitsestatud tooted ei pruugi olla harjumuspärase maitsega. Põhimõtteliselt aga jah, puuviljad nii värskelt kui kuivatatult tunduvad olema parimad alternatiivid, kui olete suhkrust kindlasti otsustanud loobuda.

Anonüümne

14. juuni 2012

Söömishäired

Tere, olen 17-aastane tütarlaps, kaalun üsna pea, kui jätkan oma praegust eluviisi 100 kg. Iga aasta, alates kooliminekust olen juurde võtnud 5-15 kg. Hakkasin ka trennis käima paar aastat tagasi, ning kaotasin 10 kg ja tundsin end väga hästi, samuti suutsin söömist kontrollida.
Eelmisest suvest saati olen aga seevastu kõik kaotatud kilod + 10 lisakilo juurde võtnud.
Ma olen aru saanud, et ma ei suuda enam kaalu hoida ning, et mul pole kunagi olnud nii suurt söögiisu kui käesoleval aastal. Olen hakanud ka sööki salaja koju ostma ja peitma, mul on sellepärast väga häbi.. Ka minu vanemad on mu käitumisest väga häiritud, ega suuda mind mõista. Soovingi teilt küsida, millest peaks alustama, et saada jagu pidevast söögiisust. Ja mainin ära, et kindlasti ei soovi ma minna psühhiaatri ega arsti juurde oma murega, tahaksin ise hakkama saada.
Ette tänades, Mee.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Saan aru Te soovist mitte külastada psühhiaatrit, kuid ma usun, et tema külastamine oleks tegelikult õige samm. Nimelt ongi olemas toitumishäire nimetusega binge ehk nn sundsöömine, kus inimene ei suuda oma isu ja toitumist kontrollida. Ma usun, et hetkel Teil küll veel seda häiret välja kujunenud ei ole, kuid selle ennetamiseks olekski hea mõnelt psühhiaatrilt abi saada, kuna ise on väga keeruline sellega hakkama saada. Toitumishäired on ennekõike psühholoogilised häired ning ainult tahtejõust võib nende vastu võitlemisel väheks jääda. Mõningast nõu ja abi võib saada muidugi ka internetis leiduvatest ingliskeelsetest toitumishäirete eneseabi lehekülgedest. Eestis saab toitumishäireid ravida Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriahaigla söömishäirete keskuses. Samuti saab toitumishäireid ravida Tallinna ja Pärnu psühhiaatria ja psühhoteraapia keskuses Sensus ning Ambromedi kliinikus Tartus.
Loomulikult tasub jälgida oma toitumist, kuid ei tohi ennast süüdistada, kui sellega hakkama ei saa, vaid siis tasub pöörduda siiski spetsialist poole toetuse saamiseks.

Anonüümne

13. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere Tagli!!Minul selline küsimus kas koolilastele 1-4 kl. oleks kasulikum pakkuda joogiks 3,5 % piima,lugesin kuskilt ,et selles piimas valku rohkem.
Sina oskad mulle paremini soovitada miks on 3,5 % kasulikum kui 2,5% või pole vahet??Ette tänades Kõrveküla põhikoolist KAJA MÕTTUS

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eri rasvasusega piimade puhul ei ole vaheks mitte valgusisaldus, vaid siiski seesama rasvasisaldus. Et piimas sisalduv kaltsium imenduks, peab toidus olema piisavalt rasvu ja vitamiini D. Seetõttu soovitataksegi eriti just laste puhul pigem rasvasemat piima.
Teiste piimatoodete puhul võib kasutada ka väiksema rasvasusega tooteid, kuna küllastunud rasvhapete osatähtsus kogu saadavast energiast tuleks hoida alla 10% ning see on võimalik ainult nn loomse rasva piiramise arvelt ehk kasutades rohkem taist lahjat (linnu)liha, kala ning piimatoodetest valides väiksema rasvasusega tooted. 

Anonüümne

12. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Paljusid toiduaineid, mida poes hoitakse toatemperatuuril, soovitatakse peale õhukindlalt suletud pakendi avamist hoida külmkapis. Kas niimoodi peaks tegema ka meega? Kas peale pakendi avamist peaks mett hoidma külmkapis?

Ette tänades

Eve

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi assistent Kaie Martverk: “Kui hoiuruum ei ole niiske ja temperatuur normaalne (kuni 20-22), siis ei pea ka avatud meepurki külmkappi panema. Mee puhul praktiliselt ainsaks riknemise põhjuseks võivad olla osmofiilsed pärmid, mis sobival niiskusel ja temperatuuril võivad hakata arenema ja põhjustada mee käärimist. Poes müüdavad meed on üldiselt teatud kuumutamisprotsessi läbinud ja ei lähe naljalt käärima. Pigem võib selline asi juhtuda värske, eriti suve lõpu meega, mille niiskus on vahel kõrgem (norm on 20, kvaliteetmeel isegi 18 protsenti). Külmkapis (mitte sügavkülmas) võib mett siiski säilitada, kuna mesi on bioloogiliselt aktiivne ja igasugused protsessid on külmas pidurdatud.”

Anonüümne

10. juuni 2012

Kehakaal

tervist, kas olete kuulnud firmast easy diet, seal on dieet supid ja smootid tunduvad ahvatlevad ja päris kallid ,aga kas ka tervislikud .ma tean inimesi kes hästi on kaalu kaotanud minu tuttavatest kaks inimest ja ikka 25.kg.mida teie arvate

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui oleks välja mõeldud lihtne viis kaalu alandamiseks või imetabletid, – joogid vms, siis oleksid kõik inimesed ammu juba peenikesed. Kaalu saab siiski alandada vaid selliselt, et tuleb muuta oma toitumis- ja liikumisharjumusi. Isegi, kui sellistel toodetel on mõju ja inimese kaal langeb, siis ilma toitumisharjumusi muutmata, tulevad kaotatud kilod väga kiirest tagasi ja tavaliselt veel topeltki. Seega soovitan siiski ise vaeva näha, teha endale selgeks tervisliku toitumise põhimõtted ning neid järgides üritada kaalu langetada. Lisaks, ise toite valmistades, saab need palju maitsvamad ja mis peamine, odavamad.

Anonüümne

10. juuni 2012

Kehakaal

Tere !

Kolm aastat tagasi kallusin 146 kg. Kolme aastaga olen iseenese tarkusega suutnud kaalu langetada 119 kg-ni, ehk siis on olnud pidev väike langus. Nüüd aga viimased neli kuud mitte midagi stabiilselt 119 ja ei üles ega alla. Töö on mul istuv, selle kompenseerimiseks käin viis korda nädalas kõndimas 7,5 km. Toitumises lähtun üldtuntud kaasaegsetest seisukohtadest. Samuti olen proovinud toidukoguseid vähendada ja suurendada aga tulemusteta.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

See on hea, et kaalu alanemine on toimunud aeglaselt ja pika aja jooksul, sest kui see oleks toimunud kolme kuuga, oleks ka selle kaalulanguse säilitamine üsna keeruline. Muust asjast ilmselt abi ei ole, kui tuleks siiski võimalikult täpselt analüüsida, mida sööte. Selliselt toimides (nii umbes 10 päeva jooksul) näete, kui palju keskmiselt saate energiat, kas valkude-rasvade-süsivesikute omavaheline saamine on tasakaalus ning milliseid teisi toitaineid (kiudaineid, vitamiinid, mineraalained) Teie toidus vajaka võib jääda. Ainevahetuse korrektseks toimimiseks on vajalik kõiki toitaineid saada soovitatud kogustes. Toidukoguste niisama vähendamine-suurendamine ilma toitainete ja energiasaamise analüüsita ei annagi reeglina tulemust. Sest tihti näiteks teismelised tüdrukud söövad hästi vähe (selle eest on söögiks saiakesed, kartulisalat, šokolaad) ning imestavad, miks kaal ei lange. Pigem tuleks siiski süüa korralikult, aga valida, mida. Näiteks pool kilo köögivilju annab umbes sama palju energiat kui 2-3 šokolaadikompvekki. 
Et kaal hakkaks edasi langema, tulekski üle vaadata oma energia saamine ning võimalusel vähendada seda kuni 500 kcal (meesterahva puhul ma ei soovitaks päevast energia tarbimist lasta ka allapoole 2000-2200 kcal, sõltuvalt treeningkoormusest). Kui energia saamist alandada ei saa, siis tuleks võimalusel suurendada füüsilist aktiivsust. Oluline on ka piisav kiudainete ning vedeliku tarbimine. 

Anonüümne

3. juuni 2012

Toitumine ja tervis

Tere ei oskagi kus pihta hakata… olen II tüübi diabeedik, 2010 a. tehti mul Bypass operatsioon, võtsin kaalust alla 40kg ja suhkrutaseme sain normi. Kuid peale op. hakkasid ilmnema probleemid, pikaajalised krambid, külmatunne ja verenäitajad olid halvad, suured puudused vitamiinide ja mineraalide osas. Kuigi võtsin ja võtan neid igapäevaselt vastavalt arstide ettekirjutusele. Hambad lagunevad, mu ilusatest pikkadest paksudest juustest on järgi veerandik. Pidevalt on külm ja kuiv, toitun vastavalt arstide nõuannetele, kuid pole kasu, sooltest ei imendu piisavalt kasulikke aineid. Kaal küll enam ei lange, kuid ma olen nagu vanaks jäänud,näost hallikasvalge, kortsus, kuigi olen alles 40nd. Mida siis ma tegema peaks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk.
Sellele probleemile on olemas lahendus, kui suudate oma söödud toidukoguste kvaliteeti jälgida ja lisaks tarvitada mineraalainete ja vitamiinide preparaate. Soovitan regulaarset koostööd raviarstiga või endokrinoloogiga, et kontrollida parathormooni (kõrvalkilpnääre hormoonide) taset, määrata luutihedust (densitomeetria), teha vereproove teatud sagedusega.
Valgu, rasvade, kaltsiumi, magneesiumi, foolhappe, D-vitamiini, rasvlahustuvate vitamiinide (A, D, E, K) jt defitsiit võib tekkida ka siis kui ei ole imendumishäiret.
Toidulisandid (meditsiinilistel näidustustel) sobivad, kuna maailmas tehtud uurimustööd näitavad, et ainevahetus ehk metaboolsed protsssid toitainete omastamisel vajavad aega muutustega kohanemiseks.
Toitumise osas soovitan süüa sagedamini, väikeste kogustega (5-6 korda päevas).
Tarbida kindlasti piimarasva, muna, munakollast, kala, liha, toormahlasid, püreesuppe jne.
Valgupreparaate (Protifar jt) lisada toidule 3-4 g x 3 päevas
Omega -3, – 6 rasvhappeid
Sobivad ka linaseemneõli, kalaõlid jt
Apteekides on müügil toidulisand nn Nutridrink 200 ml (päevas võib tarbida kuni 3 pudelit). Soovitan küsida nimetatud toidutõhustusjooki hankivate firmade BBraun Medical OÜ või Nutrikaubandus AS müügijuhtide käest, kas saab soodsama hinnaga osta kui apteekides.
See on hea näitaja, et kaalulangus jäi püsima.
Soovitan koheselt raviarsti poole pöörduda, et teha vajalikud täiendavad vere biokeemilised analüüsid ja selgitada, milliseid ja millistes kogustes vitamiinide ja mineraalainete preparaate te peate võtma põhitoidule lisaks.

Lisasin ka ühe artikli, et saate lugeda ka teaduspõhist kirjandust kui tunnete huvi: Micronutrient deficiencies after bariatric surgery.

 

 

Anonüümne

29. mai 2012

Varia

Tere

Mul on normaalsest kõrgem veresuhkur, diabeeti õnneks siiski pole. Armastan süüa igasuguseid kohupiimasid, jogurteid, juustusid jms piimatooteid, teen seda ka pärast trenni. Minu trennid on ujumine, jooksmine, rulluisutamine ehk pigem aeroobsed treeningud. Küsimus selline, et mis on teie arvamus piimatoodete tarbimise kohta pärast minu nimetatud treeninguid (kas soovitate või ei soovita)? Treenin üldjuhul hommikul umbes tund pärast tõusmist.

Tänan ette.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Piimatooted üldjuhul väga palju suhkruid ei sisalda (kui pole tegemist just magusate jogurtite või kohupiimakreemidega) ning nende söömine iseenesest on kindlasti vajalik, kuna need annavad organismile vajalikke aminohappeid, kaltsiumi ning palju teisi toitaineid. Piimatoodetest saadav valk aitab ka kaasa taastumisele pärast pingelist treeningut. Teiselt poolt tuleks vaadata, et nende söömisega üle ei pingutataks, sest valkude liig on organismile koormaks ning samuti võivad sellisel juhul jääda söömata olulised toidud teistest toidugruppidest (nt täisteraviljatooted, puu- ja köögiviljad, kala jpt).