Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Eli

29. jaanuar 2018

Toitumine ja tervis

Kas pikaajaliselt suurte portsjonite söömine võib magu välja venitada? Kui jah, siis kas on võimalik vähehaaval toidukoguseid vähendades magu tagasi normaalseks “kahandada”. Toitun küll enamasti tervislikult ja kaloraaž on paigas (kehakaal on stabiilne), kuid toidukogused kipuvad ühe toidukorra kohta olema suured (rohkesti puu-või köögivilju jm madalama kalorsusega “volüümikat” toitu). Viimasel ajal olen märganud, et kõht on ka peale suure eine söömist tühi, isegi siis, kui toidukord on olnud kaloririkas.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kui kehakaal on korras ja päevane toiduga saadav energiakogus vastav vajadustele, on raske uskuda, et reaalsed söödavad toidukogused on ülemäära suured. Samuti ei tohiks puu- ja köögiviljade rikkad toidud tänu oma koostisele ülemääraselt magu venitada. Täiskõhu tunne sõltub küll ühes osas mao täituvusest, kuid sealjuures on veel palju teisi komponente, mis küllastustunde teket toetavad. Üks neist on näiteks toidu koostis. Parema küllastuse annab toidukord, mis sisaldab ka valke. Kiudainete vähesus toidus  võib samuti olla põhjus, miks küllastustunnet ei teki või see möödub liiga ruttu. Samuti võib meie psühholoogiline seisund olla seotud ülemäärase isu ja vähese küllastustundega.  Toidukoguste vähendamine tähendab ka ilmselt väiksemat energiahulka, mida te ilmselt ei vaja. Alustuseks võiks oma toiduvalikud kriitiliselt üle vaadata.

Eli

27. jaanuar 2018

Toit ja toidu valmistamine

Kui suur vahe on toore ja küpse banaani kalorsuses? Kumba varianti eelistada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi Seire ja hindamise osakonna projektijuht toitumisnõustaja Kristin Salupuu: “Teadusartiklist võib leida infot, et rohelised banaanid sisaldavad rohkem seedumatut tärklist, mis organismis käituks justkui kiudaine. Erinevates toidu koostise andmebaasides ei tehta vahet rohelisel ja küpsenud banaanil, aga võib arvata, et erinevused on väga väikesed. Seega tarbimisel ei peaks lähtuma niivõrd kumb rohkem või vähem energiat annab, vaid sellest, kumb meelepärasem on.”

Marko

24. jaanuar 2018

Toitumine ja tervis

Tere.
Aasta tagasi tehti mulle mao operatsioon mille käigus eemaldati magu täielikult.
Nüüd on B12 madal.Sooviks teada kas on võimalik ka suukaudselt mingisuguseid B12
süüa mis minu puhul ka imenduksid või peab ainult haiglas ķäima süste saamas.Kui võimalik siis äkki soovitate mõnda konkreetset preparaati.Olen kuulnud et süstid ei pidanud väga head olema tänu oma suurele raua sisaldusele ja muule keemiale mis sealt lisana kaasa tuleb.

Tänud
Marko

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kui magu on täies ulatuses opereeritud, siis saab B12 asendada vaid süsteraviga, kuna puudub maost pärinev sisemine faktor, mis tagaks vitamiini imendumise soolestikust.

inger

12. jaanuar 2018

Toit ja toidu valmistamine

Väidetavalt lagunevad B-grupi vitamiinid valguse käes ja termilisel töötlemisel mõne minutiga. Kas maitsepärm (pärmihelbed, mida on töödeldud kõrgete temperatuuride juures) on ikka hea B-vitamiinide allikas? Kuidas taluvad kuumust mineraalid, tsink-seleen?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vitamiinid tõepoolest mingil määral (termilisel) töötlemisel hävinevad, kuid seda kindlasti mitte minutite jooksul – kõik sõltub toorainest, töötlemise viisist,  temperatuurist jne. On ka allikaid, mis väidavad, et kuigi ühelt poolt toimub vitamiinide lagunemine, võib kuumtöötlemine teisest küljest muuta neid ka organismile paremini omastatavaks. Mineraalainete puhul on kaod väiksemad või ei ole neid üldse. Vitamiinide-mineraalainete kadudest erinevate toitude töötlemisel saab ülevaate sellest dokumendist. Mis aga puudutab maitsepärmi, siis siinkohal saab usaldada ainult tootja andmeid pakendil, minu teada järelvalve neile kontrollanalüüse teinud ei ole.

Hanna Alasoo

12. jaanuar 2018

Kehakaal

Tere!
Olen 13 aastat vana ja kaalun ~90kg ja olen 170cm pikk.Tahaksin kaalust alla võtta kuid see kuidagi ei õnnestu Kuna on väga suur isu magusate (olen mitu korda proovinud aga tulemust pole). Mida peaksin tegema\proovima? Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna ülekaal on suhteliselt suur, siis ise ongi sellega raske toime tulla. Soovitan abi saamiseks pöörduda kas Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einbergi või mõne toitumisnõustaja poole.

M

12. jaanuar 2018

Kehakaal

Tere.
Olen 22-aastane naine. Kaalun 53kg ja pikkust 164cm. Kas olen alakaalus ja kuidas saaksin kaalus juurde võtta? Ise tunnen, et olen liiga kõhna. Olen sünnitanud 1 lapse ja söön korralikult, isegi rohkem kui peaks.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kehamassiindeksi järgi (19,7) on tegemist täiesti normaalkaaluga (18,5–24,9). Kui endale tundute liiga kõhn, siis võib-olla oleks abiks sellest, kui treenite natuke lihaseid ja vormite seeläbi keha. Liikumine suurendab ka energiavajadust.

Sarah

2. jaanuar 2018

Kehakaal

Tere!
Olen 14 aastat vana 158 cm ja kaalun 38.4. Kõik sõbrad ütlevad, et kaalun vähe ning ma tean ise ka seda, et olen alakaalus. Mida saaksin teha?
Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi projektijuht ja toitumisnõustaja Kristin Salupuu.
Tegu on tõepoolest alakaaluga. Teadmata Sinu sugu, elustiili ning hetke toitumist, on väga keeruline anda konkreetseid soovitusi. Esmalt soovitan Sul analüüsida oma toitumist toitumisprogrammiga. Ideaalis võiksid toitusid ka kaaluda, üldjuhul kipuvad inimesed silmajärgi koguseid valesti hindama ja seetõttu annab analüüs vale tulemuse. Toitumisprogrammi kasutades pea meeles ka seda, et energiavajadust mõjutavad näiteks ainevahetuse eripärad, tervislik seisund, keskkonna tingimused ja füüsilise koormuse iseärasused, mistõttu programmi vastava vanusegrupi keskmised soovitused ei pruugi alati anda õiget tulemust. Kehakaalu tõstmiseks tuleks tarbida rohkem energiat, kui kulutad. Sööma peaksid regulaarselt: soovituslikult vähemalt kolm põhitoidukorda ja kaks-kolm vahepala (harvem süües võivad  kehakaalu tõstmiseks vajalikud toiduportsjonid tunduda liiga suured). Ka mitmekesisus ja tasakaalustatus on oluline: sööma peaksid toite kõikidest toidugruppidest ning jälgides toidusoovitusi.  Samuti soovitan konsulteerida mõne treeneriga, et ka füüsiline koormus ja treening (seejuures lihastreening) toetaks Sinu kehakaalu tõstmist ning tervisliku seisundi paranemist.

Mirjam

21. detsember 2017

Toitumine ja tervis

Tere!
Kas hashimoto türeoidiidi ja kilpnäärne alatalituse esinemisel võiks kindlapeale mõningaid toiduaineid vältida?
Olen lugenud, et näiteks gluteeni range mitte tarvitamine on aidanud saada üle sellistest sümptomitest nagu raske väsimus, ajuudu ja liigne kehak.aal. Aitäh!

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Iga kilpnäärme alatalitlusega patsient ei vaja spetsiaalset menüüd. Kaasuvate haiguste või juhtude korral, mis alluvad halvasti ravile võib aga toiduvalikute muutmine kasuks tulla (sh. gluteeni sisaldavate toiduainete vältimine).  Soovitan  pidada nõu toitumisspetsialistiga, et otsustada, kas toiduvalikuid tuleks muuta  ning vaadata, et menüü oleks kestvalt vajadustele vastav. Oskamatu toitude piiramine võib pigem kasu asemel kahju tuua.

Kärt

12. detsember 2017

Varia

Kuidas arvestada kalorite ja toitainete kulu veredoonorluse läbi? Kas liikumispäevikus võiks olla kirjas tegevus – vere annetamine?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Vere loovutamine  on harv tegevus, isegi kui see toimub teatud regulaarsusega, mistõttu ei mõjuta ta pikas perspektiivis meie energiatarvet. Oluline on mitmekülgne toiduvalik ja piisav vedelikutarbimine,  et taastuda protseduurist ja tagada kehale vereloomeks vajalikud toitained (antud kontekstis eelkõige B grupi vitamiinid ja raud).

august

30. november 2017

Toitumine ja tervis

Tere
Ma ei tea, palju selles tõtt on aga väidetavalt on vabapidamisel kanade munad palju tervislikumad kui nn farmikanade, kellele manustatakse väidetavalt erinevaid antibiootikume jne.
Küsimus selline, et kas need lisaained talletuvad rohkem munakollases või munavalges? Kui võrrelda munavalge ja munakollase andmeid (kcl, süsivesik, rasv, valk), siis 10g muna kollase asemel saaksin süüa ca 70-80g munavalget. Seetõttu kaalun poest osta munavalgemassi https://www.sanitex.ee/ee/Jahutatud-tooted/Munad-ja-munatooted/Munamass/munavalge-5-kg.html , nii tuleks soodsam ja raiskan vähem toitu. Sageli on neis aga muna päritolu selgusetu st kui teaksin, et enamus ravimitest salvestub kollases, julgeksin massi osta, kui enamus salvestub valges, siis jätan vist ostmata.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastavad Maaeluministeeriumi Toiduohutuse osakonna Loomatervise büroo peaspetsialist Eva Peegel ja  Toiduhügieeni büroo peaspetsialist Piret Aasmäe: “Munavalge peamiseks loomulikuks eesmärgiks on munakollase kaitse ja säilivus. Munavalge on hinnatud madala rasvasisaldusega ja kõrge valgusisaldusega toitainete allikaks. Munavalge allergilisi reaktsioone esineb sagedamini kui reaktsioone munakollaste vastu. Inimene, kes sööb ainult munavalget, kaotab palju muna toiteväärtusest, sest munavalges peale valkude midagi muud eriti  ei ole. Kui  on vaja valke, siis on munavalge suurepärane toiteallikas. Ühe munavalge kogus sisaldab tavaliselt 4 kuni 4,5 g valke ja ainult umbes 17 kilokalorit. Munakollases aga  leiduvaid järgmised toitaineid: koliin,  folaadid, B12-vitamiin, D-vitamiin, E-vitamiin, B6-vitamiin, A-vitamiin, raud, tsink, seleen, kaalium, naatrium, magneesium, fosfor, oomega-3-rasvhapped ja ta annab ka veidi energiat. Munakollane sisaldab veel ka kaht vajalikku ja  väärtuslikku bioaktiivset ühendit – luteiini  ja zeaksantiini  ning teisi antioksüdante, mis toetavad silma ja aju funktsioone. Kana saab enda jaoks toitained söödaga, millest läbi kana organismi ladestatakse munakollasesse enamik vajalikke toitaineid (vitamiinid, mineraalained, lipiidid, rasvhapped ja süsivesikud), munavalgesse aga valgud.
Munevate kanade ravimiseks tavaliselt antibiootikume ei kasutata. Juhul, kui tekib vajadus teatud olukorras  antibiootikumide kasutamiseks, järgitakse ravi lõppedes kohustuslikku keeluaega ning sellega tagatakse, et muna ei  sisalda keelatud aineid. Ravi ja keeluajal saadud mune ega kanaliha ei turustata. Vastavalt Eestis ja Euroopa Liidus kehtivatele seadustele tagab tootja, et tema poolt toodetud toit on alati tarbijale ohutu.”