Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Varia

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

10. november 2009

Tere,
Millest ma peaksin alustama, kui soovin oma tervise (toitumise) korda teha?

Saan aru, et alustama peab õigest toitumisest ja kehalisest koormusest, aga ma ei saa ju ainult nii asja õigeks, kui ma ei tea, kas ja mis mu sees on valesti. Samas ei saa ju perearstilt nõuda kõikvõimalike analüüside tegemist. Ehk on mingid baasnäitajad, millede tulemus aitab toidusedelit sättida?

Lugupidamisega

Eve

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõigepealt tuleks vähemalt nädala (soovitavalt enam) jooksul üles märkida kõik, mida ja kui palju sööte ning analüüsida seda toitumisprogrammiga. Sealt edasi on võimalik näha, kas sööte liiga vähe või liiga palju, kas teie menüü sisaldab rohkem rasvu, küllastunud rasvhappeid ja kolesterooli kui soovitatav, millistest vitamiinidest-mineraalainetest jääb puudu. Kui ise ei oska saadud infost järeldusi teha, siis võiksite tulemusega pöörduda perearsti poole, kes saab teha analüüsid, kas näiteks teie vere hemoglobiinitase on samuti madal, kui menüü sisaldab vähe rauda jne. Kui selgub, et peaksite oma toitumises midagi muutma ning perearst ise seda kõike õpetada ei oska, suunab ta teid dieedinõustaja juurde. Ja liikumine on kindlasti oluline – alguses väiksema koormusega (nt hoogne kõnd, kepikõnd, ujumine), järk-järgult koormust suurendades.

Anonüümne

10. november 2009

Tere!
Soovin teada, mis võib olla põhjuseks, kui peale gaasiliste jookide tarbimist tekivad päris tihti gaasivalud, süda läheb pahaks ja on ka nö kuumalained. Kas see tähendab, et peaksin gaasilistest jookidest üldse loobuma? Olen kuulnud, et põhjuseks võib olla ka (soole)bakter.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui gaasiliste jookide joomine põhjustab vaevusi, on tõepoolest kõige targem nende tarbimisest loobuda. Soovitan selle murega pöörduda ka perearsti poole, kes selgitab välja, kas tegemist võib olla äkki mõne tõsisema probleemiga, mis vajaks spetsialisti konsultatsiooni.

Anonüümne

6. november 2009

Mul on mure. Olen 14.aastane tüdruk.
Käin küll trennis ( 2-3 korda nädalas, kergejõustikut ), aga söön igal võimalusel. Siis kui on igav, stress või siis kui on aeg süüa (st. hommiku-, lõuna- ja õhtusöök). Söön siis korraga nii palju, et pärast on kõht raske ja endal on paha tuju. Dieedi pidamised või lihtsad toidukoguste vähendamised ei tule kohe üldse välja. Magusale ei ütle ka kunagi “ei”.
Küsimus on siis selline, et kas ma kannatan mõne söömishäire all ja kuidas sellega võidelda vms?

Tänades, M.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellise kirjelduse järgi ei tundu, et oleks otseselt tegemist mõne söömishäirega, sest söödud kogused ei tundu olevat nii suured kui binge-söömise puhul. Pigem on siiski tegemist lihtsalt ülesöömise harjumusega, mille põhjused võivad olla psühholoogilised, kuid ei pruugi. Soovitaksin kindlasti kasvatada tahtejõudu ja asuda sööma regulaarselt: 3 põhitoidukorda ning 2-3 oodet päevas. Proovida süüa korraga väiksemad kogused toitu, kuna täiskõhutunne ei teki vahetult peale suutäie suhupistmist, vaid pisut hiljem, mistõttu ei tasu süüa seni, kuni tunned, et nälga enam ei ole, vaid tõusta lauast siis, kui tunned, et kõhtu mahuks veel. Tarbida rohkem vedelikku ning puu- ja köögivilju. Mõttekas on ka analüüsida oma saadud päevast energiakogust ning võrrelda seda soovitustega. Kui söömine on seotud stressi või mõne muu tundega, siis oleks mõistlik ka pöörduda psühholoogi poole, kes oskab anda abi sellest üle saamiseks.

Anonüümne

23. oktoober 2009

Tere! Lugesin samuti hiljaaegu supermenukiks osutunud PH-ime raamatut ja sellega poole peale jõudnud, tekkis siiras imestus – kuidas me veel küll elus olen? Arvatavasti olete spetsialistina antud meetodi osas kursis, milline on Teie kommentaar?
Lugupidamisega
Kaido

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selles raamatus toodut peaksid ennekõike kommenteerima arstid või biokeemikud. Inimesel enda organismil on küllalt võimas puhversüsteem, mis tagab terve inimese pH-tasakaalu. Toitumise seisukohast võib igasugune piiratud toitumine, mida pH-dieet kindlasti on, olla organismile kahjulik. Toitumisteadlaste seisukoht on, et kui vähegi võimalik, tuleb kõik vajalikud toitained kätte saada toiduga ja toidulisandeid tarvitada vaid arsti ettekirjutusel, kuid selle raamatu õpetus on välistada praktiliselt loomne toit ja palju teisigi toiduaineid ning süüa peoga toidulisandeid.

Anonüümne

20. oktoober 2009

Tere.

Mind huvitab lahussöömine.(liha ja kartul ei sobi koos söömiseks jne.) Kas saaksite sellel teemal pikemalt rääkida?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kaasaegsed teaduslikud uuringud ei ole tõestanud toitude lahus söömise vajadust. Inimese organism on kohaldunud segatoidule ning suudab korraga seedida erinevaid toite.

Anonüümne

15. oktoober 2009

Kas see on õige, et söögi ajal ei tohi vedelikku tarbida, vaid seda tuleks teha peale sööki?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Söögi ajal võiks vedelikku tarbimine olla tõepoolest tagasihoidlik. Seedimise protsess algab juba suus. Kui sülg nö ära lahjendada, siis peavad teised organid sellevõrra rohkem vaeva nägema. Samuti on vett peale rüübates väga lihtne toit suust lihtsalt “alla loputada” ilma seda korralikult läbi närimata, mis raskendab omakorda edasist seedimisprotsessi. Üheks soovituseks on juua vedelikku pigem paarkümmend minutit enne sööki. Selliselt toimides ei tundu ka kõht sööma asumisel väga tühi ning ei pea korraga nii palju sööma.