Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Merike

26. september 2015

Kehakaal

TERE. Väga suurt populaarsust kogub süsivesikutevaba dieet. Ära jäetakse puuviljad, leib sai, kartul, pastatooted, riis. Kasutajad väidavad, et tunnevad ennast hästi ja kaal langeb. Magusa nälja kustutamiseks kasutavad erütriooli. Küsimus: Kuidas selline dieet mõjutab organismi pikas perspektiivis kui süsivesikute päevane tarbimine peaks normaalselt olema 55-60% ja kuidas mõjutavad kuntslukult toodetud suhkruasendajad organismi?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Igasugune toitumise piiramine vähendab kehakaalu ning alguses suudab organism funktsioneerida päris korralikult. Tegelikult aga on rasvadest rakkude elutegevuse tarbeks energia tootmine organismi jaoks suureks koormuseks, lisanduda võib ka kiudainete, teatud vitamiinide-mineraalainete defitsiit, mille allikateks ärajäetud toidud olid. Normaalse söömise juures tuleks siiski vähemalt 50% energiast saada süsivesikutest, valida tuleb vaid, milliseid süsivesikute allikaid eelistada. Kindlasti peavad olema menüüs puu- ja köögiviljad ning täisteratooted. Maiustused jms võib loomulikult täiesti ära jätta. Suhkruasendajad, mida praegu EL-s lubatakse kasutada, peaksid olema ohutud, kuid normaalse söömise juurde kuulub pigem tavaline suhkur kui suhkruasendajad. 

Kristi

26. september 2015

Kehakaal

Tere Keha koostise mõõtmine näitas, et rahulikuks kaalulangetuseks pean päevas tarbima umbes 1500cal. Kui mul kella 2 päeval näitab käel olev aktiivsusmonitor, et olen kulutanud 1400cal ja selleks hetkeks olen söönud umbes 800cal. Küsimus ongi,et kui palju ma nii aktiivsel päeval siiski süüa tohin, et kaal langeks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui aktiivsusmonitor näitab kogu päeva jooksul kulutatud energiahulka (lisaks treeningust tulenevale ka puhkeoleku kulutusi), siis kõige lihtsam viis kaalualandamiseks oleks jälgida, et päevane energia saamine oleks umbes 500 kcal võrra väiksem kui kogukulutused. Samas peaks jälgima kindlasti seda, et päevane energia saamine ei jääks alla põhiainevahetuse energiakulu.  Seega võib olla, et nendel päevadel, kui Te trenni ei tee, ei tule saamise-kulutuste vaheks 500 kcal, vaid vähem. Kaalu langetamise seisukohast on pigem parem, kui kaal langeb aeglaselt. Teine asi, millele kindlasti peaks tähelepanu pöörama, on ka toidu toitaineline koostis.  Kui süüa ainult 1500 kcal eest päevas, siis on äärmiselt keeruline oma toitumist planeerida selliselt, et umbes 10 päeva keskmine tulemus vastaks toitumissoovitustele. Kaalu alandamiseks ja üldse tervise tagamiseks on oluline nii põhitoitainete (valgud, rasvad, süsivesikud) omavaheline vahekord kui ka piisav kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete saamine. 

Katrin

17. september 2015

Kehakaal

Tere, Mu poiss-sõbral (21-aastane noormees) on diagnoositud kõrgvererõhutõbi ehk hüpertoonia. Ta on umbes 178 cm pikk ja kaalub 95-96 kg. Tegemist on turskemat tüüpi noormehega, kes tegeleb ka 1-2 x nädalas jõutreeninguga jõusaalis. Hiljuti sain teada, et selle haiguse korral ei ole kangide ja raskuste tõstmine soovitatav ja mõjub südamele koormavalt. Nüüd oleks vaja treeningut vahetada ja ta planeerib jõutreeningu vahetada vastupidavustreeningu vastu (ujumine, jooksmine). Varem on ta kaalunud ka üle 100 kg (täpsemalt ma ei tea, aga ta on oma kunagisest vanast kaalust vähemalt 10-15 kg alla võtnud), nii et on toimunud edasiminek. Samas on praegune kaal ikkagi päris suur ja ka vererõhk on kõrge. Kuna tal on kehatüüp selline, kelle kohta öeldakse “raske kondiga” ja ta on niigi juba kaalust alla võtnud, siis mulle tundub, et tema puhul kehamassiindeks ei näita õiget tulemust. Erinevad kehamassiindeksi kalkulaatorid näitavad, et tegemist on ülekaaluga, mõned kalkulaatorid näitavad, et tegu on rasvumisega, kuid kuna ta käib ka jõusaalis ja ta ei näe rasvunud välja, siis arvatavasti ei ole need kalkulaatorid tema puhul relevantsed. Mis oleks see reaalne eesmärk, milleni tal oleks seda võimalik langetada ja mis oleks tervislik? Sooviks ka teada, mida tuleks hüpertoonia korral süüa teha? Noormees sööb hommikusöögiks putru, lõunal toidukohas päevapraadi (sama suurt portsu, mis teisedki, kes on normaalkaalulised) ja õhtul siis minu valmistatud toitu (tavaline toit koos salatiga). Puuvilju sööb ka. Seega on arusaamatu, millest tuleneb noormehel ülekaal. Sööme igapäevaselt kaerakliidega kaeraputru moosiga, üks kord päevas lahja kohv pruuni suhkruga, puuvilju (eelkõige banaane, õunu), vahel muna. Oleme suurendanud täisteratoodete hulka (täisteranuudlid, pruun riis, must või teraleib – saia ei tarvita üldse). Toitude kõrvale sööme ka salatit (näiteks tomati-kurgisalatit). Liha eriti ei tarbi, pigem hakkliha ja kotlette ja taolisi asju (kus on tõenäoliselt palju soola), nii et võibolla see on probleemseks kohaks. Soolaheeringat ei tarbi enam, vaid külmsuitsutatud lõhefileed näiteks. Magustoiduks on näiteks kohupiim, vahel ka šokolaad või küpsised, aga muidu rämpstoitu üldiselt ei söö. Ühesõnaga, oleme üritanud toitumisse sisse viia tervislikke muudatusi ja noormees on ka üritanud vähendada portsjonite kogust. Kui enne kaalus 98 kg kandis, siis nüüd 96 kg kandis. See pisike kaalulangus on olnud 1-2 kuu peale. Mina söön põhimõtteliselt samu toite natukene väiksemas koguses, mis temagi, kuid olen täiesti normaalkaalus. Seega tõesti väga arusaamatu, kust see suur ülekaal ja hüpertoonia tal tuleb, kui ta sööb täiesti normaalseid koguseid. Osaliselt on see ka pärilik muidugi, kuid mitte ainult. Samas ei soovi ka, et noormees peaks nälgima hakkama selleks, et kaalust alla võtta, nii et praegused kogused on üsna optimaalsed. Mis on hüpertoonia korral oluline veel tähele panna? Kas tuleks pigem keskenduda kaalu langetamisele või pigem tervislikumale toitumisele?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitan tema puhul kindlasti arstiga konsulteerida ning teha analüüse, et selgitada täpsemalt ülekaalu põhjused ja saada konkreetsed juhised nii toitumiseks kui liikumiseks. Meestele annab sellekohast tasuta nõu Tallinnas Tartu Ülikooli Kliinikum Meestekliinikus doktor Kristel Ehala-Aleksejev.

Maiki

17. september 2015

Toitumine ja tervis

Tere! Küsimus seisneb helluse hapupiimajoogis, need mis on maasika/vaarika/ jne maitsetega. Kas need kuuluvad tervisliku toote alla, mida võib normaalsetes kogustes tarbida? Just selles mõttes, et tavalised jogurtid sisaldavad tihtipeale palju suhkurt, aga kuidas on lood hapupiimajoogiga? Suur tänu!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Alati tuleb vaadata pakendilt toote koostist. Ka Helluse hapupiimajoogid sisaldavad, sarnaselt teistele magusatele kohupiimadele-jogurtitele, üsna palju suhkrut. Kui vaadata pakendilt, siis 100 grammi jooki sisaldab lisaks piimas endas sisalduvale suhkrule veel umbes 2 väikest teelusikatäit suhkrut. Päevane lisatavate suhkrute kogus arvestatuna suhkrule ei tohiks ületada 50 grammi. Kui joote päevas ära 200 grammi, siis olete juba umbes kolmandiku lisatavate suhkrute kogusest kätte saanud. Seetõttu on võimalusel alati parem eelistada maitsestamata tooteid ning neid ise marjade, puuviljade, meega jne magustada.

Maie

17. september 2015

Kehakaal

Tere! Olen 32 aastane, 166 pikk ja kaalun 80. Olen kursis sellega, et olen ülekaaluline. Kui tarbiksin pikemaajaliselt päevasel ajal vaid vett ning toitun vaid korra (õhtuti) ca 2000 kcal. Kuidas see mõjutaks minu organismi/kaalu/tervist? Tänan ette, M

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Energiatasakaal sõltub saadavast ja kulutatavast energiast ning iseenesest ei tohiks olla vahet, kuidas energia saamine jaotub. Teisest küljest on siiski teada, et päevasel ajal, kui oleme aktiivsemad, kulutame energia suurema tõenäosusega ära kui õhtusel ajal, mil saadud energial on pigem tendents lõpuks ladestuda keharasvadena. Samuti võib päevane “nälgimine” organismile anda signaali, et toitu antakse harva kui üldse ning see mõjutab omakorda nö varude kogumist, kui lõpuks toit tuleb. Seetõttu soovitatakse kaalu alandamiseks pigem süüa sagedamini ja väiksemates kogustes ning just nii, et õhtused toidukorrad oleksid energiavaesemad.

Murelik

8. september 2015

Kehakaal

Tere! Olen 13. aastane tüdruk, kaalu on mul 70 kg, pikkust 170 cm. Kui palju oleks minu normaalkaal? Ja kas oskaksite soovitada mõnda head toitumiskava, et saaksin hakata kaalu langetama? Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Oled jah hetkel veidi ülekaalus, võiksid kaaluda maksimaalselt 63 kg.

Ühtegi toitumiskava kaalu alandamiseks otseselt soovitada ei saa, sest ennekõike tuleb lähtuda enda praegusest toitumisest ja toidueelistustest ning nende põhjal hakata vaikselt oma toitumist muutma. Samuti kindlasti tuleb suurendada ka liikumist.

Alustada võiksid sellest, et märgid toitumisprogrammi umbes 10 päeva jooksul üles kõik, mida sööd (võimalusel kaaludes) ning võrdled keskmist tulemust soovitustega. Edasi proovid hoida oma päevase energia saamise umbes 1800–2000 kcal juures, sõltuvalt füüsilisest aktiivsusest, samal ajal vaadates, et kõik vajalikud toitained oleks umbes 10–15-päevaste perioodide keskmistena saadud kätte vastavalt soovitustele. Ennekõike tähendab see, et rohkesti võib süüa köögivilju, igapäevaselt peaks tarvitama täisteratooteid, puuvilju ja piimatooteid, kala võiks süüa paaril päeval nädalas, veidi lisada menüsse pähkleid-seemneid. Maiustusi, magusaid jooke, näkse, pooltooteid ja valmistoite peaks sööma võimalikult harva. Nälgida ei tohi, vaid pigem süüa sagedamini ja väiksemaid koguseid, oluline on ka toidukordade regulaarsus, piisav uni ja vedeliku tarbimine.

Huvi

18. august 2015

Toidu ohutus

Tere!
Sooviksin väga spetsialisti nõuannet vene looduslike tervisetoitude kohta (www.looduseabi.ee). Kas need tooted on tervisele kasulikud ja kas tasub neid üldse tarbida? Toon ka kaks konkreetset huvipakkuvat toodet, mille ka juba soetasin ..aga on väikene kahtlus siiski.

http://www.looduseabi.ee/et/shop/kaerakliid-peediga-200g/
http://www.looduseabi.ee/et/shop/seedripuder-k olm-head-250g/

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumine on tervik ning ei ole olemas ühtegi imetoitu, mis tervisele “väga kasulikud” oleksid. Ennekõike tuleks jälgida, et toitumine oleks mitmekesine ja vastaks Teie vajadusele. Selliselt toimides saate toidust kätte kõik vajalikud toitained ilma, et peaksite ostma kalli raha eest “imetooteid” või toidulisandeid. 
Mis puudutab konkreetseid tooteid, siis “kaerakliid peediga” puhul on esitatud väited iseenesest Euroopa Toiduohutusameti poolt heaks kiidetud ja neid võib kasutada (v.a. väide, et magneesium on kasulik arteriaalse vererõhu normis hoidmiseks, kuna see ei ole piisavalt tõendatud). Seedipudru kasutegurite “julgus, puhtus ja küllastunud enesetunne” puhul ei ole kindlasti tegemist teaduspõhiste väidetega.

Küsija

18. august 2015

Toidu ohutus

Kas rosina-pähklisegu igapäevaselt 50-55 grammi süüa on palju, kui liha,magusat ja rämpstoitu ei tarbi?
Toitumisprogramm näitab, et kui lisan 50-60gr rosina-pähklisegu oma menüüsse on rasvade osakaal tasakaalus.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Rasvade soovitusliku osakaalu saavutamiseks on tegelikult ka teisi võimalusi (vähendamiseks lisada menüüsse nt süsivesikuterikkaid toite nagu täisteratooted ja puu- ja köögiviljad, suurendamiseks sobivad jah pähklid, aga ka nt õli). Seetõttu otsest vajadust just seda toodet toitainete tasakaalu (mite peaks vaatama umbes kahe nädala keskmisena, mitte iga päev) paikasättimiseks vaja süüa ei ole. Kui see aga teile maitseb, siis kokku võiks päevas süüa pähkleid-seemneid nii 20 grammi, kuivatatud puuvilju (sh rosinaid) samuti umbes 20 grammi. Samas oleks hea igapäevaselt siiski pigem eelistada värskeid puuvilju-marju ning kuivatatult tarvitada neid mõnel korral nädalas. 

Reeli

15. august 2015

Toitumine ja tervis

Mida süüa ja millest hoiduda soolepõletiku(kaldub koliidi poole) korral?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab TÜ Kliinikumi arst Kristel Ehala-Aleksejev: “Haiguspuhused toidu- ja toitumissoovitused sõltuvad suuresti inimese tervise üldseisundist ja haigusega kaasuvatest sümptomitest. Kuna kiri on väga üldsõnaline, siis saavad ka soovitused olla väga üldised. Ühest dieeti soolepõletiku korral pole ja soovitused võivad patsienditi erineda. Kõige enam tekitavad probleeme järgmised toidud ja joogid: kohv, alkohol, mullijoogid, kuivatatud puuviljad ning oad, kiudaineterikkad tooted (nt täisteratooted), seemned ja pähklid, kunstlikke magusaineid sh. sorbitooli sisaldavad tooted (närimiskumm, joogid, jm), punane liha. Paljudele, antud diagnoosiga patsientidele, ei sobi ka toored puu- ning köögiviljad. Samuti võib olla ärritav toime piimatoodetel, eriti piimal. Vähendada võiks ka suhkrurikaste toodete tarbimist.”

Pille

15. august 2015

Toidu ohutus

Tere. Omega 3 ja omega 6 tasakaal kehas. Kuidas oleks võimalik saada teada milline on selle suhte tasakaal kehas?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Meditsiiniasutustes sellist tasakaalu ei määrata. Kuigi liikvel võivad olla testid nende määramiseks, ei saa kindel olla nende tulemuste teaduspõhisuses. Ennekõike peaks siiski jälgima nende rasvhapete toiduga saamist – suurendama näiteks kala söömist.