Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Maximum 2000 characters

Anonüümne

1. veebruar 2012

Varia

Kuidas saada toitumisspetsialistiks ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks sellist eriala Eestis riiklikult ei õpetata. Soovitan õppida TTÜs toidutehnikat ja tootearendust ning magistri- ja doktoriõpingute ajal spetsialiseeruda toitumise teemale. Mingil määral peaks toitumisega seotut õpetatama ka Tartu ja Tallinna Ülikoolis ning Tervishoiukõrgkoolis.

Anonüümne

1. veebruar 2012

Kehakaal

Tere,

Küsimus selline, et kui ma olen väga pikalt (pool aastat kuni aasta) päevas söönud 1000kcl ulatuses ja järsku hakkan sööma 1500kcl ulatuses kas ma siis hakkan kaalust juurde võtma (kuigi päevane energiavajadus oleks 1600kcl, pikkus 168, kaal 49kg)
Ja teine küsimus puudutab valkude tarbimist: kui valkude osakaal on pidevalt protsendiliselt ülekaalus võrreldes süsiveskutega (valku umbes 40gr päevas, süsivesikuid 100gr) kas siis on võimalik kaalu kaotada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei selgu küsimusest see, kui vana olete ja kui aktiivne, sest energiavajadus 1600 kcal päevas tundub liiga vähe – äkki pidasite selle all silmas põhiainevahetuseks vajalikku energiakogust? 1000 kcal päevas on nii väike energia tarbimine, mistõttu ei oska kuidagi ennustada, kuidas organism sellele reageerib, kui hakkate normaalsemalt sööma (1500 kcal on liiga vähe normaalseks söömiseks). Kui olete üle 15-aastane, siis olete praegu alakaaluline ning peaksitegi juurde võtma. 
Valkude, rasvade ja süsivesikute soovitus antakse % energiast. See tähendab, et kui Teie päevane energiasoovitus on 1600 kcal, peaksid valgud moodustama 10-15% ehk 160-240kcal, mis tähendab 40-60 grammi valke päevas. Süsivesikuid peaks saama 55-60%E ehk 880-960kcal, mis teeb 220-240 g süsivesikuid päevas. Rasvad peaksid andma 25-30% ehk 400-480 kcal, mis teeb 44-53g rasvu päevas. Kui päevane energiasoovitus on 2000 kcal, siis on ka soovituslikud põhitainete kogused suuremad.

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Palju suhkrut võiks koolilapsed koolisöögiga maksimaalselt saada, et see ei ohustaks nende tevist?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellist suhkru kogust, mis oleks koolitoidust lubatud, ei ole otseselt määratletud. Kuna päevas võivad lapsed suhkrut ja maiustusi süüa lapsed kokku 2-4 portsjonit ja koolilõuna annab umbes 1/3 kogu päevasest energiast, siis võiks koolilõunal pakkuda maksimaalselt ühe suhkru ja maiustuste portsjoni. Üks portsjon on nt 2 tl suhkrut, 2 tl mett, 2 tl moosi, 1-2 küpsist, väga väike tükike kooki, 100 ml mahlajooki või 20-30 g jäätist. Tegelikkuses söövad lapsed päeva jooksul lisaks kindlasti rohkem kui 2 portsjonit magusat, mistõttu võiks suhkru vm maiustuste pakkumisest koolilõunal ka loobuda. Samas on üsna raske teha magustoite, kui ei saa kasutada veidigi suhkrut, mett või moosi. 
Suhkur ja maiustused annavad palju nn tühja energiat ja ei sisalda kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid üldse või sisaldavad neid väga vähesel määral.

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Toitumine ja tervis

Tere,

mul on kõrge üld- ja halva kolesterooli tase (vast. 6,4 ja 3,4). Kuna soovitav on tarbida rasvavaeseid toite, siis küsimus: kui poest saab osta vaid 3,5%, 2,5 % ja 0,1% piima, kas 1,5 % piima saamiseks võib ise 2,5% piima lahjendada (näit pudru keetmisel pool piima pool vett)?
Ette tänades.
Tatjana

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jah, kui lahjendate 2,5%-lise piima pooleks veega, siis saadud segu rasvaprotsent on 1,25. Pudru tegemisel võite seda kasutada, kuid joomisel võiksite jääda siiski 2.5%-lise piima juurde, kuid mitte tarvitada seda üle 1-2 klaasi päevas. Pigem katsuge vähendada teiste tarbitavate piimatoodete rasvasusi: rasvata kohupiim, 15%-lise rasvasusega juust, maitsestamata lahjem jogurt hapukoore asemel. Vahu- ja kohvikoort võiksite võimalusel üldse vältida. Samuti saab rasvade tarbimist piirata, kui valida madalama rasvasisaldusega liha (taine, linnuliha) ning vältida poolfabrikaate, valmistoite jt valmis lihatooteid. Kalarasva ei maksa karta. Võite analüüsida oma toitumist ka toitumisprogrammiga, kust näete, kui suure osa päevasest koguenergiast annavad rasvad – need peaksid jääma 25-30% vahele. Väiksema %E juures võib jääda juba puudu asendamatutest rasvhapetest ja rasvlahustuvatest vitamiinidest. Põhitoitainete osatähtsused energiast on suhtarvud ning suurendades süsivesikute (puu- ja köögiviljad, täisteratotoed) osakaalu, väheneb rasvade osatähtsus. Jälgige ka küllastunud rasvhapete osatähtsust energiast, mis ideaalis peaks olema alla 10%. Seegi arv on suhtarv ning muutub valkude-rasvade-süsivesikute tarbimise muutumisel, aga ka olenevalt sellest, kas tarbitakse rohkem loomsest (nt piimatooted, liha) või taimsest (nt õli, pähklid, seemned) allikast ja kaladest pärit rasvu.

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Toitumine ja tervis

Tere!
Mul on prbleem kolesterooliga.Kas mul on leiva määrdeks parem toorjuust või margariin?Kas on parem süüa kõrgemasordi rukkijahu või kõrgemasordi nisujahu?
ette tänades
Tiit

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõrge kolesteroolitaseme puhul soovitatakse ennekõike suurendada kiudainete tarbimist (täisteratooted,  puu- ja köögiviljad) ning vähendada küllastunud rasvhapete poolest rikaste toitude tarbimist. Küllastunud rasvhappeid sisaldub rohkem loomse päritoluga toidus – liha ja lihatooted, piim ja piimatooted; aga ka paljudes valmistoitudes, poolfabrikaatides ja küpsetistes. Seetõttu tuleks eelistada puhast taist liha lihatoodetele ning võimalusel süüa rohkem kana- ja kalkuniliha; poolfabrikaate, valmistoite ning küpsetisi süüa võimalikult harva. Kui joote piima (max 1-2 klaasi päevas), siis see võib olla ka rasvasem, aga teiste piimatoodete puhul proovige leida vähemrasvasemaid alternatiive ning hapu-, vahu- ja rõõsast koorest võiks loobuda praktiliselt täiesti. Kalas leidub rohkem küllastumata rasvhappeid, mille tarbimist soovitatakse suurendada. Lisatavatest toidurasvadest tuleks eelistada õli, pähkleid ja seemneid ning vähem võid ja margariini, eriti küpsetusmargariini. Kui panete päevas leivale kokku kuni 10 g (so ca 2 tl) rasvmääret, siis tegelikult ei ole vahet, kas see on või, margariin või toorjuust, sest neist saadav rasvakogus nii väikese tarbimiskoguse puhul on üsna ühesugune. Samas võib rasvmäärde üldse ära jätta. Kuigi organism toodab ka ise kolesterooli, on siiski soovituslik kolesteroolirikaste toitude (rupsid, krevetid jm) tarbimist piirata. Muna võiks esialgu süüa maksimaalselt 3-4 nädalas. Kuigi ühelt poolt on munakollane hästi kolesteroolirikas, sisaldab ta teiselt poolt ka letsitiini, mis aitab koleteroolitaset alandada. 
Jahudest tuleks kindlasti eelistada rukkijahu, soovituslikult täisterajahu, kuna see sisaldab rohkem kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.

Anonüümne

26. jaanuar 2012

Kehakaal

Tere.
Olen 18 aastane neiu, minu kaal on u 71kg, pikkus 175cm ning vööümbermõõt 79cm. Olen võtnud endale eesmärgiks juuniks saada lahti kõhu ümber olevast rasvavööst, sest lõpetamine on tulekul ning praegu on seis selline et kleidid mulle selga lihtsalt ei mahu. Eesmärgi saavutamiseks olen üritanud toituda tervislikult ja seadnud endale reeglid, nagu näiteks päevas tohin süüa kuni 4 portsjonit magusat(4 kupsist/6šokolaadi tk vms), tarbima pean 2l vedelikku ja 5 portsojit köögivilju. Sellist plaani olen pidanud juba septembrist, kuid kaal püsib muutumatuna. Probleemiks on mõnikord esinevad õgimishood ning järeleandmine kiusatustele võtta mitu portsu kaloririkast hakkliha kastet või koogitükki.
Just eile tabas mind järjekordne hoog. Kahe tunni jooksul sõin kausi suppi, 2 portsjonit spagette punase kastmega, 2 apelsini, tüki kooki, 2 tk šokolaadi, pihutäie viinamarju, võileiva ja 4tk küpsist. Veel hommikgi on kõht valus.
See viimane seik ehmatas mind ära, kuna õgimise ajal ma teadsin et peaks peatama, aga ma ei suutnud.
Minu küsimus olekski: kuidas suurendada tahtejõudu rohkem söömisele vastu panna? Kuna elan koos vanematega siis ei saa ma kiusatuste käehaardes olemist kontrollida. magusat on meil peaaegu alati kodus olemas(vanemad suudavad mõistlikult süüa).

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tahtejõud peab Teil endal olema, kuid abiks võib olla see, kui seate endale eesmärgi, kui palju energiat päevas tarbite ja üritate seda hoida igapäevaselt ±50kcal, nt 1700-1800 kcal peal. Kõigepealt tuleks süüa ja seejärel programmi sisestada kõik need toidud, mida kindlasti peaks igapäevaselt sööma, et saada vajalikke toitaineid – puder vm teraviljatoit ja 3-4 viilu leiba (soovituslikult täisterast), minimaalselt 500 g köögivilju, 1-2 puuvilja, 1-2 klaasi vedelaid piimatooteid või veidi muid lahjemaid piimatooteid (kohupiim, kodujuust, lahja juust), midagi grupist liha-kana-kala-muna, veidi lisatavaid toidurasvu (nt õli salatis, seemned). Kui nendest saadav energiakogus juba ongi 1800 kcal, siis rohkem midagi süüa ei tohiks. Kui aga jääb pisut “vaba ruumi”, siis võib mõni päev lubada paar väikest maiustust – 4 portsjonit päeva kohta on kaalu alandamise ajal liiga palju. Kui tekib magusaisu või kõht jääb tühjaks, tuleks esmajoones suurendada köögiviljade kogust, kuid võib võtta ka mõne kuivatatud puuvilja, näkileiba, viilu teraleiba. 
Hästi oluline on jälgida seda, et söömine toimuks regulaarselt – 3 põhitoidukorda, 1-3 oodet päevas – selliselt toimides ei tunne organism nälga ning jäävad ära suured õgimishood. 
Soovituslik on suurendada ka kehalist aktiivsust, sest see aitab kaasa ainevahetuse kiirenemisele. Selleks sobib suurepäraselt iga päev tunniajane tempokas jalutuskäik. Kõhu ümber olevast rasvavööst lahti saamiseks tuleks teha kõhu-, selja- ja küljelihaste harjutusi, milliseid täpsemalt, oskavad kõige paremini soovitada spordiklubide treenerid.

Anonüümne

24. jaanuar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Olen taimetoitlane olnud pea 7 aastat (hetkel olen 20-aastane), muna ning piimatooteid tarbin. Olen olnud küllaltkli laisk taimetoitlane, enda menüüd väga ei jälgi ja söön ka palju ebatervislikku. Umbes kuu tagasi hakkasin pidama toitumispäevikut ja otsustasin, et oleks üsna mõistlik toitumisharjumusi muuta.
Toitumispäevikut analüüsides torkab silma, et väga paljudel päevadel on puudu A, D, E, B1, B2 ja B6 vitamiine vitamiine, ka rauda, seleeni ja joodi. Nendest ainetest on puudus viimase kuu jooksul, mil olen mingil määral oma toitumist korrgieerinud ehk vähendanud tunduvalt rämpstoidu osakaalu ja suurendanud värskema toidu tarbimist.
Kas joodi alatarbimise vältimiseks peaksin kasutama jodeeritud soola (hetkel soola üldse ei tarbi)?
Saan aru, et kalatoodete tarbimine aitaks tublisti vitamiine kätte saada ja seega olen järjest enam hakanud kaaluma kala söömist. Kas saaksite kirjutada, mis kasu kala tarbimine endaga kaasa tooks, et oleks lihtsam otsust vastu võtta. Ja kui tihti ning milliseid kalatooteid täpsemalt tarbima peaks? Kas lihtsalt vitamiinide võtmine ei oleks üks alternatiiv?
Ette tänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui menüüd analüüsida, siis iga päev ei pea saama kõiki toitaineid vastavalt soovitustele, vaid jälgida võiks kuu keskmist tarbimist.
A-vitamiini saab loomsetest allikatest A-vitamiinina ja taimsetest beeta-karoteenina, mis organismis muudetakse piisava koguse rasvade olemasolul A-vitamiiniks. Taimsetest allikatest sisaldavad enim beeta-karoteeni oranžikad-tumekollased viljad (porgand, melon, kõrvits jms).
D-vitamiini ei sisaldu taimsetest toiduainetes üldse. Seda sünteesitakse ka meie nahas, kui saame toiduga piisavalt kolesterooli ning on küllaldaselt päikesevalgust. Kuna reeglina meil päikest piisavalt ei ole, siis tuleks seda saada toiduga. Parimaks D-vitamiini allikaks on kalad. Kala tuleks süüa 150-200 g nädalas, et saada piisavalt D-vitamiini, omega-3-rasvhappeid ning joodi. Esimest kaht võib saada kalamaksaõlist, kuid kindlasti tuleks lugeda pakendilt, kas toode sisaldab vaid rasvhappeid või ka D-vitamiini. Joodi tarbimise suurendamiseks on ikkagi kõige õigem kala ja teised meresaadused. Kui Te soola üldse ei tarbi, siis vaadake menüü analüüsist, kas saate naatriumi vähemalt 700-800mg päevas, mis on vajalik organismi toimimiseks. Kui ei saa, siis võite kaaluda väikese koguse jodeeritud soola kasutamist päevas, kuigi see joodikogus, mida Te soolast saate, ei ole märkimisväärne. 
E-vitamiini sisaldavad peamiselt õlid, seemned ja pähklid.
B-grupi vitamiine sisaldavad peamiselt lihatooted, pärm, kaunviljad ja täisteratooted. Erinevate vitamiinide parimaid allikaid on võimalik vaadata toidu koostise andmebaasist. B-grupi vitamiinide puhul võib osutuda vajalikuks toidulisandi võtmine ja reeglina võetakse neid kompleksvitamiinina, sest nende vitamiinide imendumine on omavahel seotud. 
Parimateks rauaallikateks on maks, liha, linnuliha. Rauda leidub ka teraviljatoodetes jm taimsetes toiduainetes, kuid selle imendumine sealt on väike. Seda, kas rauda on vaja võtta juurde toidulisandina, oleks kõige parem välja selgitada vereanalüüsiga.
Parimateks seleeniallikateks on kala ja meresaadused, liha, aga ka näiteks parapähklid. 
Toidulisandite võtmine toitainete defitsiidi puhul on üks alternatiiv, kuid tavaliselt soovitatakse neid võtta kuurina, mitte pidevalt ning toidust imenduvad kõik toitained alati palju paremini kui toidulisanditest.
 

Anonüümne

24. jaanuar 2012

Toitumine ja tervis

Tere!
Minul on ühe kuune beebi. Tundub, et aeg-ajalt on tal gaasivalud. Tean paljusid toiduaineid, mida ma ei tohi süüa, mis lapsele gaase tekitavad (puuviljad, mõned juurviljad, palju piima jms) . Soovin aga teada saada, mida ma võin süüa, et kätte saada vajalikud ained endale ja lapsele?
Aitäh,
Hanna

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Imiku gaasivalud võivad olla põhjustatud ema poolt söödud söögist või siis ka mitte. Nimelt võivad last vaevata hoopis koolikud. See on seisund, kus ta alates kolmandast elunädalast on iga päev või vähemalt 4–5 päeva nädalas umbes samal kellaajal teatud tunnid rahutu ja nutab ning teda on väga raske või isegi võimatu tavaliste võtetega rahustada. Selliste kõhuvalude põhjuseks on soolespasm ja selle tagajärjel tekkinud sooleseina venitus sinna kogunenud gaasimullide tõttu. Põhjus ei ole ema ega lapse toidus, vaid soolespasmides, mille teke on seotud sünnijärgse stressi ja emakavälise keskkonnaga kohanemisega. Gaasivalud mööduvad tavaliselt iseenesest umbes 3 kuu vanuses, kui:

imik on harjunud väliskeskkonnast tulevate stiimulitega, tema närvisüsteem on muutunud tugevamaks 
ja tal ei teki enam üleväsimust. Regulaarsete gaasivalude korral aitab kõik, mis vähendab lapse igapäevast stressi: füüsiline lähedus, silitamine, masseerimine, süles ja kaisus hoidmine, kiigutamine, soojus, veeprotseduurid ning ennekõike imetamine.

Kui imik on rahutu ainult aeg-ajalt mõnel päeval või ööl, siis võib põhjus olla küll toidus, mida ema eelmisel päeval sõi. Paljudel emadel on 2–3 toiduainet (erinevad), mille tarvitamisega peavad nad olema imetamise ajal ettevaatlikud. Sagedamini on need sellised toidud, mille seedimine ka emal endal on problemaatiline ja vaevusi tekitav (nt kapsas, sibul, õun, leib, rõõsk koor/piim, kofeiiniga ja gaasiga joogid). Et selgitada välja, millest lapsel toidust tulenevad gaasivalud tekivad, peaks kõigepealt nn “kahtlased” toiduained menüüst välja jätma ja kui valud jäävad üle, siis ükshaaval üritada neid tagasi panna. 
Seda, millistest ainetest jääb toitumisel puudu, aitab välja selgitada toitumisprogramm. Samuti on sealt võimalik leida, milliseid toite tarbida, et defitsiiti vähendada. Üldiselt ei juhtu midagi, kui toitutakse muidu mitmekesiselt, aga välditakse mõningaid toite. Kui välditakse kogu toidugruppi (nt lihatooted, piimatooted), siis võib küll tekkida oht osade toitainete defitsiidiks ning sellisel juhul tuleb vaadata, kas on võimalik neid toitaineid saada mõnedest teistest toiduainetest või hakata juurde võtma toidulisandid.

Anonüümne

24. jaanuar 2012

Kehakaal

Tere!

Olen 26 aastane 165 cm ja kaalun hetkel 70 kg. Üritan kaalust alla võtta, kuid see ei õnnestu mitte kuidagi. Viimase kahe nädala jooksul olen kogu oma toidu kirja pannud teie lehel soovitatud toitumisprogrammi.

Minu päevane energiavajadus on selle programmi järgi 2361 kcal, kuid olen kaalulangetamise eesmärgil jälginud, et ma ei sööks üle 1200 kcal päevas.

Jälgin, et tarbiksin süsivsikuid, rasvu ja valke õiges koguses (toitumisprogrammi järgi). Samuti kaalulangetamise eesmärgil olen jälginud, et süsivesikute % oleks madal. Tavaliselt jääb see mul 45-50% vahele, ehk on programmi järgi alatarbimine, kuid kui tahan alla võtta võikski ju süsivesikuid vähem tarbida ??

Viimase 2 nädala jooksul olen ka trenni teinud kodus (õhulihased, kätekõverdused, kükid, natuke hantlitega kätele jms).

Kaal aga näitab ikka 70 :( Seda nii hommikul kui õhtul (2 erineva kaaluga olen kaalunud).

Mida ma valesti teen ??

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Esiteks ei ole hea alandada päevast energiat nii madalaks, sest organism arvab siis, et on näljaaeg ning hakkab hoopis varusid talletama. Pigem oleks mõttekas hoida oma päevane energiatarbimine 1700-1800 kcal juures, sellisel juhul on mitmekesise toitumise korral võimalik toidust kätte saada ka kõik vajalikud toitained – asendamatud amino- ja rasvhapped, kiudained, vitamiinid, mineraalained jne. Kõik need on äärmiselt vajalikud ainevahetuse, sh kaalulangetamise seisukohalt. Süsivesikute osakaal ei pea mitte olema võimalikult madal, vaid vastama soovitustele – 55-60% energiast. Kui seda lasta allapoole, siis ei saa piisavalt kiudaineid (minimaalselt 25g päevas). Seetõttu peakski sööma putru ja päevas mõned viilud leiba, soovitatavalt täisterast. Näiteks 10 g kiudained saab, kui süüa 100 g täisteraleiba või 9-10 õhukest näkileiva viilu. Küll aga võiks jälgida, et tärkliserikkad toidud (kartul, riis, makaronid) oleksid menüüs pigem hommiku- või lõunasöögiks. Samuti peaks süsivesikute osas piirama maiustuste tarbimist. Seevastu köögivilju tuleks süüa päevas vähemalt 500g, lisaks paar puuvilja. Samuti peab jälgima seda, et rasvade osatähtsus energiast ei läheks liiga madalaks, sest muidu ei saa piisavalt asendumatuid rasvhapped – selleks tuleks süüa nädalas paaril korral kala ning lisaks iga päev veidi õli, seemneid või pähkleid. Toitumise kohta on soovitatav lugeda toidupüramiidi ja valgusfooritabeli juurest. 
Lisaks kirjutatud füüsilisele aktiivsusele võiks proovida lisada sellele igapäevane tunniajaline tempokas jalutuskäik. Kuigi see iseenesest väga palju energiat ei kuluta, aitab see kaasa ainevahetuse kiirendamisele. Piisavalt tuleks juua ka vett ning jälgima peaks sedagi, et toitumine oleks regulaarne – ei oleks pikki toiduvahesid, mis toob endaga kaasa suurte toidukoguste söömise järgmisel toidukorral.

Anonüümne

24. jaanuar 2012

Kehakaal

Tere

Olen 20a neiu, pikkust kusagil 168, kaal 70-71. Sooviks alustada kaalualandamist. Plaan ei ole kohe ja kiiresti, vaid pigem pikaajaliselt, aga hästi..ning nii, et pärast tagasi juurde ei võta. Praegune mõte oli 12 nädalaga kaotada ka 12 kg. Mida peaksin jälgima ning mida uurima? Saan aru, et süsivesikutega peaks piiri pidama (magusad, sai). Treeninguga on ka plaan alustada, aga mitte esimesel-kahel-kolmel nädalal, sest siis ma tean, et kaal kukub liiga kiiresti. Kuidas peaksin toimetama?

Ettetänades
Liisa

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

12kg kaalu alandamist on reaalne, kuid tähtaeg võiks olla pikem, pigem arvestada 500 g kaotusega nädalas. Sellise tempo juures on tulemused püsivamad. Alustada tuleks sellest, et umbes 10 päeva jooksul analüüsida oma praegust menüüd – kõik toidud sisestada programmi kaalutult ja mitte muuta selle aja jooksul veel oma toitumisharjumusi. Edasi tuleks hakata oma toitumist muutma vastavalt analüüsi tulemustele ja ka kaalu langetamise ajal on soovitatav oma menüüd analüüsida. Kõige mõttekam oleks esialgu alandada oma päevane energiatarbimine umbes 1800 kcal peale, kui kaal ei hakka langema, võib seda vähednada 1700 kcal-ni. Jälgida tuleb, et menüüs oleksid valgud-rasvad-süsivesikud omavahel tasakaalus ning saadud piisavalt kiudained, vitamiine ja mineraalaineid. See kõik on vajalik ainevahetuse toimimise seisukohast. Füüsilise aktiivsuse tõstmisega võib alustada kohe, kuid alguses võiks see olla pigem tempokas kõndimine umbes tund päevas.
Toitumisel on abiks toidupüramiid ja valgusfooritabel, mis näitavad, kui palju peaks sööma toite igast toidugrupist ning mida iga grupi sees eelistada. Põhirõhk peaks olema köögiviljadel, aga piisavalt tuleks süüa ka teraviljatooteid, piimatooteid, midagi grupist liha-kana-kala-muna, paar puuvilja ja lisatavaid toidurasvu, et saada kätte vajalikud toitained. Toite püramiidi tipuosast (maiustused, soolased näksid), valmistoite ja poolfabrikaate tasuks vältida. Süüa tuleks ka võimalikult regulaarselt – 3 põhitoidukorda ja 1-3 oodet.