Plaani neil pühadel targalt ja ära koorma oma keha liigselt

Toidublogija ja kokaraamatute autori Mari-Liis Iloveri soovitused tasakaalus jõuludeks:

  1. Jõulud on aeg hea ja parema nautimiseks, ometi ei ole mingit vajadust end jõulude ajal oimetuks süüa. Alusta jõululaua plaanimist varakult, vali välja just sinule armsad jõulutoidud ja keskendu koguste asemel kvaliteedile.
  2. Lisa rasvastele roogadele marju, palju rohelist ja ahjus valmistatud köögivilju. Hea oleks, kui köögiviljad moodustaksid poole taldrikule pandud toidust. Nii on su jõululaud tasakaalus ja samas pakud lauas olijatele rõõmu ja värvi.
  3. Joonista oma jõuluaegse söögilaua skeem koos kausside ja vaagnatega ning mõtle läbi, millega need täidad. Tõenäoliselt märkad, et laud ongi juba täis ja peamised jõuluroad on kenasti ära paigutatud. Kui su pildile jäävad siiski imekombel tühjad augud, siis on see suurepärane võimalus laua kaunistamiseks kuuseokste, küünalde, õunte, mandariinide ja pähklitega.
  4. Naudi parimaid hoole ja armastusega valmistatud roogi just selle hetkeni, kuni kõht on täis. Pärast söömist on mõnus vahelduseks teha midagi muud toredat – näiteks õues jalutada või lauamänge mängida.
  5. Ükskõik kui hästi ei plaaniks, jääb jõulupüha peolaualt alati toitu järele. Ülejääke ei pea ainult üles soojendama! Tee neist maitsev salat või supp ning saad ennast ja teisi üllatada põnevate maitsetega.

 

Tervise Arengu Instituudi mõõduka jõuluõhtusöögi näidis 

Foto: Mari-Liis Ilover

Kui tavaliselt võiks õhtusöök moodustada maksimaalselt kolmandiku päevasest energiast ehk 2000 kcal energiavajaduse juures 700 kcal, siis jõululauas võib ikka pisut liialdada. See aga tähendab, et sama päeva teistel toidukordadel või eelnevatel-järgnevatel päevadel tuleks mõnevõrra vähem süüa.

Menüü: 

Lihatooted: sült ja sealiha 
Soojad lisandid liha juurde: hautatud hapukapsas, keedetud kartul, ahjus röstitud köögiviljad 
Külmad lisandid liha juurde: hapukurk, marineeritud peet, kõrvitsasalat, marineeritud metsaseened, rukkileib
Kastmed ja maitseained: pohlamoos, mädarõigas, sinep
Näksid: mandariinid ja pähklid
Joogid: maitsevesi ja kohv.

  • Tükk sülti 75 g (veerand tervest tavasuuruses süldist)
  • Viil sealiha 60 g
  • Pohlamoos 1 spl
  • Mädarõigas 2 tl
  • Sinep 0,5 tl
  • Marineeritud peet 1-2 spl
  • Kõrvitsasalat 2 spl
  • Marineeritud seened 2- 3 spl
  • Väiksemad keedetud kartulid 2 tk
  • Ahjus röstitud köögiviljad (porgand, peet, varsseller) 100 g
  • Viil rukkileiba
  • Hautatud hapukapsas 100 g
  • Väiksemat mandariinid 2 tk
  • Pähklid 2 spl
  • Tass kohvi
  • Joogiks jõhvikate, sidruni ja piparmündilehtedega maitsestatud vesi

Magustoit söö mõne tunni pärast või päeva jooksul mõnel teisel toidukorral. Kui tarvitate alkoholi, siis tehke seda mõõdukalt. Loe lähemalt alkoinfo.ee. Ühtlasi arvestage, et ka alkoholist saab energiat ja sellevõrra tuleks vähem süüa.

 

Loe kuidas pühade ajal ülesöömist vältida.

Vaata ka Mari-Liisi hõrke jõuluretsepte.

7. september 2021

Toit ja alkohol – millal sõbrad, millal vaenlased?

Kas pokaal-kaks õhtust veini aitab kehakaalu hoida? Kas purk energiajooki vähendab joovet ja parandab enesetunnet? Milliste toitumise ja alkoholi pruukimise koosmõjudega üleüldse tuleks arvestada? Küllap …

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

19. aprill 2021

2021 on rahvusvaheline puu- ja köögivilja-aasta

Ühendatud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) on kuulutanud 2021. aasta rahvusvaheliseks puu- ja köögiviljade aastaks. Teema-aasta üheks eesmärgiks on pöörata tähelepanu tervisekasule, mida puu- ja köögiviljade ning …

29. märts 2021

Eesti elanike toidulaua saab tasakaalu süües rohkelt taimseid toite

Tervise Arengu Instituut (TAI) viib läbi kampaaniat, mis kutsub üles järgima toidupüramiidis esitatud tasakaalus ja mitmekesise toitumise soovitusi, keskendudes püramiidi alumises osas paiknevatele taimsetele toitudele …

Kõik artiklid