Toidublogija ja kokaraamatute autori Mari-Liis Iloveri soovitused tasakaalus jõuludeks:
- Jõulud on aeg hea ja parema nautimiseks, ometi ei ole mingit vajadust end jõulude ajal oimetuks süüa. Alusta jõululaua plaanimist varakult, vali välja just sinule armsad jõulutoidud ja keskendu koguste asemel kvaliteedile.
- Lisa rasvastele roogadele marju, palju rohelist ja ahjus valmistatud köögivilju. Hea oleks, kui köögiviljad moodustaksid poole taldrikule pandud toidust. Nii on su jõululaud tasakaalus ja samas pakud lauas olijatele rõõmu ja värvi.
- Joonista oma jõuluaegse söögilaua skeem koos kausside ja vaagnatega ning mõtle läbi, millega need täidad. Tõenäoliselt märkad, et laud ongi juba täis ja peamised jõuluroad on kenasti ära paigutatud. Kui su pildile jäävad siiski imekombel tühjad augud, siis on see suurepärane võimalus laua kaunistamiseks kuuseokste, küünalde, õunte, mandariinide ja pähklitega.
- Naudi parimaid hoole ja armastusega valmistatud roogi just selle hetkeni, kuni kõht on täis. Pärast söömist on mõnus vahelduseks teha midagi muud toredat – näiteks õues jalutada või lauamänge mängida.
- Ükskõik kui hästi ei plaaniks, jääb jõulupüha peolaualt alati toitu järele. Ülejääke ei pea ainult üles soojendama! Tee neist maitsev salat või supp ning saad ennast ja teisi üllatada põnevate maitsetega.
Tervise Arengu Instituudi mõõduka jõuluõhtusöögi näidis
Kui tavaliselt võiks õhtusöök moodustada maksimaalselt kolmandiku päevasest energiast ehk 2000 kcal energiavajaduse juures 700 kcal, siis jõululauas võib ikka pisut liialdada. See aga tähendab, et sama päeva teistel toidukordadel või eelnevatel-järgnevatel päevadel tuleks mõnevõrra vähem süüa.
Menüü:
Lihatooted: sült ja sealiha
Soojad lisandid liha juurde: hautatud hapukapsas, keedetud kartul, ahjus röstitud köögiviljad
Külmad lisandid liha juurde: hapukurk, marineeritud peet, kõrvitsasalat, marineeritud metsaseened, rukkileib
Kastmed ja maitseained: pohlamoos, mädarõigas, sinep
Näksid: mandariinid ja pähklid
Joogid: maitsevesi ja kohv.
- Tükk sülti 75 g (veerand tervest tavasuuruses süldist)
- Viil sealiha 60 g
- Pohlamoos 1 spl
- Mädarõigas 2 tl
- Sinep 0,5 tl
- Marineeritud peet 1-2 spl
- Kõrvitsasalat 2 spl
- Marineeritud seened 2- 3 spl
- Väiksemad keedetud kartulid 2 tk
- Ahjus röstitud köögiviljad (porgand, peet, varsseller) 100 g
- Viil rukkileiba
- Hautatud hapukapsas 100 g
- Väiksemat mandariinid 2 tk
- Pähklid 2 spl
- Tass kohvi
- Joogiks jõhvikate, sidruni ja piparmündilehtedega maitsestatud vesi
Magustoit söö mõne tunni pärast või päeva jooksul mõnel teisel toidukorral. Kui tarvitate alkoholi, siis tehke seda mõõdukalt. Loe lähemalt alkoinfo.ee. Ühtlasi arvestage, et ka alkoholist saab energiat ja sellevõrra tuleks vähem süüa.