Plaani neil pühadel targalt ja ära koorma oma keha liigselt

Toidublogija ja kokaraamatute autori Mari-Liis Iloveri soovitused tasakaalus jõuludeks:

  1. Jõulud on aeg hea ja parema nautimiseks, ometi ei ole mingit vajadust end jõulude ajal oimetuks süüa. Alusta jõululaua plaanimist varakult, vali välja just sinule armsad jõulutoidud ja keskendu koguste asemel kvaliteedile.
  2. Lisa rasvastele roogadele marju, palju rohelist ja ahjus valmistatud köögivilju. Hea oleks, kui köögiviljad moodustaksid poole taldrikule pandud toidust. Nii on su jõululaud tasakaalus ja samas pakud lauas olijatele rõõmu ja värvi.
  3. Joonista oma jõuluaegse söögilaua skeem koos kausside ja vaagnatega ning mõtle läbi, millega need täidad. Tõenäoliselt märkad, et laud ongi juba täis ja peamised jõuluroad on kenasti ära paigutatud. Kui su pildile jäävad siiski imekombel tühjad augud, siis on see suurepärane võimalus laua kaunistamiseks kuuseokste, küünalde, õunte, mandariinide ja pähklitega.
  4. Naudi parimaid hoole ja armastusega valmistatud roogi just selle hetkeni, kuni kõht on täis. Pärast söömist on mõnus vahelduseks teha midagi muud toredat – näiteks õues jalutada või lauamänge mängida.
  5. Ükskõik kui hästi ei plaaniks, jääb jõulupüha peolaualt alati toitu järele. Ülejääke ei pea ainult üles soojendama! Tee neist maitsev salat või supp ning saad ennast ja teisi üllatada põnevate maitsetega.

 

Tervise Arengu Instituudi mõõduka jõuluõhtusöögi näidis 

Foto: Mari-Liis Ilover

Kui tavaliselt võiks õhtusöök moodustada maksimaalselt kolmandiku päevasest energiast ehk 2000 kcal energiavajaduse juures 700 kcal, siis jõululauas võib ikka pisut liialdada. See aga tähendab, et sama päeva teistel toidukordadel või eelnevatel-järgnevatel päevadel tuleks mõnevõrra vähem süüa.

Menüü: 

Lihatooted: sült ja sealiha 
Soojad lisandid liha juurde: hautatud hapukapsas, keedetud kartul, ahjus röstitud köögiviljad 
Külmad lisandid liha juurde: hapukurk, marineeritud peet, kõrvitsasalat, marineeritud metsaseened, rukkileib
Kastmed ja maitseained: pohlamoos, mädarõigas, sinep
Näksid: mandariinid ja pähklid
Joogid: maitsevesi ja kohv.

  • Tükk sülti 75 g (veerand tervest tavasuuruses süldist)
  • Viil sealiha 60 g
  • Pohlamoos 1 spl
  • Mädarõigas 2 tl
  • Sinep 0,5 tl
  • Marineeritud peet 1-2 spl
  • Kõrvitsasalat 2 spl
  • Marineeritud seened 2- 3 spl
  • Väiksemad keedetud kartulid 2 tk
  • Ahjus röstitud köögiviljad (porgand, peet, varsseller) 100 g
  • Viil rukkileiba
  • Hautatud hapukapsas 100 g
  • Väiksemat mandariinid 2 tk
  • Pähklid 2 spl
  • Tass kohvi
  • Joogiks jõhvikate, sidruni ja piparmündilehtedega maitsestatud vesi

Magustoit söö mõne tunni pärast või päeva jooksul mõnel teisel toidukorral. Kui tarvitate alkoholi, siis tehke seda mõõdukalt. Loe lähemalt alkoinfo.ee. Ühtlasi arvestage, et ka alkoholist saab energiat ja sellevõrra tuleks vähem süüa.

 

Loe kuidas pühade ajal ülesöömist vältida.

Vaata ka Mari-Liisi hõrke jõuluretsepte.

16. september 2020

Tasakaalusta oma toitumist – söö rohkem taimset toitu!

Tervise Arengu Instituudi läbi viidud toitumisuuringu järgi ei söö enamik eestimaalasi vastavalt toidupüramiidile. Soovituslikust oluliselt vähem süüakse köögivilju, täisteratooteid, kala, pähkleid ja seemneid, samas liialdatakse …

20. mai 2020

Liikumine ja toitumine: mida eriolukorra ajast kaasa võtta?

Tervise Arengu Instituut (TAI) kogus Eesti elanikelt häid mõtteid, kuidas eriolukorra aeg nende söömis- ja liikumisharjumusi parandas. TAI toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi …

29. aprill 2020

Kas tead, kui palju päevas soola tarvitad?

Soolast saame naatriumi, mis on eluks väga oluline mineraalaine, kuid samal ajal selle liigne tarvitamine võib meie organismi kahjustada. Päevane maksimaalne soolakogus võiks täiskasvanutel jääda …

15. aprill 2020

Aita Toidupanka!

Kriisiolukorras käib toidupoes vähem inimesi ja Toidupanga kogumiskastidesse koguneb vähem annetusi. Samas on abi vajavate inimeste hulk kasvanud. Just seetõttu ootavad Toidupangad üle Eesti heade …

24. märts 2020

Kuidas kokkuostetud kuivaineid ja purgisuppe targalt kasutada?

Tervise Arengu Instituudi poole on pöördutud küsimustega, kuidas saaks praeguses olukorras siiski tagada mitmekesist ja tasakaalustatud söömist. Meie toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi annab soovitusi, …

Kõik artiklid