Armastan sind nagu soola

Paljud meist on lapsepõlves ilmselt kuulnud Itaalia muinasjuttu „Nagu sool”, mis räägib kuningast, kes palus oma tütardel öelda, palju nad teda armastavad. Kui noorim kuningatütar vastas „Nagu soola”, vihastas kuningas niipalju, et lasi tütre surmata. Kuid nagu enamikus muinasjuttudes ikka, lõppes seegi lugu hästi ning kuningas sai oma õpetuse maitsetu toidu söömise näol.

Tegelikkuses ei ole toidu maitsestamiseks soola vaja. Tänapäeval on selleks palju teisi võimalusi – erinevad värsked ja kuivatatud ürdid, maitsetaimed, soolata maitseained. Pigem tarvitavad inimesed soola liiga palju ning enamik peaks püüdlema sinnapoole, et soola saamist piirata.

Kui räägitakse tavalisest lauasoolast, peetakse silmas naatriumkloriidi. Päris ilma naatriumita ei saa –  organism vajabseda oma toimimiseks väikeses koguses. Samas isegi mitmekesiselt toituvad inimesed, sealhulgas ka need, kes teevad valdavalt oma toidu ise värskest toorainest ning kasutavad pooltooteid ja valmistoitu harva, kipuvad naatriumi saama soovitusest rohkem. Naatriumi liigtarbimine võib tekitada turseid, põhjustada naha ja limaskestade kuivamist, koormata neere, tõsta vererõhku.

Naatriumi soovitust ja maksimaalset lubatud kogust väljendatakse soola kogusena

400 mg naatriumi = 1 g soola

Naatriumi füsioloogiline vajadus täiskasvanutele on nii suur nagu seda sisaldub umbes 1,5 grammis soolas.

See ei tähenda, et peaksime soola sööma. Naatriumi sisaldub toitudes ka looduslikult, näiteks ühe grammi „soola” saab umbes 350 grammist soolata keedetud kana- või kalkunilihast, aga ka umbes kuuest munast. Teine ja väga suur osa naatriumist jõuab meie toidulauale töödeldud toidu kaudu. Umbes grammi soola saab näiteks 100 grammist (2–3 viilu) leivast või 50 grammist (5–8 viilu) juustust. Keeduvorstide, viinerite, sinkide, peekoni soolasisaldus sõltub tootest, kuid võib mõne puhul ulatuda isegi kolme grammini 100 grammi toote kohta.

Soola maksimaalne päevane lubatud kogus (kõikidest allikatest kokku, sh looduslikult saadud naatrium) on täiskasvanutele 6 grammi ning 2–9-aastastel lastel 4 grammi. Seega saab lasteaialaps 100 grammist soolasemast lihatootest pea kogu päevas maksimaalselt lubatud soolakoguse.

Mõned mõtted, kuidas saaks soola tarbimisele rohkem tähelepanu pöörata ning seda tasapisi vähendada:

  • Osta valmistoitu ja soolarikkaid pooltooteid (nt kotletid) võimalikult harva. Valmista toit ise värsketest toorainetest
  • Loe pakendil olevat infot ja vali sarnaste toodete seast väiksema soolasisaldusegatooteid. Seda, kas tootesse on lisatud soola, saad teada koostisosade loetelust. Toodete soolasisalduse omavaheliseks võrdlemiseks tuleb vaadata toitainelise koostise infot 100 grammi toote kohta
  • Soolatud ja suitsutatud tooteid söö võimalikultharva
  • Kui tahad toiduvalmistamisel soola lisada, teeseda lõpu poole (näiteks enne serveerimist), nii kasutad soola vähem. Midakauem toit valmib, seda rohkem väheneb soola maitse
  • Maitsesta toitu maitsetaimede, soolavabade maitseainete/maitseainesegude, puuviljamahlavõi vähese äädikaga

Soola ja naatriumi kohta saab rohkem lugeda soolavoldikust.

Vaata ka soolaklakulaatorist kui palju sina päevas soola sööd.

Tagli Pitsi, toitumisekspert

Tervise Arengu Instituut
 

17. juuni 2021

Suhkrud toidus

Sageli soovitatakse suhkrute tarbimist vähendada. Kust suhkruid saab ja kas kõikide suhkrute saamist on vaja vähendada? Kuidas teada saada, kui palju on toidus suhkrut või …

22. aprill 2021

Teraviljad – mis ja milleks?

Toidupüramiidis moodustavad teraviljatooted koos kartuliga tärkliserikaste toitude grupi, mida soovitatakse koguseliselt, koos puu- ja köögiviljade ning marjagrupiga, süüa kõige enam. Eestis kasvatatakse eelkõige rukist, nisu, …

19. aprill 2021

2021 on rahvusvaheline puu- ja köögivilja-aasta

Ühendatud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) on kuulutanud 2021. aasta rahvusvaheliseks puu- ja köögiviljade aastaks. Teema-aasta üheks eesmärgiks on pöörata tähelepanu tervisekasule, mida puu- ja köögiviljade ning …

29. märts 2021

Eesti elanike toidulaua saab tasakaalu süües rohkelt taimseid toite

Tervise Arengu Instituut (TAI) viib läbi kampaaniat, mis kutsub üles järgima toidupüramiidis esitatud tasakaalus ja mitmekesise toitumise soovitusi, keskendudes püramiidi alumises osas paiknevatele taimsetele toitudele …

16. märts 2021

Lihtsad toitumissoovitused majanduslikult keerukatel aegadel

Toitumine täidab tervise hoidmisel olulist rolli. Selleks, et oma tervist paremini toetada, ei tohi ka majanduslikult keerulistel aegadel unustada oma toiduvalikule tähelepanu pöörata. Soovitame võimalusel …

Kõik artiklid