Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

13. september 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Toiduvamistamiseviisil olevat suur tähtsus tervise seisukohalt. Öelge palun, kas on vahet hautamisel ning pannil ilma rasvaineta praadimisel (ehk siis,kas praetud toidu ebatervislikkus tuleneb ainult lisatud rasvainest). Samuti, kas ahjus vormis küpsetatud toit(ilma lisatud rasvaineta) on sama tervislik kui hautatud toit. Eriti huvitavad need küsimused seoses veidi kõrgenenud kolesterooliga (siiski veel normi piires).
Tänan!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vere kolesteroolitaseme normis hoidmisel mängib olulisemat rolli see, mida süüakse. Loomulikult on ka toiduvalmistamise viisidest eelistatud keetmine, küpsetamine, aurutamine, hautamine. Praadides ei saa te lihtsalt liha või köögivilja nii pehmeks, kui hautades. Kui praadida, siis tuleks eelistada rapsiõli margariinile ja searasvale. Ahjuvormis küpsetamisel või aurutamisel ei ole kolesterooli saamise suhtes suurt vahet.
Ennekõike peaks jälgima ikkagi seda, mida süüa. Piirata tuleks küllastunud ja transrasvhapete tarbimist. See tähendab, et eelistama peaks lahjemat liha, kana ja kala rasvasele lihale ning lihatoodetele. Samuti võiks tarbida pisut väiksema rasvasisaldusega piimatooteid, eriti käib see juustu kohta.
Teiselt poolt tuleks jälgida, et saadakse piisavalt kiudaineid ning oomega-3-rasvhappeid. Viimaseid sisaldavad palju kalad, aga ka nt rapsi- ja linaõli. Kiudainete pooleks on kõige rikkamad teraviljatooted (leib, pudrud) ning puu- ja köögiviljad.