Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

24. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Tihti öeldakse, et parem on süüa tihedamini kuid väikestes kogustes. Siit tulenebki küsimus, kui palju(grammides) toitu tohiks siis ühe toidukorraga ära süüa.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Otsest soovitust toitude grammilisteks söömiskogusteks ühel toidukorral ei ole olemas. See sõltub ennekõike söödud toidust endast ning selle energiasisaldusest. Näiteks 500 g supi söömisega saab hakkama ilmselt iga täiskasvanu, kuid mitte 500 g sealihaga. Kui lähtuda sellest, et näiteks lõunasöök peaks katma umbes 35% päevasest energiavajadusest, siis 2000 kcal korral teeb see ca 700 kcal. Sellise energiakoguse saab kätte näiteks 500 grammist lihaga boršist, kuhu on peale pandud 20 grammi hapukoort, kõrvale söödud 50 grammi leiba ja magustoiduks 100 grammi saiavormi 100 grammi piimaga. Valides aga prae, saab sama koguse energiat, kui süüa näiteks 100 g ahjulõhe, 100 g keedetud riisi, 50 g hapukoorekastet, 100 g keedetud brokolit, 100 g porgandisalatit, 50 g leiba ja 200 g keefiri. 
Selle soovitusega (süüa pigem sagedamini, aga väiksemates kogustes), on silmas peetud ennekõike seda, et inimesed sööksid päevas vähemalt 3 põhitoidukorda, sinna vahele 2-3 oodet ning väldiksid olukordi, kus toidukordade vahed venivad väga pikaks (näiteks hommikul praktiliselt midagi ei sööda, päeval pole samuti aega süüa ning õhtul süüakse väga suuri toidukoguseid). See võib endaga kaasa tuua selle, et organism järeldab sellistest pikkadest toiduvahedest seda, et on nälg ning hakkama nö varusid koguma.