Toidu ohutus

Anonüümne

19. juuni 2022

Toidu ohutus

Tere
Tekkis küsimus seoses toitumisega raseduse ajal.
Kas suitsutatud tooted on lubatud? Ja kui suur on nende puhul oht mõnda bakterisse haigestuda?
Käsil I trimester ning meeletult isutab nt täissuitsuvorsti järgi ja kanasigarite/sealihasigarite järgi.
Kuna iiveldus on ka suur, siis väga vähene toit läheb üldse alla..
Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Bakterite, viiruste jms poolt põhjustatud haigustesse on võimalik haigestuda toiduga, mida ei ole piisavalt kuumtöödeldud (nt toorpiim või sellest valmistatud kuumutamata hallitusjuustud, vähese või üldse ilma kuumtöötlusega liha-kana-kalatooted vm) või mis on saastunud (nt halvasti pestud puu- ja köögiviljad, toore ja saastunud toiduga kokku puutunud valmistoit jne). Suitsutamise puhul tuleks seega eelkõige olla kindel, et toodet on piisavalt kuumtöödeldud. Teisalt, sage ja suurtes kogustes suitsutatud toodete söömine võib tõsta vähiriski. Tänapäeval kasutatakse küll ka “suitsutamiseks” maitseaineid päris suitsutamise asemel.