Toitumine ja tervis

Anonüümne

16. jaanuar 2023

Toitumine ja tervis

Tere!
Tunnen huvi, et milline peaks olema dieet vanemaaelisel inimesel, kellel on gastroskoopial diagnoositud alahappesusega kulgev atroofiline gastriit? Mida peaks vältima ja mida peaks just sööma/jooma?
Tänud ette!

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Maohappe vähenemine võib esineda vanemas eas ja ei pruugi alati tugevaid kaebusi põhjustada. Konkreetseid soovitusi on kirja teel anda raske, sest esmaselt tuleks teada inimese seniseid söömisharjumusi.

Üldistest soovitustest võib antud diagnoosi puhul öelda, et süüa tuleb korrapäraselt, korraga mitte liiga suuri portsjoneid ja eelistada kergelt töödeldud vedelikurikast toitu. Negatiivne mõju on menüü kõrgel suhkrusisaldusel, seega tuleks vältida maiustusi ja rohkelt lisatud suhkruid sisaldavaid toite. Oluline on süüa aeglaselt, toitu korralikult mäludes.  Teatud juhtudel võib abi olla hapendatud köögiviljade (hapukapsas ja hapukurk) söömisest, mis võivad loomulikult parandada maohappe taset. Hapendatud köögiviljadel ja teistel hapendatud toitudel on probiootiline toime, mis võib parandada seedimist, võidelda kahjulike bakteritega ja vähendada madalast maohappest tingitud põletikku.

Lisaks võivad erinevad tegurid soodustada või süvendada madalat maohappesust ning seetõttu tuleks kaebuste korral neid arvesse võtta. Kui esinevad kaasuvad kroonilised haigused on oluline, et need oleks (ravimitega) kontrolli all. Samuti tuleb pöörata tähelepanu vaimsele tervisele ja vajadusel tegeleda stressimaandamisega.

Toitumisel võib aluseks võtta NutriData keskkonnas leiduvaid näidismenüüsid. Näidismenüüd tulevad nähtavale, kui sisse logida. Konto tegemine ja kasutamine on kõikidele tasuta.