Tervislik toitumine
5. jaanuar 2016
Tere! Tahaksin teada, kas vegan dieediga inimestel on võimalik saada kätte vajalikud valgud? Päevane kogus valke naisele on vist u 40-50 g ja valke leidub ju paljudes kaunviljades, pähklites, sojatoodetes, täisteratoodetes jpm-s. Meie kehadele on olulised valkudes sisalduvad aminohapped, mida sisaldavad ka taimsed valgud. Küsimus siis selles, et miks on meil vaja just loomseid valke? Ning kas neid pole võimalik kuidagi asendada? Tänud!
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Valgud koosnevad aminohapetest. Valkude bioväärtus sõltub nendes olevate asendamatute aminohapete sisaldusest ja vahekorrast inimkeha valke silmas pidades. Inimese jaoks on asendamatud aminohapped isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, fenüülalaniin, treoniin, trüptofaan, valiin ja histidiin. Taimset päritolu valkudes neid leidub, kuid üsna väikestes kogustes ja mitte nii, et ühes toidus kõiki üheksat korraga ja aervestatavas koguses. Loomset päritolu valgud (nt liha, kala, piima ja munade koostises) eraldivõetuna või kombinatsioonis taimset päritolu valkudega (nt kaunviljade, teraviljade jm koostises) annavad piisavas koguses asendamatuid aminohappeid, olles enamjaolt ka suhteliselt hästi seeditavad.
Kui naisterahva päevane energiavajadus on 2000 kcal, peaks ta toiduga saama 50-100 g valke. Näiteks 100 grammi leiba sisaldab keskmiselt umbes 7 g valke, 100 grammi keedetud ube umbes 9 g valke, 100 grammi keedetud sojaube umbes 14 g valke, 100 grammi pähkleid keskmiselt 20 grammi valke. Kahjuks enamik andmebaase ei anna erinevate toitude aminohappelisi koostisi, et vaadata, millistest toitudest just asendamatud aminohapped kätte saaks.