Kehakaal
22. september 2016
Tere!
Soovin tervislikult toituda. Söögikordi on päevas tavaliselt 4. Hommikusöök kell 7, lõunasöök kell 11-12, õhtu oode 2-3 ajal ning õhtusöök 18 ja 20 vahel. Söön igal toidukorral erinevat toitu, hommikusöögiks tavaliselt kas viljapuder kaneeli ja banaaniga või müsli kirsikeefiriga ning kohv. Lõunasöögiks on tavaliselt supp või salat, õhtusöögiks on pasta, riis või kartul koos köögiviljadega, salati ja kastmega.
Kahjuks on mul ülekaalulisus probleem. Teen küll mitu korda nädalas trenni, aga kaal püsib ikka umbes 10 kg üle normaalse. Ilmselt on asi selles, et patustan vahetevahel kartulikrõpsudega. Nende vastu on mul tohutult raske saada. Muus osas on toitumine minu arvates normaalne.
Minu küsimus on aga selline, et kas on tervislik pühapäeviti oma tavapärastest söömise aegadest kõrvale kalduda ja süüa vähem ning värskemat kraami. Olen söönud palju värskeid puuvilju ning teinud ühe toidukorra päevas mingit köögivilja suppi. Kas selline teguviis on tervisele koormav? Ise tunnen, et see üks päev annab võimaluse tekkida kalorite defitsiidiks, et kaal saaks langeda, samuti annab puhkust maole ja mul on esmaspäeval mõnus tunne uut nädalat alustada.
Spetsialist vastab:Tagli Pitsi
Kui mõned päevad kuus kalduda kõrvale tavapärasest režiimist, siis see kindlasti ei mõjuta üldist toitumist negatiivselt. Peaasi on jälgida, et paari nädala keskmiselt saaks toidust kätte piisavalt kiudaineid ning kõik vajalikud vitamiinid, mineraalained. Seda saab ise jälgida, kui pidada toidupäevikut.