Toidu ohutus

Anonüümne

3. november 2020

Toidu ohutus

Tere!

Palun andke nõu, kuidas on kõige õigem sügavkülmutatud toormoosi sulatada. Internetist võib leida väga erinevaid soovitusi (jahekapis, toatemperatuuril, külmas vees, mikrolaineahjus, kuumas vees). Milline neist on parim ja miks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Maaeluministeeriumi Toidu keemilise ja bioloogilise ohutuse büroo peaspetsialist Katrin Kempi: “Toormoosi sulatamiseks on erinevaid võimalusi. Külmutatud toormoosi sulatamine ei ole oma olemuselt sama riskiga nagu näiteks külmutatud liha sulatamine. Üht sulatamisviisi toormoosi puhul teisele viisile selgelt eelistada ei ole vaja. Parim viis erinevate toitude sulatamiseks on külmikus, kuna see aitab kõige paremini tagada toiduohutust.
Toidu sulatamise võimalused:
1. Toidu asetamine külmikusse hoiab selle sulatamise ajal ohutul temperatuuril. Ideaaljuhul varuge piisavalt aega ja ruumi, et sulatada väikest toidukogust külmikus.
2. Te võite panna toidu kaanega nõusse ja asetada külma voolava vee alla. Külm vesi kiirendab sulamist ega lase toidu välispinnal liiga soojaks muutuda.
3. Toitu saab kiiresti sulatada mikrolaineahjus sulatamisrežiimil. Muu toidu puhul kui toormoos pange tähele, et seda meetodit ei soovitata kasutada sellisel juhul, kui toitu ei kuumtöödelda kohe, kuna toidu välispinna temperatuuri tõustes võivad sellel hakata kasvama toidumürgitust põhjustavad bakterid.
4. Toitu võib sulatada ka toatemperatuuril. Toit sulab toatemperatuuril üsna kiiresti, kuid kui toit muutub sulamisel liiga soojaks, võivad hakata kasvama toidumürgitust põhjustavad bakterid. NB! Seda meetodit ei soovitata valmistoidu puhul, mille olete ise valmistanud ja mida ei küpsetata või taaskuumutata pärast sulatamist uuesti.”